Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
24759
View
39
Reply

bibir gatal, berair, lebam, luka

[Copy link]

Author: roziekk    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 14-12-2010 04:08 PM | Show all posts
Reply 1# roziekk

try letak madu.@ planta pon ok.manatau serasi ng u.lain2 org lain ragamnye..cuba try.
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2010 02:13 PM | Show all posts
hye kepoci...
bibir u dah okay ker now?
hurm..aku pun ader gak problem macam tu dulu..
tapi ...
travel405 Post at 14-12-2010 14:02


blum ok lagi..dia kalau baik pun sekejap jek..pastu dtg balik. kalau baik pun dia still merah sikit2. tak betul2 baik.
saya ader jumpe doc..doc ckp maybe saya elergic. saya mmg dari kecik x pernah elergik2 nie. tiba2 jek jadi mcm nie.

bangun pagi mesti rase bibir tebal jek. maybe mmg saya elegic kot..doc ckp elergic nie x semestinyer dari kecik. dah tua pun boleh kene. saya elak mkn sotong ngan udang. tapi saya rase mcm tak betul2 baik. nie pun ader lagi nie..tapi x teruk sgt mcm dlm gbr tu. tension woo..saya dpt detect bende nie time hari raya aritu.

skrg saya try mkn vitamin. awk pakai ubat2 ape2 tak?
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2010 02:19 PM | Show all posts
blum ok lagi..dia kalau baik pun sekejap jek..pastu dtg balik. kalau baik pun dia still merah si ...
kepoci Post at 16-12-2010 14:13


owhyke..
hurm..kadang2 alergik ni tak datang daripada kecik..
aku pun doc detect aku der alergi tahun lepas..
bibir bengkak bile makan seafood...
aku if nak makan seafood..aku mesti akan amek pil ni afta makan seafood...ko boley beli kat farmasi..




aku biarkan je bibir aku..aku tak sapu ape2 pun..pastu dalam sebulan baru okay...
nati dye akan hilang sendri..
ko jangan garu tempat tu..banyakkan minum air masak...
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2010 05:13 PM | Show all posts
adoiii..xder saper ke boleh tlg masalah saya nie...siap letak pic tu...
bende kat bibir nie baru na ...
kepoci Post at 11-12-2010 18:02


dulu penah gak ada prob camni, tp masa nak dekat period or hujung2 period...bibir tiba2 je bengkak, pastu mcm berair, gatal2...check ngan doctor dia ckp alergik la apa lagi kan...klu kes camni je mesti diagnos as alergik...

aku tak puas hati la, so tanya lagi kenapa bila time nak period je jadi camni...pastu doc explain ada kaitan dgn kitaran hormon, n apa yg kita makan akan trigger smthg tu yg buat bibir bengkak...aku pun tak berapa nak faham, terima jelah teori dia dah dia doc kan...

klu dulu bila nak period je mmg tak best la sbb bibir bengkak n gatal...last2 penyakit tu hilang sendiri je...cuma bykkan minum air n sapu petroleum gel tu
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2010 12:00 PM | Show all posts
owhyke..
hurm..kadang2 alergik ni tak datang daripada kecik..
aku pun doc detect aku der alerg ...
travel405 Post at 16-12-2010 14:19



nanti try cari kat farmasi..arap2 dpt la baik.
tapi bibir ko mmg sebijik ker mcm gambar yg aku letak tu.
ni bibir aku problem lagi..bengkak n merah. malu aku nak jumpe org. aku tepek ngan foundation baru x nampak.

pil tu harga baper?
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2010 10:22 PM | Show all posts
nanti try cari kat farmasi..arap2 dpt la baik.
tapi bibir ko mmg sebijik ker mcm gambar yg ak ...
kepoci Post at 17-12-2010 12:00



aah..tapi aku lagik teruk..coz aku keliling bibir atas...then bila senyum macam merekah tau..n berdarah cikit..  
ko letak faundation ker?..better jgn letak ea..biarkan je bibir macam tu..nati elok lah..

pil tu tak mahal pun..around 6 inggit macm tu...better ko jumpe dokto dlu..
taye pil mane yg better nak mam..coz docto yang cek alergik aku yg suggest aku gune pil tu..
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2010 11:45 AM | Show all posts

beb..aku dah mkn la pil tu..ok lar..ader kesan. dia da kurang ni.
1 papan rm10 kat farmasi. aku mmg dah test aku mmg tak leh mkn udang,sotong n ikan bilis..kalau mkn sure jadi balik..merah2 lebam. pagi tadi aku dah telan pil tu. kalau dah ok..baru la stop.  thanks beb..
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2012 11:35 PM | Show all posts
salam allss...

