Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
51730
View
359
Reply

selesa tak adik beradik ipar tinggal sekali

  [Copy link]

Author: acika       Show all posts   Read mode

Post time 6-5-2010 09:46 PM | Show all posts
bukanomi....
semua apa yang kawan2 kat sini luahkan...itu lah yg aku hadapi lengkap semua ada..
ak ...
acika Post at 4-5-2010 15:42


way to go!
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2010 02:43 PM | Show all posts
benda yg paling aku tak gemor bila kena tumpang rumah orang atau orang tumpang rumah aku....dua2 aku rimas!

aku ni jenis pakai jer apa aku nak kat rumah....cuma bila anak2 dah besar ni aku dah tak pakai seluar pendek & baju sexy lagi...but still rasa bebas dr segi pakaian & apa nak buat kat rumah.. nak tergolek terlentang pun tak der sapa marah...

satu lagi aku jenis cerewet sikit, anak2 dan laki aku tau mcm mana nak jaga barang2 rumah....kemas rumah...kena kalau org tumpang jenis selamba badak tak reti berkemas, dah tentu aku tension tahap gaban!
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2010 02:56 PM | Show all posts
Anak buah aku dulu pernah duk rumah aku dlm 10 hari sbb nak tolong jaga bapak aku kat sepital...time tu dia baru grad belum keje....dah semua org busy, kita org suh dia arr jaga atuk kat sepital....aduhaiiii, sepanjang tempoh dia duk rumah aku tension sungguh. Hari2 tak kira siang ke malam, dia on air cond kat bilik/ruang tamu. Ingat aku ni cop duit ker?...dah lah tu....makan boros ya amat, duit pocket aku yg bagi....barang dlm fridge licin dia keje kan...nasib baiklah tak lama...tu anak buah aku tu...kalau anak buah lagi aku lagi aku susah nak terima agaknya....Lepas dia balik, berpeluh2 aku kemas bilik tetamu yg dia guna...selerak nak mampus, makan kacang, junk food letak atas dressing mirror...padahal aku ada letak bin dlm bilik tu....budak lelaki umur 23 thn pengotor sungguhlah!
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2010 08:42 PM | Show all posts
    ku pun mgalami nasib yg sama . ..
BIL yg numpang ni ada ank jugak sebaya ngan ank aku ... fhm2 je lah budak lari sana lompat sini .. tp ank aku dah fhm ngan mamy dier .. bila sj aku bulatkan mata dan jeling mesti dier da tau mamy nya sdg marah
tp ank BIL ni tak fhm langsung .. nak marah pun susah ( ank emas ) adakah patut budak tu main beskal dlm rumah ( living room ) while my 2months baby dlm buaian .. kalo tlanggar sape nak tggjwb ? aku punya la angin ...
rumah takyah ckp la.. dahla bil aku melambung tinggi ,keadaan rumah yg bsepah ..
privacy mmg telah dikebas sehabis2nya ..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2010 02:42 AM | Show all posts
sepatut2 nye SIL ke BIL yg menumpang kene faham.. kena faham dok menumpang..
tp tu la slalunye SIL/BIL ni amek mudah je.. sbb abg or akak diarg pon tak brani nak sound direct. Sy penah gak la dok menumpang ngan abang n SIL. mula2 dudok memang tak rase menyusahkan sape2 n SIL pon layan ok je.. tapi lame2 kite kena faham sndirik la..
lagipn org bujang tak bebas mane dok ngan famili, balik tak leh lambat2.. rase2nye yg dok menumpang umah abang n akak yg dah kawen ni suke amik jalan mudah tak nak susahkan diri nak cari umah sewa.. jalan mudah menumpang.. tak ramai yg sedar benda ni akan bwk masalah pada perhubungan abang n akak... thanks pd akak yg bukak thread ni.. taw gak apa sebenarnye isi hati SIL kalo ade BIL yg dok skali.. at least taw macamne perasaan akak2.. so penyelesaiannya memang kena  bertrus terang.. bertrus terang la walaupon pahit... lebih baik drpada satu pihak je yang menanggung derita..
buat SIL ku... terima kasih atas layanan hebat mase menumpang dulu wpon tak taw la samade ikhlas atau tak.. pas ni... janji tak kan numpang lagik.... hehehe...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2010 02:12 PM | Show all posts
adik ameen5zal.....
syok nye klu akak dpt BIL mcm awak ni....awak paham situasa menumpang  n perasaan SIL yang memang tak kan ada rasa selesa klu BIL duk sekali...satu nye masalah hukum...faham kan..cuba bayangkan bila mlm hubby selalu gi surau n balik lambat dlm kul 11 baru balik. tak kan kita nak duk berdua kat dlm umah tu bila hubby takde sungguh pun ada anak (kecik) tetap rasa tak selesa n pergerakan pun terbatas...klu umah besar takpe leh jugak sorg duk atas n sorg lg duk bawah ni umah setingkat je...pusing2 kat situ jugak..
apa yg akak nampak hubby n BIL akak ni tak pikir bab2 hukum ni.....
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2010 01:27 PM | Show all posts
adik ameen5zal.....
syok nye klu akak dpt BIL mcm awak ni....awak paham situasa menumpang  n  ...
acika Post at 18-5-2010 14:12



