Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
48322
View
277
Reply

REZEKI murah, bila somi pemurah

[Copy link]

Author: my-alja       Show all posts   Read mode

Post time 15-1-2010 03:42 AM | Show all posts
iyolah tu...nak beli hbeg sampai kena buat OT...
ada hati nak kahwin lagikkkk....iskk, iskkk
my-alja Post at 14-1-2010 18:24


kawin awek kaya ler..cam melah janda aaaaaaaa loaded tu..suh dia belikan beg LV kaaa KLCC kaaa beg kejadah apa pun ..cakap nanti ko dapat pahala aa kasik madu tuaaaaaaa tu haa..sure dia belikan, madu tua sukee madu mude sukee..kalo dedua tak suke? anaaaaaa kawin 3 ..ngeh ngeh ngeh
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 08:14 AM | Show all posts
43# ajinomotonosuga

hakikat yg berlaku skrg maaaaaa..
lelaki banyak yg nak cuci kaki..
cari awek yg loaded je..
especially yg mak bapak senang sponsor..
senang atas dasar disponsori seumur hidup..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 08:15 AM | Show all posts
pagi tadi masa siapkan bekal anak2 nie....dlm radio sinar
ada makcik gossiper nie kata....kalo nak bagi beg puluhan ribu ka, kete ratusan ribu kaa
bagi diam2 sajalah....buat apa nak kecoh masuk  ...
my-alja Post at 2010-1-14 12:58



ahaaa kat sinar fm ek?....masa baca artikel ckp ct dpt elbee 40k aku boleh bayangkan mesti makcik sentap neh, ekekeke, mokcik sentap ok lagi, pokcik sentap sure buruk gile, ade sorang pokcik ni ckp dato K beli bag 40k pasal dia tak boleh bagi satu benda tu kat ct, ...sampai mcm tu skali

aku tak vote lagi tapi bagi aku pemurah atau tak pemurah tu bukan penentu rexeki tu murah utk derang, kadang kadang Allah tak nak tunjuk lagi , tak semua benda Allah bayar cash kat donia....aku penah tgk stu pamili, yg suaminya kedekut pahit ngan anak bini, tapi dgn sedara mara dia semua pemurah, sampaikan anak sedara nak beli lapto buat study pun dia belikan, ,anak sendiri makan sekali sehari jek kat kolej pakai duit pinjaman pelajaran.... rezeki pokcik ni still mahsyukk lagi
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 08:24 AM | Show all posts
salam

i nak tanya korang yg dan berumahtangga....
btol ke cam kawan aku kata, kalo somi sebagai pembawa rezeki dlm umah kita
jenis pemurah...tak kedekut dgn anak-bini, pemurah dgn keluarga both s ...
my-alja Post at 14-1-2010 11:08


Pemurah dari sudut memenuhi keperluan, bukan kehendak...

Keberkatan dariNYA lah yang akan membuat rezeki kita sering datang dari sumber yang kita sendiri tidak sedari.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2010 09:06 AM | Show all posts
26# dewi

baka kalau bab makan..mcm pantang skit nak berkira
apa lagi dgn anak2..
maybe sbb dibesarkan di family yg makan tu penting..
ehehhe.. tapi jgn sampai membazir la..
cuma me x suka ana ...
bakawali_04 Post at 14-1-2010 21:53


yup....setuju dgn baka
sebab tu ISLAM nie indah....dlm kesederhanaan

tak kisah tapi jgnlah melampau....huhuhu
i kalo balik umah mertua, geleng kepala tgk depa makan
cam takde hari esok.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2010 09:07 AM | Show all posts
45# misy

true....
benda2 camni lagik kita takut sebenarnya...

org jahat TAPI mewah...harta melimpah ruah
org baik TAPI papa kedana....w/pun anak ramai

apa tandanya tu....isskk, iskkk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2010 09:09 AM | Show all posts
kawin awek kaya ler..cam melah janda aaaaaaaa loaded tu..suh dia belikan beg LV kaaa KLCC kaaa beg kejadah apa pun ..cakap nanti ko dapat pahala aa kasik madu tuaaaaaaa tu haa..sure dia belikan, m ...
ajinomotonosuga Post at 15-1-2010 03:42


alahai ajik.....sanggup kongsi pensel sebab nak hbag LB
i reserve my komen lah....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2010 09:12 AM | Show all posts
yup..ai setuju...
kdg2 allah beri kite rezeki lebih tuk kite panjangkan nikmat rezeki itu pd org lain..
maksudnyer, tolong org susah ke, anak yatim ke..
malah, rezeki kite akan dipulangkan berganda ...
xixin5230 Post at 14-1-2010 17:13


