Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
111813
View
939
Reply

[Perundangan] Dalam Proses Cerai Fasakh.. [Kes SELESAI]

   Close [Copy link]

Author: latahzan       Show all posts   Read mode

Post time 26-1-2010 02:42 PM | Show all posts
insyaAllah...mudah2an Allah SWT tabahkan hati saya selalu demi anak2 & mak

berkongsi di FD ni melegakan sikit sebab lately ni saya dah kurang meluahkan pd mak & anak2....
bukan apa...tak n ...
latahzan Post at 26-1-2010 14:22

  alaaa... kita boleh berkawan walau pon kat intenet..
kalau nak berkawan dgn saya pon bole...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-1-2010 05:44 PM | Show all posts
  alaaa... kita boleh berkawan walau pon kat intenet..
kalau nak berkawan dgn saya pon bole...
leotazz818 Post at 26-1-2010 14:42


tima kasih pd yg sudi berkawan dgn saya kat FD ni

yg jd silence reader pun tima kasih...yg baik jadi kan tauladan...yg buruk jadi kan sempadan...

harap thread ni tak berhenti kat sini je
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2010 10:05 PM | Show all posts
Post Last Edit by nooooor at 26-1-2010 22:14

Salam...

TT memang kuat..Terus berdoa diberikan kekuatan ye.

Sy takde pengalaman tuntut fasakh, tapi just nak berkongsi.
Macam sy, ex tak solat, abaikan nafkah zahir & batin,baran, balik pagi,kuat fitnah,vcd lucah semua cukup..tinggal tak pukul jek. Duit dapur pon tak penah sekali pon bagi....sebijik macam dalam cite cerekarama tu.

Sy pon penah kene tuduh nusyuz. Ex tukar kunci rumah & buat report polis yg sy keluar rumah & tak balik + adu kat pejabat agama kata saya nusyuz..kelakar jek lelaki nih...Sy wat assumption yang dia takut sy tuntut apa2 lepas cerai. Mebi sbb tu buat tuduhan nusyuz. Lantak la...sy pon tak tuntut sesen pon, termasuk nafkah edah(yg dia kata tak mampu bagi)...once again;lantak la!  "Ada aku kisah??" Tak kempunan duit dia..rezeki saya bertambah sejak cerai. Alhamdulillah.

Forumer kat cni yg nasihat kat saya kalau nak selesai cepat, jangan tuntut ape2. Bab tuntut menuntut nih yang jadik lambat selesai & kita turun naik mahkamah. Dalam kes akk, dahla bertangguh, kalau akk tuntut macam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-1-2010 10:32 PM | Show all posts
Post Last Edit by nooooor at 26-1-2010 22:14

Salam...

TT memang kuat..Terus berdoa diberikan kekuatan ye.

Sy takde pengalaman tuntut fasakh, tapi just nak berkongsi.
Macam sy, ex tak solat ...
nooooor Post at 26-1-2010 22:05


alhamdulillah ...Allah masih beri kesabaran kat akak

maybe sbb akak pun dtg dr broken home & kami selau dihina kerana mak org susah

pengalaman mak..buat akak tekad nak ubah hidup keluarga & bangga kan mak akak...

alhamdulillah...akak org pertama @cucu pertama yg berjaya melanjutkan pelajaran ke oversea...
dan akak tau mak memang gembira sangat sebab masa tu lah baru adik beradik mak buka mata

atas sebab ni juga lah akak mengambil keputusan yg amat berat sebelum failkan fasakh

sebelum akak proceed ,akak call mak (masa tu mak duduk dgn my sis kat kg) minta maaf banyak2 sebab akak terpaksa buat mak malu dgn mengambil keputusan bercerai...
mak kata buat apa mak nak malu...mak lebih sedih tengok saya berterusan derita...
mak kata saya kena tekad kali...no turning back

sorry lah forumers ...ter panjang pulak...

tentang cadangan noor tu...memang ada hak isteri yg di panggil tebus talak/khuluq.
masa mula2 saya failkan kes, saya dah cuba bincang dgn suami...
nak tahu apa dia kata...awak ada 1 juta ke
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2010 09:35 AM | Show all posts
Post Last Edit by minahsaudi at 27-1-2010 15:05

just to share amongst us what my lawyer said to me before.........  even though i agreed to poligamy n know very well tt financially he can afford to have more than a wife!!!  but divorce me was his only option!  

