Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
51495
View
359
Reply

selesa tak adik beradik ipar tinggal sekali

  [Copy link]

Author: acika    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 15-10-2019 10:09 AM | Show all posts
menakkautau replied at 11-10-2019 11:02 PM
Org yang psiko nee dah tentu tentu saikonya...yang laki hang yang tak saiko pun boleh terjebak dgn ...

byk faktor
pertama - adik
kedua - sibuk kerja ketiga - malas nak campur
keempat - orang laki memang take it easy bende remeh ni

kelima - tak kisah adik sendiri dok lama lama selagi tak mencemar maruah keluarga
keenam - laki aku tak kena lagi dengan perangai adik dia ni


harap menjawab soalan ko ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 10:16 AM | Show all posts
menakkautau replied at 11-10-2019 11:01 PM
Jap....nee the same aiva yang pernah bergasak, berbantering dgn manak once upon a time tak lama du ...

yer le aku ni la aiva dulu
aku sibuk




Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 03:25 PM | Show all posts
tak selesa
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2019 07:36 AM | Show all posts
Edited by copy_paste at 24-10-2019 07:46 AM
aiva replied at 11-10-2019 05:16 PM
ntahler laki aku ni mungkin kesian kat adik dia
gaji dah ler kecik
mana nak sewa lagi nak maka ...

kalau dah 30an mmg dah layak duk luar kalau gitu,sbb mengganggu privcy keluarga..
korg kena carikan bilik sewa atau suami utk adik dia..

aku ni pun nasib baik adik ipar dah nak kawin
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2019 12:45 PM | Show all posts
Edited by aiva at 24-10-2019 12:46 PM
copy_paste replied at 24-10-2019 07:36 AM
kalau dah 30an mmg dah layak duk luar kalau gitu,sbb mengganggu privcy keluarga..
korg kena carik ...

ada suami aku carikan jodoh untuk dia
tapi calon tu tak mo

suami aku pulak macam tak de hati jer nak carikan dia rumah sewa

sorry tuan tanah  tumpang cerita masalah yang sama  
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2019 02:34 PM | Show all posts
aiva replied at 24-10-2019 12:45 PM
ada suami aku carikan jodoh untuk dia
tapi calon tu tak mo

kalau dah 30an payah nak cari dah,suami ko rasa x ape yg ko rasa,ko ade share x dengan dia,benda mcm ni kita boleh agak kalau x bertindak mmg sampai ke tua la dia bersama korg,
ipar ko xde membantu x selama dia tinggal sekali,paling x pun hulur duit ke..
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2019 03:24 PM | Show all posts
mmg keramat idup la kalau yg tinggal ngan sil tu bleh tenang senang lenang..

dah tak tahan kalu, kuor la boya dari ayor yg tenang tu..
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2019 11:46 AM | Show all posts
Edited by aiva at 1-11-2019 12:06 PM
copy_paste replied at 24-10-2019 07:36 AM
kalau dah 30an mmg dah layak duk luar kalau gitu,sbb mengganggu privcy keluarga..
korg kena carik ...

laki aku kesian kot kat adik dia..

pasal belanja dapor tu abg dia suruh beli baru dia beli

part beli barang dapor , beli jajan anak anak aku
memang laa tak dinafikan kebaikan dia

tapi sampai bila tu Sis

sampaikan ada orang cakap dia suka kat aku kot EKKK

lagi satu, dia pun satu tempat kerja dengan aku ni
punca dia bekerja kat tempat aku ni pun ada peliknya...panjang ceritanya kalau aku cerita aku kena bukak topik baru laa ek
ni aku tumpang cerita kat tempat ni.. sekadar luahan rasa dan jadikanla pedoman pada orang baru yang nak dirikan rumahtangga tu
katakan TIDAK dengan tegasnya jika suami tu nak bawak masuk adik beradik, kaum kerabat dan lain lain...
sebab bila dorang dah ENTER rumah korang... nak  suruh keluar memanglaa susah, bila dorang nak menumpang kita tak tahu agenda dan niat orang,
tak semua laa macam ni, tapi hati hati la, aku tak cakap menyeluruh nanti ada pulak terasa sebab aku dah terkena so aku bagila sikit pengalaman ni.. dalam islam tak digalakkan..  