hehe... trime kasih kak.. slalunye kite jarang nak discus benda2 mcm ni
yang dianggap remeh padahal kalo tak handle betul2 boleh hancur family..
so akak dah dapt ke penyelesaiannya??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2010 01:52 PM | Show all posts
dik....
belum lg..hubby tak bg kerjasama. kita ajak berbincang dia taknak so smpi bila masalah ni nak selesai. akak taktau la mcm mana dia n adik dia berfikir..nampak mcm hubby lebih nak menjaga hati adiknye berbanding hati isteri...klu diajak berbincang balik2 akak yg kena marah huhu...sungguh tidak adil...ameer rasa la kan BIL akak tu ada tak terpikir rasa segan menumpang umah SIL ni dan ada tak dia terpikir yg dia perlu keluar dr umah akak n cari umah sewa...akak tanya ameer sbb ameer pernah mengalami situasi ni kan...
sama2 lelaki kan..rasanya ada tak dia berfikir sama mcm ameer fikir?
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2010 01:55 PM | Show all posts
jgnkan kata menumpang.. ksall tengok adik2 ipar dua tiga keluarga dok serumah ngn PIL pun problem... problem berebut dapur... problem anak2...
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2010 02:29 PM | Show all posts
dik....
belum lg..hubby tak bg kerjasama. kita ajak berbincang dia taknak so smpi bila masalah ni n ...
acika Post at 19-5-2010 13:52


BIL akak tu bape umonye? baru start keje ke atau mcm dah stabil sket??
sy dulu menumpang sekadar sebelum dpt umah sewa.. dah dapat terus pindah..
akak layan diaorg best sgt kot smpai diaorg rase best plak menumpang..
sesekali rasenye akak kena sound gak BIL akak tuh since akak ckp ngan hubby pon
tak jalan... bg diaorg sedar sket.. sedar sikit pon jadik la,... ni langsung takde kesedaran
payah la....
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2010 02:47 PM | Show all posts
aku pernah duk skali ngan abg n kakak ipar aku...sebab abg aku cikgu..so dia duk rumah cikgu la..aku pon sekolah kat sekolah abg aku mngajar...aku plak yg tensen..sebab kena tido ngan anak buah..so aku buat2 sakit..bila sakit abg aku terpaksa la hantar balik umah parent aku..selamat aku..siap nangis2 cakap kat parent xmo duk umah abg lg..akhirnya berjaya..yey..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2010 02:59 PM | Show all posts
ameer....
BIL akak tu bak kata org anak bujang dah boleh kawin sangat2 dah...klu nak tumbang sementara nak stable kan kewangan paling tidak makan masa 2-3 bln jer...org bujang boleh menyewa ramai2 bukannye nak kena sewa umah sebiji sorg...ni dah makan tahun dik..nak kata layanan bagus sngt tak tau la...tp tiap2 malam la akak kena memasak n bab makan dia takde masalah la duk umah tu walaupun hakikatnya akak n hubby tak berapa bab makan malam ni...klu bab basuh pakaian n kemas bilik sendiri buat la....
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2010 03:19 PM | Show all posts
ameer....
BIL akak tu bak kata org anak bujang dah boleh kawin sangat2 dah...klu nak tumbang sement ...
acika Post at 19-5-2010 14:59


