CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123
Return to list New
Author: izumiza

japanese car vs korean car ?

[Copy link]
Post time 23-3-2010 10:07 AM | Show all posts
yg penting kena servis & jaga keta la ...

biasanye org ni ... kalu beli keta jepun, bukan main lg .... jaga bagai nak emas, kena abuk pun x blh.
tp kalu guna keta korea/ms'ia ... main lenjan je, htr servis pun kt bwh pokok ceri je.
aku dulu guna keta korea, senang je dpt spare part ......  ganti timing belt sama je harge dgn keta jepun.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-3-2010 04:33 PM | Show all posts
32# meow_tompok
tompok....aku beli 75k....
huhu setakat ni sedap ler bawak....
hantamal Post at 22-3-2010 17:46

cun weh. kot2 in future ko nak carik spare part die,
kat jln maharajalela ada satu kedai spare part hyundai, kia.


yg tanda "A" tu kedai die. aku lalu sini pegi kerja, tapi tak pernah singgah


http://maps.google.com.my/maps?q=3.129364,101.710804&num=1&z=17&vps=2&jsv=215d&sll=3.140221,101.697711&sspn=0.006295,0.006295&hl=en&abstate=A:actbar-saveto
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2010 04:37 PM | Show all posts
Forte nampak hebat tp wait a minute. Lepas 5 tahun baru boleh judge sama ada model nie on par dgn Japanesse model ke tidak. Masa tengah baru memang la bagus. Lepas 5 tahun sana barai, sini barai, head ...
Bell Post at 22-3-2010 18:34

ko tak pernah bace ... honda baru 5 tahun gear box barai.

aku pakai matrix, kakak aku pakai city, nanti bapak aku pakai picanto. panjang umur tahun2 akan dtg boleh masuk sini balik bagi review.
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2010 04:54 PM | Show all posts
hahaha benz, toyota, proton, kia...suma fmly aku dh penah pakai
sama ja wei...
smpai skrg still pakai...
kalu tau jaga mmg takde pa....
benz n toyota abah aku pun penah rosak ler....
depend ler....
yg penting kena pndai jaga n servis laa....
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2010 12:16 PM | Show all posts
yang aku risau kalo pakai korean car ni time nak jual balik je..tapi kalo orang jenis pakai sampai tahap bole tukar jadi tukun ok je kot kete korea ni.

Kalo off topik or salah jangan bambu eh..jiran aku pakai kia sutera (kalo bukan korean car sorila)..dia cakap panel elektronik die kot yang rosak, sangkut kat bengkel sampi 2 bulan tunggu spare part..elok jap then rosak balik yang lain pulak..sian gak dia..dah la mahal spare part sume..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2010 08:15 PM | Show all posts
yang aku risau kalo pakai korean car ni time nak jual balik je..tapi kalo orang jenis pakai sampai tahap bole tukar jadi tukun ok je kot kete korea ni.

Kalo off topik or salah jangan bambu eh..jira ...
guablur7 Post at 26-3-2010 12:16


naza sutera tu china mali oooo .............. biasala brg cina.

aku penah guna kia picanto ..... guna hampir 4th & trade in masih ada harge.
cuma, sebenarnye begantung pd model & cc keta gak ....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-3-2010 02:06 PM | Show all posts
thank u for all comments........
actually, im doing some survey about korea and japanese cars for my presentation
in terms of techology n quality - japanese car is much much better
while in terms of price n design - korean cars
so, which one is better? - depend on your CHOICE n TASTE TQ
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2010 03:02 AM | Show all posts
kalo aku ka.. drpd amik jepun / korea.. baik ambik jepun..

antara korea/proton atau perodua...  baik ambik proton / perodua..

drpd korea / jepun / german = of course germany..

hahah/..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-4-2010 08:36 AM | Show all posts
chit kete korea nih.. nengok pon geli.. vote for maria ozawa.. mabelesssss.. tengok mase die lentik punggung tuh.. leh berdarah telinga weii..
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2010 04:37 PM | Show all posts
ok ajer korean car nih.. aku pakai hyundai accent dah dekat 5 tahun.

odometer pon cecah 100,400km dah
hahaha
tade problem pon
yang penah aku service tukar mende paling mahal tukar timing belt je
tu pon mase 69K km :O
nanti cecah 129K km kene tuko lagi.

lagi satu yang mahal aku tukar tayar ngan rim
tukar tayar baru awal tahun lepas.. ngan rim 15 jer.
saje saje tukar.

yang biase tukar tu minyak itam minyak auto jer
yang minyak tak tukar minyak petrol.. isi jer tak payah tukar2
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2010 06:06 PM | Show all posts
50# myoujin

Dah dekat 5 tahun memangla ok. Tgk nanti bila dah masuk 7 tahun, 10 tahun....
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2010 12:22 AM | Show all posts
aku minat hyundai coupe ......perghh menggoda
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2010 08:36 AM | Show all posts
50# myoujin

Dah dekat 5 tahun memangla ok. Tgk nanti bila dah masuk 7 tahun, 10 tahun....
Bell Post at 1-4-2010 18:06


baik ko cakap je tgk la 20 tahun lagi barai ke tak?

hahah
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2010 11:31 AM | Show all posts
design n spec kete korea pun not bad skg..ala2 kete urope dh...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-2-2023 10:22 AM GMT+8 , Processed in 0.100361 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list