Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
48025
View
277
Reply

REZEKI murah, bila somi pemurah

[Copy link]

Author: my-alja       Show all posts   Read mode

Post time 14-1-2010 01:06 PM | Show all posts
saya pilih - tak tahu sbb blum rasa lagi hidup "berdikrari" betul2 dgn suami.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 01:08 PM | Show all posts
huhu...pada yg TAK SETUJU

bole KONGSI rasa?....if u dun mind...
my-alja Post at 14-1-2010 13:00


ha? mcm ler tak tahu ..

bebas bersuara & pemikiran either kena kondem kaw kaw or kena chop - "troublemaker"

ye..ye..ye..ye..saya setuju semuanya..
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 01:39 PM | Show all posts
dewi isteri yatim .. so tak der suami yg nak pemurah nak kedekut ker ngan dewi ...

but as the breadwinner of the family mmg dewi tak reti nak kedekut ngan anak2 dgn mak. selagi boleh dewi akan ada kan lah permintaan diorang. syukur lah walau macam ne pun kadang dewi rasa macam nak putus nyawa gak cari duit.. esp time2 ujung tahun macam baru ni ... tapi dewi yakin rezeki anak2 tu ada.

so far rezeki tak putus ... even ada org cakap akak dewi ni senang tul dapat kerja baru walau pun time ekonomi jatuh. but to me mungkin tu rezeki anak2 dan mak la. dewi kerja pun untuk mereka kan.  lebih2 tu nak enjoy sekali sekali untuk diri sendiri boleh la. tapi priority pastinya anak2.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2010 01:59 PM | Show all posts
ha? mcm ler tak tahu ..

bebas bersuara & pemikiran either kena kondem kaw kaw or kena chop - "troublemaker"

ye..ye..ye..ye..saya setuju semuanya..
Hana Post at 14-1-2010 13:08


bukan camtu mek hana....
nak tahu gak kalo2 dia tak percaya dgn rezeki tuhan

i ada gak kenalan yg tak tahu....apa itu zakat!!
jgn main2 dgn org2 moden sekarang nie....:cry:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2010 02:01 PM | Show all posts
dewi isteri yatim .. so tak der suami yg nak pemurah nak kedekut ker ngan dewi ...

but as the breadwinner of the family mmg dewi tak reti nak kedekut ngan anak2 dgn mak. selagi boleh dewi akan ada  ...
dewi Post at 14-1-2010 13:39


pompuan nie lain dewi
sifat keibuan tu semulajadi buat kita suka MEMBERI...esp anak sendiri

tapi kalo jumpa pompuan kedekut nie, kekadang byk sebab terpengaruh dgn attitude somi
yg terlalu berkira....so dia pun sama...
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 02:24 PM | Show all posts
Post Last Edit by dewi at 14-1-2010 14:29

cerita pasal suami berkira ni ... my BIL mmg jenis macam ni ( kelantan mari la)

dgn anak bini masyaallah. pasal makan pun berkira. duit tak pernah kasi mu sister pegang. beli lauk harian pun dia kontrol semua.  bayangkan anak 6 org ( sorang baby tak kira la) brestfeed)  4 lelaki 1 org pompuan semua dah sekolah men except yg 2nd last sek tadika . anak lelaki ramai ni mmg larap la org kata makanan kat umah kan . esp boys yg tgh nak membesar tu .

kadang dgr my sister ajak gi pasar nak beli lauk dia leh query mana gi lauk yg dia beli 2 hari lepas. adehhhh dah tu anak ramai ayam sekor je beli manala leh tahan lama .  mmg selalu sgt la dgr dia merungut anak2 dia makan tak bismillah la asik tak cukup la  asik lapar la.  kita yg mendengar sakit hati . macam la dia kasi makan anak org lain

then bab diri dia lak asik cerita kat semua masa kat  tpt kerja gi makan seafood la , pizza  jamuan sana sini makan sampai kena gout gitu.  tapi anak bini kat umah makan lauk sadin je sebab laki kedekut nak kuar duit.

