CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 7304|Reply: 82

Mohon baca & bagi pendapat..

 Close [Copy link]
Post time 21-2-2010 08:18 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by nemo0309 at 21-2-2010 20:27

Salam sume.. TT nk minta pendapat korang sume hokkay…


TT dh kapel ngan sorg mamat neyh hmpir 8 thn sudey.. Pkwe TT kerja sendiri, job masok bnyk tp tadok modal nk rolling.. Biasala bisnes org melayu. Bisnes pkwe TT bagus, cuma entahlaa.. manjang pnjam duit ngan TT.. Adakala TT mmbantu, adakala x terdaya nk bantu.. hanya sokongan y trdaya TT beri…


Bebrapa thn lepas, TT y murah ati & kesian, telah trjebak menolong pkwenye dgn mmberi RM4K sbg pinjaman utk melunaskn brkaitan job pkwenya.


Thn brganti thn, shgga kini, pkwe TT x mmberi respons utk mmbayar utang berkenaan. Cuma sekali dua sj, pkwe TT penah sebut psl utang neyh, alasannya pkwe TT x mmpu nk bayar sbb tadok duit.


Manakala TT pulok kerana memahami mslh pkwe TT y mmg manjang tadok duit, mndiamkn diri mengenai perkara tersebut kerana x mahu menekan pkwenya & x mahu pkwenya terasa rendah diri..


Td, pkwe TT meses nk pnjam RM1K. TT tros tipon pkwenya. TT ckp tadok duit. Daripada suara pkwe TT y TT dengar la,
mcm x suka dgn alasan TT tu. Munyik mcm pkwe TT x prcaya ckp TT (mybe pkwe TT rsa TTmenipu.. ekceli firasat TT y berkata sedemikian. Kenapa TT berkata sedemikian, sbb pkwe TT tahu TT ada duit simpanan). Pehtu pkwenya meses lg, kalu xde RM1K,RM500 pn blh la.. pkwenya trdesak nk pinjam.. nk settle bayaran job y pkwenya dpt tu..



Mslh neyh da lma berlaku. Pkwenya amat payah nk mnyimpan. Ada je alasan y mnyebabkn pkwe TT x blh mnyimpan.. even simpan RM50 kt asb, ujung bln korek smula duit tu..


Skg neyh, TT geram sgt ngan pkwenya. Hampir 8 thn kapel, habuk pn tarak. Kot2 la nk berusaha xtra gigih cari & simpan duit bkn utk dirinya sj tp utk msa depan kami berdua.. nk suh pkwe TT cr keje len, dia tamo. Selesa keje sendiri katanya..


Pd msa y sma, family TT da brtanya psl bab kawen.. TT hanya mmpu mndiamkn diri, xtahu nk ckp cane..


Jadi, TT nk minta pendapat korang dr plbgai segi.. Masih lg nk menolong kew @ msh ngan pndirian TT ckp tadok duit etc. Tp kalu korang nk bantai TT, agak2 lh jg ek..



Sekian..
  


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-2-2010 08:23 PM | Show all posts
susahnya nak baca..
ambil masa jap..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2010 08:29 PM | Show all posts
ckp jek xde duit.......... xpn, ade duit, tp ade bnde lain yg jd keutamaan.......
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-2-2010 08:31 PM | Show all posts
Riku.. apa y susah sgt...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-2-2010 08:33 PM | Show all posts
Anon, da xtaw nk ckp cane lg...
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2010 08:34 PM | Show all posts
yuuuu.....

u cakap je yu nk guna duet tu...xmo kasik pinjam da kalo cmtu...mukan x sayang tp suh dia berdikari sendri...yu x payah la murah hati sgt...

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2010 08:36 PM | Show all posts
lama betul ko bertahan..pakwe ko buat bisnes apa? Kalau ko rasa berbaloi tunggu dia dan percaya dia akan berjaya suatu hari nanti..ko kasi la pinjam..Kalau ko rasa dia sudah sememangnya ambil kesempatan atas ko, ko angkat je la kaki. Mungkin kat luar sana ada orang baik untuk perempuan yang baik hati cam ko..contohnya Tajul.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2010 08:40 PM | Show all posts
1# nemo0309

ala cakap je kalau dia boleh pulangkan duit yg dia pinjam dulu,
InsyaAllah u boleh bagi dia pinjam rm1K tu immediately..

u kata bisnes dia bagus, tp macammana tak ada duit???
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-2-2010 08:40 PM | Show all posts
yuuuu.....

u cakap je yu nk guna duet tu...xmo kasik pinjam da kalo cmtu...mukan x sayang tp suh dia berdikari sendri...yu x payah la murah hati sgt...


