Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
183301
View
323
Reply

MASALAH PENDAWAIAN ELEKTRIK

[Copy link]

Author: geima       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 19-9-2010 10:20 PM | Show all posts
3. Boleh ke 1G2W switch dipecahkan menjadi 2 unit 1G1W yg berasingan. Kalau boleh macam mana cara nak buat?



erm....x bleh kalau suis 1g 2w
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2010 10:23 PM | Show all posts
4. Kalau dalam bilik hanya terdapat satu switch (1G1W) tapi jumlah wayar yg terjulur keluar dari point kat siling terdapat 5 (2 Hijau/2Hitam/1Kuning). Adakah itu bermakna kontraktor telah membuat looping bagi membolehkan 2 unit lampu dikontrol oleh satu switch. Bolehke saya katakan wayar kuning tu wayar live?.  Atau ada penjelasan lain.


memang wire tu wire live...5 wire tu cume utk 1 point....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2010 10:31 PM | Show all posts
(1) Blue - live to lamp
(2) White - live to lamp
(3) Yellow - live to lamp
(L) Red - live from switch
(N) Black - Neutral in
(N) Black Neutral out to lamp (Yang ni kena sambung ke semua lampu)


red ngn black incoming...suis 1 blue...suis 2 white...suis 3 yellow..
tp kat remote tu ade 4 butang.....biase yg sy psg , A,B,C,D....yg butang D tu utk on semua A<B<C....
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2010 08:26 AM | Show all posts
memang wire tu wire live...5 wire tu cume utk 1 point....
geima Post at 19-9-2010 22:23



    1 point je? Macam mana nak sambung kalau kat lampu/kipas bro. Lampu kan ada 2 terminal je walaupun Earth boleh sambung kat body lampu... kalau dah lima ni 2 lg nak letak kat mana...

Saya belum lg la nak panjat siling utk tengok keadaan sebenar wayar kat atas tuh... sorry bro ek, soalan mungkin tah apa2.. bg saya kalau tak tau tanya
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2010 08:29 AM | Show all posts
red ngn black incoming...suis 1 blue...suis 2 white...suis 3 yellow..
tp kat remote tu ade 4 bu ...
geima Post at 19-9-2010 22:31



    Betul, ada ABCD sbnrnya. Yg D tu utk on/off serentak ke tiga2 lampu..  mcm sama je benda yg bro pasang dgn yg saya beli tuh.. yg 5W saya tak beli lagik.. berdasarkan pengalaman bro, benda ni boleh tahan lama ke? bg saya dgn ada nya benda nih, agak memudahkan kerja dan mungkin mengurangkan jumlah penggunaan wayar. kalau tak jenuh nak masukkan wayar dlm paip bg rumah yg wiring tebuk dlm dinding... dgn benda nih boleh buat kat atas siling je
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2010 08:37 AM | Show all posts
red ngn black incoming...suis 1 blue...suis 2 white...suis 3 yellow..
tp kat remote tu ade 4 bu ...
geima Post at 19-9-2010 22:31



Boleh jelaskan dgn details sikit tak bro... saya rasa mcm nih.. kat switch 1G1W ada dua wayar. Satu Live satu natural. Yg Live sambung ket Red dan yg neutral sambung kat Black...

Kalau kat switch 1G2W lak mcm mana? Live wire hanya loop dlm suis je. Nak kena tarik satu wayar lagi ke?

Harap dpt penjelasan dari Bro.. apa2 pun mmg terima kasih byk2 atas pertolongan bro... moga bro dimudahkan segala2nya oleh Allah swt... amin
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2010 08:42 AM | Show all posts
mcm ni pun bleh....x de mslh. jnji x lebih dari 1000watt.kipas baru 75watt lebih kurang.
geima Post at 17-9-2010 21:12


Yupp..KDK yg saya beli tu 73W. Tapi harap saya tak perlu campurkan kedua2nya. Kat dlm Masterbed room saya dah takde masalah. Sebab lampu saya guna switch utk toilet dan sambugn ke remote switch utk jadikan 3 lampu. 2 utk bilik satu utk toilet. Swicht lampu bilik yg sedia ada 1G1W saya guna utk kipas. Aircon kena carik org la utk tarik dari main switch. Yg ni saya tak nak usik. Cuma kat ruang tamu dan dapur je yg byk 1G2W dan 1G3W.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2010 10:40 PM | Show all posts
1 point je? Macam mana nak sambung kalau kat lampu/kipas bro. Lampu kan ada 2 terminal je walaupun Earth boleh sambung kat body lampu...



betul 2 terminal...tp kena faham cara jln wire tu..mcm ni...1 circuit lampu mungkin ade 5 atau 6 point atau lebih...jd last point mesti 3 wire....wire yg sampai 5 tu...point yg di tgh.jd hitam ngn hijau tu kenalah pintal jd satu...cukup utk 2 terminal.kalau x pintalkan tu,lampu yg belakang dr point tu mesti x hidup....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2010 10:50 PM | Show all posts
berdasarkan pengalaman bro, benda ni boleh tahan lama ke? bg saya dgn ada nya benda nih, agak memudahkan kerja dan mungkin mengurangkan jumlah penggunaan wayar.


ok jer brg tu, x problem.wire pun jimat.tp kalau rosak, gelaplah.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2010 10:55 PM | Show all posts
Kalau kat switch 1G2W lak mcm mana?


1g2w mksdnye 1suis 2 hala...
2g1w mksdnye 2 suis 1 hala....jgn slah faham yer....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2010 11:00 PM | Show all posts
kat switch 1G1W ada dua wayar. Satu Live satu natural. Yg Live sambung ket Red dan yg neutral sambung kat Black...

