Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
47893
View
277
Reply

REZEKI murah, bila somi pemurah

[Copy link]

Author: my-alja       Show all posts   Read mode

Post time 15-1-2010 12:38 PM | Show all posts
57# ParinAmat


samolah.... ujung mulan gwe nye wallet dh kering. hubby pun bebel cakap masa de tak beringat.. enjoy jah!!... mujolah ade somi, leh mintak dwet... hehehehe...
anne83 Post at 15-1-2010 12:29


mujur ada bini aku, leh mintak share prepaid
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2010 12:52 PM | Show all posts
salah kaum ibu gak..salah awek, salah ostazah, salah artis wanita , salah makwe2 yang kat ipt tu seme gak


dari zaman cite p ramlee sampai zaman ni..even mak si lelaki tu nak menantu pompuan t ...
ajinomotonosuga Post at 15-1-2010 12:38


cemana nak reverse balik pd zaman batu...
lelaki tu provider...tapi sebab pompuan mintak yg bukan2
so depa kena carik sendiri....dan lelaki ambik kesempatan saja

pompuan gak salah...

ajik, antara pompuan tak bersyukur dan ambitious....mana salahnya?
apa titik yg membezakan keduanya....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2010 12:55 PM | Show all posts
59# HOTlips

ISLAM tu sendiri utk org2 BERFIKIR kann
kalo yg suka ambik literally...memang payah

tu sebab ada org pikir, asal sebut REZEKI...mesti nampak rumah 3-4 bijik
kete mesti cotinental....tapi bab2 kesihatan, keberkatan, senang tido malam, lawas kencing
semua kita terlepas pikir as rezeki...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 01:07 PM | Show all posts
59# HOTlips

ISLAM tu sendiri utk org2 BERFIKIR kann
kalo yg suka ambik literally...memang payah

tu sebab ada org pikir, asal sebut REZEKI...mesti nampak rumah 3-4 bijik
kete mesti cotinental ...
my-alja Post at 15-1-2010 12:55


ada jgk x nmpk anak2 tu rezeki dr allah
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 01:13 PM | Show all posts
lojik mudah jek..lojik tu part of islam, di bawah syariatNYA macam sains dalam agama gak

manusia buat amalan, beso sawi pun di balas, dunia dan akhirat

bila kawin, itu satu ujian, tanggungan lebih so suami sabar, itu dah di kira

kalo sabar dalam ujian dan usaha gigih dan percaya or iman makin kuat so bertambah ler

macam organ manusia kalo exercise, putus dan tumbuh baru maka organ tu lagi kuat ler

dulu tokleh carry 10 kg lepas tu buat salu dan sabar lama2 50 kg pun senang2 angkut..berkat sabar, gigih, konsisten dan yakin..hasil tu tentu tak sama kalo putus asa awal2

seme ciptaan tuhan tu sistem, dalam sistem paling kurang 2 parts so sistem saling bergantungan, ko release hak part lagi satu dan parti lagi satu release hak or fungsi ko so 2 parts tu saling kuat menguatkan satu sama lain so entity tu makin kuat ler

saya menekankan isu KEPERLUAN, what is neccesity, kalo ada lebih itu kasik jek..sedekah

nabi dan sahabat2 besar nabi tu seme hidup macam tu..dalam keperluan jek..yang lebih tu disedekahkan je

rahmat tuhan tu lebih luas dari murkaNYA, kasih sayangNYA tu lebih banyak dari marahNYA tapi manusia dengan ciptaan manusia sendiri yang rosakkan seme di bumi ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 01:26 PM | Show all posts
cemana nak reverse balik pd zaman batu...
lelaki tu provider...tapi sebab pompuan mintak yg bukan2
so depa kena carik sendiri....dan lelaki ambik kesempatan saja

pompuan gak salah...

ajik, ...
my-alja Post at 15-1-2010 12:52


kan aku dah tulis..pompuan perfectionist so kalo dah cam tu fahami lah depa 'automatik' ambitious

seme2 ciptaan manusia ada sampai hari ini sebab wujudnya pompuan..ko caya tak?

