Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
110792
View
1717
Reply

Mercedes GP Petronas..

[Copy link]

Author: yastross       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-12-2009 07:12 PM | Show all posts |Read mode
PETRONAS akan menjadi penaja utama pasukan Formula Satu (F1) Mercedes GP.
Kedua-dua belah pihak sudah menandatangani perjanjian selama lima tahun.
Dengan kerjasama itu, bermula tahun hadapan juga, pasukan tersebut akan dikenali sebagai pasukan Mercedes GP Petronas.

Sebelum ini Petronas telah menaja pasukan Sauber.
Kerjasama ini juga turut membenarkan urusan perniagaan denganMercedes yang akan menyokong untuk memperluaskan perniagaanantarabangsa Petronas terutama dalam bidang pelincir global, kataPetronas dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam.
Bermula tahun hadapan juga, pasukan ini secara rasminya akan dikenali sebagai Pasukan F1 Mercedes GP Petronas."


Petronas tidak mendedahkan jumlah tajaan yang diberikan tetapimengakui kerjasama tersebut akan dapat mengukuhkan lagi jenama Petronasdi pentas dunia selain dapat mempromosikan Malaysia.Selain Mercedes GP, Petronas yang juga syarikat minyak dan gasterbesar negara, turut menjadi penaja utama bagi perlumbaan F1 GrandPrix (GP) Malaysia.
Mercedes GP yang sebelum ini dikenali sebagai Brawn GP merupakanjuara dunia berganda tahun ini bagi kategori pemandu melalui JensonButton dan juga kategori pengeluar.
Begitupun, Button telah meninggalkan Mercedes GP untuk menyertaipasukan McLaren manakala tempatnya telah digantikan oleh pemanduJerman, Nico Rosberg. C Agensi




#Kesian kat F1 Lotus Malaysia...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-12-2009 07:14 PM | Show all posts
Alex Yoong Disappointed At New Mercedes-Petronas Deal

Despite being linked with both Sauber and the Malaysian backed Lotus team, Malaysian oil company Petronas has signed as title sponsor for Mercedes for 2010.

Malaysias first C and so far only C Formula One driver Alex Yoong, who is now head of driver development for Lotus, has expressed his despair at the deal on Twitter.

Petronas signs with Mercedes GP, he wrote. Words fail me. Mercedes is a good team, no doubt, but what Lotus is doing is completely ground-breaking and brave and Petronas not seeing that fills me with shame.

The exact length and value of the Petronas deal has not been announced, but team principal Ross Brawn welcomed the news.

Everyone at Mercedes GP is delighted to confirm our long-term agreement with Petronas and we look forward to working closely with our new partner in the future, he said. Our plans for the new season are progressing well, as is the development of our 2010 challenger, and we look forward to seeing the car
run in the new Silver Arrows and Petronas livery at the Valencia test in February.

The sponsorship is good news for Mercedes, after German consumer goods company Henkel announced it would not be honouring a deal with the team as it was brokered by an unauthorised member of staff. However, Mercedes motorsport boss Norbert Haug said the contract with Petronas would ensure the teams competitiveness in 2010.

Within the limits of the new Formula One resource restrictions, the Mercedes GP Petronas Formula One Team will be well positioned to achieve our goals. We will all strive to present efficient success in the future knowing at the same time that the new season, with some fundamental rule changes, will be a particularly challenging one.
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2009 09:36 AM | Show all posts
rumah baru Mercedes Gp ke ni??

blah la alex yong.Petronas just buat bisnes la.Minta sponsor GLC lain
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2009 09:38 AM | Show all posts
F1: Schumacher ikat kontrak sertai Mercedes
BERLIN: Juara tujuh kali Formula Satu (F1), Michael Schumacherakhirnya menamatkan spekulasi apabila menandatangani perjanjian selamasetahun untuk berlumba bersama pasukan Mercedes GP, bermula musindepan.

Menurut laporan akhbar Bild.de lewat semalam, Schumacher yangmengumumkan persaraannya pada 2006, kini sah kembali di litar denganmemperoleh pendapatan AS$9.9 (RM33.6 juta).

   Schumacher yang akan mencecah usia 41 tahun pada 3 Januari depan akan memasuki litar pertama di GP Bahrain pada 14 Mac depan.
        

       Kali terakhir Schumacher berada di litar ialah di GP Sao Paulo, Brazil pada Oktober 2006.

Dengan kemasukan Schumacher itu ia bermakna Mercedes akanmempunyai semua pemandu berbangsa Jerman selepas rakan sepasukannya,Nico Rosberg, 24, menandatangai perjanjian sama bulan lalu.

