Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
50185
View
339
Reply

selesa tak adik beradik ipar tinggal sekali

  [Copy link]

Author: acika       Show all posts   Read mode

Post time 1-4-2010 01:06 PM | Show all posts
aku masa baru2 kawin ada masalah ni...tension sesgt smpi aku keguguran... husband tak berani nak ckp sbb takut abg dia kecik hati...last2 aku yg makan hati sensorang...
iniaroonz Post at 1-4-2010 12:26


yeker sadisnyer....
adik ipar aku pun duk skali...bagi aku takde masalah...
cuma aku ni tak pakai tudung kat umah tu je masalahnyer....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-4-2010 01:26 PM | Show all posts
yg aku heran tu asal la BIL aku tu tak nak dok menyewa cari geng2 bujang...klu aku la aku lg selesa duk ngan kawan2 dr duk ngan abg2 yg dh bekeluaga...last2 aku pulak yg rasa macam menumpang kat rumah org padahal umah aku sendiri tu...klu umah besar boleh tahan la lg ni umah setingkat 3 bilik jer...tak leh nak lari kemana,pusing2 kat situ semua duduk n berkumpul...klu 2 tingkat leh jugak la aku bg dia blk tingkat bwh aku n anak2 duk kat atas maknanye tingkat atak tu kawasan larangan bg dia hanye utk aku+hubby+anak2 kira privacy la jugak....
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2010 05:03 PM | Show all posts
aku pernah gak menumpang umah abang masa memula datang kl dulu, adalah kot dalam setahun, pas tu cari rumah sewa. mujurlah aku ni pompuan, kalu x, mesti kakak ipar aku x selesa kan. tp masa tu, bukan aku je yg menumpang umah abang, anak sedara SIL pun tumpang sekali. tp ini 10 tahun yang lalu. masa tu bleh kata, kekawan aku sumer menumpang sedara mara sebelum duduk umah sewa. x pernah lak tanya dia SIL selesa ke tak... skg baru lak terpikir..
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2010 05:27 PM | Show all posts
23# carly_lah

kalau sesama pompuan ok je.. lagipun kalu pompuan ni bley gak jd member ajak g soping sama2, masak sama2, takpayah la bertudung litup berbaju lengan panjang sentiasa kan.. kalu nak pakai seluar seteng kehulu kehilir okey lagi..

tapi kalu ipar lelaki lainn ooo... tak sama..
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2010 06:34 PM | Show all posts
slow talk ngn hubby...klu hubby jnis phm ok la...
me penah alami bnda ni...siksa..tiap2 hr gduh ngn hubby
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2010 12:03 AM | Show all posts
tak selesa lah sebab aku ni spesis loner.aku suka kehidupan private.kalau aku hu ha ngan member pun sampai kat depan pintu rumah aje.segala kehidupan aku kat rumah memang aku tak suka share.aku tak suka bawak orang luar masuk dalam rumah sebab dianggap mengganggu privacy aku.kalau in law atau keluarga aku sendiri nak datang rumah pun sekadar singgah bercuti ke ape.kalau bermastautin situ terus aku kena pikir banyak kali sebab nak kena jaga hati banyak pihak.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2010 12:06 AM | Show all posts
sampaikan aku rasa lebih tertekan nak melalui hujung minggu aku
baik aku kerja tiap2 hari pun x pe asalkan aku x mengadap BIL aku tu
dahla nk bagi makan die pun susah. makan memilih,pastu ngengada suka makan fasfood jer
sotong,udang,ikan, telor semua x makan
makan ayam ngan daging je...itu pun ayam pun hanya bahagian2 tertentu jer dia makan
aku dah mengandung2 ni kuasa nak melayan org yg high taste mcm die ni


ini adalah salah 1 sebab kenapa aku tak suka family bermastautin kat rumah aku.kita lak kena ikut selera dia padahal kita mem besar!
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2010 08:54 AM | Show all posts
Sambung balik....sebab aku tgh geram (hehehe...)
dahla hari2 biasa hubby aku 24jam TV ni duk pasang channel ESPN (bola!bola!bola!)
sampaikan aku nk tgk drama ngan berita pon x dapat
hujung minggu s ...
momma Post at 1-4-2010 09:39 PM



kalau aku laaa, aku sound kan ajeeee
banyak plakkkk songel dia nk jadik big boss kat umah kite sendiri
lantak laa nk gaduh ke ngan laki aku pastu
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2010 09:42 AM | Show all posts
Sambung balik....sebab aku tgh geram (hehehe...)
dahla hari2 biasa hubby aku 24jam TV ni duk pasang channel ESPN (bola!bola!bola!)
sampaikan aku nk tgk drama ngan berita pon x dapat
hujung minggu s ...
momma Post at 1-4-2010 21:39



hehehe..aku suka ayat ko tu..bola..bola..bola..

