Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
48698
View
332
Reply

selesa tak adik beradik ipar tinggal sekali

  [Copy link]

Author: acika       Show all posts   Read mode

Post time 7-4-2010 03:29 PM | Show all posts
64# ruffleen


mmg... kene seiring sejalan gituw.... huhu...... malang x pernah berbau.. biorla kita berkorban sket.... tp kdg2 time betol2 nk mc dh x boleh amek, psl dh amek sblm tu.. so.. padan muka i.... hehehehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-4-2010 05:05 PM | Show all posts
makin hari aku rasa macam makin tension duk umah tu...makan hati jer..nak kata aku ni pengemas sngt tak le tp aku tak suka umah sepah2 ni..klu minum pastu cawan terus basuh biasa aku wat mcm tu..ni si BIL&SIL aku leh buat mcm umah mak dia pulak..pas minum cawan leh tak merata2 jer korang bayangkan la aku ni tukang kutip cawan diaorg tu kat rak tv la kat meja makan la...siap satu ari tu aku tngk kat rak pinggan mangkuk aku tu smpi kosong cawan..aku kutip n longgokkan jer kat dlm sink nak tngk ada tak yg ingin membasuhnye...last2 hubby aku yg basuh setelah dengar aku bebel kat dapur tu...ye la nak cover kan adik2 nye tu...hangin aku
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2010 05:37 PM | Show all posts
Acika,
Tak selesai masalah kalau mcm tu...ko kene berterus terang ngn hubby ko.. suh dia nasihat kat SIL n BIL..mana blh mcm tu kalau tumpang umah org..tak kesah laa umah ko ke umah sapa...nt jd habit.. lg bagus ko dgn slamba je tegur kata smbil gurau2 ke..

cth: ish ish ish..ni sapa minum letak cawan merata2 ni.. tlg basuh boleh??

tp cara ko ckap tu jgn laa nmpak mcm ko marah pulak..ko kene ckp dpn diorg.. biar diorg paham.. klu aku bg arahan je.. nmpak BIL bangun je tnpa bwk cawan dia..aku akan panggil..

cth: Fizi op op tunggu jap...tlg angkat cawan tu.. basuh skali ek..time kasih..
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2010 05:43 PM | Show all posts
Ntah laa mgkin style aku kot...ckp slalu straight to the point.. kalau tak suka..muka aku automatik mnampakkan aku mmg tak suka.. mudah baca aa feeling aku...mls nk simpan perasaan lama2..

tp yg peliknya slalu aku bg arahan BIL n SIL ikut je..even hubby aku pun kekadang suh aku yg bg arahan kat SIL sbb katanya kalau aku yg bg mesti SIL ikut..

tp aku yg mls sbnarnya nk cmpur hal adik beradik ni.. gasak laa depa..aku berkecuali..
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2010 08:27 AM | Show all posts
makin hari aku rasa macam makin tension duk umah tu...makan hati jer..nak kata aku ni pengemas sngt tak le tp aku tak suka umah sepah2 ni..klu minum pastu cawan terus basuh biasa aku wat mcm tu..ni si ...
acika Post at 7-4-2010 17:05


mak ai...pemalas tahap gaban...

agaknya, mcm mana keadaan umah makpak diorg ye?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-4-2010 09:27 AM | Show all posts
fuffleen....
umah mak dia sentiasa kemas sbb ada maid...tu yg kat umah kita dia buat kita serupa maid pulak....
potpouri....
aku pun klu dah tak suka tak dpt nak sorok dah riak muka tak suka aku ni....tak pandai la aku nak berlakon2 buat2 senyum mcm takde apa yg berlaku pulak...tak tau la diaorg perasan ke tak yg aku tak suka ngan diaorg duk umah aku tu tp skrg ni klu aku masuk jer umah memang masam mencuka jer muka aku ni...
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2010 11:59 AM | Show all posts
aku pulak setakat ni x de la adik beradik husband aku yg nk tinggal skali...tapi yg aku hot sket ni..derang suka dtg umah aku hujung minggu...kenapa aku x suka?...

- kalo dtg skali skala aku x kisah...ni makin kerap terutamanya sejak aku pindah umah baru ni...mana larat nk melayan derang je...aku pun nk gak bawak anak2 aku g jalan2...

- kalo dtg tu bukan 3-4 org...semua kaum kerabat diajaknye...kire mcm gathering family derang aa...yg aku geram...awal2 dulu cakap nk buat gilir2 umah...ni aku tgk asyik nk ke umah aku je...

