JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
29034
View
22
Reply

Talian Penting Untuk Kes Deraan/Keganasan Rumahtangga/Masalah Sosial/Biro Guaman

[Copy link]

Author: ParinAmat       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-1-2010 04:08 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by ParinAmat at 20-12-2010 14:09

Kompilasi nombor2 yang boleh dihubungi jika perlu melaporkan sebarang domestic violence / family matters.. any updates from the forumers are warmly welcomed!


1) Protect and Save the Children Association of Klang Valley: 03-7957 4344 / 7956 4355

2) Talian Nur: 15999
toll free helpline under Jabatan Kebajikan Masyarakat (24 hrs)

3) Malaysia Childline: 03-5569 2755

4) TELENITA helpline: 03-78770224

5) Women's Aids Organization: 03-7957 5636 / 0636


6) Malaysian Crime Prevention Foundation: 03-22601954
NGO that used to actively campaign on the finding of the late Nurin Jazlin and had channelled fat amount of donation for that purpose. Through their alliance with the police force, they can act faster

7) Sister in Islam: 03-2142 6121
This group of lawyers and professional will see that your case is brought forward to the right people


8)Yayasan Pembangunan Nurhikmah: 1700 800 363
Penjagaan anak2 yatim dan terbiar serta menangani isu remaja bermasalah sbg penyelesaian sementara.

http://www.nurhikmah.org.my/home/content/view/4/

Contributor - Core, sarahmirza

Sila jangan berborak dlm thread ini kerana sebarang posting yang tak relevan akan didelete.. tq!
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 03:01 PM | Show all posts
and also... not forgetting ... hospital yg berdekatan...
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2010 12:57 PM | Show all posts
salam geng..
cik tijah just nak inform tentang satu NGO baru kat kl ni.  NGO ni blh tolong untuk mohon bantuan2 kebajikan untuk org2 susah/org sakit yang tak tau nak buat permohonan bantuan dengan JKM. Pusat Zakat dan sebagainya.  So, kalau kengkawan tau ada org susah yg perlu bantuan tp tak pernah dapat atau mohon, blh contact NGO ni.. My SEPAKAT - 0340426005 ( 10 am - 6 pm, isnin - jumaat)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2010 02:10 AM | Show all posts
Post Last Edit by ParinAmat at 2-2-2011 09:43

Assalamualaikum....

PUSAT PERLINDUNGAN WANITA BAITUL EHSAN
MAJLIS AGAMA ISLAM SELANGOR
JALAN RAJA CHULAN,
45200 SABAK BERNAM,
SELANGOR DARUL EHSAN.

TEL : 03-3216 1286 FAKS : 03-3216 1488

PAUTAN : http://baitul-ehsan.mais.gov.my


INFO : Rumah Perlindungan Wanita Baitul Ehsan memberi perlindungan dan membantu memulihkan wanita2 yang bermasalah seperti gadis terlanjur, mangsa rogol dan sumbang mahram, wanita teraniaya, mangsa penderaan, masalah akhlak dan kes-kes yang lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-12-2010 02:05 PM | Show all posts
Post Last Edit by ParinAmat at 6-1-2011 11:52

Mohon Bantuan Guaman (Bergaji tahunan Kurang RM25,000)

Biro Bantuan Guaman Negeri Selangor (O) 03-5510 6192
Tingkat 6, Plaza Perangsang (O) 03-5510 6298
Persiaran Perbandaran (F) 03-5519 0846
40000 Shah Alam

Kredit to forummer latahzan
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2011 02:41 AM | Show all posts
salam geng..
cik tijah just nak inform tentang satu NGO baru kat kl ni.  NGO ni blh tolong untuk mo ...
cik_tijah Post at 9-7-2010 12:57



   salam...cik tijah..sy cuba col no yg di beri tapi x da dlm prkhdmatan la....mcmana nak contact org2 yg boleh tlg dlm dptkan bantuan zakat, bantuan PPR ni ya?
ada idea lain x?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2011 01:08 PM | Show all posts
Post Last Edit by ParinAmat at 16-2-2011 13:10

