Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
183366
View
323
Reply

MASALAH PENDAWAIAN ELEKTRIK

[Copy link]

Author: geima       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 25-2-2010 11:18 PM | Show all posts
39# ungu_lavender

*tnb  x repair dalam rumah...keje dia sampai kat meter je..


cara abg ko tu betul...tp kerosakan tu ade lagi....

biasany mcm tu..neutral ngn earth shorting....sebab lambat trip..
mungkin pada lampu panjang 40watt & 20watt..boleh ke panjat lampu tu...


kalau nak cari shorting tu,ade banyk cara..

guna multimeter pun bleh...tp saya suka meggar tester..lebih tepat..tp alat ni mahal ckt..

kite guna cara manual...
1-tutup semua suis lampu dan cabut semua plug yg digunakan.
2-lepas tu tunggulah ade x trip?tp kalau lambat trip,cube on suis lampu dan kipas satu persatu,kalau trip off suis tu dan tanda...tp kalau dah on suis semua, x trip jugak atau lambat trip...kena wat keje kat DB...cabut neutral satu-satu....ade berani ker....saya syor panggillah wireman berdekatan...ni memang rumit cikit...

kalau trip terus, itu paling senang...p kat db,off semua mcb..on kan elcb,dan naikkn satu persatu mcb tu..bila trip jer off kan mcb yg trip tu dan on kan semula elcb serta on kan mcb lain...bermakna cume satu line jer bermasalah..x lah gelap sgt umh...pagi esok tepon wireman....
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2010 08:34 PM | Show all posts
Post Last Edit by irdaFeby at 19-3-2010 21:28

Hi Geima,

Mcm ni, saya ada prob psl wiring. skrg ni tgh tolong member buat wiring rumah dia, sbb dia tgh renovate rumah. asal2nya mmg dh buat wiring la. skrg ni bila dh tambah lampu, ada plak masalah dgn wiring tu. asalnya 1 point tu gunakan 1 line N dan 1 line L menggunakan wire 0.5 mm. point tu menggunakan 5 suis dgn beban 5 lampu n 1 kipas. skrg ni, dgn point yang sama, saya dah tukar kepada 10 biji lampu 40W, 9 biji lampu 18W n 1 kipas(yg ada lampu) menggunakan 7 suis. ELCB asal 40A saya dh tukar kpd ELCB 63A. LCCB C6 saya tukar pi C20. suis yg asal ada 5, 2 utk lampu ruang tamu, 1 utk kipas, 1 utk lampu ruang mkn n 1 utk lampu luar. skrg ni sbb dh byk lampu kat luar, saya dh tambah lg 2 suis. yg suis lain saya gunakan pendawaian asal jer.

Masalahnya skrg ni, klu saya on kan jer salah 1 suis, ELCB akan trip.

Adakah punca sbnr masalah ni drpd saiz wire yg digunakan drpd mainswitch ke suis x cukup besar? Ataupun semasa buat pendawaian utk tambah suis tu? Saya ni bkn profesional, sekadar cuba2 nak buat ikut pengetahuan sedia ada yg cetek ni.

tolong la saya kpd sesiapa yg dpt membantu. Thx in advance.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-3-2010 11:26 PM | Show all posts
42# irdaFeby



mcmni bro....

biasenyer kalau mcm tu,wiring ade problem.. wire hijau (earth) dan hitam (neutral) sorting....try buka hitam kat db satu persatu....dan on elcb
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2010 10:15 AM | Show all posts
Bro Geima,

Semalan pi check rumah baru saya tu. So far dah siap la wiring dia. Cuma saya tak check details kat atas siling tu macam mana wiring dia.

Point2 yang lain tu ada 6 wayar. Maksudnya ada 2 point la kat situ, kalau tak silap pemahaman saya. Yang ni pandai2 la kita nak tarik point2 tu kat mana.