- bayangkan yg dtg tu nk dekat 20 org ade gak...aku x kisah nk bg makan tu...tapi penat la kalo asyik kat umah aku je...aku rasa derang suke ke umah aku sbb aku ada bibik...jadi pas makan x yah kemas...umah aku mesti tunggang langgang...mesti kene sapu ngan mop satu umah pas derang balik...walau pun aku ada bibik tapi aku kesian la kat die nk ngemas sorang...kene la tolong jugak...

- kalo dtg umah aku bukan sekejap2...yg pasti mesti makan tgh...pas tu lepak2..siap tido2..tgk2 tv...pas tu minum ptg...kasi anak2 derang main puas2...baru balik...kire satu hari gak la kat umah aku...padahal umah derang kat lembah klang ni jugak...kalo aku ke umah derang...pas makan balik la...x kan nk lepak lama2 kt umah org...ada satu kali tu aku gaduh ngan husband aku pasal ni...husband aku bgtau adik2 die nk dtg...aku cakap suh la dtg ptg...makan ptg kat sini...tau husband aku cakap ape...ehh.. x leh...dah suh derang dtg kol 12...makan tgh kat sini...kene makan tgh gak kat sini...geramnye akuuuu...apsal nk kene mkn tgh gak...kalo suh dtg makan ptg x leh ke? sama je...makan jugak...cuma masa je lain...VVIP sgt ke adik beradik die tu...eeee...tension je...

- dan yg paling aku x suka sbb perangai derang...ini la sbb utama...aku rasa aku x kisah org nk dtg umah...tapi kalo perangai mcm bagus je masing2...sape tahan...bile dtg umah derang suka komplen cara aku masak, umah aku, anak2 aku...tension tol...tapi makan habis gak...pas tu asyik memuji anak sendiri...anak aku pandai berjalan lambat pun nk kecoh...dok banding ngan anak2 die...eee meluattttt!!! dan kalo husband aku nk ke umah derang...punya la bnyk tanya...mcm x kasi dtg je...tension aku ada ipar2 mcm ni...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 01:55 PM | Show all posts
xsangka ramai jgk yg ada probs camni termasukla aku.
umah aku tu mmg dah lame xde privacy,latest yg dok skali dgn kami ialah MIL dgn BIL. yg MIL tu aku x kisah la sbb dh tggjwb hubby aku utk jg dia, tp yg BIL tu yg aku fenin. dulu awal2 hubby aku ckp tumpang kejap je pastu pindah gi seremban tp once dah x jd gi seremban n jobless, trus stay umah aku smpai lani. dulu masa abg hubby aku stay kt umah kami, dah penah gaduh dah pasal aku x selesa.masa tu MIL x tinggal dgn kami lagi. hubby aku mintak aku phm keadaan adik beradik dia tp ada masa aku nk jgk rumah tu aku boleh berpakaian ikut suka ati aku n privacy tp ada BIL ni payah. ujung minggu mmg biasanya akan ramai org...jarang tinggal famili kami je kt umah...kdg2 aku tgk kt umah aku tu TV terbukak dr subuh smpai 2-3 pg. kipas kalo kuar bilik tinggal terpasang gitu je.radio xder sape dgr bior je terbukak.charger biar on x tutup suis.
letih aku tgk sume ni..xde langsung inisiatif nk berjimat. x bagi duit bayar bil pun xpe tp tolong la kami berjimat.
bilik air kt umah ada 3 tp aku mmg akan sediakan ubat gigi utk semua bilik air ni tp since BIL aku guna bilik air bwh aku pikir nk bior je la dia beli kelekapan bilik air dia sendri n aku cume perlu beli brg utk 2 bilik air je la tp hubby aku bertegas kena beli utk sume bilik air..kdg2 aku ni mmg nk je berkira.. stakt ni tu je la masalah aku bila serumah dgn org selain famili kita.
oh ye, bab MIL xde masalah sbb dia xcerewet n senang di jage.so far xde lah prob besar yg timbul mase dia tinggal dgn kami.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 02:12 PM | Show all posts
fuffleen....
umah mak dia sentiasa kemas sbb ada maid...tu yg kat umah kita dia buat kita serupa maid pulak....

potpouri....
aku pun klu dah tak suka tak dpt nak sorok dah riak muka tak suka aku ni ...
acika Post at 8-4-2010 09:27


cehhh..itu mcm ka??