freyza Post at 21-2-2010 20:34


yuuu... ai da rsa mcm banker..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-2-2010 08:43 PM | Show all posts
lama betul ko bertahan..pakwe ko buat bisnes apa? Kalau ko rasa berbaloi tunggu dia dan percaya dia akan berjaya suatu hari nanti..ko kasi la pinjam..Kalau ko rasa dia sudah sememangnya ambil kesempat ...
ketupat79 Post at 21-2-2010 20:36


motip nk kenen ngan habang tajol...

selagi mmpu brtahan kekdahnya..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2010 08:46 PM | Show all posts
yuuu... ai da rsa mcm banker..
nemo0309 Post at 21-2-2010 20:40

sedar x yg dia da perguna kn yu...

kalo sume duet yu bg dia susah la cmtu...

yu..sila bertegas....

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-2-2010 08:48 PM | Show all posts
mahap sume.. tenet lembab mcm tenuk nk besalin twins... :@
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2010 08:49 PM | Show all posts
erk...lamenyer...

tak yah la tlg dlu..

hutang 4k tu pon dia blom bayar
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-2-2010 08:53 PM | Show all posts
1# nemo0309  

ala cakap je kalau dia boleh pulangkan duit yg dia pinjam dulu,
InsyaAllah u boleh bagi dia pinjam rm1K tu immediately..

u kata bisnes dia bagus, tp macammana tak ada duit???: ...
Equalizer Post at 21-2-2010 20:40


Kalu dia da blh bayo blk utang tu, idok lew dia nk pinjam kt ai lg..

bisnes dia bgus, cuma client y lmbat bayo.. n dia nk bayo kt supplier pown susah..

dia wat bisnes printing etc kecik-keciklan..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-2-2010 08:55 PM | Show all posts
sedar x yg dia da perguna kn yu...

kalo sume duet yu bg dia susah la cmtu...

yu..sila bertegas....


freyza Post at 21-2-2010 20:46


ai da xtaw nk wat cane.. kerana kaseh, ai turutkn dlu.. burn RM4K ai hokkay.. entah bila dia nk bayo..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2010 09:01 PM | Show all posts
ai da xtaw nk wat cane.. kerana kaseh, ai turutkn dlu.. burn RM4K ai hokkay.. entah bila dia nk bayo..
nemo0309 Post at 21-2-2010 20:55

yu sebenar nye da tau pe nk wat...

cuma yu x sanggup je kn...

kerna kaseh yu tolong dia..

abes dia wat yu cmtu kerna pe??

yu pikio la sendrik..

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-2-2010 09:07 PM | Show all posts
8 tahun tu... bukan sekejap2 punya bertahan...

dia dah buat bisnes tu 8 tahun ke? projek banyak masuk, tapi takde modal utk rolling..? business dah 8 tahun masih ada masalah rolling? mcm mana dia bertahan selama ni? client tak bayar? takde perjanjian ke untuk projek tu semua? camana boleh deal ngan client yang tak bayar ni? banyaknye soalan menunjukkan aku konpius dengan 'business' pakwe TT ni benornya..

anyway, pasal nak bagi pinjam atau tak tu... terpulang pada TT... TT sendiri rasa mcm mana, masih mampu nak bagi pinjam atau tak? Kalau tanak dah bagi pinjam, cakap terus terang tak mampu nak bagi dah... sebab hutang lama pun masih pending tak bayor2... cakap kat dia, kalau dia pinjam bank, mau dah kena declare muflis dah kat dia tu pasal tak bayar bertahun2... kira dia bernasib baik jugaklah dapat pinjam kat TT yang takde apa2 penjanjian ni...

kalau dia marah2 TT sebab tak bagi pinjam duit... sila pertimbangkan semula hubungan korang ni...
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2010 09:14 PM | Show all posts
kalau aku la TT, aku bagi kata putus...
"kalau tahun depan tak leh langsai hutang, jangan harap awak leh kawen ngan saye sebab awak tak tunjuk kesungguhan awak.. ni baru hutang ngan saye,.. nanti ntah macamane la kalau ngan blanje anak nak... kalau tak langsai jugak dalam tempoh diberi, kite putus! surat menyurat bo layan...! kalau degil saya santau... saya kenal sorang pawang name die pawang Buaya, die SANGAT HEBAT()...."

ayat terakhir tu aku saje je tambah tapi aku rase ko kene bertegas.. ni soal mase depan.. bukan main bola ni untuk 90 menet je...
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2010 09:18 PM | Show all posts
18# pawangBuaya


main bola ade added time gak.........

tuan umh, sori2....OT
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2010 09:18 PM | Show all posts
fesbuk plisss....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-2-2023 02:39 AM GMT+8 , Processed in 0.102085 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list