Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
183365
View
323
Reply

MASALAH PENDAWAIAN ELEKTRIK

[Copy link]

Author: geima       Show all posts   Read mode

Post time 2-7-2010 03:29 PM | Show all posts
Reply 60# geima

Thanks bro, atas nasihat tu. Memang tgh carik buku la sekarang nih. Beberapa hari ni dok belek2 mat salleh punya web... byk dah yg saya faham. Siap copy kar word lagik Hujung minggu ni nak buat eksp. buat litar dari bateri. Macam budak2 sekolah buat tu la... sblm buat yg real baik cuba teori dulu pada benda2 yg tak merbahaya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2010 02:14 PM | Show all posts
Reply 61# zach2008

bagus tu..tp nak cari bahan rujukan cube cari yg malaysia punyer...kat luar lain sikit...
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2010 12:13 AM | Show all posts
Hi,

ada dua soalan harap dapat dibantu,
1] itu hari suis water heather terbakar tapi takde pun power trip. Bila bukak suis tang dalam tu hitam kesan terbakar dan plastik cair.ngape ye?
2]masaalh kat tempat lain lak , ada satu down light(e27 5 watt) tak menyala. so bukak and test mentol ok.pas tu amik test pen nak chk ada power ada tak kat socket tu, terus mentol yg lain pulak tak menyala.Kat test pen tu ada kesan terbakar.takde elcb yg trip.

t.q.
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2010 01:25 PM | Show all posts
nak tambah lagi satu soalan ..untuk soalan nombor dua tu saya chk wire pakai test pen live n neutral nyala..normal ke..so try pegang dua dua wayar pakai tangan takde rasa karan pun...huh pening kapla..tolongggg..
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2010 10:00 AM | Show all posts
Reply 62# geima

Dah buat litar guna bateri. Dah cuba jugak buat pecahan suis dari 1 kepada 3/ So far ok la..



   
wire yg 2 tu...satu dtg dari db..atau suis sebelumnya....dan yg satu lagi..looping ke suis lain...jd wire life tu jd 2...cube pakai multimeter...murah jer...cari wire memang senang...atau pun pakai buzzer...atau pakai testprobe(mcm test pen tapi ade bateri)..barang2 ni senang tuk cari wire...


Pasal persoalah di atas tu, saya dah check kat suis tu. 2 wayar kuning tu disambung kat terminal L1. 1 Wayar merah lak kat C. Kalau macam tu, boleh tak saya katakan wayar kuning tu memang wayar suis. Dan wayar merah tu adalah wayar Hidup berdasarkan sambungan ke terminal dalam suis?
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 02:19 AM | Show all posts
susah nak phm la.. 3 phase tu mende?? point tu mende.?? leh trangkan dlm gbr x>>??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2010 10:29 PM | Show all posts
susah nak phm la.. 3 phase tu mende?? point tu mende.?? leh trangkan dlm gbr x>>??
yusri191090 Post at 19-7-2010 02:19



  x pe bro...gua tengah kumpul gambar ni....nnt gua upload....sabar yek...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2010 10:42 PM | Show all posts
Hi,

ada dua soalan harap dapat dibantu,
1] itu hari suis water heather terbakar tapi takde pun p ...
fairuzar77 Post at 12-7-2010 00:13


perkara mcm ni memang selalu terjadi...x de mslh sgt.suis je problem dan mungkin ikat skru x kemas.itu jer...cari suis yg mahal sikit.
kalau terbakar mcm tu, x trip...tp kalau life ngn neutral bercantum mesti meletup dan trip.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2010 11:05 PM | Show all posts
2]masaalh kat tempat lain lak , ada satu down light(e27 5 watt) tak menyala. so bukak and test mentol ok.pas tu amik test pen nak chk ada power ada tak kat socket tu, terus mentol yg lain pulak tak menyala.Kat test pen tu ada kesan terbakar.takde elcb yg trip.nak tambah lagi satu soalan ..untuk soalan nombor dua tu saya chk wire pakai test pen live n neutral nyala..normal ke..so try pegang dua dua wayar pakai tangan takde rasa karan pun...