tapi gitu la walau pangkat dia besar gaji besar dia ni mmg sokmo tak cukup duit . agaknya sebab tu la

byk lagi la citer pasal BIL kedekut ni tapi hangen bila terignat , ni tak leh nak citer lagi kang meletup lak
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 02:25 PM | Show all posts
ACIK VOTE ...TAK TAHU..

acik tengok sama jer..dia pemurah ker kedekut ka...
life acik tetap sama....
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 02:37 PM | Show all posts
somi aku pemurah.. tp berjimat cermat... aku pun pemurah, tp a little bit boros... slalu  duit aku mesti dah abis before dia.. n dialah tpt aku mintak dwit lg... sebab tu dia yg banyak kontrol kewangan kuarga... bukan aku.... hehehehehe...

rezeki somi aku mmg tak putus stakat nih.. alhamdulillah.. bila dia sempit sket jer, Allah selalu bg dia jalan keluar... mcm dpt side project ker... tp dulu adelah skali masa dia br nak naik, dlm wallet dia RM10 pun takde, aku bg dwet aku... aku masukkan senyap2, bila ujung bulan, dia tanya aku plak.. ade dwit tak? aku cakap takde... dia bg lah kat aku.. kalu aku nak kuar shopp pun dia ulor la.. tp mesti dia pesan, jgn habiskan... jgn boros... beringat sementara ada... hehehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 02:43 PM | Show all posts
tapi kalo jumpa pompuan kedekut nie, kekadang byk sebab terpengaruh dgn attitude somi
yg terlalu berkira....so dia pun sama...



kazen aku... somi pemurah.. bini ya ampun kedekot.... kalu mende tuh basi pun dia akan cuba basuh, tgk leh makan lg ke tak?

kalu buat biskut raya slalu tanya aku,  dia wat tak sedap, me tanya dia wat cemana.. sama gak mcm me wat except dia pakai majerin timbang... mmg la tak sedap kan? me pakai butter.... me tanya dia nape pakai majerin timbang? dia kata murah sket n leh wat banyak.... me pun diam ajerla... somi dia pun cakap, belilah butter mcm anne, bini dia kata mahal lah.... membazir jer, sama gak jadinya cuma rase lain sket jer.. anak2 tak keysah pun, janji ade....
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 03:15 PM | Show all posts
konsep pemurah nie kalau tgk in general is like mcm kita ada sebaldi air. air tue mcm rezeki kita.

katakan baldi kita dah penuh dgn air, mcm mana nak kasik tambah lagik kalau tak di"limpah"kan sbhg air tue ke tempat lain, nanti baru air baru bertambah balik dlm baldi, dan baldi kita penuh balik.

mcm perot kita jugakla. kita ada satu perot. kita nak makan mcm mcm. macam mana kita nak masukkan yg mcm mcm kita nak makan tue kalau kita tak keluarkan some yg kita dah makan melalui berak?? kalau tak berak, boleh kena constipation beb. boleh diandaikan saper kedekut tue mmg tgh constipation lah tue. ekekekkeke....so,bila dah berak, perot dah kosong ada ruang aaaa baru leh tambah food lain lak masuk dkt perot kita. aaaa gitulaaaaa konsep pemurah nie.

the more u give, the more u will get.

mcm my brother haritue bawak parents in law dier pegi jenjalan. he's jokingly said to me, "aku nie hari hari susun kredit kad depan laptop booking itu ini nak bayar semua. balik bercuti nanti aku duduk diam diam nak bayar cc. ekekekek"

tp demi nak kasik in laws dier merasa pegi ke negara orang, kasik pejam mata sajalah bayar dan pergi.

tup tup haritue dier balik dier ckp dier dpt almost like free vacation pasal masa eurostar stuck due to very bad weather dkt london haritue, eurostar bayar balik the tix pegi balik for everybody, on top of kasik balik tix baru for free (free 550pound leh dpt 1 beg LV free woo...ekekekek) , eurostar bayar jugak cost hotel spjg hari yg sepatutnyer dier travel from london to paris termasuk dgn transportation, lodging, foods and etc etc etc semuanya ditanggung berehhh oleh eurostar.

