JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
29447
View
146
Reply

pandangan laki ttg minah kilang

[Copy link]

Author: jahcomel       Show all posts   Read mode

Post time 15-10-2009 04:04 PM | Show all posts
1# jahcomel


besa jerrrr..
aku penah jadik mat kilang selama 3 bulan  National Panasonic Sg way.. unit machine shop.. sebelah motorola.. yang gedik skit besanya minah indon.. best oooo kilang nih.. cukup 5 taun die anta ko pi japan 3 tahun.. balik malaysia die ikat kontrak 3 tahun.. pastu ikut suke ko laa nak pi mane.. ikut ofer...
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2009 04:12 PM | Show all posts
mmm..
penah gak keje kilang dulu..
most of my fren tu mentaliti nye sama je..
nk pikat laki kaya n hidup senang..
suke mencarut x tentu pasal..
tp ada gak yg baik..
cuma dlm 100 tu mgkn ada 10 je la yg ok..
ntah la..
yg pntg skang da x kwn ngan dorang da..
tp x sume minah kilang jahat..
ada gak yg baik..
o ya, kt kilang aku keje dulu xde lak mat2 rempit tggu kt luar pagar..
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2009 05:39 PM | Show all posts
keje kilang ni mmg gaji masyuk...
ari2 overtime...12jam kejer...
kalo aku mmg xteringin nk keje kt c2....

cam makcik aku dia keje kilang dr dia bujang sampai skng ank dahumur 20thn...
dok keje kilang...besarkn ank sesorg diri ngn hasil keje kt kilang tu..
aku respect lah...
tp aku ttp ngn brpendirian xnk keje kilang....
xsuka
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2009 06:26 PM | Show all posts
walaupun aku tak pernah kerja kilang..tapi aku rasa thread ni tak berapa sesuai..menjatuhkan maruah individu yang bekerja kat kilang..macam melabelkan semua perempuan kerja kilang perangai tak senonoh..
semua kerja adalah mulia dan halal..sikap dan sifat individu itu sendiri yang menentukan baik atau buruk. jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2009 10:05 PM | Show all posts
mmm..
penah gak keje kilang dulu..
most of my fren tu mentaliti nye sama je..
nk pikat laki kaya n hidup senang..
suke mencarut x tentu pasal..
tp ada gak yg baik..
cuma dlm 100 tu mgkn ada 10 j ...
freyza Post at 15-10-2009 16:12


Sedari duk dalam kelompok 100 ke 10? heeeeee
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2009 10:08 PM | Show all posts
1# jahcomel


Pilihan saya ialah "lain-lain"...
Sekian terima kasih...
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2009 10:09 PM | Show all posts
bro.. kalu nak kire gedik.. minah bank, fast food restoran n any customer service  lagik ramai yg gedik.. event yg keje govt pon... yg penting care girl tu bawak diri..
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2009 12:37 AM | Show all posts
tak baik la nak melabel minah kilang mcm tu... cian dorang

baik sgt ker kita ni kan.. budak2 pompuan kt opis aku ni mcm2 perangai dok ada... yg berskandal la, kaki ngumpat kaki disko tonggang sumer ada... baik atau jahat seseorang tu terletak pd INDIVIDU bukan pd pekerjaan

hanya kerana pendidikan mereka rendah, kita menganggap moral mereka juga rendah. itu dh tak betul

masa tgu result spm dulu pernah bercita2 nak kerja kilang...
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2009 08:57 AM | Show all posts
28# allyhasana

Serupa le mcm sesetengah pihak termasuk pemimpin dan wartawan yg pernah melabel lelaki yg berpendidikan rendah sebagai buruk perangai dan berfikiran sempit. :@
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2009 09:03 AM | Show all posts
betul la thread ni buat aku menyampah kat mentaliti sesetengah orang kita....

ingat semua orang keja kilang tu berpendidikan rendah???
sorry yer kami semua ni ada degree, master even boss2 aku ada yang PHD....
cuba buka sikit minda hangpa semua tu....
buruk or baik perangai orang bukan atas kerja dia.... tapi atas individu tu sendiri....

kalau benda simple camni pun takleh pikir mmg logik ler kluar statement tu.....
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2009 10:16 AM | Show all posts
betul la thread ni buat aku menyampah kat mentaliti sesetengah orang kita....

ingat semua orang keja kilang tu berpendidikan rendah???
sorry yer kami semua ni ada degree, master even boss2 aku ada ...
inn2703 Post at 16-10-2009 09:03


tak per..tak per..
abaikan lah mereka..
tak luak pung kau punya integriti kalau dia org level kan mcm tu pun..
samalah gak..
budak u mesti baik,pandai,educated lah kan...
kunun tak de ler bohsia bagai...
tak de ler kuar dgn jantan, pagipetang, siang malam, hatta yg betudung litup..???
tapi..kita pun tahu realiti bebudak u mcm kan..???

ok..seperti biasa..'dgn konsep ala2 dejavu aku'..hiks..hiks..
sbg bekas pkije kilang & sbg pelajar u...