cian bini tonggeng2 sapu sampah ok..cipta vaccum machine, ciann dia basuh teruk2 angkut air ..okk cipta dishwasher mesin

seme sebab lelaki anggap pompuan tu lebih dari alam ini, kalo seme isi alam ni ko timbang dan timbang wanita, di mata lelaki wanita tu lebih dari segala galanya

but at the same time, bila dah macam tu lelaki kene cipta gak batas2 yang boleh or tak boleh, sebab sayang sangat ler maka jadi terlalu protective..lojik je kan?

tu pasal aku salu tulis bab balancing

bukan makna kalo kita demand maka kita ni jenis tak bersyukur esp zaman moden ni zaman kebendaan, kebendaan dah jadi satu KEPERLUAN..so kene tenguk ler..cam mobile talipon kereta kekadang mende ni dah jadi satu keperluan dan kalo bini mintak maybe atas dasar ianya perlu, macam makanan minuman gak so suami tokleh terus kata jalan kaki je laaa..seme tu donyaaaaaa jek..rubbish!! mana bleh

pada aku transitional period yang berlaku satu masa dulu misal lepas merdeka or dalam around 70s di mana kaum ibu mula masuk bidang kerja setanding lelaki dan buat apa lelaki boleh buat tu, perubahan ini tidak di tangani secara baik or part balancing tu tak btui, so berlaku misunderstanding sangat besar sampai hari ni kesan nya masih ada

ni soal economy development laa..negara sedang membangun, memerlukan sumber manusia  dan wanita menyahut seruan sama2 bangunkan negara dengan belajar, bekeje macam orang lelaki, zaman mak aku, pass dejah 6 nak sambung atok tak kasikkkkkk..suh kawin jek

so camna nak buat? pompuan dah boleh macam lelaki, kaya macam lelaki, independent macam lelaki but kemajuan kebendaan ni tidak selari dengan kemajuan budaya or perubahan dalam segi budaya tu tak berlaku, budaya tu masih adat lama, pompuan tinggi2 blajo last2 dok kat dapoq gak haaaa..ni kawan aku pompuan arkitek lagi cakap haaa..sedor diri cam tu haaaaaaa camno?

macam mana leh kata amik kesempatan kalo dunia tu sudah terbalik anik? ada suami keje driver jek but bini CEO, kalo depa dua ikhlas sama2 memahami dan bahagia punnnnnnn ramai in society akan tuduh suami tu tentu amik kesempatan kan? but hakikatnya DUNIA SUDAH MACAM TU sekarang ni. Bukan calang2 awek nak kawin cam tu kan..kene plak acik2 cam di porem ni..suami musti setanding or lebih dari dia..kan ?
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 02:31 PM | Show all posts
yup..suami a.k.a ketua kuarga yg pemurah,budiman..
insyaAllah akan lebih murah rezeki, bukan shj rezeki..tp juga ketenangan,keberkatan, keluasan (tidak sempit), dan urusan byk shj dipermudahkan...

tp..ingat..ruang lingkup kemurahan si somi bukan shk mencakupi isteri & anak2 aje tau..
pemurah pd mak pak, mak pak mentua..adik2,adik2 ipar..sedara mara, jiran tetangga..
scope pemurah yg lebih global gituk..bukan setakat dlm kuarga sendiri aje..
somi kena pandai allocate generousity pada byk perkara yg munasabah..
cthnya kalau wife nak henbeg mahal..at the same time, adik nak pakai duit sbb nak byr yuran..
so, henbeg mahal bini, dgn yuran sekolah adik..
maka si somi, kenalah dulukan yuran sekolah adik tuh..mmglah ada mak pak..
tp bila somi tlg, maka ringanlah tgjwb mak pak tadik..sikit..

