Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
48348
View
277
Reply

REZEKI murah, bila somi pemurah

[Copy link]

Author: my-alja       Show all posts   Read mode

Post time 17-1-2010 09:27 PM | Show all posts
ramai lelaki yg pemurah dengan orang lain, tp berkira dgn anak isteri.   

Dah tengok sendiri orang yg asyik kumpul harta, baju anak2 pakai sampai koyak, makan bercatu.  Pastu bila meninggal, sampai sekarang anak2 tak dpt manfaat pun, isu bahagi harta masih bermasalah tak habis2,  pak2 sedara  sepupu semua panjang leher nakkan hak masing2.
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2010 09:54 PM | Show all posts
84# aurorae

Really?

Sapa yang perangai tak senonoh tu?
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2010 10:07 AM | Show all posts
79# my-alja

alja, kau tau tak, aku bg contoh lah ye, katakanlah tanah tu husband kau punya, pastu bila dia dah takde automatik jatuh kat kau kan, lepas tu kau pulak takde then tak sempat pulak nak letak nama anak2, tanah nama kau tu kan boleh dituntut oleh mak kau, atau adik beradik kau! Aku tak tau pun ni, masa uruskan hal tanah dgn laki aku tulah aku baru tau. Dia kata ramai org tak tau pasal ni sbnrnya. Bayangkan kalau kita dah takde, tanah sekangkang kera tu jadi pulak rebutan sampai gaduh anak2 kita ngan pakcik makcik dia...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-1-2010 10:10 AM | Show all posts
79# my-alja  

alja, kau tau tak, aku bg contoh lah ye, katakanlah tanah tu husband kau punya, pastu bila dia dah takde automatik jatuh kat kau kan, lepas tu kau pulak takde then tak sempat pulak n ...
Core Post at 18-1-2010 10:07


yup core...sebab tu kena buat wasiat

even rumah kita nie pun, katalah somi takde...patutnya hak kita
tapi kalo keluarga hubby nak buat dajal...dia bole tuntut...

sebab tu my lawyer fren w/pun takde pendapatan...loan umah tetap 2 nama
nak elak2 benda yg tak sepatutnya....
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2010 10:14 AM | Show all posts
76# Core

cerita anak beranak berebutkan tanah mmg takkan abis smpi kiamat rasanya...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-1-2010 10:17 AM | Show all posts
ramai lelaki yg pemurah dengan orang lain, tp berkira dgn anak isteri.   

Dah tengok sendiri orang yg asyik kumpul harta, baju anak2 pakai sampai koyak, makan bercatu.  Pastu bila meninggal, sampai ...
aurorae Post at 17-1-2010 21:27


yup....my adik ipar camnilah
sian bini dan anak2...

dgn org bukan main pemurah, last2 kena tipu...
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2010 10:17 AM | Show all posts
76# Core  

cerita anak beranak berebutkan tanah mmg takkan abis smpi kiamat rasanya...
mala0n Post at 18-1-2010 10:14 AM


rebutkan tanah...kire biasa le dengar gak kans....
ade gak mak pak tak normal, rebutkan cucu dr mak kandung
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2010 10:20 AM | Show all posts
90# MrsJohn hehe

kes suka anak tapi tak suka mak la ni
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2010 10:21 AM | Show all posts
87# my-alja

sebenarnya aku ni tak kisah pasal tanah semua ni. Aku dah decide dulu katakanlah husband aku takde, aku akan keluar dari kawasan ni dan tinggal tempat lain cuma hak untuk anak2 tu jelah. Tanah laki aku ni pun ada lebih kurang suku abg dia buat laluan masuk, adalah adik beradik lain yg ada tanah sebelah sana cucuk kata tak fair sbnrnya sbb atleast ambiklah sikit tanah kakak dia yg bersetentangan dgn tanah dia. Aku malas nak masuk campur bukan kena mengena ngan aku pun sbb sampai skrg aku tak pernah consider tanah ngan rumah ni aku punya. Tapi aku cakap jugaklah ngan laki aku terpulanglah kat dia sbb hak dia cuma aku cakap kalau boleh bincang elok2, aku cuma taknak dia stress tu je. Dan lagi satu aku dah susah payah baikkan dia ngan kakak dia, kang gaduh lagi...masam muka lagi...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-1-2010 10:25 AM | Show all posts
92# Core

me too....i selalu anggap myself org luar kalo bab harta2 hb
masa bincang pasal tanah dulu pun, i tak balik...biar dia saja yg diskuss

last2 nie i dpt tahu...depa jual semua tanah kat pemaju dan buat umah
semua adik-beradiik dia dpt sorang sebijik umah....OK lah...
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2010 01:55 PM | Show all posts
90# MrsJohn

lepas tu suruh cucu panggil dia mak jugak. Pelik aku dengar ada cucu yg panggil nenek dia camni
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2010 02:00 PM | Show all posts
rebutkan tanah...kire biasa le dengar gak kans....
ade gak mak pak tak normal, rebutkan cucu dr mak kandung
MrsJohn Post at 18-1-2010 10:17