btol....i pernah dgr ceramah pasal benda nie

tuhan cuma pilih kita utk agih2 kan pd org lain...UJIAN gak sebenarnya utk kita
kekadang rezeki nie bukan saja dr segi wang ringgit tapi KUASA yg ada
dah berkuasa dan berduit....cemana kita bantu memakmurkan org lain

at the end of the day, HISAB org berharta lagik lama dr yg papa...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 09:13 AM | Show all posts
48# my-alja


semua tu dugaan/ujian dariNya

boleh datang dlm pelbagai bentuk...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 09:15 AM | Show all posts
macam unta nak lalu dlm lubang jarum? ape tah aku pnah dgr...pasal susahnye org berharta nak di hisab sok2
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 09:20 AM | Show all posts
48# my-alja


semua tu dugaan/ujian dariNya

boleh datang dlm pelbagai bentuk...
misy Post at 15-1-2010 09:13


btul sis

ada yg di uji dgn kesenangan...tak pnah rasa sempit
ada sokmo putus2 duit

btw...laki aii ckp...duit yg kita sedekah kat org tu la sebenarnye duit kita.
nanti nak sok dia sedekah elbee la kat aii kekekekeke *mimpi*!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2010 10:02 AM | Show all posts
btul sis

ada yg di uji dgn kesenangan...tak pnah rasa sempit
ada sokmo putus2 duit

btw...laki aii ckp...duit yg kita sedekah kat org tu la sebenarnye duit kita.
nanti nak sok dia sedekah e ...
mala0n Post at 15-1-2010 09:20


errr...habis duit sapa lagik?....ke i yg tak paham:cf:

kalo zakat, kita membersihkan harta....maksudnya ada bahagian org lain dlm harta kita, kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2010 10:04 AM | Show all posts
macam unta nak lalu dlm lubang jarum? ape tah aku pnah dgr...pasal susahnye org berharta nak di hisab sok2
mala0n Post at 15-1-2010 09:15


part2 nie kekadang ....bagus kalo dpt huraian dlm konteks agama kann

nie pengalaman dr keluarga my mom sendirik, yg menolak segala harta dunia
sebab nak senang dihisab disana....

masalahnya, yg i nampak....kat dunia lagik dah merempat, apatah lagi nak keluarkan zakat
cemana nak makmurkan umat2 lain kalo kita sengkek memanjang...

risau org ambik benda2 camni literally....akhirnya tak berusaha lansung
sebab takutkan hisab, padahal kepapaan juga bole bawak ke kufuran...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 10:15 AM | Show all posts
part2 nie kekadang ....bagus kalo dpt huraian dlm konteks agama kann

nie pengalaman dr keluarga my mom sendirik, yg menolak segala harta dunia
sebab nak senang dihisab disana....

masalahnya ...
my-alja Post at 15-1-2010 10:04


ha...ada jgk dgr, kefakiran mendekatkan sesorg ke kekafiran - wallahua'lam

tuhan lagi suka org muslim yg berharta...zakat bleh, sedekah bleh, jariah bleh...tapi kena berinfaq - belanja ke jln Allah...wasatiah pun kena (bersederhana dlm berbelanja)

tp kalu tolak totally...ntah la. susah jgk kot.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 11:34 AM | Show all posts
ujung bulan = turn aku pemurah
tengah bulan = turn bini lak pemurah
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 12:29 PM | Show all posts
57# ParinAmat


samolah.... ujung mulan gwe nye wallet dh kering. hubby pun bebel cakap masa de tak beringat.. enjoy jah!!... mujolah ade somi, leh mintak dwet... hehehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 12:30 PM | Show all posts
Ku pulak risau kalau ada org ambik hadis ni
kefakiran mendekatkan sesorg ke kekafiran

secara literally. Maka berebut2lah manusia mengejar dan menyintai dunia kerna takut akan kekufuran

Agama itu sederhana! Jgn jadi miskin sampai terpaksa meminta2 namun jgn berebut2kan sgt harta sampai lupa tanggung jawab... zakat, sedekah, solat, etc

duit yg kita sedekah kat org tu la sebenarnye duit kita

meaning... inilah amal jariah. Manakala harta yg kita gunakan utk diri sendiri dan keluarga adalah nikmat!


Mengenai tajuk tred.. me setuju sebahagian saja. Mungkin in general, i would say tak setuju. Sebab? Rezeki tu dr Allah
By braincell:
Pemurah dari sudut memenuhi keperluan, bukan kehendak...

Keberkatan dariNYA lah yang akan membuat rezeki kita sering datang dari sumber yang kita sendiri tidak sedari.

Yup! Totally agree.