tp, yuran sekolah adik vs duit susu anak..harap jgnlah plak ada somi pilih yuran sekolah adik..since kena tahulah mana satu tgjwb, mana satu kemurahan hati...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 02:38 PM | Show all posts
lelaki takyah di ajor pemurah seme tuu..pompuan yang banyak kene di ajor

depa tu possesive aaa..lelaki ni memang azali pemurah sebab jadi ketua kene pemurah

esp murah kasih sayang..sapa nak kasikkkk jek

tu yang ramai awek gedik2 nak adu itu ini..yer laaaaaaaaaa dah kita pemurah kasih sayang

pas tu bila dah miliki kita..dia punye jeeeeeeeeeelesss fuhhhhhhhh..tak ingat apah :kant:
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 03:57 PM | Show all posts
62# ajinomotonosuga

anak baka 2-2 pompuan lah aji..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 07:07 PM | Show all posts
ekceli, pemurah ni kena kira tempat gak..
pemurah tu maksudnyer, tak perlulah menabur duit merata2...
tgk tempat2 gak la...

aii tgk hubby punya cara, dia  seorang yg  pemurah...
aii pun suka la cara dia...
cthnyer, tiap2 bulan poser, hulurkan sket bantuan pd anak2 yatim supaya mereka pun
dpt merasa keriangan di hari raya...
selain dpt pahal, budak2 pun hepi jugak la dpt duit raya...pakai baju baru...

tp, tk dinafikan, ada juga suami yg amat kedekut....
kedekut ni ada  yg memng jenis taik hidung masin...

ada pulak suami yg kedekut tu bkn sbb lokek duit ke apa..
mungkin dia nk jg ekonomi umahtangga...dgn gaji yg agak2 cukup makan,
perbelanjaan kena urus betul2..kalo tak, jd la nanti 'gali lobang' tutup lobang'....

apapun, terpulang pd masing2..
pemurah ni, bukan maknanyer kite kena labur duit byk2 pd org..
ikut kemampuna kita sndri la...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 07:10 PM | Show all posts
btol....i pernah dgr ceramah pasal benda nie

tuhan cuma pilih kita utk agih2 kan pd org lain...UJIAN gak sebenarnya utk kita
kekadang rezeki nie bukan saja dr segi wang ringgit tapi KUASA yg a ...
my-alja Post at 15-1-2010 09:12

husband i pun ckp mcm ni...
harta tu sbnrnyer "UJIAN"....

harta boleh jdkan kite 'ALpha'...riak, bangga dgn kekeyaan yg ada...
harta juga boleh buat kite insafi diri...kite senang, ada org lain yg lebih susah dan memrlukan...

org yg bersifat pemurah ni jugak kena hati2 jugak..
takut pula, ada yg mengambil kesempatan...maklum saja lah, mansuia ni mcm2 ragam...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 07:13 PM | Show all posts
rezeki yg allah bg tu bukan dtg dlm bentuk wang ringgit sahaja..
kdg2 dlm bentuk lain..
cth2nyer, anak tu rezeki dr allah...

ada org, harta melimpah ruah, tp, rezeki tuk dpt zuriat tk de...
ada org rezeki anak..dpt anak ramai...dr segi kewangan, cukup2 makan pakai jer...
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2010 10:54 AM | Show all posts
Post Last Edit by Core at 16-1-2010 10:57

1# my-alja

alja, rasanya aku dah penah citer laki aku anak yatim dari umur 3 tahun lagi, mula2 mak meninggal lepastu umur 12 ayah pulak. Dia cakap ayah dia mmglah baik. In fact setia sungguh dgn arwah mak dia sampai lepas mak dia meninggal ayah dia tak kawin2 lagi, Aku bukanlah cakap ayah dia tu baik sbb dia tak kawin lagi lepas tu tp nak menunjukkan yg arwah ni jenis lelaki yg setia. Walaupun masa ayah dia duda dulu, ramai jugak mak bapak kat kampung tu nak kenalkan anak dara diorg kat arwah ni tapi arwah je yg tak nak. Mungkin jugak sbb takut org mengata kot, maklumlah sedangkan org2 skrg pun kalau duda janda kematian laki bini kawin lagi pun org dah mengata, apalagi dulu.