Kalau kat switch 1G2W lak mcm mana? Live wire hanya loop dlm suis je. Nak kena tarik satu wayar lagi ke?


x payah susah2.....senang je...pilih je point kat siling tu.kat suis x payah usik.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2010 08:40 AM | Show all posts
Reply 88# geima

jd hitam ngn hijau tu kenalah pintal jd satu...cukup utk 2 terminal.kalau x pintalkan tu,lampu yg belakang dr point tu mesti x hidup....

   
Pintalkan? Maksudnya kita kena combine wayar2 tu ke? Kalau dlm kes ni ada 2Hijau/2Hitam/1 Kuning bermakna 2 Hijau pintal jd 1 terminal. Begitu jugak dgn 2 Hitam. Lepas tu kita umpama ada 1Hijau/1Hitam/ Kuning.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2010 08:43 AM | Show all posts
ok jer brg tu, x problem.wire pun jimat.tp kalau rosak, gelaplah.....
geima Post at 20-9-2010 22:50



    Mmg terpikir jugak kes rosak2 tuh... sebab tu kalau boleh saya nak ada point2 lampu yg tak dilink dengan benda nih. Worse case mmg kena beli extra satu utk kes2 kecemasan bila kerosakan berlaku... harap benda ni takde masalah utk disimpan. Kalau ikut google benda ni sama je bentuk dan patern. Jenama je lain2... yg pasti China malii
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2010 08:49 AM | Show all posts
x payah susah2.....senang je...pilih je point kat siling tu.kat suis x payah usik.
geima Post at 20-9-2010 23:00



    Betul jugak. Buat apa nak pening2 kan kepala kat suis tu. Thanks bro, rasanya confident dah bertambah... yang pasti mmg saya tak boleh nak upah bro pun sebab dipisahkan oleh laut china selatan
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2010 08:53 AM | Show all posts
Soalan bonus bro

Selalu tengok org pasang kipas... ada kipas yg cantik je pusingannya lepas dipasang. Lurus dan tak bergoyang. Tapi sesetengah kipas ada yg bergoyang dan tak berputar dgn lancar. Ada apa2 penjelasan tak pasal benda ni Bro. Nak kata tak apasng ngan ketat, ok je.. balik raya lepas tengok kat umah member kipas yg macam tu. Org yg pasang tu cakap bilah kipas tu tak betul... member aku cakap dia baru beli kipas tuh

Harap faham ngan soalan tuh...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-9-2010 09:39 PM | Show all posts
Selalu tengok org pasang kipas... ada kipas yg cantik je pusingannya lepas dipasang. Lurus dan tak bergoyang. Tapi sesetengah kipas ada yg bergoyang dan tak berputar dgn lancar. Ada apa2 penjelasan tak pasal benda ni Bro. Nak kata tak apasng ngan ketat, ok je.. balik raya lepas tengok kat umah member kipas yg macam tu. Org yg pasang tu cakap bilah kipas tu tak betul... member aku cakap dia baru beli kipas tuh


org yg pasang tu x betul...kalau bilah x betul pun kite bleh repair...psg kipas x bleh kasar2...sentimental jer
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2010 09:44 AM | Show all posts
Reply 96# geima

Bagus tips nih. Pasang kipas kena sentimental. Semalam bila dia org hantar kipas ke rumah saya pun tanya jugak pekerja tu. Mmg dia cakap bilah kipas tu mungkin bengkok atau utk kipas lama mungkin waktu dia org cuci tu jadikan bilah2 kipas tu bengkok.

Tolong jawab utk yang bawah ni bro,   

Pintalkan? Maksudnya kita kena combine wayar2 tu ke? Kalau dlm kes ni ada 2Hijau/2Hitam/1 Kuning bermakna 2 Hijau pintal jd 1 terminal. Begitu jugak dgn 2 Hitam. Lepas tu kita umpama ada 1Hijau/1Hitam/ Kuning.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-9-2010 09:57 PM | Show all posts
Pintalkan? Maksudnya kita kena combine wayar2 tu ke? Kalau dlm kes ni ada 2Hijau/2Hitam/1 Kuning bermakna 2 Hijau pintal jd 1 terminal. Begitu jugak dgn 2 Hitam. Lepas tu kita


betul....combine jer...
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2010 04:06 PM | Show all posts
Reply 83# geima

    (1) Blue - live to lamp
(2) White - live to lamp
(3) Yellow - live to lamp
(L) Red - live from switch
(N) Black - Neutral in
(N) Black Neutral out to lamp (Yang ni kena sambung ke semua lampu)


Bro, (N) Black Neutral out to lamp tu macam mana bro pasang. Saya terfikir macam ni je.. 1st sambung kat lampu yang pertama wayar hitam nih. Lepas tu utk point lampu yg seterusnya loop dari lampu yg sebelumnya. Cthnya Lampu 1 sambung terus dari wayar hitam tu. Lepas tu lampu 2 loop dari lampu satu. Dan lampu 3 loop dari lampu 2. Wayar earth loop dari satu point ke satu point mcm tu jugak... boleh ke kalau mcm tu bro...

satu lagi, kalau nak beli wayar yg berwarna warni tu mungkin kena keluar kos yg byk sedangkan nak pakai sikit je. Jd saya terfikir nak beli satu gulung je and then lepas tu tandakan dgn wayar tape mengikut warna yg dikehendaki. Wayar warna apa yg harus saya beli berdasarkan kekerapan penggunaan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-10-2010 08:51 PM | Show all posts
Bro, (N) Black Neutral out to lamp tu macam mana bro pasang. Saya terfikir macam ni je.. 1st sambung kat lampu yang pertama wayar hitam nih. Lepas tu utk point lampu yg seterusnya loop dari lampu yg sebelumnya. Cthnya Lampu 1 sambung terus dari way


boleh je tu...x de masalah.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076222s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list