kalau life ngn neutral menyala jd litar tu x sempurna.jd mentol tu x menyalalh....bro pakai tgn jer,...pegang 2 wire sekali...boleh membawa maut tu...wiring tu cume neutral x smpi ke db..yg test pen tu hitam kesan life ngn nutral tersentuh..dlm soket lampu ruangnyer kecik..jd mudah tersentuh...lepas tu trip...tp x trip kat elcb trip kat mcb....
kadang2 ade jugak kesilapan wiring...wire life tertukar ngn wire nutral..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2010 11:16 PM | Show all posts
2 wayar kuning tu disambung kat terminal L1. 1 Wayar merah lak kat C. Kalau macam tu, boleh tak saya katakan wayar kuning tu memang wayar suis. Dan wayar merah tu adalah wayar Hidup berdasarkan sambungan ke terminal dalam suis?
zach2008 Post at 14-7-2010 10:00



   mungkin jgk...tp kami punyer keje x pernah tgk mane c mane L1...kami main masuk jer...cume 2way yg kami tengok2 ckit.p tgk kat db..warne ape yg ade..saya rasa warne merah...
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2010 12:17 PM | Show all posts
nak taya sket
kenapa ada 1 suis dlm bilik kat rmh saya x boleh pasang iron ataupun tv? kalau guna hair dryer ok pulak.
masa memula kontraktor rmh buat wiring, masuk je rumah, suis tu buat hal x leh guna langsung....panggil 1 wireman, die buat wiring baru, dlm 6 bulan ok, cuma last week je tetiba x leh guna iron/tv pulak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-8-2010 07:49 PM | Show all posts
Reply 71# epalmerah


  mungkin msalh tu bukan pada soket tu,tp kat DB...mungkin x kemas atau mcb dah rosak..
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2010 01:44 PM | Show all posts
mcm ni,lagi mudah pakai remote control utk lampu.kalau wat 2way kos lebih ckit.keje pun rumit...remote tu harge dlm 35 hingga 50...suis dlm bilik x payah tambah...remote tu boleh pecahkan 1 point jadi 3 point....


Ada lagi ke Bro geima jengok thread nih.. hari tu ada ternampak remote mcm yg bro cakap nih. Harga pun lbh kurang. RM 50+ boleh control 5 dan RM40+ boleh control 3.  Cuma tengok dari luar cermin je. Ada satu bateri kecik dibekalkan utk remote. Dan satu lagi part utk agihan wayar. Selalunya dia org pasang benda tu kat mana bro?

Dari seghi pemasangan macam mana Bro. Mudah ke? Guna wayar rasanya kurang sikit kot. Ingat nak beli sebijik yg control 5 utk ruang tamu dan sebijik yg control 3 utk bilik. Kalau ok nak pasang kat semua bilik. Ikutkan harga suis yg ok pun agak mahal jugak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2010 07:05 PM | Show all posts
Ade lagi jenguk2 kat tread nie...sekarng job banyk...busy ckit....

benda tu psg kat atas siling...wireles...janji benda tu bleh control ngn suis.

senng jer pasang tu...tp kena baca diagram tu...sebab brg dr china lain ckit....
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2010 09:40 AM | Show all posts
Ade lagi jenguk2 kat tread nie...sekarng job banyk...busy ckit....

benda tu psg kat atas siling.. ...
geima Post at 2-9-2010 19:05



    Byk masyukkk la ni. Murah rezeki sebab tak kedekut ilmu kot.
Yup wireless... mmg nak sambung ke suis pun. Tak payah la nak tukar suis tu kalau nak buat pecahan unit2 lampu.
Atas siling ke bawah siling? Kalau pemahaman saya, kat atas tu kita tak leh nampak benda tu. Kalau kat bawah siling macam kita pasang lampu tu la.. Mmg ada nampak diaghram kat situ. Warna wayar dan sambungan dari mana. harap benda ni tahan lasak.