Bild dalam laporannya berkata, Schumacher menandatanganikontrak bersama Schumacher semalam di ibu pejabat Mercedes di Brackley,England. - AFP



if betul berita ni..welcome back schumy..ni baru syok tgk F1 season depan:pompom:
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2009 10:08 AM | Show all posts
Schumi: Comeback perfekt!




Der Traum aller deutschen Formel-1-Fans ist wahr geworden.
Michael Schumacher (40) hat bei Mercedes einen Ein-Jahres-Vertrag unterschrieben. Kann er im Silberpfeil zum 8. Mal Weltmeister werden?
In 81 Tagen geht es wieder los: Sonntag, Schumi, Formel 1.
Oh, wie ist das schön!
Das größte Comeback der Sport-Geschichte C es ist perfekt. Was BILD.de am 12. Dezember zum 1. Mal berichtete, ist jetzt in trockenen Tchern: Michael Schumacher, der erfolgreichste Rennfahrer aller Zeiten, ist zurck.
Und das Beste: Schumi fährt Mercedes. UNSEREN Mercedes.
SeitDienstag ist der schwarz-rot-silberne Traum wunderschöne Realität. NachBILD-Informationen unterschrieb Schumi im Hauptquartier des neuen Mercedes-GP-Teams in Brackley (England) seinen neuen Formel-1-Vertrag. Laufzeit: ein Jahr. Gehalt: 7 Mio. Euro.
MERCEDES SCHENKT UNS SCHUMI!
Über einen Monat dauerten die Gespräche zwischen dem neuen Mercedes-Team und Schumi.
Das große Glck: Auf Mercedes-Seite verhandelte Schumi mit einem seiner besten Freunde. „Superhirn Ross Brawnwar schon bei Ferrari (96 C 2006) und vorher bei Benetton (92 C 95)Schumis Technikdirektor. Mit ihm holte er alle 7 WM-Titel. Brawn, jetztTeamchef bei Mercedes GP, und Schumi teilen alle Geheimnisse.
Die Kombination Brawn / Mercedes war fr Schumi zu reizvoll, um sie ablehnen zu können. Nach dem geplatzten Ferrari-Comeback C Schumi musste im August wegen einer nicht ausgeheilten Kopf- und Nackenverletzung absagen C hatte ihn der Rckkehr-Virus gepackt. Er wollte unbedingt wieder C doch bei Ferrari konnte er nicht mehr.
Die Italiener haben ausgerechnet Schumis Erzfeind Fernando Alonso (28) in ihr Team geholt. „Wir können Michael kein Cockpit mehr bieten, gestand Ferrari-Präsident Luca di Montezemolo letzte Woche.
Na, und? Dann siegt Schumi eben im Silberpfeil...
... und Deutschland hat eine echte Formel-1-Nationalmannschaft! Denn neben Schumi wird Super-Aufsteiger Nico Rosberg (24) im zweiten Silberpfeil sitzen.
SchumisFreund, aber auch zuknftiger Gegner Sebastian Vettel (22/Red Bull) istbegeistert von der Rckkehr. Der Vize-Weltmeister im RTL-Nachtmagazin:„Das freut mich fr den Michael, dass er jetzt wieder da ist. Das istseine eigene Entscheidung, er hat seine Grnde. Ich hoffe, dass ertrotz seines Alters noch fit genug ist, um bei uns mitzufahren."
Aucher wurde vom Schumi-Comeback berrascht : „Das hat keiner so wirklicherwartet. Ich hoffe zunächst mal, dass er fit ist und dass er keineProbleme mehr mit seinem Nacken und seinem Hals hat."
Im Januar soll Schumi seinen neuen Dienstwagen (Startnummer 4) zum 1. Mal testen. Mercedes arbeitet aktuell an einer Sondergenehmigung.
Das 1. Rennen ist am 14. März in Bahrain. In 81 Tagen. Doch das Schumi-Fieber hat jetzt schon alle gepackt...



berita aku tepek dari paper jerman..BLID.DE.Sory kepada yg tak faham bahasa Jerman
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2009 10:18 AM | Show all posts
peh gile best....

mesti alonso melompat2 tak sabo

nak race.....

musuh lama sudah kembali... baru ceria dunia F1
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2009 10:39 AM | Show all posts
6# akughi
season depan  mmg best la..lama dah F1 suram.

alonso vs schumacher vs hamilton vs massa vs vettel

button plak mcmana..stupid move..ingat mclaren kasi best car ke kat button..sory la..hamilton lagi layak dapat best car
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2009 12:18 PM | Show all posts
peh gile best....

mesti alonso melompat2 tak sabo

nak race.....

musuh lama sudah kembali... baru ceria dunia F1
akughi Post at 23-12-2009 10:18 AM


musuh schumy senna/hill/villeneuve/hakkinen je, yg lain semua tak layak
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2009 12:21 PM | Show all posts
6# akughi
season depan  mmg best la..lama dah F1 suram.