Reply 11# pearl69


Baitulmal
cuba mohon bantuan baitulmal (KL)
  • Menyediakan kaunter agihan zakat yang kondusif serta mesra pelanggan
  • Menyediakan kemudahan skim bantuan yang sempurna merangkumi pelbagai aspek
  • Menyediakan aliran kerja yang seimbang bagi mempermudahkan sistem agihan zakat.

http://www.maiwp.gov.my/index.php/perkhidmatan/muat-turun/category/18-.html

Syarat kelayakan penerima bantuan
http://www.maiwp.gov.my/index.php/perkhidmatan/bantuan-zakat-maiwp.html



permohonan PPR (KL)

Jabatan Pengurusan Perumahan,
Dewan Bandaraya Kuala Lumpur,
Tkt 4 - 9 Menara DBKL III,
Bandar Wawasan,
Jalan Raja Abdullah,
50300 Kuala Lumpur.

Tel : +06 03-26176000
Faks: +06 03-26983722
e-mel : jpp@dbkl.gov.my
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2011 01:52 AM | Show all posts
Reply 12# ParinAmat

baitulmal kwn sy da g da tp yg tggl di kl jer...yg tggl selangor///da g zakat sngor......tp mcm2 kerenah..nak2 part mntk sign ketua kampung n nazir msjid.mklum la sngor kan ada 2 pemerintah......leceh n x tau mcmana nak tlg kwn sy lg da...dia pn lelama peram kan jer borang n dok hrp org yg btl2 blh bg cadangan / bantu dia bwk peg yg bnr2 nak bantu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-2-2011 03:42 PM | Show all posts
Reply 13# pearl69


    ada borang takleh la peram.. nak cepat tindakan cuba masuk tv/paper.. kompom berdesup orang datang tolong.. tambah2 ura2 nak dekat pilihanraya neh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-3-2012 10:55 AM | Show all posts
Portal Rasmi - Jabatan Kehakiman Syariah Selangor

http://www.jakess.gov.my/index.p ... id=22&Itemid=21

Mahkamah Tinggi Syariah Selangor,
Aras 4, Bangunan Mahkamah Syariah Sultan Idris Shah,
Persiaran Masjid, Seksyen 5,
40000 Shah Alam, Selangor.
No Tel: 03-55191291

penerangan tentang bidang kuasa mahkamah tingi/rendah syariah serta borang2 berkaitan dlm isu nikah, cerai dan rujuk..
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2012 09:44 AM | Show all posts
portal e-syariah merupakan portal rasmi Mahkamah Syariah seluruh negara..boleh masuk untuk dapatkn informasi mengenai akta/enakmen, status kes, borang-borang dan sebagainya.

http://www.esyariah.gov.my/
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2012 09:58 AM | Show all posts
selain Jabatan Bantuan Guaman, anda juga bole ke tempat-tempat berikut untuk dapatkan bantuan guaman Syariah bagi yang tidak mampu dan berkelayakan:

MAJLIS AGAMA ISLAM WILAYAH PERSEKUTUAN (BAHAGIAN BAITUL MAL),
Aras 1, 7, 9-11, Bangunan PERKIM,
No. 150, Jalan Ipoh,
51200 KUALA LUMPUR
Tel : 03-4047 9444
Fax : 03-4044 9444

MAJLIS AGAMA ISLAM SELANGOR
Alamat:
Aras 9, Menara Utara,
Bangunan Sultan Idris Shah,
Persiaran Masjid,Seksyen 5,
40000 Shah Alam,

Emel:         pro@mais.gov.my
Telefon:         03-5514 3400
Faks:         03-5512 4042

YAYASAN BANTUAN GUAMAN KEBANGSAAN (Syariah dan Sivil, bagi kes terpilih sahaja)

http://www.ybgk.org.my

BAR COUNCIL/ MAJLIS PEGUAM MALAYSIA JUGA ADA MENYEDIAKAN KHIDMAT GUAMAN BAGI YANG TAK BERKEMAMPUAN UNTUK KES SIVIL.

http://www.malaysianbar.org.my/legal_aid_centres.html

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2014 10:15 AM | Show all posts
Mod @NURMIMIE ,

5-6 org PM aku mintak .... rasanya utk WP aku dh tepek 2-3 kali cuma lupa kat thread mana... so aku tepek je la sini..... nnt aku suruh dorang refer sini je.... tepek upon request..... negeri lain takde org request.......