kalau terdesak bole je ditumpangkan tapi yang menumpang tu kena ada fikiran dan hati untuk menetap sendiri jugak, ada target nak bina kehidupan sendiri
takkanlaa sampai mati mereput nak dok rumah abg yang dah kahwin
tak nak LIFE sendiri ker.................

oh yer.. kat tempat kerja aku ni.. dia buat masalah
contoh masalah dia buat ialah kalau dia baik dengan orang tu, dia kenakan orang tu
setakat ni dah ramai orang terkena dengan dia

akibat 2 kes besar dia kenakan orang
aku dah start TAK bertegur, TAK bercakap dengan dia
ramai jugak yang datang mengadu kat aku sebab dah terkena
laki aku pun ada orang bercerita, mengadu pasal dia

kami laki bini dalam rumah tak bertegur dgn dia
paling ketara ialah aku
kalau dia ada kat ruang tamu
aku masuk bilik
aku memang tak bercakap langsung dengan dia
padan muka dia orang dah buat baik tak syukur
sekian...



Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2019 11:12 PM | Show all posts
aiva replied at 1-11-2019 11:46 AM
laki aku kesian kot kat adik dia..

pasal belanja dapor tu abg dia suruh beli baru dia beli

payah kalau abg sendiri da kesian dengan adik tp xkesian dengan isteri,dia kena adil la jaga adik dengan jaga hak isteri,
kena carikan rumah atau bilik sewa,kalau dia xnk berpisah,pepandai la korg gunakan adik ipar tu utk kemudahan korg...
aku gunakan SIL aku sampaikan aku xberapa nk reti jaga anak sendiri hahahhaa....
sampai masanya aku slow2 la blaja jaga anak nt haahaa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 03:30 PM | Show all posts
Edited by aiva at 4-11-2019 03:46 PM
copy_paste replied at 2-11-2019 11:12 PM
payah kalau abg sendiri da kesian dengan adik tp xkesian dengan isteri,dia kena adil la jaga adik  ...

oo yeker ko suruh SIL ko jaga anak anak ko ? okler ko jenis tak kisah

memang ada dulu masa dia menganggur.. adalah  jaga anak aku, teman aku dalam pantang anak no 2 tu
tapi aku tak nak , dia dok rumah

aku carikan kerja untuk dia

bila dia dah  ada kerja, ada jer masalah dia dengan orang


aku ni jenis TAMAK dalam hubungan keluarga
suami dengan anak anak dengan aku jer

aku tak percaya dan tak yakin dia jaga anak anak aku
lagi pun dia bukan gadis yang lemah lembut, perwatakan dia kasar dan ala ala tomboy
walaupun anak2 aku lelaki, aku takut anak aku keliru  
part amalan agama pun aku titikberatkan
orang tak solat, tak puasa aku tak bole laa

kerja rumah pun tak sempurna mana
bersikap lelaki
even adik aku dulu pun tak mo sebilik dengan aku
aku ni fussy , tegas dan serius
buat hal sendiri jer

masa nak abg dia dulu, oklaa aku baik baik dengan dia
tapi takkanlaa baik aku ni sampai nak serumah dengan aku ek
so dah serumah dengan aku
nampak tak kijamnyer aku ni
dah orang kejam kat aku so aku rasa aku tak salah kot kejam kat orang
kejam aku pun tak sampai seteruk orang kejam kat aku

hahahahah
#sapasebenarnyakejamni???
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 03:55 PM | Show all posts
aiva replied at 4-11-2019 03:30 PM
oo yeker ko suruh SIL ko jaga anak anak ko ? okler ko jenis tak kisah

memang ada dulu masa dia ...

