Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
8046
View
31
Reply

epistemologi dan aksiologi pendidikan

[Copy link]

Author: nohuladha       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-8-2009 12:51 AM | Show all posts |Read mode
"perbandingan epistemologi dan aksiologi dalam pendidikan barat dan pendidikan Islam".. apa yg korang phm?

ble tak bg pdpt? sy x tau maksudnya..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2009 09:07 AM | Show all posts
Mungkin dia suruh buat perbandingan antara epistemologi yang diamalkan oleh Barat dengan Epistemologi yang diamalkan oleh Islam. Macam tu jugak dengan aksiologi...macamana aksiologi yang diamalkan barat dan macamana aksiologi yang diamalkan Islam.

Dalam kedua-dua konteks ni, kene paham dulu apa epistemologi dan aksiologi tu, lepas tu barulah cari macamana pengamalannya oleh Barat dan Islam...

Kalo ikut pemahaman saya le....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2009 09:08 AM | Show all posts
AIk...mod..pesal credit saya jadi 1 balik???? baru perasan..
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2009 12:14 PM | Show all posts
"perbandingan epistemologi dan aksiologi dalam pendidikan barat dan pendidikan Islam".. apa yg korang phm?

ble tak bg pdpt? sy x tau maksudnya..
nohuladha Post at 6-8-2009 00:51


epistemologi barat hanya mencapai kemampuan akal je..mcm teori darwin,teori bing bang...sebab tak pernah ada guideline..tapi kalau ikut epistemologi islam,kita menekan aspek lahiriyyah dan rohani..dari segi akal,jiwa,hati..sebab apa je yg kita buat bermula dari niat,perbuatan dan tindakan..konsep pemikiran kita bukan sekadar meredah.sebab tu koran dan sunnah jadi guideline,rujukan utama dlm islam walaupun cemana kita berfikir nak menilai sesuatu..
tamadun barat sendiri banyak mencontohi tamadun islam..jd pendapat aku,tamadun islam banyak mempengaruhi corak tamadun barat hari ni dr ilmu sains,ilmu falsafah...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2009 08:19 PM | Show all posts
You have to start doing research on your own, then you will be able to grow your mind simultaneously with your qualification. Part of what you are suppose to do is also called epistemology.
Let me begin with the definition of the epistemologi. Ini  kan Bahasa lama Yunani. Episteme bermaksud knowledge   dan logi bermaksud structure or systematic. So dari segi Bahasa amnya epistemology bermaksud structured or systematic knowledge tentang knowledge itu sendiri. So u have to do some research on knowledge historical facts in related to epistemology, how knowledge is being developed, the methodology of knowledge,  truth about knowledge, etc,etc.
Then you start with aksiologi, which aksios tu maknanya wajar atau sesuai dlm Bahasa yunani. Aksios ni selalu merangkumi logik akal atau make sense in related to political, social as well as religion.
So when you understand the definition, the step that you should do is to understand epistemology barat then islam then u make a comparison, summary and conclusion. Kat net ni banyak sgt material yg you boleh refer. Its all up to you. Rajin2lah mentelaah, then when you start doing research on ur own, you will discover knowledge lebih lagi dr sm1 yg beritahu dan u copy paste.
Selamat berjaya.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2009 11:53 PM | Show all posts
epistemplogi islam: fizik dan metafizik
epistemologi barat: fizik saja

epistemologi islam: akal dan agama
barat: sekular ie akal saja...

aksiologi berkait nilai...
dalam Islam baik buruk itu rasional dan juga agama... umumnya ia tetap
islam pentingkan nilai ilmu (baik dan berguna) dgn itu ada batasan...

barat nilai itu nisbi, relatif
berdasarkan rasional saja... kalau akal kata baik baiklah ia...

jika bahasa inggeris anda bagus boleh mulakan dgn mengkaji tulisan2 prof hashim kamali... terutama tajuk Islam, science & rationality...
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2009 12:01 AM | Show all posts
Post Last Edit by petola at 7-8-2009 00:02

tapi kalau nak kecilkan skop hanya tumpu pada pure epistemology (bagaimanan kita mengetahui) boleh disimpulkan gini:

islam: aqli (empiris) dan naqli (wahyu)
barat: aqli (empiris) saja..

atau...

islam: akal murni (pure reason), indera (empiris, sense-perception) dan hati/intuition (ilham).
barat: akal murni dan indera saja.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2009 01:15 PM | Show all posts
7# petola

u dah byk membantu dari segi building a correct foundation.
Lain2 biar dia buat assignment sendiri kot...
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2009 09:25 PM | Show all posts
7# petola

u dah byk membantu dari segi building a correct foundation.
Lain2 biar dia buat assignment sendiri kot...
pendakwa Post at 7-8-2009 13:15


ofkoz..
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2009 09:26 PM | Show all posts
Post Last Edit by petola at 7-8-2009 21:27

btw nampaknya soklan tu cuma berkait epistemologi dan aksiologi saja...

apasal ontologi takda?

adakah kerana dlm sistem pendidikan kita hanya dua aspek itu saja yg relevan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-8-2009 03:58 PM | Show all posts
thanks kpd nurul_zainuddin, penyapu, pendakwa dan petola...

mmg tajuk sy tanya tu untuk assignment sy.. sy dah ada bahan, tp awal2 dpt assignment sy cam blur..that's y sy tanye kat sini utk dptkan gambarannya....

