Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
30878
View
64
Reply

pernah pulih dari penyakit tiroid?

[Copy link]

Author: nadrahim       Show all posts   Read mode

Post time 10-10-2012 09:43 PM | Show all posts
Aslmkm, ibu saya menghidap tiroid selama 5 thn. Kesian tgk dia menggeletar, cpt brpeluh, berdebar. Kena pulak jmp doktor setiap mgg 2 3 kali. Dgn keje lagi, nak sara sy gi oversea. Kira2 2 thn lepas, dia cuba makan produk SNE. Dan, alhamdulillah sgt, lps 2 bulan makan dia sembuh SEPENUHNYA dr tiroid. Bersyukur betul jmp produk tu. Smpi skang kami sefamili mkn. Pakcik sy kanser usus pun makan sembuh sepenuhnya. Mmg bersyukur kat Allah. Alhamdulillah, semua bebas panyakit. Kalo nak tau, gi blog sy, http://senangnakelok.blogspot.com Jgn biarkan hidup anda diselubungi penyakit! Last edited by syahidd on 10-10-2012 11:14 PM

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2012 03:12 PM | Show all posts
sy pernah kena tyroid. mula2 jd sgt kurus, lepas tu jg sgt gemuk.
masa jumpa doktor, dia bagi 2 option;
1. operate, side effect x semestinya pulih
2. makan ubat berterusan dan konsistent utk 18 bulan; kalau x pulih, kena operate juga.

sy pilih option 2.
makan ubat selama 18 bulan. ambil darah setiap 3 bulan utk check reading.
Thank god, pada bulan ke 12, doktor dah mula kurangkan dosage, sampai lah bulan ke 16, doktor decide stop medication.
3 bulan, monitoring, semua Ok, dan officially off medication utk tyroid.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2012 05:46 PM | Show all posts
tambah satu lagi option,
makan makanan kesihatan sekurang-kurangny 6 bulan juga boleh settle problem tiroid ni..
makanan kesihatan tak ada kesan negatif..
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2013 04:34 PM | Show all posts
Salam...ada saper2 boleh tolong sy...sy punya leher bengkak akibat tiroid ni.....doc suh operate utk buang...tp sy mintak jasa baik forumer2 yg tau cara rawatan lain selain dr operate utk hilangkan bengkak leher ni? harap dpt membantu sgt2...thanks in advance
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2013 07:26 PM | Show all posts
bulan lepas baru buat bloodtest tuk check thyroid nie....Dr kata hypothyroid....skrg tgh mkn ubat...check kat klinik biasa jer, harus kah ku pergi klinik pakar? lg satu ku notice yg bengkak kat leher makin membesar.....adui risaunyer.....
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2013 11:34 AM | Show all posts
mak sye bru disahkan tyroid..n sye rse yg jnis hyper kot sbb mate mak besar tersembul (doc ckp katarak) n berat mak turun mendadak..jantung mak sye laju sgt sbb susah nk nafas.skg pkai topeng oksigen untuk bantu pernafasan.skg mak sye kt ICU hospital PD.boleh x forumers tolong or suggest alternative/suplement yg sesuai utk buang tyroid 2?plus mak sye ade jangkitan kuman kt paru2...sye sgt risau ni...
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2013 11:25 PM | Show all posts
mak sy pun ada thyroid....penyakit keturunan...semua adik beradik mak ada thyroid...2 org sepupu sy (perempuan) pun ada... sy plak.,,,takat ni yg pernah sy check darah x ada...dr segi kesuburan sepupu2 sy tu nampaknya x ada masalah plak....cuma x pasti la yg diaorg tu dpt thyroid selepas or sebelum kawin...

mcm mak sy ni thyroid dia dlm darah...sebabnya leher mak sy x bengkak walau sket pun....tp lain simptom semua ada....heartbeat cpt, tgn mengeletar,cpt penat ,bengkak bawah mata....lg satu org ada thyroid ni x leh tension kalau tension nt mesti heartbeat akn jd cpt...tp betul ke thyroid ni boleh pulih sepenuhnya coz sy ingat ianya mcm diabetis...kadar gula tu bleh dikawal n dikurangkan tp bkn bermakna dah pulih sepenuhnya
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2013 11:04 PM | Show all posts
kawan saya baru buang half tiroid ni awal tahun arituh. mak nya pun ada penyakit sama, tapi dah buang semua. and on medication all life.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2013 08:59 AM | Show all posts
blythes posted on 12-5-2013 11:04 PM
kawan saya baru buang half tiroid ni awal tahun arituh. mak nya pun ada penyakit sama, tapi dah buan ...


on medication for life yg takmo tu.....iols dah dkt 2 bulan makan ubat...haritu iols check balik, dah paras memuaskan....berat badan pun senang nak turun kalu kurang makan.....iols thinking nak amik lagi ubat tu 1-2 bulan, then mau stop....

Dr kata kalu buang nanti kena on medication for life, which iols takmo......
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2013 09:44 AM | Show all posts
midori888 posted on 13-5-2013 08:59 AM
on medication for life yg takmo tu.....iols dah dkt 2 bulan makan ubat...haritu iols check balik ...

Salam.

Dah dptkan 2nd opinion ker drp doc yg lain? Adaker support group utk pesakit tiroid kat Msia ni, cuba Midori reki2.