kalau apa pun x boleh disuruh payah,kurang2 kalau dia x boleh bg komitmen tenaga boleh bagi wang atau harta,tapi kalau semua x boleh ko kena la pakat dengan suami cmne nak singkirkan SIL ko tu,kalau aku ni lelaki x selesa dengan SIL apatah lagi sesama pompuan...
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 04:57 PM | Show all posts
copy_paste replied at 4-11-2019 03:55 PM
kalau apa pun x boleh disuruh payah,kurang2 kalau dia x boleh bg komitmen tenaga boleh bagi wang a ...

aku ingat ko sister
sorry
hah since ko lelaki kan ko bagi la cara macam mana aku nak cakap dengan laki aku tu
aku dah cakap direct tapi laki aku macam buat donno jerr
aku pernah cakap laa dulu kena ulang cakap lagi ke


Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 06:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by copy_paste at 5-11-2019 07:49 AM
aiva replied at 4-11-2019 04:57 PM
aku ingat ko sister
sorry
hah since ko lelaki kan ko bagi la cara macam mana aku nak cakap den ...

Selalunye benda remeh temeh ni lelaki xnk amik tahu sangat, tp ko cuba la slow talk ngn laki ko kesan dan akibat bila adik dia duk sekali,
Atau kalau dia x faham jgk ko kena kejam skit la,cuba ko malas sikit,sampai laki ko komplain,
bab nk hidup bersama ni mmg payah kan...
nk kena tinggal dengan SIL x pernah terlintas pun sebelum kawin,
kena pulak dpt suami jenis x memahami mmg payah la..


Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 10:13 AM | Show all posts
Edited by aiva at 5-11-2019 10:16 AM
copy_paste replied at 5-11-2019 06:34 AM
Selalunye benda remeh temeh ni lelaki xnk amik tahu sangat, tp ko cuba la slow talk ngn laki ko ke ...

aku dah berlaku kejam terhadap SIL
perlakuan pertama : tak bercakap dengan dia

perlakuan kedua :
warning anak jangan mintak apa apa kat SIL

perlakuan ketiga :
mesin basuh rosak aku tak repair dan aku larang suami aku repair or upah orang repair or beli mesin baru sebab dia malas basuh baju pakai tangan dan malas hantar dobi kalau hantar dobi, dia tak keringkan pun dia sidai jugak kat ampaian rumah, tetap nak ampaian baju so baju baju anak dan laki aku dah penuh dia tetap sidai baju dia, sampaikan baju lambat kering...motif? aku pun tak tahu, so better tak payahlaa baiki mesin basuh tu, aku tengok dia pun tak basuh baju dah, Pemalas sungguh


perlakuan keempat :
aku akan minta suami aku tak payah langgan astro, biar channel basic jer, channel kegemaran dia TARA dan channel orang masuk hutan survival, orang masuk hutan tak kena sampuk, dia masuk hutan, perangai pun macam kena sampuk dengan jin pemalas

perlakuan kelima    :
aku cantikkan bilik anak-anak aku sebabnya dia tido bilik anak aku bilik dia bersepah semua baju atas katil dan lantai, nak pijak lantai ko terpaksa pijak baju boleh tak korang bayangkan situasi bilik dia dengan bau kepam

motif aku buat ni supaya dia tak senang dok rumah tu, kat pejabat pun aku tak cakap dengan dia   





Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 09:51 AM | Show all posts
aiva replied at 5-11-2019 10:13 AM
aku dah berlaku kejam terhadap SIL
perlakuan pertama : tak bercakap dengan dia


ko punye kisah SIL lebih kurang sama la dengan SIL aku,x sesuai la org bujang duduk sekali dengan adik beradik yg dah berkeluarga,boleh beri kesan negatif kat anak2 ,kalau jenis beradap xpe,selalunye jenis beradap xstay lama...

elok la bincang dengan suami singkirkan SIL tu,suruh suami ckp elok2 kat SIL korg nk privcy,dan korg tolong je lah cari bilik sewa,
dia xde hak nak marah sbb dia xde hak pun nk duduk situ,biar la gaduh kejap dari ko stress dan anak2 ko terikut perangai buruk makcik dia..