Anyway, arwah ayah mertua aku ni byk gak harta dia. Dulu2 kan senang nak beli tanah, masa tu boleh dikatakan suku dari Paya Jaras Hilir ni kepunyaan ayah mertua. Share utk anak2 dia adalah dalam 1/2 acre sorang kat mana rumah kitorg skrg ni atas tanah laki aku. Arwah pun boleh tahan lah warak jugak orgnya, selalu ke surau, lepas subuh je terus berbasikal ke kebun dan laki aku masa kecik2 dari umur 8 tahun camtu dah pandai berkebun tolong ayah. Hasil tanaman nilah yg arwah buat berniaga dan kumpul duit sampai berkepuk.

Nak katakan dari segi peribadi, arwah ni mmg tertib orgnya. Aku bagi contoh kalau makan nasi, dia akan gumpal nasi kecik2 lepas tu ikan cubit sikit dari bhgn ekor, dah habis sebelah baru cubit yg sebelah lagi. Kalau makan jagung dia tak terus makan dari batang jagung tu, tapi dia kopek sikit2 biji2 jagung tu, kunyah pelan2. Senang citer, arwah ni dari segi tertib mmg dia jaga sgt2. Nak cungkil gigi lepas mkn pun sorok2 tak tunjuk kat org, takde macam sesetengah lelaki selamba kentut sendawa kuat2 tak kira depan org ke tak.

Sayangnya....laki aku cerita arwah ni agak kedekut orgnya. Laki aku kalau hari raya mmg kalau tak kakak dia tak belikan baju raya, baju melayu sekolahlah yg dia kena pakai. Kasut satu pasang utk satu tahun sampai koyak2. Mana taknya, tu kasut sekolah, tulah jugak kasut jalan, kasut main bola. Lepas tu laki aku masa budak2 jarang2 sgt makan ayam. Mungkin ada eloknya jugak kot, sbb aku ada terbaca dulu makan ayam ni antara punca lelaki lemah tenaga syahwat. Jadi, kalau nak makan ayam, laki aku ngan kakak2 dia berlari keliling kampung kejar ayam yg diorg bela.

Kedekut arwah ni sampaikan masa masuk darjah 1, laki aku masuk sekolah, dahlah tak penah gi sekolah tadika. Of course nervous bila budak2 first time masuk sekolah. Masa hari sebelum start sekolah, dia cukur botak rambut laki aku sbb jimat duit taknak gi kedai gunting rambut. Laki aku cerita habis terus self confidence kat sekolah. Habis tu dia sorang je botak, dah budak2 lain tgk pun sengih2.

Masa arwah dah meninggal, disebabkan dia byk tanah, kebun sumer tu, ramailah sedara mara menempel. Lepas tu satu2 tanah pindah milik. Yg sempat diselamatkan tanah kat sini jelah yg diwasiatkan kat laki aku adik beradik sebab, tanah2 ni semua nama arwah mak mertua aku. SO, ikut procedure tak boleh pindah ke sedara sebelah suami, camtulah lebih kurang.

Ada pulak sedara yg mintak geran tanah kunun2 nak settlekan status tanah, last2 rupanya diorg kawtim kat org pejabat tanah (undertable lah) habis jatuh tanah2 tu ke sedara mara, sepupu sepapat pulak. YG paling sayang ada satu tanah bukit cantik kat sini pun dah jadi hak org lain.

Tulah sikit2 aku nak cerita mmg btul kalau kita ni pemurah, utamakanlah dulu anak bini, barulah org lain. Kalau tak, macam tulah jadinya. Org lain berjoget atas lambakan harta kita, anak bini terbiar kat tempat sendiri. Sbb nilah, laki aku mmg contrast sgt dgn arwah ayah dia sbb dia dah tau camne peritnya dan terkilannya sbb arwah ayahnya berkira. In some way, part of your joy as a child is gone, sbb laki aku masa kecik2 mmg tak penah pergi makan angin, nak pergi rombongan sekolah tak boleh, kalau teringin nak makan apa2 simpan jelah dlm tekak, satu biji mainan pun tak penah ada..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-1-2010 06:00 PM | Show all posts
76# Core



dah tercerita pasal tanah yg TERTUKAR nama undertable nie
nak tanya gak...cemana agaknya bole terjadi yeee....

