Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7144
View
19
Reply

nak tanya tentang kehidupan di melbourne

[Copy link]

Author: beb6916       Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-9-2009 12:00 PM | Show all posts |Read mode
salam..
aku tengah dalam proses untuk apply sambung belajar di melbourne.. krusus yang akan aku ambil adalah advanced diploma in accounting.soalan aku:-

1)universiti mana yang paling sesuai untuk krusus aku nie?
2)Keja partime byk ke d sana?
3)berapa perbelanjaan yg aku perlukan utk sebulan utk menampung kehidupan aku dsana besama wife aku?

terima kasih..harap anda semua dpt membantu
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2009 12:37 PM | Show all posts
cuba carik OZ edufare...
selalunya byk infos kat situk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-9-2009 02:09 PM | Show all posts
oz edufare x dpt cari..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-10-2009 03:50 PM | Show all posts
x ada pun sesiapa nak bantu aku ker...
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2009 04:32 PM | Show all posts
1# beb6916

firstly, tahniah sbb nak smabung belajar..secondly, aku tak tinggal kat melbourne tapi aku tinggal dlm 1 hr away - Geelong. aku selalu gak pegi Melbourne. Geelong kampung arr

berikut adalah jawapan kepada soklan2 anda:

1. aku takleh jawab sbb aku bukan budak accountancy tapi lebih baik kalo ko sambung amek CPA juga sbb gaji org yg ada CPA sini mmg peeeeeergghh...tax mmg top section ar. tgk sini utk uni OZ - www.studyinaustralia.org/

2. kerje part time kat Melbourne? byk tu byk tapi kena pandai cari. aku tatau pasal sector accounts but construction boleh tahan gak ar. pegi tgk this website - seek.com.au

3. perbelanjaan anda sebulan? melbourne agak mahal so sewa rumah boleh tgk sini - www.realestate.com.au atau www.domain.com.au
    kalo proceries aku tak sure sbb aku tak cerewet. aku bukan jenis mkn nasi 3 kali sehari. aku juge single mingle so takleh nak beri perspective family. kite boleh tanya kak nour kite. bills...kalo reti berjimat oklah. aku sarankan ko dtg time summer so that body x terkejut dari tropical ke winter makanye bill gas heater masa winter akan naik.

tu je kot aku bleh pk. aku rasa ko byk2 la research dulu...ok? harap membantu!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-10-2009 03:00 PM | Show all posts
terima kasih di atas info anda..

aku jugak ada dgr cerita ttg di geelong.ramai org m'sia yang tinggal disana..
emm..aku tgh apply utk msuk victoria universiti..ada sesiapa dsini student atau ex-student VU?.klu ada cuba explain sikit pd aku ttg d sana..
betul ke utk dpt PR disana cukup senang compare UK?..

TERIMA KASIH.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-10-2009 03:04 PM | Show all posts
terima kasih di atas info anda..

aku jugak ada dgr cerita ttg di geelong.ramai org m'sia yang tinggal disana..
emm..aku tgh apply utk msuk victoria universiti..ada sesiapa dsini student atau ex-student VU?.klu ada cuba explain sikit pd aku ttg d sana..
betul ke utk dpt PR disana cukup senang compare UK?..

TERIMA KASIH.
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2009 03:18 PM | Show all posts
Saya kat Armidale, lebih kampung dari Geelong..kekeke
Pasal PR, tak surelah mcmana kalau compare to UK sebab tak penah dok UK. Tapi member2 indian memang pakat amik PR sini dan amik citizenship. Klik sini untuk maklumat pasal PR http://www.australia-migration.c ... _Residence_FAQs/27.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2009 06:44 PM | Show all posts
rindu nye melbourne
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2009 05:59 PM | Show all posts
Nak tanya Victoria University ni jauh ke dari Melbourne City?.
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2010 01:19 PM | Show all posts
Meh sini , aku tolg jawap...

1st ko check webbie nie...www.vmpga.org

kat situ web utk semua PG student atau sewaktu dgnnya ...semua ade, tpt tinggal, accomodation, makan2, masjid...ttg sekolah anak2..semua contact ade disitu..diasaskan oleh students Msia yg study kt melbourne nie...sort of like email group...boleh mohon utk sertai group itu..byk info


2nd...taraf hidup...kata ler ko makan kt luar 3x sehari...sekali makan AUD10 dollar...max...so, 3x10 = AUD30..itu max..bermakna klu ko masak kt umah, mmg bole jimat dari 30 dollar... aku dulu, dok single..AUD15 dollar utk groceries seminggu...ayam 1kg = AUD5, sayuran AUD3...etc menda2 kecik lain...adalh 2, 3 dollar...aku makn tk bayk songeh, sbb tuh leh kekal slim mcm celebrity gituh..