ish ish ish.. tu dah kronik ni.. melampau betul BIL akak ni...
makan tahun plak tuh... asal la hubby akak pon berkeras sgt ea...
susah tol mcm ni...ape yg susah sgt nye nak dok bujang ramai2 tuh...
ni la kalo dah biase org siapkan makan minum dia naik lemak plak..
len kali akak suke2 ati je nak masak ke tak.. kalo malam tu tak yah masak..
biar dia menggelupur sket lapar..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2010 05:24 PM | Show all posts
ameen....
awak waktu duk umah SIL dulu makan minum semua tersedia ke atau memang mengharap kat SIL untuk sediakan makanan ke? ke makan cari sendiri.....saja bertanye ye...kadang2 terasa mcm satu bebanan pulak tau....klu akak n hubby kadang2 balik kerja singgah makan kat kedai jer dah balik pun lewat letih tak larat la nak pikir masak2 ni dgn anak kecik 2 org lg tu...tp memikirkan BIL kat umah tu jd kena la jugak masak sbb akak tngk dia tak pernah pun keluar malam2 gi jumpa kawan2 ke, gi makan ke...n selama ni pun tak pernah dia bg statement " akak takyah masak pun takpe sy makan kat luar ni"....sekali pun tak pernah so kita paham ler yg dia nak makan kat umah n memasak sendiri pun tak pernah padahal akak dh ckp awal2 klu nak makan apa2 masak jer la...huhu tuloonnn.....
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2010 05:58 PM | Show all posts
acika...ko memang terlalu baik. tatau nak cakap apa. harap masalah ko dapat diselesaikan. benda2 mcm ni memang boleh merosakkan diri kita. BIL tu sihat walfiat. kita plak tertekan. tah la
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2010 08:53 AM | Show all posts
Reply 119# acika

kena bertegas kak...

amboi manyak cantik..dah la menumpang, dia buat akak mcm org gaji plak:@
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2010 09:36 AM | Show all posts
nak cuba bertegas tp hubby tak membantu...nak tegur direct ke BIL sian pulak malu dia nanti pastu saya cakap kat hubby suh tegur adik dia tp hubby tak berbuat demikian...apa yg saya cakap kat hubby cuma masuk telinga kanan keluar telinga kiri..huhu...tak tau nak wat cam mana dah...klu adik2 saya..yg tak elok kami adik beradik saling menegur saya rasa cara mcm tu lg baik sekurangnya kita leh tau apa perkara  tak betul yg kita buat...kadang2 kita tak perasan kan...tu penting saling menegur ni...
hari2 habis kerja bila nak balik umah asal kereta nak smpi jer kat kawasan rumah,,mulut ku dah mula muncung,muncung boleh diikat tau....hati rasa tak seronok nak balik umah memikirkan kat umah tu dah takde privacy...
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2010 12:53 PM | Show all posts
ameen....
awak waktu duk umah SIL dulu makan minum semua tersedia ke atau memang mengharap kat SIL ...
acika Post at 19-5-2010 17:24


akak acika,

dulu SIL sy baik sgt2 smpai sy segan... balik umah je dah tersdia makanan, baju dah siap basuh..
kdg2 smpai kena bgtaw plak kat dia, akak, tak yah la basuh kan baju2 min...
makan plk memang la segan balik je umah dia suh makan... tak nak kecik kan ati dia
makan je la wpon kdg2 tak la lapar mane n masakan dia tak sedap mane pon.. hehehe,..
tp hujung bulan je belikan la dia beras, gula n lain2 brg dapur... rase malu lak dok free je..
kalo bg duit dia tak nak, bg kat anak buah...sbb mengenangkan benda2 ni rase mcm mnyusahkan dia
la selagi boleh cepat2 nak crk umah sewa..
kesedaran tu penting kak... BIL akak tu byk makan budu sgt kot smpai bebal!!! hahaha...
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2010 01:57 PM | Show all posts
aku ni mak mertua dok ngan aku..
kejap2 umah aku, kejap2 umh adik ipo..
aku tak kesah pon...
yg aku kesahkan nye...kami g mana2 mesti nak ikut.
laki aku amik aku keje pon dia nak ikut.
wpon nak g kedai belakang...mesti nak ikut.
wpon nak ke kedai beli kelapa pon, kalau boleh dia nak ikut.
remote TV dia pgg...setiap masa.kiranya dia la kontrol TV tu.
merungut...TV umah kami tak ckup beso...kalau boleh dia nak tv LCD hok paling beso tu.baru puas.
dok depan TV dr pagi smpai ptg..baring memanjang.
mana la tak sakit badan2 tu.
aku tak harapkan dia masak, sidai baju, atau wat keje2 rumah...
tp, itu lah...
pehtu, sll merungut, tak bw dia jalan.
dia kalau boleh nak berjalan kat shopping kompleks..
nak jalan tempat best2.kalau boleh tiap2 malam nak lepak2 minum kat kedai.
dia tak tau...anak2 dia ni, bukannye ada masa....bukannye sll beduit.
kusut taw..tak ikut ckp dia...muncunggg!
stress sungguh
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2010 02:28 PM | Show all posts
BIL akak tu byk makan budu sgt kot smpai bebal!!! hahaha...
ameen5zal Post at 20-5-2010 12:53


good theory
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081449s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list