Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
82718
View
199
Reply

Peluang Kerja di Australia or NewZealand

[Copy link]

Author: tomz       Show all posts   Read mode

Post time 30-11-2009 01:33 PM | Show all posts
oz ni memang dry land pun..populated area pun yg dekat pesisir pantai tu, inland desert n bush..time summer memanjang je fire threat kat suburban..apa nak buat oz is one the most extreme weather country in the world..
saya pulak kalau boleh refrain from kutuk'ing malaysia..tapi kutuk politician ok lah kan..haha..
bab nyamuk,cuaca tu tak boleh lah nak ckp apa2 lagi..dah masuk dlm package kalu dok malaysia ni...like i said lah mana de negara yg sempurna..tapi malaysia bab makanan sempurna..yesszzaa.
haku ni pun dah hampir seminggu kat kl ,ada lah terjumpa perangai tak semenggah org sini but am not going to make it spoil my time here..manusia..
hari khamis ni barulah bertolak ke kampung mak lepas hantar suami ke lcct....berperanglah haku dgn nyamuk ni...haha..i'm ready, bring it on!..harap anak2 tu tak terkujat lah rumah neneknya sebelah kebun yg serupa  mcm hutan..ada kera plak tu..huaahh..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2009 01:46 PM | Show all posts
81# nour2001

so u kat malaya lah sekarang nie ekk...bercuti??

nyamuk kat milford sound pun degei2...pakai repellant pun tak takut
lagikk ganasss....nak bergambar pun tak boleh...

i cakap dgn hubby, kalo u nak migrate ssgt...i nak choose nak duk queenstown
suruh dia keje kat airport kaa.....boleh nampak gunung hari2....

bagus gak perjalanan kami kali nie....byk pengalaman baru
hubby teringin nak belajar sailing....dia berangan dpt  buat enjin kapal
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2009 07:15 PM | Show all posts
81# nour2001

so u kat malaya lah sekarang nie ekk...bercuti??

nyamuk kat milford sound pun degei2...pakai repellant pun tak takut
lagikk ganasss....nak bergambar pun tak boleh...

i cakap d ...
my-alja Post at 30-11-2009 13:46



a'ah..cuti 2 bulan..hehe..this year je boleh cuti bnyk camni..next year dah tak boleh dah..mek start prep in feb..cuti pun mungkin hujung tahun je lah..hubby cuma stay seminggu je pastu dia balik dan mai sini lagi hujung january kutip kitorg..

queenstown, nz..huuu best tempat tu (tengok gambar je lah haha)..tak pernah pi lagi belah selatan nz ni..mesti best...
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2009 07:28 PM | Show all posts
haku rasa plak nak tinggalkan bumi oz nak berhijrah ke europe or brazil...
bile visa abes, tiba la masa nak bergerak2. hehehe

tapi masa red dtg belajar kat sini pun, tgk brochures lawa2 jer, bile sampai mcm: "errr, ini ke ostolia?"
bile dah dpt keje ni alhamdulillah! duit sedap, boss pun ok, lifestyle rileks, umah sebelah public transport. dok regional = lebih PR point + cost of living murah.

eh, ckp pasal tempat nak menetap kat victoria ni, i teringin sgt nak beli tanah sebijik kat belah yarra valley. lawa gileer kat area! tapi every year asyik bush fire jer. cettt...
i think i like hilly areas too. masa pegi NZ ari tu, my feveret places were Queenstown and Lake Tekapo. its surreal...although these 2 complete opposites but ada bende yg i suke in both = snow capped mountains.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2009 08:52 PM | Show all posts
a'ah..cuti 2 bulan..hehe..this year je boleh cuti bnyk camni..next year dah tak boleh dah..mek start prep in feb..cuti pun mungkin hujung tahun je lah..hubby cuma stay seminggu je pastu dia bali ...
nour2001 Post at 30-11-2009 19:15


hehe...paham2, i selalu buat benda nie masa duk luar dulu
i balik dulu sendirik.....pastu hubby balik....
dptlah 1 bulan duk malaya...nak catch up foods
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2009 08:56 PM | Show all posts
haku rasa plak nak tinggalkan bumi oz nak berhijrah ke europe or brazil...
bile visa abes, tiba la masa nak bergerak2. hehehe

tapi masa red dtg belajar kat sini pun, tgk brochures lawa2 jer, bile ...
redsinner Post at 30-11-2009 19:28


org brazil....bermatian nak dtg oz , red...
u plak volunteer nak ke sana....heheheh

my pren yg ikut my trip tu asal dr brazil....
duk ajak kami ke sana....siap nak buat plan bagai
tak tahu lagik nak pi ke tidak....sebab tak pernah ada dlm wish list, hihihi

queenstown memang cantik, i suka city kecik2 camtu....wanaka lake pun nice
i duk imagin auckland pun camtu....sekali tgk, lain bebeno....frust gak
let me share the pictures....nour nak tgk queenstown kann...hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2009 09:10 PM | Show all posts
Post Last Edit by my-alja at 30-11-2009 21:13

  
wanaka lake
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2009 01:15 AM | Show all posts
salam,
lama betul tak mencelah..apa khabar ko orang semua di luar negara?
ceng cam biasa laa, ok..cuma selsema sedikt..menarik gak topik kali nih yerk..saje nak citer ceng dulu 5 tahun kat bumi oz,,so far alhamdulillah..w/pun bandar kampung,org2 die friendly +hormat wpun kite ni asian/muslims..really miss oz so much.kalau takat sekor 2 yg giler tu jgn le dilayan pulak..biasar arr,kat mesia pun ade gak hok gedebe..ko guane??
oh ye,ceng sekarang kat bumi uk..cuaca kat sini sejuk suram,extreme le bg budak kampung mcm ceng nih..ahahah..nak kate suka tak jugak,suka sgt pun tak jugak..