3rd..Victoria Uni ade setau aku ade 2...kot..satu ktcity, dekat dgn Flinders street...satu lagi kt near Williamstown...tak sure which course yg ade kt mana caw.

rumah mmg susah nak carik...klu tknk susah, kena dpt atau confirm dulu sebelum dtg..nnti ko berkelana...however, ko join vmpg punya yahoo group tuh, sbb selalu ade family2 atau students yg offer utk dok transit sementara sbb ade yg balik cuti msia dan ade yg nk buat duit sikit..tp mmg murah compare dgn dok hotel...

kt city mmg berlambak restoren halal..no worries..
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2010 01:26 PM | Show all posts
Lagi satu..aku ade kawan, org asing ...dia nk apply PR kt sini, tp klu tak silap course yg diammbil mesti 2 tahun ke atas baru layak kot...aku dengar citer dia jer...sbb course dia hanya 1.5 years...dan dia terpaksa amik course lain utk cukupkan tinggal 2 tahun di Melbourne..

byk gak students yg mohon PR...ade yg buat bisness dan berjaya..ade yg berkerjaya disini dan drive VW..

Melbourne nie seronok klu nk bermastautin...aku harap hang berjaya study dan kerja disini...good luckkkk....klu dh berjaya, jgn lupa bumi dipijak...
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2010 11:32 AM | Show all posts
Boleh I tahu musim apa di melbourne pada bulan October.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 10:16 AM | Show all posts
Oct..selalunya Spring ...dh2 nk masuk Summer...kt melbourne awal Nov. still sejuk lagik...bulan 12 mmg confirm panas..
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 03:12 PM | Show all posts
ingat nak turun aussie gi snowboarding.. area victoria
kalo g sane mid/end september berbaloi x? ade salji lagi x?

ade sape2 dr melbourne yg nak join?
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 03:36 PM | Show all posts
15# chuckiey

itu end of season tuh. kalo nasib baik snow ada lagi but looking at the weather tahun nih mcm ada jer.
tapi pegi end of september eh? aku balik mesia....aku selalu pegi august. mid season, snow tgh tebal. heheh
nak joinnn!!!!!

ko nak pegi mount mane? ada buller, falls creek, hotham, etc..etc..
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 04:58 PM | Show all posts
15# chuckiey

itu end of season tuh. kalo nasib baik snow ada lagi but looking at the weather tahun nih mcm ada jer.
tapi pegi end of september eh? aku balik mesia....aku selalu pegi august. mid  ...
redsinner Post at 13-4-2010 15:36


august bln pose.. aku x ksah snobod bln pose , tapi cam tak best je bukak pose sorg2..

aku bukak pose ngan ko red leh tak?

which ski resort yg leh gi by public transport & with reasonable lift tickets??

jum la join.. gi snobod sorg2 cam tak best lak, tapi aku cam rindu sgt nak snobod!
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 10:15 PM | Show all posts
alamak, ko snowboard ehh... hehehe
aku ski jer. sbnrnye kan ski resorts kat aussie nih mahal giler. kalo ko ada duit, aku sarankan pegi NZ terus lah. tapi takper, aku sanggup jer join nak berski this season w'pun doctor aku kate takleh ski. tahun lepas aku nyer MCL/ACL kat left knee tear teruk. huhu

aku penah pegi Mt Buller. kali nih nak try tempat lain lak.

ko cube usha skivic.com
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2010 08:32 AM | Show all posts
alamak, ko snowboard ehh... hehehe
aku ski jer. sbnrnye kan ski resorts kat aussie nih mahal giler. kalo ko ada duit, aku sarankan pegi NZ terus lah. tapi takper, aku sanggup jer join nak berski this ...
redsinner Post at 13-4-2010 22:15


tul ke ko nak ski red? doktor kan dah advise..
ko ade kenal geng2 m'sian yg nak gi ski/snobod trip x?
aku gi a week before pose la.. between 1-10 august.. tket tgh murah ni
hehe
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2010 09:32 AM | Show all posts
adik aku bru g ahad lps..g melbourne...study kat RMIT...miss her....huhu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093323s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list