cakap yo-yo-o brag lebih mcm laa dia yg berkemas..apa punya olang laa ini...abis tu nape ko x laser balik jam2 tu? patutnya ko kata  "yelah rumah mak ada bibik, mmg la kemas. rumah aku xde bibik" sure dia terkedu punya...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 02:14 PM | Show all posts
ntahla...iyerla kot
kalo aku balik umah PIL, skejap jer berus gigi aku yg baru beli tu mengembang
huhu...aku pun kompius sape yg rembat berus gigi aku
akhirnya aku cuma pejam mata sambil menggosok  ...
momma Post at 2-4-2010 20:50


berus gigi pun x mampu nak beli. alahai sedihnya
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 02:19 PM | Show all posts
Post Last Edit by ruffleen at 9-4-2010 14:30
xsangka ramai jgk yg ada probs camni termasukla aku.
umah aku tu mmg dah lame xde privacy,latest yg dok skali dgn kami ialah MIL dgn BIL. yg MIL tu aku x kisah la sbb dh tggjwb hubby aku utk jg dia,  ...
needa Post at 9-4-2010 13:55


jimat? diorg peduli apa..bukan diorg yg bayar..diorg tukang GUNA je hokkay..

sepupu2 aku ramai jgk yg perangai mcm ni...bila balik kampung secara otomatik bil letrik/air/telefon rumah opah aku melambung mcm pasaran saham...ada sorang bini sepupu aku ni keje cikgu, tpi nan ado!!

mula2 dok melayan anaknya kat ruang tamu (ye laa....dia sorang je yg ada anak kan kan kan...aku x kawin lagi..loser la katakan...) pastu anak dia berlari ke dapur nak tngok opah dia (makcik aku) dan moyang dia (opah aku) tgh buat ape...mak dia ni ikut la dan terus la melekat kat dapur tu sampai sudah...kipas kat ruang tamu terpasang terus...x ke membazir?? tutup la dulu kot ye pun...haii x kan itu pun nak kena ajar...keje cikgu..

aku x berkenan btul le perangai mcm ni...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2010 04:08 PM | Show all posts
needa...
nasib kita sama...aku dah naik pening dok kat umah tu...diaorg tak pandai nak berjimat langsung mentang2 lah diaorg tak kena keluarkan duit utk bayar semua bil2 tu so diaorg tak rasa susahnye kita yg  membayar ni yg merasanye. hari2 aku ni jadi tukang kepada diaorg.tukang tutup suis,tukang kutip cawan2 kotor.tv kat umah tu bole dikatakan hmpir 24jam sehari terpasangnye.yg tak tahannye bawak cawan masuk bilik pastu biar jer cawan kat bilik tu.tak terpikir langsung ke awak tu duk menumpang so kena la beringat nak buat apa2 pun...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 04:20 PM | Show all posts
needa...
nasib kita sama...aku dah naik pening dok kat umah tu...diaorg tak pandai nak berjimat langsung mentang2 lah diaorg tak kena keluarkan duit utk bayar semua bil2 tu so diaorg tak rasa susahny ...
acika Post at 9-4-2010 16:08


ko cabut wayar TV tu, sorokkan

pastu bila bil smpai, ko tunjuk kat diorg semua. kutip sorang sikit. ingt semua tu free? byr pakai air liur?

kalo diorg merungut, hah masa ni la nak laser.

aku kesian btul la dgn ko ni...kalo aku kat tmpat ko la, mmg aku dah lari balik umah mak abah aku...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 04:36 PM | Show all posts
topik menarik...
walaupun aku x hadapi lg situasi ni..tp maybe aku akan hadapi.
SIL aku skrg tgh kursus nurse. dia nak minta posting kat shah alam(tempat aku). x nak posting kat trg (kampung dia). dah siap ckp awal2 nak duk ngan kitorg. mak mertua aku lg la menyokong. lg2 skrg ni aku dpt baby. anak saudara dia yg 1st. lg la exited nak duk ngan kitorg sbb nak main ngan anak saudara. huhuhu.... aku x suka..

aku x suka kalo family tinggal sama2. kalo nak dtg sekali sekala..aku boleh accept. walaupun adik bradik aku sndiri. tp  kalo nak menetap bersam..oh tidak.. walaupun dia tu pompuan, x payah tutup aurat..tp aku rasa x selesa gak. x ada privacy. kena jaga makan, jaga komunikasi. walaupun skrg ni kitorg baik.. tp bak kata org..sewangi2 mana pun.. kalo dah duk bersama pasti nampak buruknya.