Kemusykilan saya ialah, ada satu point tu ada 5 wayar terjulur keluar. 2 wayar hijau, 2 wayar coklat dan satu hitam. Ada penjelasan tak. Point ni terdapat kat luar rumah. Area patio.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2010 08:16 PM | Show all posts
Post Last Edit by geima at 12-4-2010 20:17

44# zach2008


5 wire tu....point lampu luar...tp warna coklat ker...jarang org pakai color tu...........

point tu bleh ubah2....janji sesuai jer...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 12:49 PM | Show all posts
Post Last Edit by geima at 12-4-2010 20:17

44# zach2008


5 wire tu....point lampu luar...tp warna coklat ker...jarang org pakai color tu...........

point tu bleh ubah2....janji sesuai jer. ...
geima Post at 12-4-2010 20:16


Yup, coklat dan utk lampu luar. Tak tau la macam mana link dia kat suis sebab tak geledah lagik. 5 wayar tu untuk satu point je ke atau lebih. Macam mana lak nak sambung ngan lampu dgn 5 wayar tu?. Ada jugak jengok unit yg lain, tapi 3 wayar je. Kontraktor yg buat memang sah lain2 sebab dah check dgn developer...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2010 10:11 PM | Show all posts
Reply 46# zach2008



yang lima tu....hijau 2, hitam 2 dan coklat satu.....jadi hijau cantum sekali...hitam pun same...coklat wire suis....nak jadi 2 point pun bleh..tp kalau on suis dua dua hidup.....
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2010 10:43 AM | Show all posts
Reply  zach2008



yang lima tu....hijau 2, hitam 2 dan coklat satu.....jadi hijau cantum sekal ...
geima Post at 19-4-2010 22:11


Ooo... paham..thanks bro.. nanti aku pindahkan la yg ni, letak kat dalam umah je la. Memang aku nak buat stail ni utk ruang tamu pun utk jadi 2 point...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2010 11:39 PM | Show all posts
aku dari dulu tak paham2 la... apa function sebenarnya cables neutral?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2010 10:23 PM | Show all posts
aku dari dulu tak paham2 la... apa function sebenarnya cables neutral?




kalau x de nuetral...x sempurnalah litar...neutral ni utk balikkan beban.
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2010 04:23 PM | Show all posts
Salam....

saya baru nak masuk umah nie....lampu2 semua da beli la.....
tp masalah nyer....ble nak try pasang sendiri lampu2 tu....saya baru perasan....point yg dev. tingglkan kat dinding ada 3 wayar....tp kat lampu saya ada 2 wayar jer....cane saya nak sambungkan tu......yg 1 lg lampu hiasan dinding ade 1 jer wire merah...tp kat dinding ader 3 wire..adoihhh...tolong2....


No bro Geima... aku ambik pertanyaan sorang forumer kat "Hobi dan Kehidupan". harap bro boleh bagi solution utk soalan dia. Takut nanti aku lak yg berdepan dgn masalah ni...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-5-2010 08:21 PM | Show all posts
Post Last Edit by geima at 13-5-2010 20:49

Reply 51# zach2008


alo bro....mcmni...point lampu x kisah bepa wire pun...yg penting ade 3 jenis wire...yg bercolour wire life, yg hitam tu neutral,yg hijau tu earth.

kalau wire tu ade warna yg same sambung sekali jer.....loop lah...

kalau wire tu x cukup 3 jenis tu,jd wire tu mungkin tertinggal atas siling...
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2010 12:29 AM | Show all posts
Reply 41# geima


    hi geima, jawapan ni mcm menjawab soalan saya..

sume org yg saya tny suruh buat manual.. try on suis brg2 umah 1 persatu.. masalahnya.. ade 2 ELCB yg trip. alat eletrik yg dipasang adalah berbeza..

cthnye td.. 1 ELCB utk dapur dan bilik blkg..1 ELCB utk ruang tamu & bilik tgh.. dalam 1 masa 1 ELCB hanya pasang utk peti ais & 1 ELCB lagi hanya pasang tv. dua2 nya tri[ dah 3 hari berturut2..

bile on blk.. dia akan trip semula beberapa jam selepas tu..

bila bukak peti ais, dia punya lampu lmbt menyala..peti ais tak sejuk..

masalah brg eletrik kah? ade problem power supply kah?

logik ke peti ais baru 4 thn boleh rosak (nmpk masih baru) & tv baru beli tak sampai 2 bulan dh rosak?

