Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3193
View
14
Reply

[PERBINCANGAN] Halalkah Restoran Dargon Deluxe Melaka Baru

[Copy link]

Author: Kara       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-3-2010 10:07 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by juju_amin84 at 24-3-2012 13:03

Aku mendapat jemputan utk dinner dr kawan aku yg berbangsa cina di restoran Dragon Deluxe Melaka Baru. Soalan aku utk kengkawan semua..restoran tersebut ada dipaparkan tanda halal, bolehkah kita sebagai orang islam boleh makan direstoran tersebut tanpa was was? Ada sesiapa berpengalaman makan disana? Tolong share sikit....
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2010 10:17 AM | Show all posts
kakak aku dulu pnh mkn kat sana..masa awal2 bukak dulu..bos dia bawak makan kat situ,..ntah ler..aku tgk restaurante tu pon dah was2..bek ko jgn gi ar..sumer yg mkn kat situ org bukan bukan islam beb...sometimes..kene pk negative gak yer...
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2010 10:23 AM | Show all posts
kalau rs ragu dh turun hukum haram ...xyah  g la..byk lg tmpt mknan halal lain dier blh pilih ..
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2010 10:37 AM | Show all posts
klu rs was2, jgn.
tp klu yakin, go ahead.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2010 10:39 AM | Show all posts
sy dah chek restoren yang ada logo halal ni.....nak pastikan betul halal ke tidak, salah satu caranya tengok tukang masaknya..... masa mohon halal tukang masak melayu/islam tapi lepas tu tukar lain, ya la cara masakan mana sama.Nak masuk tengok kena ada kuasa.........sy ada kuasa dan sy dah masuk tengok.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2010 11:06 AM | Show all posts
kalau was2 baik jgn pegi...... tolak aje jemputan tu elok2....... jgn sampai kecik hati org yg menjemput tu......
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2010 11:19 AM | Show all posts
Aku mendapat jemputan utk dinner dr kawan aku yg berbangsa cina di restoran Dragon Deluxe Melaka Baru. Soalan aku utk kengkawan semua..restoran tersebut ada dipaparkan tanda halal, bolehkah kita sebag ...
Kara Post at 5-3-2010 10:07

Mkn je, jgn amik babi dn arak dh la. oh
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2010 03:22 PM | Show all posts
Restoran itu memang saya ada nampak logo halal, pekerja banyak melayu yang datang makan pun ada juga orang melayu.Yang jelas nya restoran itu memang tak ada resipi yang mengandungi babi.Lagi satu saya di fahamkan kalau restoran ada menjual bir maka tak boleh tayang logo halal
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2010 03:46 PM | Show all posts
dulu2 waktu skola
diorang nak wat dinner kt dragon bowl @ dragon deluxe ni
kelas aku 3 melayu jek
then aku ckp la..kalau wat kat situ..tak nak pergi
tapi klassmate aku ckp..dia kol, n org tu ckp halal
tapi aku tetap tak nak pergi gak
mmg aku ragu2 pun..
sbb kebanyakan non muslim tak faham apa definisi halal
mereka igt hanya babi je takleh makan
kalau recipe tu masuk benda2 tak bersih, mcm mana??

pastuh klasmate aku yg cina dgn dak cina lain..
tapi dak cina lg sorang tu takleh ckp cina..ckp english je
aku dgr diorang ngumpat2 aku..keh3
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2010 10:15 AM | Show all posts
def halal bukan setakat x de arak ngan khinzir je.........
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2010 01:08 PM | Show all posts
tuan tanah...ko dah gi ke??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-3-2010 02:07 PM | Show all posts
tuan tanah...ko dah gi ke??
larikesurga Post at 8-3-2010 13:08


BELUM PEGI LAGI..MINGGU DEPAN...KAWAN CHINESE AKU NI JEMPUT GI MAJLIS KAWIN DIA BUAT KAT RESTORAN TU...KALAU TAK PEGI NANTI KANG KECIK ATI PULAK...AKU MMG TAK TAK BERAPA WAS2 NAK MAKAN SITU SEBAB SMLM AKU GI CHECK TANDA HALAL DIA DIKUARKAN OLEH JABATAN AGAMA..BUKAN LOGO HALAL YG PELIK2 TU..SBB AKU BUKAK THREAD NI PASAL KAT RESTORAN TU AKU TAK PENAH TGK ORG MELAYU PEGI MAKAN...TU PASAL ADA TING TONG SIKIT...
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2010 10:03 AM | Show all posts
call la jabatan agama tu..kan senang..tanya direct
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2010 10:52 AM | Show all posts
Salam, semakan telah dibuat di http://jaim.melaka.gov.my.

tak nampak lak nama restoran tu dalam senarai pemegang sijil halal.

kalau nak confirm, boleh call jaim tanya pasal restoran ni.
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2010 11:13 PM | Show all posts
aku penah pergi sekali bos aku belanja ramai gak bantah then ada sijil halal... aku masuk tingkat ats kt bwh ada ala carte nye ramai gak family malay yg makan situ...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083817s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list