aku ada prob kat bibir aku blah kanan la...
dia jadi bengkak, aku pun tak tau kenapa..
lepas bengkak tu sembuh, warna lebam and gelap la... sampai la skrg ni...
ada sesape tau apa problemnya...? thanks....
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2016 08:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Hi semua, ada sesiapa boleh tolong saya? Bibir saya tiba2 gatal dan menghitam. Dah sebulan da. Mula2 dia hitam lps tu dsbbkan sy xpkai pape dia sgt kering dan merekah smpi darah if nk mkan pape. Tp lama2 bila dia mngelupas sndri. Sy ingt dah okay. then smbung pki lipstick. Pstu dia hitam balik. Then pakai mnyk zaitun. Tp sama je. Now pakai vaseline tp bru smggu. Mcm nothing happen. Is everyone know what to do and nak g klinik mana2 ke?
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2016 07:43 PM | Show all posts
Redlala replied at 26-12-2016 08:53 AM
Hi semua, ada sesiapa boleh tolong saya? Bibir saya tiba2 gatal dan menghitam. Dah sebulan da. Mula2 ...

hmmm pelik jugak ye?
sy rasa elok jumpa GP dulu...jika dia tak sure, you cakap kat dia boleh tak refer saya ke specialist (byk depa ni tak nak, sebab hilang la customer sebab dah gi ke specialist..tapi u kena insist)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2017 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam T.T
bibir u dah OK ke? Bibir I pun jadi mcm u juga.. Dah p klinik, tapi x OK juga.. :-(
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 10:04 AM From the mobile phone | Show all posts
@girlphg bibir ko dah ok ke lom?
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
girlphg replied at 26-12-2017 08:14 PM
Salam T.T
bibir u dah OK ke? Bibir I pun jadi mcm u juga.. Dah p klinik, tapi x OK juga.. :-(

Bibir ko dh ok x?
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2018 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
myfish replied at 12-11-2018 10:05 AM
Bibir ko dh ok x?

Alhamdulillah.. Ok dah.
Doctor bagi ubat sapu.
Aku rasa bibir aku alergic lipstick

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2018 08:14 PM | Show all posts
ha ha sy masa kat mesia 10th - 16th, merekah bibir belah kanan pedih nya
juga dapat sore throat now pedih sgt masa nelan (odynophagia)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2019 08:17 AM From the mobile phone | Show all posts
girlphg replied at 17-11-2018 12:45 PM
Alhamdulillah.. Ok dah.
Doctor bagi ubat sapu.
Aku rasa bibir aku alergic lipstick

Adess ak ari tu dah elok. Ni kena balikm mmg ak pon rase sbb lipstick. So skrg ko pakai lipstick ape ye?rase xlengkap kalao x pakai lipstick

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2019 11:53 AM | Show all posts
kawan kawan i guna brand artistry..macam best je...mungkin you boleh cuba. katanya lebih selamat dan byk color pilih

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 08:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Besar kemungkinan anda kekurangan Vitamin B COMPLEX.  Vitamin B2,3,6 ada kaitan dengan masalah ini. Kekurangan Vitamin A dan mineral Zinc juga akibatkan masalah bibir ini. Vitamin B kekurangan lebih besar kemungkinan pasal ia water soluble vitamin, senang hilang dari badan kita. Lipstik pakai kena jaga jaga, banyak brand murah ada heavy metal content yang tinggi, guna masa yang panjang, bibir kita akan jadi warna gelap and tidak maya, jadi sensitive juga. Yang mahu info dan bincang selanjutnya, mahu tau mana dapat quality punya vitamin, lipstik boleh message saya (LINE ID chinghong82).

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
chinghong82 replied at 3-4-2019 08:33 AM
Besar kemungkinan anda kekurangan Vitamin B COMPLEX.  Vitamin B2,3,6 ada kaitan dengan masalah ini.  ...

Maksudnya pm  utk tanya pasal vitamin ke?
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 09:49 PM From the mobile phone | Show all posts
myfish replied at 4-4-2019 04:43 PM
Maksudnya pm  utk tanya pasal vitamin ke?

Jikalau mau tau mana boleh dapat vitamin yang lebih senang  diserap (bukan pills, capsule), boleh tanya saya.
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.104033s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list