Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
183690
View
323
Reply

MASALAH PENDAWAIAN ELEKTRIK

[Copy link]

Author: geima       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 19-1-2010 08:32 PM | Show all posts
17# neotoxin


boleh dah tu nak masuk 3phse..cume pastikan db kat dlm umh tu, dah 3 phse.nak pastikan,tgk mainswtich tu ade 3 lubang.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-1-2010 09:15 PM | Show all posts
bro zach

Pasal stor tu,ok jer...cume utk soket yg nak pakai welding set, MCB tu paling kurang 20Amp atau lebih.

ok,..kat suis cume ade 2 jenis wire jer..
1- wire life....wire ni sentiasa ade supply.kalau test ngn test pen mesti menyala.wire ni dtg
                     dari suis sebelumny atau dari DB.biaseny berwarna merah.
2- wire suis...wire ni cume dari suis pergi ke point shj.biasany wrne putih,dan lain2 color.tgk wireman yg tarik wire tu.jrg org pakai wrne hitam dan hijau.

1 point lampu perlukan suis wire, neutrl, earth..
bilik tu ,cume ade 1 pointkn..jd kite tarik 2 wire suis turun ke suis.dah ade 3 wire suis.
asingkn suis wire tu...contohny,satu jd point kipas dan satu lagi jd lmpu dinding.amik wire hitam dan hijau loop dari point lampu asal pergi ke point kipas dan point dinding.kalau ikut turutn td,wire kat point kipas ade 5,kat dinding ade 3....igt ye wire hitam dan hijau x payah turun kat suis.nnt jd bom....

suis ade 2 terminal...kalau pakai 3g,ade 6 terminal...tgk kat suis tu ade mark C dan L1 (tgk jenis suis) C maksudny wire life.loop aje 3 terminal C tu.L1 tu,utk 3 wire suis lampu, kipas n dinding....

cube lukis dulu atas kertas..saya belajar dulu mcm tu....mcmne bro..bleh phm x...
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2010 09:24 AM | Show all posts
19# mas999

...tp kalau longgar yg terbakar cume kat kotak fius(DB) tu....x melibat kan barangan dlm umh...
geima Post at 19-1-2010 20:24


jadi kesimpulannya tv n komputer tu memang rosak sendiri la????
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2010 09:30 AM | Show all posts
1 point lampu perlukan suiswire, neutrl, earth..
bilik tu ,cume ade 1 pointkn..jd kite tarik 2 wiresuis turun ke suis.dah ade 3 wire suis.
asingkn suis wire tu...contohny,satu jd pointkipas dan satu lagi jd lmpu dinding.amik wire hitam dan hijau loop dari pointlampu asal pergi ke point kipas dan point dinding.kalau ikut turutn td,wire katpoint kipas ade 5,kat dinding ade 3....igt ye wire hitam dan hijau x payahturun kat suis.nnt jd bom....

suis ade 2 terminal...kalau pakai 3g,ade 6terminal...tgk kat suis tu ade mark C dan L1 (tgk jenis suis) C maksudny wirelife.loop aje 3 terminal C tu.L1 tu,utk 3 wire suis lampu, kipas n dinding....


geima Post at 19-1-2010 21:15


Bro Geima,

Betulkan saya kalau salah k. Semalam ada gak bukak kotak suis kat umah yg saya duduk sekarang utk pemahaman. Tapi dia balun guna wayar satu color je. Warna merah

Pemahaman saya lebih kurang macam ni la ek.

1. Dekat lampu hanya ada 2 terminal je. Jadi terminal tu hanya ada wayar earth dan wayar suis. Kalau nak beli wayar, kena beli lebih utk 2 jenis wayar ni.
a) Macam mana lak dgn kipas. Kalau jenis yg biasa tu saya rasa ada 2 terminal je sebab saya pernah pasang kat umah parent. Kalau kipas jenis KDK/Panasonic yg ada remote tu sama jugak ke atau lebih complicated.

b) Nak loop wayar earth tu  mana lebih baik. Tarik terus dari point lampu tu ke atau kita potong kat satu tempat dan buat pecahan dgn menggunakan connector/terminal block.