aku x nak la benda remeh temeh nanti ada rasa tak senang hati antara kitorg..pastu dia bgtau kat mak mertua aku lak kan..susah la..lg pun aku ni jenis yg suka mesra2 ngan husband dia mana2 aje (dlm rumah). tgk tv peluk2... kalo husband duk wat keje kat komputer aku suka wat mesra2.. nanti dah ada org lain...x boleh la nak wat semua tu. sedangkan mesra2 ngan husband tu la menguatkan hubungan.

aku dah bgtau kat husband aku. dia depan aku bolehla kata OK. TAK AJAK DUK SEKALI. tapi bila mak dia suruh ajak adik duk sekali.. bila adik kata NAK, ia tak terkata apa...huhuhuhu...............tension la ni.. harap2 SIL aku tu x dpt posting kat shah alam. Kalo x.... x best la aku duk rumah sndiri. x ada privacy. asyik kena fikir jaga hati ipar duai. kena jaga makan dia lg... kalo aku ngan husband je.. kitorg ni x kisah. kalo rasa x nak makan, aku x masak. kalo ada SIL ni, nak tak nak kena masak. nanti kan dia bgtau kat mak dia duk rumah kitorg, aku malas masak lak. huhuhuhu.....

aku tgh cari jalan x nak bg dia duk sini..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2010 04:49 PM | Show all posts
carlnida...
itu lah yg aku lalui selama ni...hari2 aku balik kerja kena masak utk SIL&BIl aku tu..klu aku n hubby senang jer bila lapar baru masak&makan biasanye kami mlm tak mkan nasi pun sbb kat opis dah makan berat2 tp oleh kerana adanye meraka aku kena memasak tiap2 mlm..klu tak masak nanti takut pulak tersmpi citer ke kampung yg aku ni menantu malas la..hubby aku pulak sejak ada adiknye kat umah tu memang dia suh aku masak la tiap2 malam...nanti lapar pulak adik2 dia tu klu diri sendiri dia kisah sngt..
kita nak suruh2 suami pun rasa malu takut dia report kat mak dia...last2 kita sorg2 la kena wat keja umah...huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2010 01:00 PM | Show all posts
Siannya laa ramai bermasalah gini..

tp korg tade pun bt apa2 utk selesai masalah..nt smpai bila2 laa tak puas hati..makan dalam nt... mcm aku bg cdgn awal2 bincanglaa ngn hubby korg tu..klu dia syg korg mesti dia dgr apa yg korg nk ckpkan...  

klu tak jalan, gunakan pndekatan ajak skali BIL n SIL tu buat skali keje umah..keringkan laa hati korg tu..mntak tlg je kt diorg..kata akak nk buat sorg2 tak larat.

cthnya mcm klu korg keje..BIL n SIL ada kt umah..call diorg, mntak tlg masak nasik ke potong bawang ke.. korg kan KAKAK anggaplaa mcm adik2, dhlaa diorg menumpang..klu mcm aku senang..aku tak kesah diorg nk kutuk aku kt PIL..sbb aku rsa mende tu adatlaa..tak payah laa harap kalau korg buat smua bende diorg tu akan puji korg... ntah2 dh tertonggeng2 msak utk diorg blk kg nt kata korg masak tak sedap pulaks..

bende2 cmni perkara biasa tak perlulaa nk terasa smpai kene layan diorg melampau mcm raja... buat stakat kemampuan dhlaa..klu tak kesah buat je ngn ikhlas tak perlulaa tak puas hati bagai..kalau tak puas hati berterus terang je laa...
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 05:12 PM | Show all posts
makin hari aku rasa macam makin tension duk umah tu...makan hati jer..nak kata aku ni pengemas sngt  ...
acika Post at 7-4-2010 17:05


sampai bila kau nak makan hati di rumah sendiri?
cakap la dengan ur hubby ..
suruh dia ingat2kan adik beradik dia sket ..
aku pun pernah gak BIL menumpang ...
tapi aku ni memang garang ...

aku pernah je baling kuali /pinggan/cawan ke sinki ..
sbbnya time aku masak ..
hubby & BIL bersukaria tgk tv ...
langsung x menolong ...
hah..padan muka semua terperanjat ...
sejak hari tu .. kalo aku buat keja ..
semua kena pandai2 cari keja jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 07:22 PM | Show all posts
aku nak story jugak kisah aku. skg ni SIL aku daripada Sabah  tgh menumpang kat umah dah  3 minggu..huhu. utk makluman korg aku skg duk kl.