'How could a husband TURN HIS WIFE INTO A  DIVORCEE n his children without a father n take a DIVORCEE with 4 kids n TURN HER INTO HIS WIFE n fathered her kids?

all i cud think of was?????  that the husband is not a husband at all. :@
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-1-2010 01:42 PM | Show all posts
just to share amongst us what my lawyer said to me before.........  even though i agreed to poligamy n know very well tt financially he can afford to have more than a wife!!!  but divorce me was his o ...
minahsaudi Post at 27-1-2010 09:35


well said  ;)

masa sesi kaunseling di pejabat agama dulu...ustaz tu pun ckp...jgn sampai yg dikejar tak dapat yg dikendung berciciran
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2010 10:26 AM | Show all posts
akak...kawan saya pun sedang melalui proses macam akak ni
tapi saya taktau apa status skrg
takkan setiap kali jumpa nak tanya pasal benda ni kan?
nampak sgt kepoci :re:

dulu mungkin saya anggap isteri tu yang jahat sebab tu nak bercerai
tapi lama kelamaan, bila kita BUKAK MATA besar2....hakikatnya takde siapa pun nak bercerai berai nih
bila nak bercerai bukan hanya salah satu pihak
tapi 2-2 pihak kena amik bahagian salah masing2
jangan sedap mulut mengata @ menuding jaring bila kita jumpa kawan2/ sedara yang menghadapi kes macam ni kat mahkamah bhw tak reti jaga rumahtangga la... tak reti layan suami la...hakikatnya macam akak cakap la... sapa yg hidup dgn dia selama 20 tahun ni? of cos pasangannya lebih faham sisi gelap sang suami

akak doa byk2 semoga dipermudahkan urusan akak
dikuatkan iman akak utk menghadapi dugaan sebegini
jaga diri bebaik
cuba sedaya upaya elakkan diri dari stress sbb kena psiko dgn suami
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-1-2010 08:41 PM | Show all posts
akak...kawan saya pun sedang melalui proses macam akak ni
tapi saya taktau apa status skrg
takkan setiap kali jumpa nak tanya pasal benda ni kan?
nampak sgt kepoci :re:

dulu mungkin saya anggap  ...
tennis Post at 30-1-2010 10:26


TQ tennis 4 ur concern & understanding
memang sampai hari ni....dia still tak give up nak psiko akak...

moga ALLAH beri kekuatan dlm menghadapi semua ni....
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2010 11:35 PM | Show all posts
20 yrs..lame tu.... kesabaran setiap wanita ada hadnya...

be strong & take care kak!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2010 07:02 AM | Show all posts
20 yrs..lame tu.... kesabaran setiap wanita ada hadnya...

be strong & take care kak!
MrsJohn Post at 30-1-2010 23:35


TQ dik...
insyaAllah ....akak cuba
selalu ckp kat diri sendiri ...when the going gets tough...the tough gets going
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2010 11:21 PM | Show all posts
73# latahzan

Usaha tangga kejayaan kak..

Assalamualaikum..

Semoga urusan dipermudahkan.

Kak, usaha lah cara orang luar biasa buat kak.. solat taubat, solat hajat, solat dhuha.. insyaallah segalanya berjalan lancar..
Allah is great, dia Maha Mendengar.. insyaAllah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2010 06:26 AM | Show all posts
73# latahzan

Usaha tangga kejayaan kak..

Assalamualaikum..

Semoga urusan dipermudahkan.