aku ni mmbesar di kaw jb, bandar perindustrian..he..he..
so, rasanya dah lebih sepuluh kilang aku kije
ialah..setiap break sem..aku mesti masuk kilang..
sampailah aku abis wat degree..
kije kilang best,byk ot..boleh pulun,sabtu ahad..
ujung bulan boleh dpt smpai seribu lebih...
tersgtttlah berbaloi2 utk student family sengkek mcm aku..
siap boleh beli kerusi set & peti sejuk utk kuarga aku..

kakak2 kilang best, bwk bekal,mkn ramai2..
semangat setiakwn mmg tinggi,
xpecially,kakak2 yg dah kawin + berumur sket..
suka beradik2 angkat bagai...

tp mmg tak dinafikan..
ramai gak..bebudak kilang operator..mmg rendah akhlak..
suka ngimpit brader2 technician..snggup kena 'pakai'..
brader rupa hazab pung..mak we keliling pinggang..
tp secara peribadi, aku masih boleh accept mereka punya kekurangan..
since..mereka mmg kurang pendidikan, kurang pendedahan..
senang kena tipu, kencing dgn jantan jalang since..ramai yg dtg dr kg
cultural shock dsb...

bab mentality..pelbagai..
ramai gak yg masih mendukung agama..
xpecially yg mmg menutup aurat, tak sosial..
hidup mereka, kerja,kerja..
dia org nilah geng2 aku ms wat o.t..he..he..
bab bergaya..pun satu hal..
baju kurung/kebaya ngalahkan mak datin..snggup byr 20 kali pun tak per..
kesiannnn..iyelah mereka nak bergaya bila, kat mana???
waktu kije pun lebih drp 12 jam..
tp yg tak tahannya..aku selalu jd subjek kutuk minah2 kilang tmpt aku kije..
iyelah jenis muda2..sama batch dgn aku..
apa taknya aku dtg kije dgn jean koyak..t shirt rockers..
rabut serabai..barai..

tapi bab2 rendah akhlak..samalah gak dgn student2 u..
lebeh kurang ajek..
cuma nature & path ajer berbeza..
kalau kilang, nature pkejaan & utk meneruskan kehidupan..
U plak as a path to develop a gud life..
tp, masalah akhlak sama jer..
in fact..aku sgt benci,meluat dgn budak u..
yg pd pandangan peribadi aku..
tersgtlah jelek & hina...
dlm pd mendukung status siswa,siswi..
tp kehidupan lebih hina..drp org kije kilang..hatta si non muslim..
bebas bersekedudukan, buat maksiat tanpa mhiraukan pdgn masyarakat..
semata2 sbb ada priviledge sebg student U..?  

so, pd aku..tersgt tak adil menghina org kije kilang..
jgn megutuk mereka, kalau tak penah menjadi sebahagian drp mereka..
dan utk diri aku..'mereka' lah yg byk mengajar aku..
memberi semangat..utk tidak meneruskan..
kesinambungan hidup sbg pkije kilang..
that s why, setiap kali aku naik sem..aku study bebetul..
dan kenangan manis bersama insan2 kilang,
akan terus kekal di ingatanku...


Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2009 01:27 PM | Show all posts
tak per..tak per..
abaikan lah mereka..
tak luak pung kau punya integriti kalau dia org level kan mcm tu pun..
samalah gak..
budak u mesti baik,pandai,educated lah kan...
kunun tak de ler boh ...
hereana Post at 16-10-2009 10:16


bestnyer baca u punya komen...
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2009 09:25 PM | Show all posts
mungkin sbb kerje yg bosan dan gaji yg sikit
sbb tu ader yg mata duitan
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2009 01:48 AM | Show all posts
ak dlu pnah bekawan dgn minah kilang.dia x sambg stadi..famili ak cm x galak ak kwn ngn dia..so ak mintak ptus..tp sampiskrg mnyesal asek ingt dia..:cry:
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2009 08:57 AM | Show all posts
1# jahcomel
Mereka adalah golongan yang baik dan mempunyai tanggungjawab yang besar untuk memajukan negara. Kejayaan negara pada hari ini banyak bergantung atas sumbangan dan titik peluh yang dicurahkan oleh golongan ini. Sebagai rakyat Malaysia, kita seharusnya mengucapkan terima kasih kepada mereka kerana turut serta membangunkan ekonomi negara.

Tak susah untuk berfikiran positif kalau kita mahu.....{:1_151:}


Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2009 10:20 AM | Show all posts
minah kilang ni dok kategori mana? operator ke opis ke...myself pun keje kilang gaks.
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2009 11:11 AM | Show all posts
minah kilang je cikgu ke engineer ke lecturer ke doktor ke same jek

kalo dh ngengada, ngengade jugak

so xleh label org tu baik buruk dr keje dia
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2009 07:38 PM | Show all posts
ade yg gedik
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2009 08:05 PM | Show all posts
Post Last Edit by jazim at 19-10-2009 12:32
minah kilang ni dok kategori mana? operator ke opis ke...myself pun keje kilang gaks.
awinpj Post at 17-10-2009 10:20


Minah/mat kilang hanya untuk operator dan juga penyelia. Sebab diorang ni dikategorikan sebagai 'line worker' yg membolehkan kilang berfungsi. Kalau pengurus, executive, akauntan, kerani dah dikira admin/support staff. Ini kawan aku yg cerita.
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2009 08:05 PM | Show all posts
35# MACD

Setuju!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.079529s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list