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 11:46 AM | Show all posts
copy_paste replied at 6-11-2019 09:51 AM
ko punye kisah SIL lebih kurang sama la dengan SIL aku,x sesuai la org bujang duduk sekali denga ...

aku tak fikir laa suami aku nak sekongkol dengan aku, halau adik 'kesayangan'
kalau suami aku  nak halau  dah lama dah dia carikan rumah sewa untuk adik dia

aku pun dah tak tahu macam mana nak cakap kat laki aku tu
sebenarnya masalah aku ialah suami aku
keluarga dia memang suka tumpang menumpang
pada dorang benda ni biasa bukan luar biasa

keluarga tumpang menumpang
rumah mak mertua aku pun abg dan adik dia dah berkahwin still dok situ
rumah kampung besar la tak kisah laa

masa suami aku dok kl pun menumpang rumah kakak dia
so aku rasa keluarga dah biasa tumpang menumpang ni bgi dorang benda tak kisah benda bukan luar biasa

aku rasa aku sorang jer fight benda ni
aku rasa benda ni akan berlaku pergaduhan bila anak aku membesar
anak aku lelaki setakat ni pun walaupun masih kecil kadang kadang anak aku pun rasa makcik dia menyibuk
pernah anak aku yang kecik 4 tahun tu kata makcik dia ni menyibuk

budak umur 4 tahun pun tahu menilai
tunggu umur dah besar macam mana
selamba sound setepek
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 03:22 PM | Show all posts
aiva replied at 6-11-2019 11:46 AM
aku tak fikir laa suami aku nak sekongkol dengan aku, halau adik 'kesayangan'
kalau suami aku  n ...

kalau dah mmg budaya keluarga suami mcm tu mmg suami xleh buat ape2 lah,bincang pun xboleh jgk tu ...
keluarga suami asal mana?
aku rasa ko kena cuba buat suami ko faham,yg ko xleh terima budaya mcm tu,ko pun nak privcy
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 03:52 PM | Show all posts
copy_paste replied at 6-11-2019 03:22 PM
kalau dah mmg budaya keluarga suami mcm tu mmg suami xleh buat ape2 lah,bincang pun xboleh jgk tu  ...

memang tak bole
aku dah macam macam guna ayat terus terang, ayat berlapik

tak dapat  abg
aku kenakan adik dia yang kacau life orang
aku bukan suka orang masuk life aku ni
nasib la menumpang satu rumah jumpa jenis macam aku
aku bukan suka type membawang ni  
dia suka membawang.. kata orang kat tempat kerja
aku dengan orang kat tempat kerja OK
aku pelik dengan dia semua orang dia TAK OK
pelik budak bawah umur aku pandai membawang
aku yang umur atas dari dia malas nak bawang bawang
orang tak de life jer yang suka bawang bawang ni

masa aku dok asrama dulu pun
aku buat hal sendiri jer
bukan tak berkawan langsung tapi yg ngam dengan aku jer
yang macam tak faham jiwa aku
aku tak layan sangat

aku buat macam musuh laa
dah kacau life aku
sapa pun bengang dah masuk border orang
acah acah nak kontrol mana mana
masuk tempat orang tak reti bawak diri
kalau orang tak tegur paham paham sendiri la


Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 04:51 PM | Show all posts
aku setuju copy
lambat laun aku akan bercakap jugak
cuma aku kena fokus
kalau aku tak fokus memang lama lagi laa permastautin sil
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
aiva replied at 6-11-2019 04:51 PM
aku setuju copy
lambat laun aku akan bercakap jugak
cuma aku kena fokus

Nak xnk ko kena ckp jgk kat suami sbb dia je ade kuasa, mcm aku la, pepehal aku boleh tekan bini aku, pastu bini aku tekan pulak adik2 dia hahahaha,
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082840s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list