terasa rindu lak kat kampung halaman..
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2009 05:06 PM | Show all posts
Post Last Edit by my-alja at 30-11-2009 21:13

?t=1259586210  
wanaka lake
my-alja Post at 30-11-2009 21:10



subhanallah..cantik betul pemandangan, tu baru satu tempat je tu..huhu..mau sgt pi sana..
nak kena start planning for next year punye school break ni..
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2009 05:07 PM | Show all posts
hehe...paham2, i selalu buat benda nie masa duk luar dulu
i balik dulu sendirik.....pastu hubby balik....
dptlah 1 bulan duk malaya...nak catch up foods
my-alja Post at 30-11-2009 20:52



kan..selalu kalau balik tanah melayu, makanan yg dicari..haha..mana nak sama makanan diluar dan dimalaysia..tak terbanding rasanya. .
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2009 05:14 PM | Show all posts
haku rasa plak nak tinggalkan bumi oz nak berhijrah ke europe or brazil...
bile visa abes, tiba la masa nak bergerak2. hehehe

tapi masa red dtg belajar kat sini pun, tgk brochures lawa2 jer, bile ...
redsinner Post at 30-11-2009 19:28



ni mesti hantoo ski ni..bab brochure tu biasa le, kenalah letak gambar yg cantik nak tarik org datang..dah mai baru tau..hahaha..but i came here without knowing anything abt oz.no brochure nothing, main belasah je...so tak terkejut sgt lah bila first mai thn 99..
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2010 11:38 AM | Show all posts
88# kucing_surender

ceng duk mana lo ni?hmy3:
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 01:43 PM | Show all posts
b'minat jgk nk kerja luar negara nie,nk cari pengalaman.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2010 10:58 AM | Show all posts
kalu brani, buat stle backpackers jer, murah dan jimat
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2010 04:54 PM | Show all posts
Reply 91# nour2001


camne main belasah je without knowing anything about that place?teringin gak keje oversea tapi tak tau mana nak start...takut pun satu hal gak
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2010 09:34 PM | Show all posts
hi , kawan2 u orang ade sesiapa  ade apply ke.... (n.zealand(whs)...forum b.cina byk bincang tentang hal ni.ingat nk cari kawan2 melay pgi ka tahun ni .kita tk nk cuma semua 1  bangsa saja .kita nk join 1 malaysia semua bebilang kaum . ade sesiapa nk join kita sekali. kalau ade siapa pernah blajar sekolah cina faham tulisan cina i welcome u came here to forum chinese....
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2010 10:59 AM | Show all posts
Salam,, Aku baru join farum nir ..   nak cari peluang kerja di Aust..
ada sesiapa tolong.. sekarang  aku kerja di k.l  dlm bidang I.T..
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2010 11:03 AM | Show all posts
ooo di sebabkan  aku jarang dtg nie.. sesiapa yang ingin tolong boleh la  send terus kpd aku im_6711@yahoo.com

Tq
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2013 04:39 PM | Show all posts
Salam semua warga CARI,

Tujuan saya register disini adalah untuk menghidupkan kembali thread yg dah mati sejak tahun 2010 lagi.....dan juga ingin berkongsi peluang berkerja di Australia. Terutamanya utk mereka2 yg sangat berminat mengetahuai cara2nya.

Antara cara2nya:

Jika memilih pergi dibawah seliaan agen:

Document dan perkara yg perlu anda siapkan adalah seperti berikut:

1- Pasport due date 6 bulan sebelum tarikh berangkat.
2- Photocopy pasport dan IC yg disahkan oleh Pesuruhjaya sumpah (English Cop not malay cop).
3- 2 Keping gambar berlatarbelakangkan warna putih (Utk Visa Kerja).
4- Surat akaun PDRM/KLN (Tiada kes jenayah yg diputuskan makamah).
5- Resume/CV dlm English.
6- Wang RM5000.00, utk flight tiket dan visa kerja.

Selepas menerima offer letter dari majikan australia, anda dikehendaki:

7- Mendapatkan sijil X-ray (Paru2 mesti elok).

Process mengambil masa 3 ke 4 bulan selepas anda menyerahkan wang RM5000 tersebut. Anda harus besabar menantikan offer letter dari majikan, Jika anda tidak dapat bersabar anda boleh memohon dibatalkan permohonan dan agen akan pulang balik duit anda dan tentunya selepas ditolak apa2 kos yg sudah dibuat.

sekian dulu buat masa ini....


Last edited by sat_core on 9-5-2013 04:44 PM

Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2013 04:42 PM | Show all posts
Antara cara2 nak kerja diluar negara(Oz):

Yg ada degree dan so on...dan ada pengalaman kerja berkaitan.

1- Cari jawatan kosong yg sesuai dgn kelulusan dan pengalaman anda di http://www.seek.com.au/(Australia) summit resume(CV) in english ke company pilihan anda, jumlah gaji yg diinginkan tidak perlu dinyatakan.

2- Anda mungkin diminta mengadirkan diri ke sesi IELTS (Internasional English Language Test System) dan poin mesti lulus tertakluk permintaan company.

3- Bersedia utk hadir ke interview di australia, klu companynya ada anak syarikat dimalaysia, anda sangat beruntung, atau interview by phone.

4- Terima offer letter dari company, dgn offer letter tersebut summit application for subclass457 visa (Skilled Worker Visa), dah dapat visa anda boleh confirm tarikh masuk kerja.

5- Siapkan segala document lain...

Klu rezeki anda, company akan menyediakan tempat tinggal sementara utk anda, termasuk kenderaan.
Last edited by sat_core on 9-5-2013 04:43 PM

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088613s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list