2. Wayar Life  lak dari DB ke suis sahaja yg sememangya sudah ada pada suis IG yg asal. Kalau nak tukar 1G ke 3G loop saja dalam kotak suis tu dgn sambungkan saja 2 terminal tu dgn terminal yg satu lagi dgn wayar pendek. Wayar Life ni hanya berkitar di dalam kotak suis tu saja.

Soalan saya yg seterusnya :

1. Kat umah sekarang saya ada 3g suis utk 3 lampu. Tapi masalahnya 2 suis tu boleh on-off mana2 dari dua lampu dari suis tersebut. Apa masalahnya?

2.  Saiz wayar yg sepatutnya dibeli utk socket dan lampu.

3. Macam mana nak buat 2 suis utk 1 lampu.

p/s : thanks bro sebab ingatkan saya pasal simbol kat kotak suis tu. Nanti nak beli mmg kena cari yg ada marking macam tu.. mudah sikit
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-1-2010 10:38 PM | Show all posts
Post Last Edit by geima at 20-1-2010 22:44

23# mas999

wiring kat umah tu ok.x de mslh. mungkin kerosakan tu berpunca dari benda lain...semut ngn cicak pun bleh jd..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-1-2010 11:36 PM | Show all posts
Bro zach
Color wire memang mcm tu...ikut stok yg ade.
1) dlm lampu ade 3 terminal sepatutny...tp terminal earth (bumi) x de.kalau lampu mahal ade.
     1 terminal suis wire,dan satu lagi terminal neutral.wire earth tu biaseny selit2 kat body
     lampu je.
   
     a)kipas semue ade 3 terminal....sama jer...L, N ,E....

      b)jgn loop mcm tu....x baik utk kesihatan...loop je point lampu yg paling dekat....

2) wire life tu betul...loop aje.


jawapan seterusny...

1) saya kurang paham,2 lampu tu hidup serentak ke...?

2)saiz utk soket     2.5mm red, black, green.
                 lampu     1.25mm dan 1.5mm. belilh red, yellow, black, green.   
                                 1.25 pun boleh.jimat sikit.
    kat pasaran byk jenis wire...yg standard JKR...MEGA kabel dan JAYA kabel.kualiti bagus.copper byk.harge mahal ckit.


3)2 suis 1lampu ...kami pggil 2way....itu rumit sikit.suis dia pun lain.1g 2w....ade 2 wire control.sebelah suis wire life,sebelah lagi wire suis....


barang letrik ni byk yg tiruan....
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2010 09:10 AM | Show all posts
1) dlm lampu ade 3 terminalsepatutny...tp terminal earth (bumi) x de.kalau lampu mahal ade. 1 terminal suis wire,dansatu lagi terminal neutral.wire earth tu biaseny selit2 kat body lampu je.


geima Post at 20-1-2010 23:36


Kalau mcam tu kena loop dua wire la kat atas siling tu. Satu wire Natural dan satu wire Earth. Betul ke bro?

b)jgn loop mcm tu....x baikutk kesihatan...loop je point lampu yg paling dekat....


geima Post at 20-1-2010 23:36


Kalau buat loop macam ni dan berlaku kerosakkan pada lampu cthnya, adakah ia akan menyebabkan point kipas atau lampu yg lain terjejas.


1) saya kurang paham,2lampu tu hidup serentak ke...?

geima Post at 20-1-2010 23:36


Mcm ni... 3g suis utk 3 point lampu. 1 suis utk satu lampu la. Katakan S1, S2, S3 utk L1, L2, L3. S1 utk L1 takde masalah.  
Utk S2 dan S3 ni lain sikit. Bila kita on kan suis S2 kadang2 yg menyala L3 dan begitu juga sebaliknya. Maksudnya mana suis S2 dan S3 ni boleh digunakan utk on-off L2 dan L3.

13)2 suis 1lampu ...kamipggil 2way....itu rumit sikit.suis dia pun lain.1g 2w....ade 2 wirecontrol.sebelah suis wire life,sebelah lagi wire suis....
geima Post at 20-1-2010 23:36


Macam ni bro... selalunya org buat benda ni kat bilik tidur la. Bila kita masuk bilik kita akan on suis yg terdekat dgn kita selalunya kat tepi pintu. Bila kita baring nak tidur kdg2 malas lak nak bangun. Selalunya buat lagi satu suis kat tepi katil utk matikan lampu tsb. Bila nak bangun tgh malam pun takle teraba2 nak cari suis yg tepi pintu tu. Adakah ini yg bro maksudkan dgn 2way tu? Nak kena ada suis yg special ke? Kalau boleh bro tolong jelaskan dgn lbh detail...