Suami pemurah pd isteri dan anak2, depa happy, keluarga happy... insyaAllah berkat. "Murah Rezeki" adalah subjektif. Ada org gaji 5k baru kata rezeki murah/cukup. Malah ada yg 10K pun x cukup katanya. Tp ada org 2k pun dah lebih dr cukup.
Ini yg dikatakan keberkatan hidup!

Kalau terlebih pemurah, yakni berlebih2an bukan sekadar memenuhi keperluan tetapi sekadar memuaskan kehendak aka nafsu, takut hilang pulak keberkatan itu.
Al-Furqan 67. Dan orang-orang yang apabila membelanjakan (harta), mereka tidak berlebihan, dan tidak (pula) kikir, dan adalah (pembelanjaan itu) di tengah-tengah antara yang demikian

Moral: Mesti seimbang. Jgn berlebihan dan jgn bakhil

Dan bab rezeki, kita suka sgt spesifik pd wang ringgit. Apakah wang ringgit, harta melimpah2 itu rezeki? Ada org kaya raya tapi adakah mereka happy? Anak2, suami, isteri adakaha mereka good muslim? (ternampak ada tred pasal ni). Adakah mereka bahagia? Sihatkah mereka? Kdg2 manusia lupa harta itu sendiri merupakan ujian pd mereka.

Bg isteri2 yg somi kedekut, Nah! 20 Amalan Murah Rezeki   
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 12:32 PM | Show all posts
Ku pulak risau kalau ada org ambik hadis ni

secara literally. Maka berebut2lah manusia mengejar dan menyintai dunia kerna takut akan kekufuran

Agama itu sederhana! Jgn jadi miskin sampai terpaks ...
HOTlips Post at 15-1-2010 12:30


betul. kalu ambik literally, hancus. kena berdamping dgn berinfaq sekali...dan juga beribadah mcm esok nak mati dah. hehe.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 12:33 PM | Show all posts
part2 nie kekadang ....bagus kalo dpt huraian dlm konteks agama kann

nie pengalaman dr keluarga my mom sendirik, yg menolak segala harta dunia
sebab nak senang dihisab disana....

masalahnya ...
my-alja Post at 15-1-2010 10:04


tu aku penah tulis anik..aku cakap mayu ni setapat atas oang asli jek dari segi mentaliti keduniaan

oang asli depa tak langsung pk pasal kebendaan, pakai cuma perlu jek no saving plan ke investing ke..finance seme tu

melayu ni mahathir pun sampai nangis nak ajo pasal 'idup moden' macam pelaburan, planning, perniagaan

nak kata mayu tak pandai niaga dulu MALACCA tu thriving, pedagang sedunia duk mai, anak2 mayu masa tu sure kaya raya dan bijak tapi laa ni napa anak melayu lai suke merempit dari tolak stall burger misalnya?

i think mentaliti oang melayu sejak jatuh melaka sudah perlahan2 punah sampai bila ada penghijrahan berjuta pendatang dan amik alih seme keje dagang niaga melayu laa ni melayu cuma golongan pembeli

tenguk apa jadi sekarang bila bangla dan indon mai ramai2, dulu melayu kontrak membina or buruh binaan or keje kilang keje kat kedai malah bertani, skang mana de budak2 kampung nak bertani so gomen pakat mintak pendatang Pakistan berpoloh ribu mai, kebun anik di kampung tu ntah2 pakis yang kejekan kut..mana pi oang melayu?

isap dadah, melepak, meragut, duk perkosa kacau anak dara oang, dok melalak kat karaoke nak jadi jutawan mudah cam Mawi aaa situ ler ramai melayu..patu lah che det nangis
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 12:38 PM | Show all posts
43# ajinomotonosuga

hakikat yg berlaku skrg maaaaaa..
lelaki banyak yg nak cuci kaki..
cari awek yg loaded je..
especially yg mak bapak senang sponsor..
senang atas dasar disponsori seumur hi ...
bakawali_04 Post at 15-1-2010 08:14


salah kaum ibu gak..salah awek, salah ostazah, salah artis wanita , salah makwe2 yang kat ipt tu seme gak


dari zaman cite p ramlee sampai zaman ni..even mak si lelaki tu nak menantu pompuan tu loaded cantikkkkk macam dia mude2 pas tu beriman ..pendek kata set2 Norjumah ler

zaman moden ni malah nanti zaman anak lelaki baka tu jadi bujang nanti..dia pejam mata jek kendian celik beribu wanita belum bersuami dok mengelilingi dia..btuiiiiiiii, tak caya tunggu je..dia cuma pilih sampaiiiiiii 4 orang, malah seme kaya2 cantik2..muda mudaaaaaa

nak wat camna baka..itu kenyataan nya sekarang
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080352s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list