Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
47729
View
277
Reply

REZEKI murah, bila somi pemurah

[Copy link]

Author: my-alja       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-1-2010 11:08 AM | Show all posts |Read mode
salam

i nak tanya korang yg dan berumahtangga....
btol ke cam kawan aku kata, kalo somi sebagai pembawa rezeki dlm umah kita
jenis pemurah...tak kedekut dgn anak-bini, pemurah dgn keluarga both sides
pemurah dr segi wang ringgit dan kederat....hidup dia sendiri dlm keluarga amatt laaa murah rezeki

w/pun kita sebagai MUSLIM sgt paham akan nikmat tuhan nie....napa masih ada somi yg sgt berkira
utk kebajikan isteri dan anak2....kedekutnya, mak aiii.....berkira serba-serbi....
adakah sebab tak percaya dgn janji tuhan?.....apa alasan mereka....

byk keluhan yg i dengar dr kalangan isteri, kerja atau tidak....somi yg sgt kedekut dlm hal2 kebajikan isteri/anak2
ada yg terlalu mendesak sampai isteri kena juga carik income sendiri...sebab malas nak bersoal-jawab hatta pd benda2
keperluan seperti belanja anak2....rumahtangga....

contoh2 keliling kita, lagi kita pemurah....lagi berganda kita dpt, tapi kenapa PERBUATAN tu dipandang SEPI

care to share
Single Polls, Total 230 Users voted
Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 11:09 AM | Show all posts
me setuju 100%....
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 11:21 AM | Show all posts
yup saya setuju gak.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 11:22 AM | Show all posts
baka setuju dgn statement nie..
alhamdulillah kalau kita dpt pasangan yg mmg x berkira..
yg agak pemurah dgn family sendiri or family dia..
insyallah rezeki tu lebih murah..org kata xderlah sampai sesak nafas..
ader je jalan utk rezeki tu dtg..
pemurah nie dlm ertikata mgkn bukan kewangan tapi mgkn kedrat.. masa or etc..
n pemurah biarlah bertempat jugak..
jgn sampai family sendiri di abaikan semata nak bantu org..
kena pandai letak di tempat yg sesuwai..
alhamdulillah me dpt hubby yg x berkira sama ada dgn baka atau anak2 baka..
itu yg buat baka lega sgt2..
mgkn kami bukan org senang..
sbb 2-2 staff sokongan gomen je..
but idup kami xder lah sampai menyusahkan org..
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 11:23 AM | Show all posts
SETUJU!!
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 11:34 AM | Show all posts
setuju sangat2
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 11:34 AM | Show all posts
senang la nak kawin 3
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 11:35 AM | Show all posts
Betol, Betol, Betol...memang sepatutnya begitu.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 11:36 AM | Show all posts
ye betul, i strongly believe that the more u give, the more u get. Me & my husband mmg pemurah to both our family sides as well as to our own family. Walaupun kami x kaya raya (x mampu beli LV rega RM40K, x drive bimmer, x dok bungalow) tapi dgn rezeki yg ada, hidup ni selesa lah jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 11:39 AM | Show all posts
kalau gaji cukup2 makan..maybe husband akan berkira2 sket...

tapi mmg tak patut kalau hubby kira gaji tinggi kedekut..perghhh...
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 11:59 AM | Show all posts
yup sgt la stuju
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 12:02 PM | Show all posts
janji perancangan kewangan buat btul2 la, mesti ada budget bagai
kita bkan nk ikut suka je, klu wat budget dan ada disiplin gaji ciput pun leh selesa
klu x ada perancangan dan main tibai beli itu ini, bagi sana sini, tokey kdai mas pun lingkup
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 12:08 PM | Show all posts
Agree...paling utama...pemurah terhadap anak isteri dulu...then barulah pemurah terhadap orang lain...
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 12:16 PM | Show all posts
calla pon setuju sgt
dulu calla keje mmg tak berkira psl duit ni coz hubby tanggung semua
kira gaji calla dulu utk kegunaan sendiri jer and bagi mak org blanja family makan2x or gi holiday
sejak berenti keje ni hubby bagi 100% gaji dia pada calla utk uruskan
dia hanya amik 1k je utk kegunaan diri dia
Alhamdullillah gaji dia lebih dri cukup utk tampung the whole family
pastu rajin jugak ajak family lain keluar makan or jalan2x
kire dia tak berkira psl duit or if nak mintak tolong ke apa
Alhamdullillah sgt2x
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 12:24 PM | Show all posts
kdg somi bkn kedekut atau berkira....tp dia tau wife dia ada income sndrik, dia amik kesempatan lepas tanga...sbb depa tau org pompuan ni hati lembut, xkan nk berkira ngan anak2 dan somi.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 12:29 PM | Show all posts
aku punya hati manyak lembut oo.. selalu kesian kat husband kalau bab2 uit ni.. selalu gak dgr org kata.. jgn kesian.. t merana diri... alhamdulillah..laki aku tak lupa diri.. kdg2 tu aku kasi dia tak mo amik... kdg2 tu dah terpaksa baru dia terima.. yela..sian kat dia dah baya mcm2 tuk hal2 domestik... so cukup bulan kdg2 keperluan dia pun terbatas...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2010 12:52 PM | Show all posts
Agree...paling utama...pemurah terhadap anak isteri dulu...then barulah pemurah terhadap orang lain...
shiina Post at 14-1-2010 12:08


haaa....yg nie yg nak diTEKANkan...

pemurah dgn yg dlm tanggungan sibapak....bukan dgn kawan2 yg tak tahu asal
nie yg i tgk depan mata, kalo dgn kawan2....bukan main pemurahnya
dgn anak2 bini...sampai bercatu, kesian...

cemana nak sedarkan sibapak nie.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2010 12:56 PM | Show all posts
kalau gaji cukup2 makan..maybe husband akan berkira2 sket...

tapi mmg tak patut kalau hubby kira gaji tinggi kedekut..perghhh...
tuah_r Post at 14-1-2010 11:39


benda nie i rasa bergantung gak pd kemampuan...
tapi yg PLG penting...kesedaran utk MEMBERI...

setengah org kedekut dgn mak/ayah...dgn alasan anak2 dia ramai
gaji dia kecik....nie bukan alasan, pd i laa

sket, bagi sket.....bila byk, bagi byk

bila dgn anak-bini mewah punn, dgn mak/ayah berkira....pun rezeki tetap liat
mak/ayah dia saja yg dapat...mak/ayah mertua tgk bekas kosong saja...
sama saja.....i tgk benda nie kat dlm keluarga sendiri....

bayangkan kalo tuhan kedekut dgn kita.....sebab kita kedekut dgn pamili
kita gak yg rugi....cemana nak bagi dia nampak, pertalian tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2010 12:58 PM | Show all posts
ye betul, i strongly believe that the more u give, the more u get. Me & my husband mmg pemurah to both our family sides as well as to our own family. Walaupun kami x kaya raya (x mampu beli LV rega RM ...
sribayu Post at 14-1-2010 11:36


pagi tadi masa siapkan bekal anak2 nie....dlm radio sinar
ada makcik gossiper nie kata....kalo nak bagi beg puluhan ribu ka, kete ratusan ribu kaa
bagi diam2 sajalah....buat apa nak kecoh masuk paper...nak citer kat org

pasty SY kata, ko JELES laa tu....sebab ko tak dapat....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2010 01:00 PM | Show all posts
huhu...pada yg TAK SETUJU

bole KONGSI rasa?....if u dun mind...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096266s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list