Soalan tambahan :

1. Memang nak kena buat jugak ke satu suis untk on-off kipas yg dah ada remote ctrl ni bro... kalau kita tak buat suis dan cuma loop dari point yg berdekatan saja tak boleh ke. Utk on-off kita guna remote yg sedia ada... kalau boleh adakah ia merbahaya dan dari segi bill letrik lak macam mana

2. Pemanas air yg kita guna kat bilik mandi tu amcam mana lak. Bukan yg heavy duty la. Macam brand panasonic, pensonic yg kecik tu. Ni kalau nak buat sambungan kita nak tarik dari mana? Loop dari soket yg berdekatan ke atau boleh loop dari point lampu macam kipas gak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-1-2010 08:58 PM | Show all posts
Post Last Edit by geima at 24-1-2010 21:01

[quote]

Kalau mcam tu kena loop dua wire la kat atas siling tu. Satu wire Natural dan satu wire Earth. Betul ke bro?

buat loop mcm ni lg senang cari kerosakan...dan tak mengganggu point lain..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-1-2010 09:23 PM | Show all posts
Kalau buat loop macam ni dan berlaku kerosakkan pada lampu cthnya, adakah ia akan menyebabkan point kipas atau lampu yg lain terjejas.


tidak....cara ni lebih baik dan selamat....

Mcm ni... 3g suis utk 3 point lampu. 1 suis utk satu lampu la. Katakan S1, S2, S3 utk L1, L2, L3. S1 utk L1 takde masalah.  
Utk S2 dan S3 ni lain sikit. Bila kita on kan suis S2 kadang2 yg menyala L3 dan begitu juga sebaliknya. Maksudnya mana suis S2 dan S3 ni boleh digunakan utk on-off L2 dan L3.


berkemungkinan suis rosak...

Macam ni bro... selalunya org buat benda ni kat bilik tidur la. Bila kita masuk bilik kita akan on suis yg terdekat dgn kita selalunya kat tepi


mcm ni,lagi mudah pakai remote control utk lampu.kalau wat 2way kos lebih ckit.keje pun rumit...remote tu harge dlm 35 hingga 50...suis dlm bilik x payah tambah...remote tu boleh pecahkan 1 point jadi 3 point....

1. Memang nak kena buat jugak ke satu suis untk on-off kipas yg dah ada remote ctrl ni bro... kalau kita tak buat suis dan cuma loop dari point yg berdekatan saja tak boleh ke. Utk on-off kita


suis tuk kipas tu memang penting...x leh loop dari point lampu..nnt susah jadiny...pakai remote....lg senang....nnt sy cube dapatkan gambar sensor tu...

2. Pemanas air yg kita guna kat bilik mandi tu amcam mana lak. Bukan yg heavy duty la. Macam brand panasonic, pensonic yg kecik tu.


benda alah ni...mesti amik dari db.x leh loop dari point lain.same mcm aircond point...soket dia mesti pakai 15Amp soket....dan suis 2 pole atau water heater suis...
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2010 09:27 AM | Show all posts
Nasib baik PC dah ok. Leh sambung balik pertanyaan dgn bro geima nih..

mcm ni,lagi mudah pakai remote control utklampu.kalau wat 2way kos lebih ckit.keje pun rumit...remote tu harge dlm 35hingga 50...suis dlm bilik x payah tambah...remote tu boleh pecahkan 1 pointjadi 3 point...



Ada benda macam ni ke bro.. cuma takut tak tahan lama je. Dah hari2 asyik on-off je.. nak jugak cuba carik benda alah ni..

suis tuk kipas tu memang penting...x leh loop dari pointlampu..nnt susah jadiny...pakai remote....lg senang....nnt sy cube dapatkangambar sensor tu...



Bagus jugak kalau bro ada gambar sensor tu. Boleh try carik kat tempat saya ni. Kalau ada la

benda alah ni...mesti amik dari db.x leh loop dari pointlain.same mcm aircond point...soket dia mesti pakai 15Amp soket....dan suis 2pole atau water heater suis...