alonso vs schumacher vs hamilton vs massa vs vettel

button plak mcmana..stupid move..ingat mclaren kasi best car ke kat button..sory la ...
weta_studio Post at 23-12-2009 10:39 AM


it's all 'bout schumey vs alonsux le nampaknya

6# akughi
button plak mcmana..stupid move..ingat mclaren kasi best car ke kat button..sory la..hamilton lagi layak dapat best car...
weta_studio Post at 23-12-2009 10:39 AM


yap
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-12-2009 12:27 PM | Show all posts
boleh lg ke schumi nk race?? Dh 3 taun x race..larat lg ke nk tahan g force?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-12-2009 12:48 PM | Show all posts
rumah baru Mercedes Gp ke ni??

blah la alex yong.Petronas just buat bisnes la.Minta sponsor GLC lain
weta_studio Post at 23-12-2009 09:36


Air Asia x cukup rm nihhh!!!
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2009 12:53 PM | Show all posts
boleh lg ke schumi nk race?? Dh 3 taun x race..larat lg ke nk tahan g force?
yastross Post at 23-12-2009 12:27 PM


that remains to be seen, dgn masalah sakit tengkuk dia akibat jatuh motogp ari tu lagi
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2009 02:22 PM | Show all posts
8# ShadowChaser


next season rival yg aku risau adalah vettel..bukannye org lain
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2009 02:23 PM | Show all posts
10# yastross
sblm race kena melalui ujian kesihatan yg ketat.Pasal tu time nak gantikn massa dlu dia tak lepas pasal problem kesihatan
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2009 04:39 PM | Show all posts
10# yastross
sblm race kena melalui ujian kesihatan yg ketat.Pasal tu time nak gantikn massa dlu dia tak lepas pasal problem kesihatan
weta_studio Post at 23-12-2009 02:23 PM


merc gp kena siapkan 3rd driver utk standby slalu la
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-12-2009 05:13 PM | Show all posts
'Kami utamakan penjenamaan global'

KENAPA tak taja pasukan milik Malaysia Lotus 1MF1T?
Itu persoalan utama yang dilontarkan oleh beberapa peminat sukan pemotoran tempatan ketika diminta memberi pendapat mengenai perkembangan terbaru yang menyaksikan Petronas tampil sebagai penaja pasukan Mercedes.

Namun, yang sedihnya peminat serta beberapa individu berpengaruh dalam sukan pemotoran ini enggan nama mereka disiarkan.

Mereka berkata: "Keputusan Petronas untuk menjadi penaja utama pasukan Mercedes GP pada perlumbaan Formula Satu (F1) musim 2010 menimbulkan pelbagai persoalan tentang kredibiliti syarikat petroleum gergasi itu dalam memajukan pembangunan sukan pemotoran di Malaysia."
Sebagai satu-satunya syarikat minyak dan gas terbesar negara, peminat F1 menjangkakan Petronas akan memberi sokongan kepada pasukan milik Malaysia iaitu Lotus 1MF1T yang diketuai Datuk Seri Tony Fernandes.

Namun sebaliknya, Petronas yang mula menceburi bidang kejuruteraan F1 ketika bersama Red Bull Sauber pada 1996, mengeluarkan kenyataan kelmarin untuk menaja pasukan Mercedes selama lima tahun bermula 2010 selepas penajaan dengan pasukan BMW Sauber berakhir musim ini.

Begitupun, perbadanan minyak nasional itu mempertahankan bahawa keputusan yang dibuat itu adalah berdasarkan prinsip perniagaan semata-mata dan tidak seharusnya terikat dengan sesebuah negara atau entiti mana-mana pasukan.
"Penyertaan dan pelaburan Petronas dalam sukan adalah berasaskan dan berpandukan usaha sama yang memberi sokongan langsung terhadap perluasan perniagaan dan pada masa yang sama, melengkapkan usaha penjenamaan antarabangsa," kata sumber Petronas kepada Kosmo! semalam.

"Keputusan untuk menaja Mercedes dibuat berdasarkan pertimbangan komersil dengan matlamat menjana pertumbuhan perniagaan berkekalan untuk Petronas, terutama dalam operasi globalnya.

"Penyertaan lepas dan semasa Petronas dalam sukan F1 bukan sahaja membangunkan jenama globalnya, malah telah menyumbang terhadap pertumbuhan perniagaan, terutama perniagaan bendalir dan minyak pelincir dalam beberapa pasaran utama di Asia dan Eropah," kata sumber itu lagi.
Petronas mengalihkan tumpuan pemasaran mereka kepada pasukan Mercedes GP adalah kerana melihat reputasi dan imej pasaran global yang dimiliki pengeluar kenderaan dari Jerman itu lebih berpotensi dari segi penjenamaan berbanding pasukan baru dari Malaysia, Lotus 1MF1T.