ye..mmg ada species lelaki, pegang ajer remote tv (tak kira pukul brp), misti tekan bola.
adik2 ipar lelaki aku. ada 3-4 org.
aku sampai terpikir, kesian sapa2 jadi bini derang nie. solutionnye kena beli 2 astro ler gamaknya.

nasib baik, laki aku bukan kaki bola. tgk bola tu biasa2 ajer. takder la hard core. tgk tv misti bola. tgk tv misti bola.
itu kategori hard core tu.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2010 09:57 AM | Show all posts
Post Last Edit by Hana at 2-4-2010 10:00
tak selesa lah sebab aku ni spesis loner.aku suka kehidupan private.kalau aku hu ha ngan member pun sampai kat depan pintu rumah aje.segala kehidupan aku kat rumah memang aku tak suka share.aku tak su ...
tabasco Post at 2-4-2010 00:03


hahahaha. yg aku bold merah tu, itu AKU jugak.
masa aku single, kehidupan aku sgt sgt sgt "selesa". mandi guna water heater. ada aircond (tapi, tak pakai sgt). tilam tebal (kalau tdo, mmg best tak bangun bangun). kat bilik tdo ada bilik air sendiri & astro sendiri (tapi, aku tak bayar. aku guna ajer. keh..kehh..kehh)..kiranya, bilik tdo & bilik air aku tu, setaraf bilik hotel 5 star lah.
semuanya best, cuma, aku tak berlaki lagi la...

bila dah berlaki, ini dugaan aku - duk dgn mertua. ramai adik2 ipar lelaki. mandi air kolah/air paip (sejuk gila kalau musim hujan tau). takder aircond. kipas 3 bilah ajer (tak cukup sejuk wehhhh - aku biasa kipas 5 bilah tauuu). umah kg - 18 jam panas. tdo depan tv dgn tilam nipis (sakit tulang belakang aku nie weyyy..dah tua tua tdo tilam nipis lakk)
tv lak misti tgk rancangan orang lain.
paling sadis - bola. bola. bola.   kalau ada adik ipar tgk bola, misti aku bergaduh dgn laki dlm sms. sbb aku geram kena duk umah mertua.

lps kawen, dugaan aku dari taraf selesa "5 star hotel" jatuh taraf "orang susah". susah tau nak adapt.   ingat senang ke? tua tua mcm nie kena adapt taraf "tidak selesaan".

aku nie, kalau nak tdo mengiring ke hapa kat ruang tv, aku terus buat ajer..wp ada adik ipar lelaki berdekatan. aku lantak ajer. nasib baik aku tak alim. itu ajer.
cuma, tang mandi,kena pakai kain batik kat luar tuala. aku nak berkemban dgn tuala ajer, laki aku marah. kalau laki aku tak marah, aku lantak ajer berkemban. leceh tau kena pakai2 kain batik nie. dah ler aku nie owang bandor. tak biasa betul. owang bandar, bilik air dlm bilik tido terus.

aku kan, tak ralat aku kawen lewat. byk susah betul bila dah kawen ini.
kalau diberi pilihan sekali lagi, nak kawen awal ke kawen lewat? aku pilih, kawen lewat lagi.
patut ler aku nie kawen lewat.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2010 11:00 AM | Show all posts
32# Hana

aku tertanya2 kenapa kau pilih/kena duduk dgn mak mertua...