Nasib baik tak beli lagi benda alah nih... tengok member2 buat selamba je cucuk kat soket yg berdekatan. Nak try tanya tokey kedai tu la nanti. Samada dia aad buat pemasangan ke tak. Rasanya take kot...
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2010 01:34 AM | Show all posts
20# geima

1. Chek incomer voltage..slalu TNB nyer supply ni agak tinggi..nak2 klu umh yng dekat ngn incomer TNB..
2. Untuk elakkan sme ni, install la AVR utk barang2 pnting cm laptop, tv....
3. Ade satu lg klu xclap aku psg MV, tp xigt nama btol die..bnde ni kne install sblum ELCB..function die cam lightning arrester..klu trip die akn trip bnde ni dlu..try cri kt jln pasar, mmg ade jual..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2010 08:02 PM | Show all posts
31# yiefang


betul tu....kalau umah berdekatan ngn p.e tnb, kilang2 dan bengkel2 besar..gangguan bekalan memang ade....tapi tak seteruk mane...utk pc memang sesuai guna alat tu....
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2010 02:19 PM | Show all posts
Bro Geima,
Saya ada masalah dgn aircond di rumah saya. Power cable dan kepala plug aircond saya selalu panas (termasuk cable extension cord). Kepala plug guna 13Amp fius (standard). Boleh saya tau kenapa? sbb sebelum ni tak jadi camtu pun.

FYI, aircond HP 1.5...Power untuk aircond saya share dgn power untuk TV,Astro decoder, Standing lamp,dvd player (extension cord). Power aircond saya tak ambik dari DB terus atau wall socket.

Terima Kasih
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2010 05:43 PM | Show all posts
mcm mana nak loop dari kabel/wire? perlukan kabel tu di kerat atau cuma kena slice? kena pasang cover tak pada tempat loop tu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2010 10:33 PM | Show all posts
Post Last Edit by geima at 25-2-2010 22:13

bro firdausflyfm.....

Point a/c mesti pakai 15Amp soket dan plugtop 15Amp....
Mesti dari db...sebaik2nyer...

a/c 1.5 mesti pakai 15A soket.kalau 1hp boleh pakai 13amp soket tp x bagus...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2010 10:41 PM | Show all posts
34# razhar


ko tiru yg asal jer...same jer..cume tukar barang ...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 12:42 AM | Show all posts
36# geima

aku tanya cam mana nak looping...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 09:27 AM | Show all posts
hai geima...tulun tulun....(aku mahu cerita dengan detail pasal ni sebab aku buta pasal elektrik, pompuan la katakan) :re:

meh nak cerita sikit....kat rumah sewa aku ni sejak akhir-akhir ni letrik asyik blakcout je (dipanggil sebagai power trip kah?)...benda ni berlaku tak semena-menakadang-kadang tengah tengok tv, atau tengah tido, atau tengah lepak-lepak.tup-tup blackoutmaksud aku salah satu suis kat kotak suis tu off tiba-tiba.selalunya kitorang akan off kan balik semua barangan elektrik, baru suis kat kotak suis tu boleh on semula.

Kat rumah aku tak banyak guna barangan elektrik, cuma lampu, kipas, tv, penapis air, seterika dan vacuum

boleh tak tolong terangkan apa masalah yang berlakumemandangkan aku duduk rumah teres 2 tingkat, dan jenuh nak turun naik tangga untuk on off semua suishuhuhu..
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 09:32 AM | Show all posts
oh ya, sebelum ni aku ada minta pandangan abang aku sebab dia tau pasal wiring ni, tapi disebabkan dia dok jauh nun diutara, dia cuma dapat cakap on phone je...katanya cuba try satu-satu on n off semua suis-suis yang digunakan...samada ada ter off tak suis kat kotak suis tu....tapi nampak macam ok je...

dah tepon tnb, tapi diorang kata ni bukan masalah diorang, diorang punya kuasa cuma kotak suis luar rumah je...huhu....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2010 10:20 PM | Show all posts
37# razhar


mcm ni.....wire dari meter masuk mainswitch(m/s)....m/s loop ke elcb.....life wire elcb loop busbar mcb....dan neutral wire loop ke bar neutral...earth x de loop mane2....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.106065s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list