JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
22196
View
39
Reply

bibir gatal, berair, lebam, luka

[Copy link]

Author: roziekk       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-12-2009 04:43 PM | Show all posts |Read mode
salam  semua..

nak minta tips, petua kalau ada ttg masalah saya ni.

dulu bibir ok jer... tetiba jadi gatal, berair, tukar kaler jadi gelap, kadang2 luka bila senyum (perit woo)...
dah jumpa doktor, doktor kata sebab lipstick. dah tukar 4-5 jenis, masih gak jadi.
dah pakai lipbalm, pon tak jalan...

tolongggggggggggggg.... tq
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2009 04:52 PM | Show all posts
jgn pakai ape2 lansung... for a while at least
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2009 04:55 PM | Show all posts
same problem with me..dh pg klinik mcm2 pakai ubat mcm2 tp still x ok juga..last2 skg dh x pakai lipstik or lipbalm...br ok..cuma kdg2 jadi juga klu mkn benda yg byk msg...sy nasihatkan awk..bykkan minum air n makan buah..kurangkan makanan msg...ni sy buat kajian sendiri rasanya itula sbbnya selain lipstik..
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2009 05:08 PM | Show all posts
penah jugak jadi mcm nie...sbb pakai lipstik yg dah expired ...
so ai beli la lipbalm jenama body shop...alhamdulillah terus ok,...
bibir ai dah jadi ok mcm dulu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2009 05:43 PM | Show all posts
kalau tak pakai lipstick g kerja, rasa mcm kurang cun sbb bibir dah gelap
tp, tq 4 da tips... akan ku usahakan
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2009 06:28 PM | Show all posts
cuba suruh hubby cium....
kalau tak ada hubby lagi, suruh bf cium...
mungkin air liur lelaki ada enzim untuk ubati penyakit macam you tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2009 07:02 PM | Show all posts
biar betul nie... hehe    
dah try pon... x berhasil.. en suami yg buat yer..
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2009 08:50 PM | Show all posts
biar betul nie... hehe    
dah try pon... x berhasil.. en suami yg buat yer..
roziekk Post at 12-12-2009 19:02


tak berhasil ya...
hmmmmmmm...
cuba suruh dia cium lebih passionate sikit dan jangan lupa gunakan teknik2 apa yang patut
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2009 09:52 PM | Show all posts
Cold sores?  A type of virus that causes blisters around the mouth and lips area.
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2009 10:08 PM | Show all posts
Cold sores?  A type of virus that causes blisters around the mouth and lips area.
AnitaSabrina Post at 12-12-2009 21:52


oic...so what is the solution?
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2009 03:25 PM | Show all posts
10# azie_fariza

My advice is to go see a good doctor & skin specialists.  They will give the accurate diagnosis and the correct treatment.  

Cold sores is caused by virus.  SO the usual treatments for virus - anti viral (eg. zovirax - but I don't know if can use Zovirax on lips), lots of water, anti oxidants (vitamins C, E - for skin).
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2009 12:41 PM | Show all posts
hi...i pn br je kna prob ni.n br 2 hr i rs da elok spenuhnye.dlm 2 mgu gk la sakit mulut ni.mule2 mrekah kt bhgian bibir.lps da ok,trus merebak kt keliling mulut lk.jd pdih2 n mgeras je mulut.nk senyum,gelak n mkn mmg sakit.klu bkak mulut je mule la merekah n luka.

mula2 i pkai minyak zaitun.ok la kjap.pas2,bhgian luke tu i ltk grm.mmg pdih wooo.skit Tuhan je yg tau.tp sakit tu brbaloi la sbb luke tu jd kering.i pkai gk lipgloss sebamed tp x jd.i pn pk idea ngarut yg br.try ltak butter/margerine.mmg mulut trus jd ok sikit2.lastly, i jmpe 1 lg solution.i pkai vaseline yg dlm botol tu.murah je.x smpai rm4.die wt dpd petroleum jelly.ble i pkai,trus mulut ok smpai skg.alhamdulillah.pkai 2 hr je.trus kring2 kt mulut ni hlg.mak ayh pn da x bsing suh jmpe doktor.ehehe
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2009 06:39 PM | Show all posts
I pun ada problem yg sama..bibir kering giler, mengelupas, kekadang tu bedarah...dh try bemacam lip balm..vaseline, nivea, palmer, kiehl..minum air pun byk..tp hasilnya stil sama..lipstik jenis matte lgsg xleh pki..lg teruk jdnyer..
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2009 10:33 PM | Show all posts
rasanya mmg lipstik jenis mate tuh mengeringkan bibir lar... aku pun penah jadi bila tiap kali pakai lipstik tuh, kalu pakai yg lain ok plak... mungkin kita jenis yg tak sesuai...
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2010 05:57 PM | Show all posts
sy punya bibir tgh sakit..rasa kering and bila senyum sakit gara2x pakai lip balm maybelline...tgh sapu vaseline. hopefully oklah sbb x selesalah....
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2010 06:12 PM | Show all posts
try sapu madu
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2010 08:45 AM | Show all posts
try sapu madu
juita Post at 8-11-2010 18:12


tq juita...balik nanti sy cuba.
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2010 05:18 PM | Show all posts
sape2 tau tak? tiba2 jek bibir saya jadi mcm nie...
dah pakai mcm2 cream baik kejap jek pastu jadi balik


Uploaded with ImageShack.us
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2010 06:02 PM | Show all posts
adoiii..xder saper ke boleh tlg masalah saya nie...siap letak pic tu...
bende kat bibir nie baru nak ok dia dtg balik..tolonggggggggg
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 02:02 PM | Show all posts
sape2 tau tak? tiba2 jek bibir saya jadi mcm nie...
dah pakai mcm2 cream baik kejap jek pastu jadi  ...
kepoci Post at 12-11-2010 17:18



hye kepoci...
bibir u dah okay ker now?
hurm..aku pun ader gak problem macam tu dulu..
tapi lagi teruk dari u...
bibir i bengkak plus luka bila senyum...
sebab aku alergi kat seafood and kat bahan kimia yang ada kat lipstik..
aku punye solutions..aku biarkan jer bibir aku..
aku banyakkan minum air masak...n bila bibir aku kering..aku letak air kat bibir aku...
jgn kenakan bibir ko dgn lidah or air liur..mybe akan jadi lebih kering n itam..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.072062s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list