kes yg sama berlaku kat my adik ...pamili sebelah somi dia
bayangkan core...harta worth millions, jatuh kat tgn org yg ntah2 mana dtg nya
bila terkorek citer, my mom pun bagitau....arwah tu dpt harta pun tak btul
nauzubillah....jgn lah menginiaya org lain sebab harta...

citer my dad lebih kurang dgn citer arwah ur FIL...
my dad berkira sgt bab2 duit....agaknya sebab kepayahan hidup dia yg melampau waktu kecik
tapi my mom jenis mak yg suka bagi makan org....kenduri memang tak pernah miss, setiap thn
kalo tak larat sekarang nie, masih berhantar kat masjid....alhamdullilah, murah rezeki mak dgn kami, adik-beradik
taklah mewah tapi berbanding dgn org2 sebaya depa...merantau jauh, keje askar....balik cuma tinggal kain-baju
my dad kumpul harta sendiri....beli tanah, tapak umah....stail org kpg...
cuma sekarang nie, kalo kami balik reramai....dia selalu marah kalo nampak kami beli foods bykkk
dia suka makan tapi tak suka beli...., mak aku selalu marah...!!
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2010 06:16 PM | Show all posts
Post Last Edit by Core at 16-1-2010 18:27

77# my-alja

alja, when i was working in this anti corruption NGO, based on our CPI (Corruption Perceotion Index) and Bribe Payer Index (these two are global survey conducted by Transparency International in Berlin on all countries across the globe. And Bribe Payer Index 2004-2007 indicated that one of the most corrupted sectors or divisions in Malaysia is the LAND OFFICE.

Ni yg aku taulah ye. Tak taulah kalau skrg ni system dah update. As you know the land office is very much backdated in terms of the environment, and the record system itself. Dah byk kes org hilang fail under the possession of the land office itself and don't talk about complaints yet, the problems remain unsolved and noone have no idea where all the files have gone to.

Procedure nak tukar penama ni sbnrnya agak simple as long as you have the $$$ and if you are related to the owner of the land, it will be much easier. You need the original copy of the geran tanah take it to the land office and the officer will do some modification in the system, produce a new copy and its done. Sebab tu org2 tua simpan geran tanah macam simpan intan berlian.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-1-2010 06:25 PM | Show all posts
77# my-alja

alja, when i was working in this anti corruption NGO, based on our CPI (Corruption Perceotion Index) and Bribe Payer Index (these two are global survey conducted by Transparency Inter ...
Core Post at 16-1-2010 18:16


true, true....nie my pren story k
MIL dia keja kat pejabat tanah kat negeri perak....
asal ada saja tanah baru keluar utk penempatan
pasti jatuh kat tgn mIL DULU....pastu jual dan naik harga
kaya memang kaya....tapi, huhuhuhu....
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2010 07:39 PM | Show all posts
i setuju sesgt dgn ni....contoh paling dekat kakak dan abg ipar i...u tau kan depa sponsored me n family...infact much more yg depa dah bagi kat we all...hanya Allah dpt membalasnya..

sebab kemurahan itu depa dpt free tiket dari Air Asia pegi Melbourne 13 feb-17 feb......walaupun rezeki zuriat depa tak dapat lagi..rezeki lain Allah bagi..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-1-2010 09:04 PM | Show all posts
80# hanna1905

aiikk, kata korea bulan nie kann??:pompom:

so dpt pi melben plak....best2...bestt2
oz dollar tgh tinggi....huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2010 11:22 PM | Show all posts
76# Core

dah terlangsung cerita pasal arwah ayah mertuaku, semoga rohnya dia tempatkan dikalangan org2 yg beriman. Aminn...Apa2 pun dia tetap berjasa membesarkan dan menjaga suami aku selama 12 tahun. Tanpa dia, takdela suami aku skrg.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-1-2010 10:33 AM | Show all posts
76# Core

dah terlangsung cerita pasal arwah ayah mertuaku, semoga rohnya dia tempatkan dikalangan org2 yg beriman. Aminn...Apa2 pun dia tetap berjasa membesarkan dan menjaga suami aku selama 12 t ...
Core Post at 16-1-2010 23:22

aminnnnnnnnn.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
4.639004s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list