err... sewa sendirik takleh ker.. senang sikit.. selesa nak buat apa2 pon.. rumah sendiri kannn... takde org nak kaco..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2010 11:52 AM | Show all posts
sampaikan aku rasa lebih tertekan nak melalui hujung minggu aku
baik aku kerja tiap2 hari pun x pe asalkan aku x mengadap BIL aku tu
dahla nk bagi makan die pun susah. makan memilih,pastu ngengada suka makan fasfood jer
sotong,udang,ikan, telor semua x makan
makan ayam ngan daging je...itu pun ayam pun hanya bahagian2 tertentu jer dia makan
aku dah mengandung2 ni kuasa nak melayan org yg high taste mcm die ni
momma Post at 1-4-2010 21:19


waahh...sangat sama dengan situasi aku dulu...
Family-in-law yang makan memilih, especially BIL....
kejadian aku ni jadi waktu aku awal awal kawin dulu... skang macam dah reda skit...
dah le lepas kawin budget tak banyak... pastu nak masakkan deorang sgtlah memilih...
tensen aku.... dah le tak pandai sgt nak masak... kalau masak tak sedap, BIL siap juih bibir lg.
kecik ati aku......last last, tak tahan nak menanggung tensen... aku masak ikut sedap aku jer..
nak makan makan.. tanak makan sudah..... sbb aku kalau pegi umah org, selera ikut tekak tuan rumah jer..
tade nak demand demand nih
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2010 12:51 PM | Show all posts
kalu korang tak selesa ngan BIL....
aku ni tak selesa ngan SIL...
dah ler pemalas yg hamatttt.... kalu malas tolong aku tu tak kisah sgt...
ni pemalas nak basuh pinggan mangkuk yg dier mkn...
pemalas nak basuh periuk kuali yg dier guna...
pemalas nak kemas tempat tido...
kain baju spender men campak2 jer....
sumer nak kena bgtau... otak letak kat maner tah....
kalu tahap budak2 tak cukup akal tu bole lar diconsider...
ni dah bole jadik mak org dah....
tu yg kadang2 meletup gaks aku...
tp meletup ngan hubby jerla...
kengkadang last2 aku ngan hubby yg gaduh... tensen...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2010 12:57 PM | Show all posts
momma...
sama la apa yg kita rasa kan...klu boleh rasanye taknk balik umah dok kat opis jer lg bahagia...bila petang je smpi masa habis waktu kerja mesti sy tension dok memikirkan nak balik umah ni....rasa tak happy sngt duk kat umah tu skrg ni.klu weekend jgn cakap la dr pagi smpi ke tgh mlm dia dok baring melepak kat depan tv jer...saya rasa tak selesa nak tengok tv sama ngan BIL klu terpaksa pun (klu ada rancangan favaroute la) tngk jugak la tp dgn muka yg kelat..hehe...klu takde citer favaroute i tngk tv yg takde astro kat dlm bilik sendiri la...sib baik la i ada tv kat dlm bilik...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2010 01:08 PM | Show all posts
sambung.....
dah la tiap2 bulan aku yg bayar astro tp boleh dikatakan dlm sebulan tu hanya 20% jer aku menonton astro yg 80% lg tu aku tngk tv yang tak berASTRO di dlm bilik..yg paling syoknye BIL aku boleh bagitau kat abg nye (my hubby) ubat gigi dah habis padahal bilik air tu kami tak guna pun..kami guna bilik air yg kat dlm bilik kami jer blk air luar tu dia n adik p'puan dia jer yg guna so klu ubat gigi dh habis pandai2 ler beli takkan itu pun nak suruh abg belikan....aku bukan la kedekut sngt tp sendiri pikir la klu dah menumpang umah org tu takkan semua benda nak tersedia...benda2 tuk pakai diri sendiri tu apasalahnye sendiri beli...huhu tension nye....hubby pulak tak habis2 suh kita sabar3x....hubby kata bg ruang kat dia utk cr umah sewa la...tp sy tau hubby tak smpi hati nak suh adiknye tu keluar dr umah kami..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2010 02:15 PM | Show all posts
kita pon ada adik ipor dok sekali...mmg takde problem....kekadang kesian kat BIL plak.....jd pengasuh kat anak2 wan....soal tgk tv ker apa ker mmg takde masalah...klau bola BIL mmg selalu g tgk kat kedai...baju dan bilik tidor dia...sendiri dia jaga....sapu bilik sendiri...cuma bab makan mmg wan kena masak la...klau nak suh buat apa-apa senang jer dia buat....so....mmg syukur la dapat BIL yg pandai uruskan diri sendiri....adik ipor ada 3 org....2 dah pernah dok sekali...mmg tak pernah ada masalah coz dorang mmg senang nak terima teguran dan nasihat...kat umah mmg zon larangan tak berbaju....so pkai la t-shirt n seluar pendek paras lutut....
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2010 04:00 PM | Show all posts
aku bersyukur sgt dpt Pil & Bil yg tahu hormat hukum hakam agama
wp mereka bukan ustad atau lebai
Bil @ Sil aku tak pernah la tumpang umah aku
tp pernah Bil dtg umah aku, klu laki aku xde umah
Bil aku takkan masuk umah, dia duk kat luar @ gi lepak mana2 dulu
bila laki aku call ckp dh ada kt umah baru dtg balik.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2010 04:17 PM | Show all posts
32# Hana