so, biler balik dier citer camtue ku ckp kat dier.....ini rezeki pasal ko niat nak bawak org tua jenjalan. las las ko nyer vacation tue boleh dikatakan almost sumer sponsored by euro star. ini mcm taon depan lets pray hard that eurostar can get stranded again....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2010 03:48 PM | Show all posts
30# tina^^

aaa....bagus analogi air melimpah tu...

cemana nak masuk lagi kalo tak diagih-agihkan...
tapi TOLONG lah agihkan pd anak-bini...pamili
bukan kawan2 k....

btw pasal pasal holiday mertua tu....best!! cam dpt durian runtuh
myself aritu, booked 4 berth motohome dapat 6 berth...yabedabedooooo
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 04:24 PM | Show all posts
alhamdulilah mai pun tolong kite plak..anak2 kite kuarga kite..ayat die wat mai sejuk je..

just klu nk bg pd peminta derma2 ni hubby mai x suke sgt..die ckp..kite terlalu pemurah smp slalu je kena tipu..dari was2 n persoal tu nih..xyhlah bg..klu nk derma p umah anak yatim directly..
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 05:13 PM | Show all posts
yup..ai setuju...
kdg2 allah beri kite rezeki lebih tuk kite panjangkan nikmat rezeki itu pd org lain..
maksudnyer, tolong org susah ke, anak yatim ke..
malah, rezeki kite akan dipulangkan berganda2...insya allah...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 06:08 PM | Show all posts
aku jawap tak setuju

aku konservatif..
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 06:10 PM | Show all posts
pemurah atau tidak i dont think tenguk sexes status or label apa pun

kene tenguk keadaan, kalo bini tu senang2 kasik..suami kene peringatkan gak

kalo suami tu senang2 kasik, isteri kene ingatkan gak

kalo nak jadi pemurah bior kene pada keadaan gak, kene paham btui2..kita bukan NABI

zaman ni nak berak kat town pun kene bayo
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 06:12 PM | Show all posts
sebab society mesia PEMURAH LER ramai sindiket mengemis

kalo depa patah2kan or potong tangan anak kecik depa culik kendian suh mintak sedekah

hangpa yang pemurah seme boleh di salahkan tawwwwwwww

ada baca kisah muke budak kecik 2 oang sangat2 gory, menakutkan, macam bekas kene simbah acid dok mengemis dengan tangan untut or kodong sikit..ada ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2010 06:20 PM | Show all posts
pemurah atau tidak i dont think tenguk sexes status or label apa pun

kene tenguk keadaan, kalo bini tu senang2 kasik..suami kene peringatkan gak

kalo suami tu senang2 kasik, isteri kene ingatkan ...
ajinomotonosuga Post at 14-1-2010 18:10


btui laa tu....
kalo bini mintak beg LV....laki sanggup buat obertime
memang sssyaaannnngggg.....bangat dah tu

kekadang kan ajik....bini kalo mintak, mintak, mintak....somi pun bosan
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 06:22 PM | Show all posts
btui laa tu....
kalo bini mintak beg LV....laki sanggup buat obertime
memang sssyaaannnngggg.....bangat dah tu

kekadang kan ajik....bini kalo mintak, mintak, mintak....somi pun bosan
my-alja Post at 14-1-2010 18:20


bosan kalo kawin satu lai..pe susah..supply banyokkkkkkkk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2010 06:24 PM | Show all posts
bosan kalo kawin satu lai..pe susah..supply banyokkkkkkkk
ajinomotonosuga Post at 14-1-2010 18:22



iyolah tu...nak beli hbeg sampai kena buat OT...
ada hati nak kahwin lagikkkk....iskk, iskkk
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 09:53 PM | Show all posts
26# dewi

baka kalau bab makan..mcm pantang skit nak berkira
apa lagi dgn anak2..
maybe sbb dibesarkan di family yg makan tu penting..
ehehhe.. tapi jgn sampai membazir la..
cuma me x suka anak2 mcm jakun bila pegi umah org..
jadik bab makan mmg jaga..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.105691s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list