Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
71912
View
525
Reply

Berapa ramai amik loan untuk wedding purposes?

  [Copy link]

Author: water_lily       Show all posts   Read mode

Post time 29-3-2010 08:39 AM | Show all posts
saya tak kawen lagi.. tapi tengok keadaan ekonomi skrg sgt takut nak kawen... barang2 sgt lah mahal.. best betul bagi mereka yang tak buat loan tu.. sayaaku ni tak tau la kena buat loan ke tak sbbnya saya savings takde lagi pastu mak saya tak kaya dah tentu takleh nak tanggung. so harap pada duit bf jela kot. bg saya kawen sekali je so biarlah buat elok sikit, taknak cincai2 je. bukan tujuan riak ke ape cuma yg selesa & cantik. tapi takyahlah berangan lynda rahim kl ke kem kapas couture jadi perunding kawen ye tak.

mcm saya nanti maybe 100% harap duit hantaran. nak mintak lebih segan gak tp bf saya tu doctor to be. klau doctor to be gaji ape la sgt.. ciput jer.. huhuhu...

saya nak kawen!!!
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2010 09:40 AM | Show all posts
101# flowerry
nama pun doctor of coz la gaji beso. Gaji ciput apa nya!!!
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2010 09:44 AM | Show all posts
saya tak kawen lagi.. tapi tengok keadaan ekonomi skrg sgt takut nak kawen... barang2 sgt lah mahal.. best betul bagi mereka yang tak buat loan tu.. sayaaku ni tak tau la kena buat loan ke tak sbbnya  ...
flowerry Post at 29-3-2010 08:39


doctor ape yg gaji ciput tu?
ko nie, nak kelentong kitaorg ke atau bf ko yg kelentong  ko?
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2010 02:34 PM | Show all posts
doctor ape yg gaji ciput tu?
ko nie, nak kelentong kitaorg ke atau bf ko yg kelentong  ko?
Hana Post at 28-3-2010 07:44 PM


doktor pelatih kot, masih cacai lagi gitu
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2010 02:54 PM | Show all posts
doktor pelatih kot, masih cacai lagi gitu
narif Post at 29-3-2010 14:34


doktor pelatih still dapat gaji ape.
kalau rajin buat oncall tiap2 minggu.. dpt la rm4ribu sebulan.

yang tak dpt gaji tu..student practical..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2010 05:19 PM | Show all posts
Doktor baru start keje belum kira loaded lagi pasal kena keje hospital gomen. Depa ni loaded bila buka klinik sendiri atau jadi specialist...

Member aku ni bini dia diploma grad tp MIL mintak hantaran RM10k. Mak member aku jawab abg member aku doktor grad overseas kawin dgn doktor pun hantaran 6k aje... Terkedu MIL member aku. Last2 6-7 ribu je hantaran dia...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2010 06:08 PM | Show all posts
Doktor baru start keje belum kira loaded lagi pasal kena keje hospital gomen. Depa ni loaded bila buka klinik sendiri atau jadi specialist...

Member aku ni bini dia diploma grad tp MIL mintak hanta ...
merz Post at 30-3-2010 17:19


keje apa pun ...kalo memula tu, standed laa kann
cuma doc dah ada gelaran dr...
kalo dah tahap specialist tu....lain laa
my pren sekarang kat US...tetiba saja, laki dpt offer ke sana
specialist in telco
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2010 07:51 PM | Show all posts
X amik loan sbb mmg ada saving..aku ni kedekut sikit kalau x saving rsa cm serba x kene...dr kecik dh mmg suka saving..tp x byk guna duit aku, byk guna duit hantaran..top up 1-2K je
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2010 09:30 AM | Show all posts
X amik loan sbb mmg ada saving..aku ni kedekut sikit kalau x saving rsa cm serba x kene...dr kecik dh mmg suka saving..tp x byk guna duit aku, byk guna duit hantaran..top up 1-2K je
Potpouri Post at 30-3-2010 19:51


Kalau camni aku x anggap kedekut... it's good habit, pikir jauh ke hadapan. Kan senang kena top up 1-2k ajer... Kedekut ni kalau x nak bg sedekah atau tolong org2 yg lebih memerlukan, bermula dari mak bapak, ahli keluarga, kemudian fakir miskin dsbnya.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2010 11:02 AM | Show all posts
mmm my SIL nak kawin bulan 6 ni.. dia ada dip.. keje shopping komplex... tunang dia pun sama... hantaran 10k.. dah dapat pun duit tu last week... umur baru 23... pakai kete waja...

ksall dok fikir gak.. banyaknya duit dia... masa mana dia simpan sampai 10k ye...
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2010 11:18 AM | Show all posts
Doktor baru start keje belum kira loaded lagi pasal kena keje hospital gomen. Depa ni loaded bila buka klinik sendiri atau jadi specialist...