sil aku ni dah kawen, n pregnant 3 bulan. hubby dia skg keja kat kuantan, tinggal ngan kwn2 bujang. kalo ikutkan plan awal, SIL aku nak trus tggl ngan hubby dia yg tggl kat umah bujang skg tu. ada ke patut. sudahnya MIL n hubby aku tak kasi. tapi nakkkkk jugak dtg kl ni. last2 bg tumpang kat umah ktorang dulu sementara tak dpt umah lagi.

problem aku skg ialah SIL aku ni pemalasss sgt.. nak2 kalo aku ade kat umah. kalo dah weekend aku jadi tukang masak dan tukang segala. dia duk tebungkang je depan tv. tolong vakum, sapu lantai ke jangan harap.. utk pengetahuan korg, aku skg ni tgh pregnant jugak..2 bulan.

husband dia pulak, tiap weekend akan balik umah ktorg. habis privacy aku. dah la duk free..tak reti2 nak beli barang2 umah ke apa ke. dorg akan cuma beli benda2 yg mmg dorg nak pakai n makan. yg paling best tu, everytime makan kat luar, SIL akan mintak duit ngan hubby aku, depan mata aku. tak tau malu langsung. ada skali aku tegur, hb aku kata apa "takpela, bukan selalu.."

aku sbenarnya tak kisah kalo SIL aku tu tak kawin lg..duk le bape lama pun. ni dah kawin, n bl hubby dia dtg umah, aku jd tukang masak lyn dorg.

kalo stay setakat seminggu ke takpe gak, ni..aduuhh. aku ni dahle kerap balik kul 7/8 malam.
kdg tu, dia masak nasik je, lauk tunggu aku masak. skali tu aku call sblm smp umah, ko ada masak tak? dia gtau cuma masak nasik. aku trus ajak makan luar. tak larat wehh.. dahle preggy, balik lambat..nak harap aku masak...penat le. sblm dia ada, kalo balik lambat je hubby aku terus ajak makan kluar. dia faham n tau keja aku camana. skg ni...sabar aje la..

aku pn tak tau smpi bila dia stay umah aku. tension jugak dibuatnya. dah bape kali slowtalk ngan hubby..sudahnya..aku makan hati je la. kekadang tu hubby dengar, tp aku akan kena dulu.. yelah adik dia kan.. sabar aje la yg aku boleh buat..

sekian luahan aku.
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 08:00 PM | Show all posts
aku nak story jugak kisah aku. skg ni SIL aku daripada Sabah  tgh menumpang kat umah dah  3 minggu.. ...
rhys88 Post at 16-4-2010 19:22

ko takyah kemas masak bagai. kemas bilik tido ko jer.mkn kt luar
bagitau hubby ko makan kenyang2 kt luar baru balik

kalo hubby ko tanya nape umah tak kemas/tak masak ... ko ckp ko penat + peknen + KO BUKAN MAID

sekian pandangan aku
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2010 05:18 PM | Show all posts
Reply 83# penmerah


Timekasih atas pandangan..aku mmg plan nak buat gitu..huhu..

Nak djadikan cte, semalam ktorg balik umah dh kul 8 lbh dah..bukak je pintu, baru sil aku tu terkocoh2 nak masak. Pastu siap rendam ikan suh aku masak. Hubby aku tnya aku, nak masak apa ni? Pastu aku jwb dgn kuatnye..nak masak apa dh pukul 8. Kalo masak skg, kul bape nak makan? Aku geraammm sgt4x. Dia seharian dok umah tak buat apa, kitorg sampai baru kelam kabut nak masak..haishhh.. Tu pun nk mengharap aku masak lauk. Aduihh..pening kepala.

Hari ni sama gak, duk tercangak dpn tv. Nak je aku amik gambar dia, upload kat cni bg korg tgk..huhu. Masa aku tgh mop lantai, aku sound sil aku "ko nt tolong masak nasik ye" dia jwb "ok" pastu tanya pulak, bila? Utk malam ke? Aku jeling tgk jam dinding, masa tu kul 12tgh lebih, dlm hati aku "aik, tanak mkn tghri ke?" pastu aku cakap "sekarang!". Puas hati aku. Kejap tu je la...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.087819s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list