Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
51659
View
359
Reply

selesa tak adik beradik ipar tinggal sekali

  [Copy link]

Author: acika       Show all posts   Read mode

Post time 20-4-2011 01:42 PM | Show all posts
dah cakap ngan hubby tp hubby tak smpi hati nak ckp kat adik dia. huhu
last2 aku yg makan hati...a ...
acika Post at 1-4-2010 13:00



    owh ye betul bab makan tu saya setuju.. kita nih kalo suami isteri kalo ada anak kecik mkn kadang tu beli je kat luar.. masak sardin ker.... kadang rasa malas masak maggi kerrr... tp bila dah ada org kat umah.. nih aku naik haginnnnnn satu badan ...asal2 kita boleh masak maggi jer.... terus kena masak nasi bagaiiiii... aku mmg tak boleh terima mcam nih.. menyusahkan org......

saya nih ipar duai suka bertandang ke rumah pun saya dah rimah.. apatah lg TT BIl duk skali.. adeh nasib nasibb..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2011 03:25 PM | Show all posts
sahkan ipar duai
adk beradik belah aku pun aku tk bagi gak numpang umah aku

both side tk payah nak numpang2 rumah aku
kena adil lah

ni tak belah ipar duai tk nak bagi
tp belah kita elok pulak bagi

abis tu..hubby tk de perasaan ? mcm mana kita rasa tk selesa tu
mcm tu la jugak hubby akan rasa..
cuma yg bezanya lelaki dia diam....kita yg pompuan ni dah tentu sok sek sok sek kat hubby tk selesa itu ini
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 10:19 AM | Show all posts
Reply 222# mek_ja

betul2...kena fair and square
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 07:22 PM | Show all posts
Sadisnya pengalaman yang korang lalui.. Kalau saya ditempat korang, tak tau la macam mana nak menanganinya. Tuhan tahu saya tak kuat, sebab itu saya tak melalui pengalaman ngeri, padahal saya sendiri pernah hidup menumpang dan juga menumpangkan orang.

Kali pertama, di zaman bujang. Saya menumpang di rumah abang bila dapat tawaran kerja di KL. Sebenarnya saya tak mahu menumpang, sebab saya tak biasa dengan Abang (jarak umur yg terlalu jauh.. masa saya lahir, Abang dah pun menetap di KL. Jumpa dia pun masa raya 2 kali setahun.) Tapi atas 'arahan' Mak, terpaksalah saya menetap di situ, walaupun tak selesa. Dipihak Abang sendiri, saya pun tak tahu bagaimana perasaannya. Kakak ipar pula macam superwoman, semua kerja dibuat macam lipas kudung. manakala saya ala2 lembik lotek. kakak ipar saya ni garang, tapi alhamdulillah keadaan masih 'didalam kawalan'. Saya berpindah selepas menetap dengan mereka selama 3 bulan, sebab saya lebih selesa menetap dgn kawan.

Kali kedua, selepas berkahwin. PIL nak semua anak tinggal dengannya. Bila dicampur anak menantu, cucu dan maid, adalah dalam 15 org tinggal di situ. Walaupun PIL melayan dgn baik, saya tetap merasa kurang selesa. Kesian juga dekat MIL yg terpaksa memasak untuk kami, sebab anak menantu semuanya bekerja. Dua tahun jugalah saya menetap dgn mereka. Bila dah ada rumah sendiri, saya 'paksa' husband pindah hehehe..

Kali ketiga, anak saudara saya pula menumpang tinggal dengan saya selama hampir setahun. Tiada masalah besar.. yang kecil2 tu biasalah. Di masa ini jugalah saya fikir ada hikmahnya saya 'terpilih' untuk menumpangkan anak saudara, sebab baru saya faham bagaimana perasaan orang2 yang menumpangkan saya selama ini.. terima kasih kakak ipar dan ibu mertuaku kerana banyak bersabar hehehe..

Selepas melalui pengalaman ini, kesimpulan yang boleh saya buat ialah, lebih best tinggal sendiri. Tetapi adakalanya perasaan hendakkan best itu jatuh ke nombor dua, sebab kena menolong ahli keluarga yang perlukan tempat untuk menumpang. Mungkin hari ini hari mereka, esok lusa hari saya atau anak saya pula.

tapi apa-apapun, janganlah biarkan ketidakpuasan hati itu berakar umbi, hingga akhirnya bernanah. Takut nanti ia akan meledak dan melampiaskan bau busuk keatas semua yang terlibat samada secara langsung atau tidak langsung. Kalau ada masalah, selesaikan segera. Kalau adik ipar pemalas tu, suruhlah diorang buat kerja. Kadang2 diorang ni tak buat kerja sebab tak reti, bukan sebab tak mahu (especially anak2 yg ala2 bongsu macam saya ni. Mak lah tak pernah suruh saya buat kerja hehe). Jangan segan, cakap je, A tolong sapu lantai, B tolong buat sampah, C tolong akak memasak.. ataupun cakap malam ni akak tak masak, siapa nak masak sila lah. saya tahu sepatutnya tak perlu cakap, diorang patutnya faham2 sendiri.. tapi masalahnya diorang tak faham atau buat2 tak faham maka terjadilah masalah2 sadis ini.  Dan sepatutnya suami yg menangani masalah ini tapi sebab suami pun lemau, maka terpaksa lah kaum isteri selesaikan sendiri masalah yg berpunca dari keluarga suami. yang penting jangan biarkan diri menderita okay!
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 01:52 PM | Show all posts
kalu korang tak selesa ngan BIL....
aku ni tak selesa ngan SIL...
dah ler pemalas yg hamatttt....  ...
waz Post at 2-4-2010 12:51