Member aku ni bini dia diploma grad tp MIL mintak hanta ...
merz Post at 30-3-2010 17:19


kalau start keje dah dpt gaji rm3ribu lebih. kalau rajin rm4ribu, bukan kategori loaded lagi, tak tahu la.
bagi aku, mmg loaded dahh tu.

lain ler dah keje 10thn keatas, itu mmg ler. bukan kategori loaeded kalau gaji setakat rm3ribu-rm4ribu ajer.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2010 11:26 AM | Show all posts
mmm my SIL nak kawin bulan 6 ni.. dia ada dip.. keje shopping komplex... tunang dia pun sama... hantaran 10k.. dah dapat pun duit tu last week... umur baru 23... pakai kete waja...

ksall dok fikir  ...
kak_sall Post at 31-3-2010 11:02


buat mlm kot.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2010 11:56 AM | Show all posts
mlm mmg keje la hana.. diorang masuk 11am to 10pm... mmg itu office hour diorang....break 2x.... maybe la expenses tak banyak.... boleh simpan duit banyak kot bulan2... parents pun tak le org senang.. keje biasa2 je... dia plak anak sulung... adik2 3 org lagi yg  masih sekolah... tak de le tanya dia buat loan ke saving...

as for my SIL mmg guna duit tu je tuk preparation kenduri.. and kitorang adik beradik mmg dah janji akan support apa2 yg patut tuk kenduri.... and saving dia tuk diri dia... means... hantaran.. baju.. pelamin semua la... yg berkaitan ngan diri dia.... so.. pompuan mmg tak de le nak risau sgt bab loan2 ni...
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2010 12:04 PM | Show all posts
mlm yg hana maksudkan ni MLM kan?

bkn mlm = malam
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2010 12:14 PM | Show all posts
mlm yg hana maksudkan ni MLM kan?

bkn mlm = malam
whitedove07 Post at 31-3-2010 12:04


hehehe..betul tu..
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2010 12:23 PM | Show all posts
Hheheh.. tak perasan pun ksall... entah le... ada la kot
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2010 12:45 PM | Show all posts
Post Last Edit by whitedove07 at 31-3-2010 12:47

semlm adik aku bgtau nak pi kursus kwin. terkujat aku. dlm otak pikir, "minah ni dah nak kwin ke? mude lagi..baru 22..". katanya mak dah bg greenlite...aku pon smash la dia balik

"ko nak kwin ade simpan duit? tgh bulan pon loan  ngan aku wat belanja mkn..asek shopping shopping shopping..abg & kakak2 ko takkan contribute ape2 taw...xyah goodies bag bagai..bekas telo pakai style org dulu2, balut ngan tisu je , mak andam paling murah kat jb ni  pon 2k, kad kwin ko pakai kertas warna, fotostat je etc etc.." haaa gitu aku bebel kat dia, ngalahkan kakak tiri lagaknya.

dah panas tinger dia pon jwb , " bkn skrg...tggu smpai hutang2 aku abis le.." ekekek...aku taklah menegah dia nak wat keje baik tp xnak dia pikir yg manis2 je. stakat cinta je tak cukup dik...xkan hr ni ko nak mkn kasih masak lemak cili api , besok rindu masak percik, lusa sayang masak kicap..hahah..ko tgk contoh kakak ko ni sudaaaa.

saje aku nak soh dia pikir & keje keras skit.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2010 03:32 PM | Show all posts
mlm yg hana maksudkan ni MLM kan?

bkn mlm = malam
whitedove07 Post at 31-3-2010 12:04

off topic sat..

woitt..nape x jawab fon

sos lol..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2010 04:18 PM | Show all posts
Post Last Edit by whitedove07 at 31-3-2010 12:47

semlm adik aku bgtau nak pi kursus kwin. terkujat aku. dlm otak pikir, "minah ni dah nak kwin ke? mude lagi..baru 22..". katanya mak dah bg greenlit ...
whitedove07 Post at 31-3-2010 12:45


kelakarnye ko ni.. tapi betui tu, kdg2 budak2 muda ni derang pikir yg manis2 n sedap2 je..
cuba le pikir realiti sket kan..

selalu tu bila weekend, me n hubby selalu le bwk anak2 jenjalan tepi pantai ni...
hmm.. mcm2 pemandangan ada selain dr pemandangan ombak yg indah tu..
kdg2 keter enjin on, tp mcm tak nampak orang.. kdg2 kat atas bangku kayu tu tak segan silu dok silang peha..
pemandangan yg cantik tadi dah dicemari plak.. kdg2 i malu kalo my young kids tengok adegan2 yg tak manis tu.

selalu i bisik kat hubby kalo tgok young couple yg mcm budak sekolah dok rapat2 gesel2 tu.. "hmm derang ni agaknya terpikir tak harga diapers brp RM skg? susu formula paling murah pun above RM10.. agaknye terpikir tak mende2 realiti idup mcm tu?"..

yg tau syiok syiok saja kut.. so rasanya pendidiikan seks yg nak diperkenal tu patut ganti dgn pelajaran Munakahat yg disampaikan oleh ustaz ustazah jah.. setujuk?
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2010 11:53 AM | Show all posts
aku amik loan sebanyak 2 ribu pada (syarikat) bos  aku
tiap tiap bulan potong gaji 100

lagi 2 bulan habih dah hutang aku dengan bos aku

aku ni boros tak pandai simpan duit
pada aku, duit hasil titik peluh aku, aku suka beli barang
at least nampak... lagipun gaji aku seciput jerrr tak banyak mana
kerja jerr glamer
tapi aku suka kerja aku.. sampai mak bapak aku suruh aku apply kejer gomen pun aku tak mo
ramai rekomenkan aku kerja dengan kawan-kawan lain yang gaji lebih sket dari sekarang
tapi aku kata aku fikir dulu
sebab tempat keje aku ni dekat sangat bawah rumah jerrr
jalan beberapa tapak dah sampai ofis
lagipun akku dah otai kat ofis ni takkan nak biarkan keotaian aku tercemar ceh

pada yang nak kawin tapi tak ada duit tuh
buatlah loan bukan korang susahkan orang punn
susahkan diri jerrr tapi pastikan korang ada gaji tetap laa jangan kerja yang tak tetap pulak

aku simpan duit selalunya melalui insurans jerr
kalau simpan kat bank, tangan aku ni gatal mengeluarkannya
ermmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.115861s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list