"Mungkin ramai yang berasakan Petronas sepatutnya menjadi penaja dan memberi sokongan kepada pasukan Lotus 1MF1T kerana pasukan itu dari Malaysia.

"Tetapi kami melihat Mercedes adalah satu jenama yang besar di peringkat global dan pasukan itu juga telah memenangi dua kejuaraan dunia F1 dengan nama Brawn GP musim lepas.

"Jadi dengan menjalinkan usaha sama dengan pasukan yang dikenali sebagai Mercedes GP ini, Petronas bukan saja dapat mengembangkan lagi kepakaran dalam bidang kejuruteraan pelincir dan enjin jentera, malah dapat memperluaskan lagi jenama Petronas dan imej Malaysia di seluruh dunia.

"Kami juga tidak terikat dengan mana-mana pasukan atau entiti negara walaupun syarikat perbadanan ini merupakan hak milik kerajaan Malaysia," kata sumber itu lagi.

Sumber itu bagaimanapun memberitahu bahawa jumlah penajaan selama lima tahun dengan pasukan Merceders GP itu tidak dapat didedahkan.

Alex Yong lg tambah sedey woo tgk statement nih!!!
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2009 05:15 PM | Show all posts
16# yastross

kan haku dah kata
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-12-2009 11:03 AM | Show all posts
Ramuan tepat Mercedes

LONDON: Ross Brawn mengakui kehadiran pasukan impian dari Jerman dalam Mercedes akan lebih cemerlang berbanding dua pelumba Britain dalam McLaren iaitu Lewis Hamilton dan Jenson Button.

Brawn kini dipertemukan kembali dengan legenda Formula Satu (F1), Michael Schumacher di Mercedes, musim depan.

Kedua-dua mereka akan bekerjasama buat kali pertama selepas berjaya melakar kejayaan bersama dalam pasukan Benetton dan Ferrari sekitar 1990-an.

Schumacher, juara dunia tujuh kali, menyertai bekas pemandu Williams, Nico Rosberg untuk berlumba bersama Mercedes.

Brawn, ketua pasukan itu yang mengemudi Brawn GP meraih gelaran dunia tahun lalu berkata: Dengan lengkapnya barisan pemandu kami, saya percaya kini kami mempunyai gandingan paling istimewa dalam F1.

Gandingan Michael dan Nico akan mempamerkan kesempurnaan bakat, pengalaman, kelajuan dan keremajaan dalam sukan itu.

Sebagai juara dunia tujuh kali, pencapaian menakjubkan Michael dalam F1 cukup terbukti dan saya tidak sabar untuk bekerja dengannya sekali lagi.

Kini kita boleh memberi tumpuan sepenuhnya untuk persediaan musim depan dan semua kakitangan Mercedes terlalu teruja dengan cabaran yang menanti.

Dengan dua pemandu hebat, kami mempunyai ramuan tepat untuk meraih satu lagi musim penuh kejayaan pada 2010. - Agensi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-12-2009 11:07 AM | Show all posts
Schumacher kembali


SCHUMACHER (kanan) bersama Ross Brawn ketika mereka bersama-sama dengan pasukan Ferrari satu ketika dulu.

LONDON - Juara dunia Formula Satu (F1) tujuh kali, Michael Schumacher akan membuat kemunculan semula tahun depan.

Legenda F1 itu telah menandatangani kontrak selama setahun bersama Mercedes GP, sekali gus menamatkan tempoh persaraannya selama tiga tahun.

Pengumuman tersebut dibuat 11 hari sebelum Schumacher menyambut hari lahirnya yang ke-41 pada 3 Januari depan dan kehadirannya itu menjadikan dia pemandu tertua dalam F1 tahun depan.

Schumacher berkata: "Motivasi yang saya terima sangat mendatar. Saya menerima panggilan daripada Ross (Brawn, ketua pasukan) pada awal November dan bertanya sama ada saya mahu berlumba kembali.

"Ross juga memberitahu pasukan Mercedes akan turut terlibat. Saya tidak pernah meninggalkan trek perlumbaan dan selepas tiga tahun bersara, saya masih boleh merasai semangatnya sehingga sekarang.

"Selepas puas berjinak dengan perlumbaan motosikal, saya kini bersedia untuk menghadapi perlumbaan sebenar," kata Schumacher.

Schumacher sebelum ini dilihat mahu kembali semula dengan pasukan Ferrari pada musim panas lalu untuk menggantikan Felipe Massa yang cedera, namun dia menarik diri selepas kecederaan tersebut bukan satu masalah besar untuk Massa berlumba semula. - Agensi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-12-2009 11:13 AM | Show all posts
Test driver belum ade lg ke? Cuba cari tp x jumpe arr...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.106596s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list