AKTA UNDANG-UNDANG KELUARGA ISLAM (WILAYAH-WILAYAH PERSEKUTUAN) 1984


ENAKMEN UNDANG-UNDANG KELUARGA NEGERI SELANGOR

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2014 11:27 AM | Show all posts
bidacool posted on 12-5-2014 10:15 AM
Mod @NURMIMIE ,

5-6 org PM aku mintak .... rasanya utk WP aku dh tepek 2-3 kali cuma lupa kat thr ...

orite..

thanks for the links..
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2014 03:29 PM | Show all posts
Salam semua,

sapa2 boleh bagi guideline tak camner nak settlekan masalah my sister.
My sister ni dah tak larat dah jadik punching bag my BIL dah berbelas tahun dah......
They all nih dok di kuantan. my sis nak mintak cerai tapi my BIL yg mental ni mmg xmo ceraikan dia.
camner yer? kena terus gi pejabat agama ker mintak faskh ye? sorry la daku tiada ilmu harap ada y dapat membantu my sis n anak2 yg sgt tertwekan tu. kesian kat mereka dapat ayah yg mental.

Comments

Salam tou boleh call the lines here. Or post your issues in this board. Kat sini utk post helping lines sahaja. Thanks:)  Post time 21-10-2014 06:46 PM
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2016 04:45 PM | Show all posts
idril replied at 20-10-2014 03:29 PM
Salam semua,

sapa2 boleh bagi guideline tak camner nak settlekan masalah my sister.

Mintak ur sis pergi Biro Bantuan Guaman.. bayar RM1 sekali service.
Cerita dgn lawyer di sana dan ikut nasihat dia..

kalau gaji lebih dari RM2500 (pokok), tak layah so kn cari peguan sendiri.
kalau gaji lebih RM2000 bayar dalam RM350 kalau tak silap.. kurang dari tu FOC..

harap dapat membantu..
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2016 08:55 PM | Show all posts
Kalau peguam syarie, anies ada pengalaman dengan peguam syarie Faiz Adnan boleh hubungi melalui Facebook dia atau nombor ofis.

Insyaallah sekejap je dah dapat feedback dengan jawapan2 sekali. Panjang lebar explainationnya.

Faiz Adnan & Associates
Alamat:
No 10-3 Tingkat 3, Jalan Bangsar Utama 1, Bangsar Utama,
59000 Bangsar,
Kuala Lumpur.
No  telefon pejabat: +603-2283 1400 / 2400
Facebook: https://www.facebook.com/peguam.syarie.faiz.adnan.associates
Laman web: http://peguamsyariefas.com.my
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2016 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam semua,
Nak tanya, ada x mana mana badan yang boleh beri bantuan utk persekolahan. Sy ada anak buah yang xsekolah. Si bapa xbertanggung jawab. Makan minum sekolah anak terabai. Pada mulanya saya dan suami ingat nak support yuran dll (awal tahun biasa dapat bonus) tp suami kata still kena support harian dan expenses lain, yang sy rasa kami xmampu ( suami seorang je yang bekerja so currently ekonomi kami cukup cukup makan). Sy kesian dengan anak buah. Risau dengan masa depan. Ada sesiapa yg tahu mana mana badan yg boleh membantu?
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2016 05:05 PM | Show all posts
Usa.Gi replied at 1-8-2016 10:05 PM
Salam semua,
Nak tanya, ada x mana mana badan yang boleh beri bantuan utk persekolahan. Sy ada anak ...

salam bukak thread lain kak.. kat sini nnt tak berjawab...

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2016 05:43 PM From the mobile phone | Show all posts
nuryakmal replied at 3-8-2016 05:05 PM
salam bukak thread lain kak.. kat sini nnt tak berjawab...

Oh okok.. tq  
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.083800s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list