nak kena buat apa ya sekarang memandangkan nak check 1 persatu susah jugak sbb tripnye tak cepat..

kalau pggl eletrician apa agaknya dia akan buat & apa bayarannya?


p/s: sama mcm ungu levender.. perempuan yg tak tahu psl eletrik
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2010 11:50 PM | Show all posts
Reply 53# syahza



kalau mcm tu.... earth wire ngn neutral wire dah shorting.nak cari kerosakan mcm ni,kalau nk cepat pakai meggar tester.
kerosakan mcm ni x byk tukar barang.cume nak cari je susah sikit....kos tu x mhl sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2010 11:52 AM | Show all posts
Post Last Edit by zach2008 at 21-6-2010 12:21

Bro Geima,

Ada 1G suis. 1 Wayar Merah dan 2 wayr kuning. Wayar merah disambung pada satu terminal dan 2 wayar kuning dicombine utk satu lagi terminal.

Soalan saya :
1. Adakah ini dinamakan 1 suis untuk 2 lampu/kipas? Kalau bukan, apakah bentuk pendawaian mcm ni.
2. Kalau ya adakah 2 wayar kuning tu merupakan wayar suis? Jika saya nak tukar ia kepada 1G 3W maka saya hanya perlu masukkan satu (sepatutnya 2) wayar suis saja lagi kerana telah ada 2 wayar suis sblm ini.

3. Atau ada penjelasan lain pasal ni...

Thanks
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-6-2010 10:59 PM | Show all posts
Reply 55# zach2008

kena pastikan wire tu life ataupun suis wire...

saya rasa wire kuning tu wire life...merah tu wire suis...pakai test pen pun bleh... yg menyala tu wire life.

nak tambah berapa wire suis pun x kisah...janji wire life jumpe....
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2010 08:53 AM | Show all posts
Reply 56# geima


    Macam tu pulak dah... apa la org yg buat wiring nih. Tak boleh nak guna test pen sebab tak boleh pasang meter lagi

Mengapa kena ada dua wayar life lak Geima utk suis 1G1W. Sedangkan bila kita nak buat 1G3W pun kita loop kat dalam suis tu je? Yang ni 1wayar merah kat satu terminal dan 2 wayar kuning dikelip sekali kat terminal yg satu lagi dalam suis tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-6-2010 08:38 PM | Show all posts
Reply 57# zach2008


wire yg 2 tu...satu dtg dari db..atau suis sebelumnya....dan yg satu lagi..looping ke suis lain...jd wire life tu jd 2...cube pakai multimeter...murah jer...cari wire memang senang...atau pun pakai buzzer...atau pakai testprobe(mcm test pen tapi ade bateri)..barang2 ni senang tuk cari wire...
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2010 08:49 AM | Show all posts
Reply 58# geima

Gitu ye... memang pendawaian begini biasa dibuat ke bro? Apakelmahan dan kebaikan dia org buat macam nih...

Kalau betul tekaan bro yg 2 tu wayar life, bila saya nak tukar suis ni dr 1G1Wke 1G3w saya kena tambah 2 lagi wayar suis jugak la ye.

Pasal alat2 tu saya berminat jugak. Multimeter mmg confirmboleh dapat. Cuma saya tak reti nak pakai je macam mana nak guna benda tu broada la belajar fizik form 4 tp zaman tok kaduk dulu la

Buzzer tu saya tak pernah nampak mcm mana rupa bentuknya.

Testprobe tu rasa nya boleh agak macam mana. Agaknya lbhmudah nak guna. Cuma tak tau nak dapatkan kat mana je

Yg ptg bro benda2 ni boleh diguna walau takde supply letrikke?????

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-6-2010 08:21 PM | Show all posts
Reply 59# zach2008

yup....alat2 tu cume utk bile x de supply...kalau ade supply,offkn jer.
cume multimeter jer..byk kegunaannyer.

saya rase bro patut cari buku asas pendawaian...cari cetakan yg baru...dlm tu lengkap pasal asas ni...


wiring ni nampak mudah,tp berisiko...bleh melibatkan nyawa...

cube cari dulu buku tu....nnt ape2 x paham bleh tanya...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088944s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list