CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: izumiza

japanese car vs korean car ?

[Copy link]
Post time 19-3-2010 11:05 AM | Show all posts
bapak aku nak beli KIA Picanto.

cung wooo...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-3-2010 06:58 PM | Show all posts
Post Last Edit by hantamal at 19-3-2010 19:00

aku beli kia forte...
ni aku kasi racun wahahaha




black forte with bodykit n spoiler....


Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2010 11:36 PM | Show all posts
bru nmpk kete kia forte ni last week..wow leh thn cantik siut..
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2010 01:52 AM | Show all posts
interior mmg cntk, but i prefer more tu city.
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2010 06:59 AM | Show all posts
abg ipaq aku pakai vios...
dia tgk kete aku n kata puas ati la....
interior luas n cun, bonet luas...tahap boleh tidoq dlm tu....
bwk pun smooth (komen kwn2 aku yg dh test drive)
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2010 11:10 AM | Show all posts
designwise... korean lebih cun.. design lebih fresh..
japanese ni dah abih idea ke?.. tgk model toyota.. semua ngantuk je aku tgk..
kete jepun ni.. mazda je yg design dia nampak berani..
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2010 10:03 PM | Show all posts
mata masing2...pilihan pn masing2..
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2010 02:59 PM | Show all posts
26# archilless

model2 yg masuk mesia jer design dier yg agak kureng...
kalo hang dok jepun apa jenis design pun dia ada...cuma utk domestic market diaorg shj..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-3-2010 07:46 PM | Show all posts
For now aku stick to Japs.
Tapi korean sdg agresif ingin memintas.
Persaingan sihat...good for users.
Ironically aku dgr ramai org puji Forte baru tapi aku boleh bilang berapa unit aku jumpa di KL  ...
panzer Post at 18-3-2010 15:41

mmg betul kai kia forte ni mmg kurang kt malaysia ni walaupun kt luar tu melambak2 org pakai... punca utama nya satu je sebab yg jadi penjual dia ialah NAZA... hmmmm korang pun taw mcm mana service dorang ni... semuanya punca NAZA NAZA dan NAZA... keta kia tu ada kualiti, tapi naza ni la yg wat hampeh...
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 09:14 AM | Show all posts
mmg betul kai kia forte ni mmg kurang kt malaysia ni walaupun kt luar tu melambak2 org pakai... punca utama nya satu je sebab yg jadi penjual dia ialah NAZA... hmmmm korang pun taw mcm mana service  ...
sawi Post at 21-3-2010 19:46



betul jugak pendapat ko...

wa tgk skarng korean car pun dah cun2..kadang2 lg cun dr keta jepun. cth nye corolla altis baru...kan tak cun..cam keta korea je...

keta korea plak cun skarang, cth forte...cam keta conti je design dia
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 11:12 AM | Show all posts
tu pasai, aku dgr skrg ... naza.k cuma bawa keta2 masuk & pasang pintu, bonet & bumper je.
enjin mrk tak kacau pun & camtu gak part2 yg lain.
tp masih dpt declare sbg CKD lg ....
so, kalau betol .... harap dpt selesai byk mekanikal problem.
tp naza.k kena jaga aftersales services gak & control price keta tu.
jgn nnt lps 2-3 tahun... harge diskaun byk, merana la org yg beli awal2 tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 04:12 PM | Show all posts
Post Last Edit by hantamal at 19-3-2010 19:00

aku beli kia forte...
ni aku kasi racun wahahaha




black forte with bodykit n  ...
hantamal Post at 19-3-2010 18:58

aku tak minat kete sedan, tapi bila tengok kete nie... fuhhh berapa hengget kete nie? cun tu... jatuh cinta jatuh cinta jatuh cinta...
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 04:18 PM | Show all posts
mmg betul kai kia forte ni mmg kurang kt malaysia ni walaupun kt luar tu melambak2 org pakai... punca utama nya satu je sebab yg jadi penjual dia ialah NAZA... hmmmm korang pun taw mcm mana service  ...
sawi Post at 21-3-2010 19:46

aku setuju ko kata punca die pada NAZA.
boss aku penah beli benz dgn naza, 1 tahun beli spare key dgn manual book tak dpt.
tanya salesman... korang pun bole imagine ape salesman ckp kan?

last sekali, boss aku suruh aku tulis surat kat attention kat arwah SM complaint pasal benda kat atas tu. Pagi besok belum jam 9 pagi boss aku dah dpt call. Masa tu arwah tgh sakit kat overseas, minggu depan jerk berita announce arwah dah takde.

so pada forumer yg beli forte tu, kalo ada problem, takyah susah2, ko tulis complaint letter direct terus kat Chairman Naza. Call HQ jerk mintak no fax direct line die.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 05:46 PM | Show all posts
32# meow_tompok
tompok....aku beli 75k....
huhu setakat ni sedap ler bawak....
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 06:34 PM | Show all posts
Forte nampak hebat tp wait a minute. Lepas 5 tahun baru boleh judge sama ada model nie on par dgn Japanesse model ke tidak. Masa tengah baru memang la bagus. Lepas 5 tahun sana barai, sini barai, head gasket leaking, coolant hilang, oil sump leaking, valve bocor, gearbox kong, drive shaft kong, etc, etc.  Masa nie kita tahu yg model Jepun is way ahead from korea.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 08:18 PM | Show all posts
mak aku pakai spectra yg org ckp x besh n ampes tu dh 5 thn la
x jd apa pun...
depend ler pada org yg bawak tu
pndai jaga ka x...
kalu main lenjan jek...
mmg la barai
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-3-2010 08:18 PM | Show all posts
double post
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 10:09 PM | Show all posts
guna lah kreta korea..meh sama2 merasa derita dgn ku...
mahal giler spare part!
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2010 08:10 AM | Show all posts
mak aku pakai spectra yg org ckp x besh n ampes tu dh 5 thn la
x jd apa pun...
depend ler pada org yg bawak tu
pndai jaga ka x...
kalu main lenjan jek...
mmg la barai
hantamal Post at 22-3-2010 20:18


Itu baru 5 th. Tgk lagi next 5 tahun. Kereta jepun 10 tahun still ok dan bawak sedap.

And berapa milleage kereta mak engkao? Ini pun faktor penting. Kalau bawah 100,000km memang still ok. Tgk nanti bila dah sampai 150,000km ke atas.
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2010 08:12 AM | Show all posts

dan

Post Last Edit by Bell at 23-3-2010 08:14

38# cashguy

Yep...memang mahal.

Front brake pad sepasang RM300 (spectra).

Tukar engine (kedai potong punya)  - RM13,000 (Spectra).

Aku prefer Proton daripada kereta Korea dari segi reliability. Spare murah dan berlambak - yg ori/brandnew, yg recond, yg kedai potong, yg cap ayam, yg made in Taiwan. You just say it!!! And the memana bengkel boleh repair.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-1-2023 03:34 PM GMT+8 , Processed in 0.084860 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list