Auntie mmg tak tau byk pasal tiroid ni. Cuma my ex-boss (lady) kena tiroid. Kurus giler badannya, katanya sbb tiroid. My biras pulak kata dia tak boleh kurus walaupun kontrol mkn & excersais sbb tiroid. Masing2 ok jer nak dptkan zuriat.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2013 09:50 AM | Show all posts
auntieagony posted on 13-5-2013 09:44 AM
Salam.

Dah dptkan 2nd opinion ker drp doc yg lain? Adaker support group utk pesakit tiroid kat  ...


salam auntie......

dah jumpa 2 doctor psl my thyroid nie...sy punya hypothyroid....yg susah nak turun berat tu....skrg berat dah start turun kalu sy tak makan byk....which is good lah....sebelum nie susah nak turun berat walaupun makan skit jer....
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2013 10:14 AM | Show all posts
midori888 posted on 13-5-2013 09:50 AM
salam auntie......

dah jumpa 2 doctor psl my thyroid nie...sy punya hypothyroid....yg susah n ...

W/salam.

Ooh... sama cam my biras. Then senang sgt rasa sejuk kan... Kalau kat dlm bilik aircond, auntie rasa nyaman jer sedangkan dia dah cari selendang nak panaskan badan. Walhal dia tu yg omputih tulin... hihihi....

Setau auntie, my biras tak buat operations, mungkin dia makan ubat2an jer. Nanti awal June, I will risik2 drp dia on how she deals wz her thyroid, then I'll update here.

Selama ni, auntie tak berapa nak tanya, sbb dia ni kejap2 problem slip-disk ler, problem pinggang sakit ler, kaki kena water retention ler... Byk sangat pill supplement & ubat2an yg dia ambil, sampai sedulang - am not kidding - sedulang dgn botol2 dan container pills tu ler.... hihihi....
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2013 10:27 AM | Show all posts
auntieagony posted on 13-5-2013 10:14 AM
W/salam.

Ooh... sama cam my biras. Then senang sgt rasa sejuk kan... Kalau kat dlm bilik aircon ...


aah auntie...cepat rasa sejuk....sy nie plak kalu sejuk nanti akan timbul merah2...bila dah byk jd gatal....kebetulan masa check darah masa wat medical check up, sy kesejukan...blood result pun trigger yg sy sedang mengalami alergy....alergy to cold...padahal bukan sejuk sgt pun....

After makan ubat, dah kurang rasa sejuk.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2013 11:23 AM | Show all posts
midori888 posted on 13-5-2013 10:27 AM
aah auntie...cepat rasa sejuk....sy nie plak kalu sejuk nanti akan timbul merah2...bila dah byk  ...

Kalau skrg Midori kena mkn ubat setiap hari utk menghalang tiroid drp menjadi lebih teruk, what's the difference if u undergo the operations & consume the medication for a lifetime? Ikhlas auntie tanya ni...

Tiroid Midori masih di peringkat permulaan ker? Ada peluang nak sembuh terus ker jika mendpt rawatan yg bersesuaian?
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2013 11:28 AM | Show all posts
auntieagony posted on 13-5-2013 11:23 AM
Kalau skrg Midori kena mkn ubat setiap hari utk menghalang tiroid drp menjadi lebih teruk, what's  ...


kalu makan ubat skrg, ada kemungkinan bole baik dan tak perlu mkn ubat lagi....kalu operate, dah tentu kena makan ubat selama masih hidup....

Skrg nie pun dah ada kesan positive after makan ubat.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2013 11:42 AM | Show all posts
midori888 posted on 13-5-2013 11:28 AM
kalu makan ubat skrg, ada kemungkinan bole baik dan tak perlu mkn ubat lagi....kalu operate, dah ...

Alhamdulillah. Auntie doakan semoga Midori cepat sembuh... Insha Allah dan amin...
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2013 11:47 AM | Show all posts
auntieagony posted on 13-5-2013 11:42 AM
Alhamdulillah. Auntie doakan semoga Midori cepat sembuh... Insha Allah dan amin...


thank u auntie....muah!
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2013 03:03 PM | Show all posts
auntieagony posted on 13-5-2013 09:44 AM
Salam.

Dah dptkan 2nd opinion ker drp doc yg lain? Adaker support group utk pesakit tiroid kat  ...

saya baru join group ni kat fb.. https://www.facebook.com/groups/tairoddananda/
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2013 03:47 PM | Show all posts
Saya hipertiroid jugak... saya amalkan makan biji habatus sauda... kunyah then telan... bykkan selawat dan mintak Allah sembuhkan... alhamdulillah, bacaan darah tu turun...
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2014 11:23 PM | Show all posts
Nak tanya...aku hidap hypertyroid since 2012. First yr aku consume ubat carbimazol n propanolol dr gp. Then, bacaan tak turun aku direfer ke pakar gh sampai september last yr. Alhamdulillah ada penurunan tp specialist tak puas hati. Katanya patients dia semua akan sembuh selepas 6 bln mkn ubat. Dia suruh aku buat radioactive therapy which  i disagree. Jadi aku putuskan ubat2 aku  sbb aku fikir buat apa mkn ubat kalau penyakit tu still ada. Sekarang ni berat aku dah naik gradually. Mula2 asalnya berat aku standard 65kg. Dpt hypertyroid menjunam sampai 45kg. Lepas tu gradually naik sampai skarang 56kg n aku rasa sgt sihat. Sudah kurang rasa letih n tak lagi menggeletar. Cuma heartbeat masih agak laju cuma x selaju mula2 dulu. Tekanan darah pun ok. Ada potensi x aku dah semakin sembuh? Sekian..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.081491s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list