pu3 pun sama gak....x selesa dgn SIL..tp bukan sbb dia pemalas,
tp sbb xder privasi...nak kluar mana2 mst bertiga...
huhuuhu...
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 03:07 PM | Show all posts
pu3 pun sama gak....x selesa dgn SIL..tp bukan sbb dia pemalas,
tp sbb xder privasi...nak kluar mana2 mst bertiga...
pu3teja Post at 28-4-2011 13:52

memang x best langsung!!!
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 03:08 PM | Show all posts
x selesa... xde privacy langsung. tp kalau stakat menumpang seminggu dua tu aku ok lg
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 03:39 PM | Show all posts
Edited by ain_nia84 at 30-12-2014 12:51 PM
nak kata selesa memangla tak selesa. tapi kenala bertolak ansur...tambah2 kalau adik2 yg masih belaj ...
heidi04 Post at 26-1-2011 12:49

    --deleted--
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 03:53 PM | Show all posts
nak suh cr umah sewa snd, cam kesian lak, pompuan..
ain_nia84 Post at 28-4-2011 15:39

apsal pulak x smpai ati nak suh dia cari umah sewa hanya kerana dia pompuan?
adakah dia anak manja yg nak kena duduk bwh ketiak abang sampai dapat somi?

aku pun anak dara gak, rilek je dah 4 tahun duduk umah sewa. depan LRT dekat ngan mid valley lagi.

rilek je.
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 04:04 PM | Show all posts
Edited by ain_nia84 at 30-12-2014 12:51 PM
apsal pulak x smpai ati nak suh dia cari umah sewa hanya kerana dia pompuan?
adakah dia anak m ...
ruffleen Post at 28-4-2011 15:53

   --deleted--
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 04:08 PM | Show all posts
Reply 230# ain_nia84

eiiii. besornya kuasa adik ipar ko tu sampaikan umah sewa ko, kena dkt ngan tempat keje dia...banyak cantikkkkk :@
tu la, kdg2 sestgh org ni harapkan kelulusan je tinggi tapi dlm hal2 kehidupan camni x reti pakai otak. maaf cakaplah,ba*g**g.

kalo camtu gayanya, ko kena bersabar sampai la dia kawen nanti.

haish.:@

motip aku yg teremo?
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 04:26 PM | Show all posts
Sebaiknya sabarkan diri...ingat jarum jam tu akan bergerak maka masa akan beredar lalu semua tu tetap ada pengakhirannya.
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 04:57 PM | Show all posts
Edited by ain_nia84 at 30-12-2014 12:51 PM
Reply  ain_nia84

eiiii. besornya kuasa adik ipar ko tu sampaikan umah sewa ko, kena dkt ngan tem ...
ruffleen Post at 28-4-2011 16:08

   --deleted--
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 05:01 PM | Show all posts
die leh lak ckp ngan hubby nak suh antar die balik kg if x dpt tiket bas..
die ni cm tatau wat planning..time nak balik kg tu la baru nak cr tiket..mane la nak dpt..
sebla husband x ikt kan sgt perangai giler adik die..
ain_nia84 Post at 28-4-2011 16:57

huhuh...mujur la kan.

aku pon cukup tak suka dgn org yg membuat planning last minit ni
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 05:05 PM | Show all posts
Edited by ain_nia84 at 30-12-2014 12:50 PM
huhuh...mujur la kan.

aku pon cukup tak suka dgn org yg membuat planning last minit ni
ruffleen Post at 28-4-2011 17:01

    --deleted--
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 05:07 PM | Show all posts
bleh, tp pnd2 la jaga mulut..
jgn nak jd wartawan, report mcm2 kat mak mertua sy..diam sudah..
haha..kang die report sy x masak, x kemas rumah, rumah bersepah..haru je..
dr die report, baikla tlg buat kan?
ain_nia84 Post at 28-4-2011 17:05

betol2. kaki mereport ni sangat bahaya sebab 80% cerita akan ditokok tambah utk menyedapkannya.:@
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2011 02:43 PM | Show all posts
benarla kata2 org dulu

"nasik lemak buah bidara"
"sayang selasih hamba lurutkan"
"BUANG EMAK BUANG SEDARA"
"KERANA KASIH HAMBA TURUTKAN
"
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2011 02:51 PM | Show all posts
kalau boleh elakkanla tinggal sekali dgn ipar duai...kecuali mereka anak yatim piatu..masih kecil dan kita sebagai kakak ipar dan suami sebagai abang memang patutlah membela mereka...sebab tu tanggungjawab...
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2011 02:54 PM | Show all posts
tak selesa
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2011 11:21 AM | Show all posts
saya dulu pernah gak BIL tumpang sekejap... tapi rasanya takde la menyusahkan saya sangat cuma kena sopan kat umah sendiri je . Tapi saya tak la hipokrit... kalo saya penat/malas, umah bersepah gak ... Tak  tau la kut2 dia da merepot dgn my MIL.

My BIL ok la kut. tiap kali weekend dia pi tidur umah kawan dia. Biasanya malam malam dia selalu ikut my husband keluar. so jarang sangat la kalo saya kena berdua dengan dia.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089320s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list