Bro pernah pasang ke utk customer? Kalau ada, pernah ada org komplen ke pasal benda nih
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-9-2010 01:58 AM | Show all posts
Reply 75# zach2008


  slmt hr rye bro...

benda tu pasang kt ats siling....kena naik ats silinglh...tahan jgk.setakat ni x de pulak mslh.

pastikan wire input dan output...  ikut diagram
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2010 11:07 AM | Show all posts
Post Last Edit by zach2008 at 18-9-2010 09:16

Reply 76# geima


    Sama2 Selamat Hari raya Bro.

Dah beli satu unit Digital Remote Control Switch ni semalam. Jenama Kingven. RM49 utk 3 way. Semata2 nak tengok lbh dekat lagi dan utk pasang kat bilik tidur. Rasanya takde masalah nak pasang kat mana2 sebab dia ada wayar antena sendiri dlm 1ft mcm tu. Kalau ok benda ni nak beli yg 5w lak. Harga lbh kurg sama je.

Diaghram dia lbh kurang mcm ni la :-

(1) Blue - live to lamp
(2) White - live to lamp
(3) Yellow - live to lamp
(L) Red - live from switch
(N) Black - Neutral in
(N) Black Neutral out to lamp (Yang ni kena sambung ke semua lampu)

Salah satu charecter dia : Each way load 1000W(incandescent lamp) 400w (electricity-saving lamp)

Bro Geima, ini soalan saya. harap dpt membantu :-

1. Kat remote switch ni dinyatakan yg benda ni utk control lampu je. Boleh ke kalau salah satu daripada 3w itu saya gunakan utk kipas. (KDK yg ada remote)
2. Kalau saya dah ada cthnya 1G 2 way switch. Boleh ke saya gunakan benda ni utk salah satu dpd switch tsb. Kalau switch 1G1W tu saya faham la nak sambungkan berdasarkan diaghram di atas.
3. Boleh ke 1G2W switch dipecahkan menjadi 2 unit 1G1W yg berasingan. Kalau boleh macam mana cara nak buat?
4. Kalau dalam bilik hanya terdapat satu switch (1G1W) tapi jumlah wayar yg terjulur keluar dari point kat siling terdapat 5 (2 Hijau/2Hitam/1Kuning). Adakah itu bermakna kontraktor telah membuat looping bagi membolehkan 2 unit lampu dikontrol oleh satu switch. Bolehke saya katakan wayar kuning tu wayar live?.  Atau ada penjelasan lain.

Harap bro boleh bg penjelasan tentang perkara di atas. Nak dpt kunci rumah hujung bulan nih. Semalam check kontraktor, caj utk satu downlight RM15 dah sekarang. Kipas RM60. Masak jugak sebab nak pasang 30 lampu ngan 4 kipas. Tu caj utk pasang kat point yg sedia ada je. Tambah point lain harga. Belum kira harga lampu dan kipas tu lagi.

Thanks...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-9-2010 09:12 PM | Show all posts
1. Kat remote switch ni dinyatakan yg benda ni utk control lampu je. Boleh ke kalau salah satu daripada 3w itu saya gunakan utk kipas. (KDK yg ada remote)


mcm ni pun bleh....x de mslh. jnji x lebih dari 1000watt.kipas baru 75watt lebih kurang.
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 09:15 AM | Show all posts
Reply 78# geima

Thanks Bro. Soalan yg lain tu macam mana lak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2010 10:18 PM | Show all posts
2. Kalau saya dah ada cthnya 1G 2 way switch. Boleh ke saya gunakan benda ni utk salah satu dpd switch tsb. Kalau switch 1G1W tu saya faham la nak sambungkan berdasarkan diaghram di atas.



  sory bro....line putus2..

kalau 2 g 1w... pilih salah satu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086764s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list