Kak, usaha lah cara orang luar biasa buat kak.. solat taubat, solat hajat, solat dhuh ...
imk Post at 31-1-2010 23:21


wa'alaikummusalam warahmatullah
TQ imk..
insyaAllah...akak cuba yg terbaik...
semalam  bila baca pasal cerai fasakh Mastura kat paper..lega juga hati...
harap2 hakim kat MRS tpt akak tak menangguh2kan kes lg
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 01:09 PM | Show all posts
HEEHEH...
STEADY NO...
X PAHAM APA BLEH TANYA SAJA APA2..
MOGA SUKSES SLALU
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-2-2010 02:09 PM | Show all posts
HEEHEH...
STEADY NO...
X PAHAM APA BLEH TANYA SAJA APA2..
MOGA SUKSES SLALU
pbw2775 Post at 8-2-2010 13:09


mmg betul kata pepatah : berat mata memandang berat lg bahu yg memikul

setelah melalui sendiri proses perceraian ni...baru akak faham kenapa ramai isteri2 yg teraniaya tak sanggup nak tuntut fasakh
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2010 09:21 AM | Show all posts
mmg betul kata pepatah : berat mata memandang berat lg bahu yg memikul

setelah melalui sendiri proses perceraian ni...baru akak faham kenapa ramai isteri2 yg teraniaya tak sanggup nak tuntu ...
latahzan Post at 8-2-2010 14:09


nape tak sanggup? krn takutkan kata nista orang? takut somi tak byr nafkah? takut somi lbh bhagia bila kahwin lain? risau memikirkan cemana nak tanggung anak? risau takde jodoh nak kawin lain?

soklan aku sbnrnya utk lebih memahami hati seorg wanita.. minta explain..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2010 09:59 AM | Show all posts
nape tak sanggup? krn takutkan kata nista orang? takut somi tak byr nafkah? takut somi lbh bhagia bila kahwin lain? risau memikirkan cemana nak tanggung anak? risau takde jodoh nak kawin lain?

...
ParinAmat Post at 9-2-2010 09:21


Sorry En Parin...
belum sempat nak jawab dah
saya tenangkan diri dulu ...takut banjir pula kat ofis ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2010 11:23 AM | Show all posts
nape tak sanggup? krn takutkan kata nista orang? takut somi tak byr nafkah? takut somi lbh bhagia bila kahwin lain? risau memikirkan cemana nak tanggung anak? risau takde jodoh nak kawin lain?

...
ParinAmat Post at 9-2-2010 09:21


Sorry En Parin...saya jwp point form je ya...
kalau x puas hati ...insyaAllah saya cuba elaborate

nape tak sanggup?
sebab terpaksa menunggu lama dr satu sebutan/bicara ke sebutan/bicara seterusnya
tapi utk saya ..insyaAllah akan teruskan walau suami psiko saya mcm2
harap ALLAH beri ketabahan hingga kes selesai  

krn takutkan kata nista orang?
mcm saya explain kat thread sebelum ni...saya x kisah kata nista org ...saya cuma kesian kan mak saya

takut somi tak byr nafkah?
alah bisa tegal biasa

takut somi lbh bhagia bila kahwin lain?
ada aku kesah

risau memikirkan cemana nak tanggung anak?
insyaAllah saya usahakan yg terbaik

risau takde jodoh nak kawin lain?
cukuplah sekali
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2010 12:43 PM | Show all posts
80# latahzan

sori, tak bermaksud nak membanjirkan opis ko.. mmg aku cuba nak fahami hati seorang wanita yg minta dilepaskan..

jawapan ko sumernya positif, dan tak perlu nak risau2 sangat k? lantak mamat tu la nak psiko ke apa.. once decision is made, never look back.. and never surrender..

ehh.. ayat macam nak g main paintball jek..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2010 12:58 PM | Show all posts
80# latahzan

sori, tak bermaksud nak membanjirkan opis ko.. mmg aku cuba nak fahami hati seorang wanita yg minta dilepaskan..

jawapan ko sumernya positif, dan tak perlu nak risau2 sangat k? l ...
ParinAmat Post at 9-2-2010 12:43


TQ En Parin...

when the going gets tough..the tough gets going...   

cuma kadang2 je tak tough
tu yg merapu kat FD ni..
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2010 02:15 PM | Show all posts
lanie zaman org nak cepat saja..
urusan untuk cerai bleh makan taun wooo..
ada kes sampai 5 taun x selesai2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.089453s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list