aku tertanya2 kenapa kau pilih/kena duduk dgn mak mertua...

err... sewa sendirik takleh ker.. senang sikit.. selesa nak buat apa2 pon.. rumah sendiri kannn... takde org nak kaco..  ...
ApeApeAje Post at 2-4-2010 11:00


sebab anak. anak baru nak masuk 8 bulan.
masa newborn (3-4 bulan), anak aku tu selalu nangis. jadi, orang yg jaga kena dukung selalu.

umah sendiri mmg ada. tgh buat siket2 renovation. 15-16km dari ofis aku.

umah mertua 27-28km dari ofis aku. pakai highway. tak terasa jauhnya. cuma, waktu balik, kalau hujan or hujan lebat mmg aku menyampah sebab akan ambik masa lebih 1 jam utk sampai umah.
pastu bila kat umah, takleh tgk tv rancangan sendiri pilih. bosan tak? terasa mcm duduk asrama. aku tak penah duduk asrama sbb tak suka environment asrama, semua kena share share.
tapi, sebab ANAK..pejam mata la..buat2 tido. pastu mmg tido.

kalau bukan siaran bola. mmg boleh tumpang tgk & pura2 suka.
kalau siaran bola..aku mmg darah mendidih pastu mmg gaduh dgn laki. dlm msg ajer

oh ya. laki aku keje another state. tak duduk skali. hari jumaat mlm baru balik. tapi, minggu nie, sabtu ptg baru balik. pagi2 ahad, nak balik. alah. ada laki, boleh tgk muka ajer. bukan boleh kis pun. tdo kat ruang tv jugakk.
sama ajek lah laki ada ke tak. takder impact.

semua sebab ANAK.

byknye kena berkorban utk ANAK.
tapi, kalau kena bermadu demi ANAK, sorry la. im not that good.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2010 04:23 PM | Show all posts
sambung.....
dah la tiap2 bulan aku yg bayar astro tp boleh dikatakan dlm sebulan tu hanya 20% jer aku menonton astro yg 80% lg tu aku tngk tv yang tak berASTRO di dlm bilik..yg paling syoknye BIL ak ...
acika Post at 2-4-2010 13:08


nape ko tak panggil tehnician pastu, ubah tv berastro tu pindah kat bilik ko. yg takder astro tu letak kat luar.
pastu bilik ko kena sentiasa kunci la. jgn tak berkunci.
kalau BIL ko nak tgk, ko ckp la. itu bilik kelamin. tak boleh masuk. pastu, ko ckp la..nak tgk bola, gi kedai mamak.

mulut ko kena BUKA & CAKAP. cakap ok..

jgn harapkan laki tolong cakapkan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2010 04:51 PM | Show all posts
hana...
ingat memang nak buat mcm tu tp nanti mesti hubby marah aku balik tu aku tgh berkira-kira nak ckp kat hubby.klu kat bilik ada tv berASTRO aku tak kisah sngt la BIL nak golek gelentang kat ruang tamu tu sbb aku jamin mesti dia tak tngk tv memanjang memandangkan takde rancangan yg best2...
cik_puan:
syoknye dpt BIL mcm tu...sy ni hubby selalu jugak kena kerja weekend dan BIL pulak weekend tak kerja...sungguh pun sy ada anak 2org tp masih kecil lg n tetap rasa tak selesa bila hubby tinggalkan kami dirumah bersama ngan adik dia.klu hubby kerja weekend sy n anak2 duk dlm bilik jer la.waktu masak n basuh,sidai baju jer keluar bilik pastu siap semua kerja umah sy duk lam bilik main ngan anak2...kadang2 sy rasa mcm umah tu dia punye pulak...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.083947s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list