Rebut harta juga tu ... maybe anak2 tu penama duit KWSP, ASB, Public Mutual, share segala. Datuk nenek dah tua pun sibuk berebut juga, entah sempat ke tidak nak tunggu budak umur 4 tahun tu cukup 18 tahun. Padahal kalau tengok datuk nenek tu pun berada juga, entah apa lagi tak cukup tak tahulah....maklumlah keturunan mulia..
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2010 03:39 PM | Show all posts
aku sokong sangat statement ni..sebenarnya bukan utk para somi sahaja....applicable to everyone.. kita digalakkan bersedekah..lebih afdal dengan keluarga sendiri..sedekah ni bukanlah bagi mak pak adik beradik sampai kaya raya..yang wajib bagi mereka makan pakai cukup... sebab itu sebenarnya tuntutan utk kita yang ada kewangan yang berlebihan ni...

kawan makcik dulu tanya camne nak tambah pendapatan..makcik rasa gaji dia makan sorg pun tak habis sbb dia keje professional...so, makcik kata kalau nak duit cukup, sedekahlah.. niat keranaNya..sebab makcik dah test..setakat ni memang janji Dia tu benar..ada orang gaji besar, tapi hujung bulan kena korek tabung....asik nak kena keluar duit beli menda2 yang tak dijangka...sampai kekdg saving pun takde..tapi org gaji kecik ni kita tengok cukup aje..

So, suami yang mencukupkan keperluan rumahtangganya sebenarnya dapat 2 dlm1 ..ala2 nescafe tu..1 dia membahagiakan keluarga dgn jalankan tanggungjawab..kedua, jika dia ikhlas, dapat pahala sedekah dan Dia tambahkan lagi rezeki..

Perlu juga kita ingat yang rezeki tu bukan duit semata2..rasa bahagia, sihat walafiat, dikurniakan anak yang baik pun dikira rezeki..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-1-2010 06:47 PM | Show all posts
aku sokong sangat statement ni..sebenarnya bukan utk para somi sahaja....applicable to everyone.. kita digalakkan bersedekah..lebih afdal dengan keluarga sendiri..sedekah ni bukanlah bagi mak pak adik ...
yenil95 Post at 18-1-2010 15:39


ye kann....
rasa puas bila kita dpt memberi...
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2010 08:43 PM | Show all posts
Somi pemurah..rezeki murah...ada betulnya jugak.

Tapi kalau somi tak ingat nak berjimat...manjang pemurah..malas lak...rezeki nak murah camner?..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-1-2010 09:12 PM | Show all posts
Somi pemurah..rezeki murah...ada betulnya jugak.

Tapi kalau somi tak ingat nak berjimat...manjang pemurah..malas lak...rezeki nak murah camner?..
Anak_Nogori Post at 18-1-2010 20:43
..
rezeki murah dtg dgn keberkatan lah AN....insyaAllah
kalo murah tapi takde perancangan....gunung pun terhakis...
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2010 09:20 PM | Show all posts
..
rezeki murah dtg dgn keberkatan lah AN....insyaAllah
kalo murah tapi takde perancangan....gunung pun terhakis...
my-alja Post at 18-1-2010 21:12


tulah pasal..tengok orang sebelah..ada tv 42 plasma...somi pemurah beli...besok..tengok jiran sebelah sana ada kereta MPV..somi pemurah..beli MPV...lusa tengok lak jiran depan rumah ada gelang sampai bahu..somi pemurah...kasi isteri sampai leher lak...tak sedar hutang keliling pinggang.

Last2 cari along..ingat selesai masalah..rupa2nya tambah masalah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-1-2010 09:52 PM | Show all posts
tulah pasal..tengok orang sebelah..ada tv 42 plasma...somi pemurah beli...besok..tengok jiran sebelah sana ada kereta MPV..somi pemurah..beli MPV...lusa tengok lak jiran depan rumah ada gelang sam ...
Anak_Nogori Post at 18-1-2010 21:20


alaa AN....bini memang semua benda dia nak
kalo bole beli gunung...gunung pun dia nak beli

pandai2laa laki nak kawtim....bak kata my hb, iye kaa aje
pastu diammmm....
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2010 10:01 PM | Show all posts
alaa AN....bini memang semua benda dia nak
kalo bole beli gunung...gunung pun dia nak beli

pandai2laa laki nak kawtim....bak kata my hb, iye kaa aje
pastu diammmm....
my-alja Post at 18-1-2010 21:52


Tu masalah sebenarnya..suma nak..itu nak, ini nak..tak kasi kang...moncongggg..kudukut la, bakhil la, tak sayang la, ada orang lain la tu..macam2...sayang dan pemurah punya pasal..belikan gak.

Cuba isteri pun sama2 pk..pendapatan suami macam mana..aman rumah tangga...baru rezeki datang melimpah ruah..sayang bini...
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2010 06:39 AM | Show all posts
alaa AN....bini memang semua benda dia nak
kalo bole beli gunung...gunung pun dia nak beli

pandai2laa laki nak kawtim....bak kata my hb, iye kaa aje
pastu diammmm....
my-alja Post at 18-1-2010 21:52


yerrrrrrrrrrlaaa tu acik

bila suami pemurah, nak belikan pembantu, merangkap bini muda, pandai lak moncong sampai leh sangkut baju 10 helai kat situ haaaaaaa..pasai pa?

pompuan ni cerdik..but secerdik cerdik tupai akhirnya kulit dia kene siat di buat kasut haaaa..tau acik?

aku dulu suke tenguk jiran cina aku..balik buru macam2 dia bawak, ular tupai dia pakukan pokok kendian hidup2 dia siat kulit amik darah seme tu..depa makan woooooooooo

dengo2 cite..oang cina kalo tikus banak kan anik..depa amik anak tikus tu gentel2 kat tapak tangan kendian telannnnn

obat wooo depa kata..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091340s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list