jadi, ini memudahkan sy nk truskan assignment sy.. terima kasih byk2 atas ptolongan kwn2..
Insyallah, pas dh wat assignment, sy akan bgtau jugak rumusan dr pemahaman sy dlm topik ini..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-8-2009 04:00 PM | Show all posts
Post Last Edit by petola at 7-8-2009 21:27

btw nampaknya soklan tu cuma berkait epistemologi dan aksiologi saja...

apasal ontologi takda?

adakah kerana dlm sistem pendidikan kita hanya dua  ...
petola Post at 7-8-2009 21:26


ontologi pn ade, tp sy x tanyela memula bukak thread sbb xditanya dlm assignment sy..
Insyallah, sy akan sertakan sekali maklumat ttg itu...

sy pn masih br dlm dunia pendidikan nie, jd bantuan korang nie sedikit sbyk bg sy gmbaran...thanks again..
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2009 11:16 PM | Show all posts
This is not a daunting  research if you have a basic knowledge of western philosophy. There are plenty of materials in the net. Seriously, to start with you must understand  the  meaning of epistemology and axiology..Then you proceed with reading on how these two  branches of philosophy fit in the terms of human education from the time of antiquity to  post modernism era. Epistemology and Axiology are not alien to Islamic scholars. Muslim  has mastered the works of Plato, Aristotle and Neo-platonic when the Western Europe is still in the dark ages. Muslim world keep the torch of the almost forgotten works burning in places like Damascus, Andalusia and Baghdad. The contributions of Greek philosophy in the advancement of Muslim knowledge in Science, Astronomy, Mathematics, Theology and logic are abundance.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2009 12:25 AM | Show all posts
ok... sy dh kumpul maklumat n tgh mengolah ayat utk assignment sy.....

tp sy nak tanye, byk info sy dapat nie menyentuh ttg falsafah barat n falsafah Islam..adakah maklumat ttg falsafah nie ble di aplikasikan dgn pendidikan barat n Islam? atau ia tll meluas?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2009 12:26 AM | Show all posts
ok... sy dh kumpul maklumat n tgh mengolah ayat utk assignment sy.....

tp sy nak tanye, byk info sy dapat nie menyentuh ttg falsafah barat n falsafah Islam..adakah maklumat ttg falsafah nie ble di aplikasikan dgn pendidikan barat n Islam? atau ia tll meluas?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2009 12:30 AM | Show all posts
Post Last Edit by nohuladha at 16-8-2009 00:33

utk assigment nie...ia utk subjek "falsafah pendidikan malaysia"...
esemen sy nie kene wat dlm btk esei 5 m/s..

ape yg sy susun utk diletakkan dlm esemen sy tu camni:-
a) apa itu falsafah
b) apa itu falsafah pendidikan termasuk apa itu cabang falsafah
c) apa itu epistemologi
d) apa itu epistemologi pendidikan barat n islam
e) apa itu aksiologi
f) apa itu aksiologi pendidikan barat n islam..

ok x susunan camtu? terhad btl nk isi dlm esei tu..just 5 m/s...

tlg bg pandangan yer..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2009 12:32 AM | Show all posts
Post Last Edit by nohuladha at 16-8-2009 00:39

apa itu epistemologi?
Epistemologi adalah antara cabang falsafah yang memberi penekanan kepada ilmu yang turut dikenali sebagai teori pengetahuan (Theory of Knowledge) yang berdasarkan kepada kebenaran. Persoalan timbul dalam cabang ini ialah sifat serta proses mental atau kognitif dan kaedah mengesahkan kebenaran sesuatu idea bagi dijelaskan menjadi ilmu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2009 12:40 AM | Show all posts
info yg saya dpt kebanyakannya buku kat library..
kat tenet ade, tp lecturer sy nk rujukan dr buku...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2009 09:17 PM | Show all posts

hmm...interesting ..interesting

Post Last Edit by mbhcsf at 16-8-2009 21:25

hmmm..........banyak apa , banyak intro lah sdr/i....

kalau saya lecturer  i tak akan ulang balik semua benda tu becoz

a)  i am sure your lecturer will surely know about that -

b) you as student in education feild must know of BLOOM TAXONOMY - who is this guy ? well get to know his  theory on the level OF thinking

c)  i am not an expert in  the  field  but I want to challenge you a bit  - like LEARN TO FIND   A GOOD SYNTHESIS ?

ni bloom level 5 - higher hierarchy of thinking becoz _ it is yOUR LEVEL -- under grad level/ post grad level
try to  be analytical and critical ......cari persamaan , perbezaan , point of contras ,  formulate your own conclusion..ni baru YOUR LEVEL ...so your approach to the title given  susunan topik assignment  tu penting - 4/ 5pages  ? like 1500 words tak banyak nak tulis  sangat pun..tapi  your approach tu ...cam ner nak present the assignment tu jadi  catchy, punchy , concise and precise and of high quality ?

asyik asyik apa dia X apa dia Y , tang mana hasil sintesis pemikiran you ? journal rujuk tak ? ni pun penting ....
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2009 09:19 PM | Show all posts
in the west , they  are seeing this.....to get a good grade , quality grade assignment

~ sekadar  cadangan yer , jgn ambil hati yer awak....good luck...jgn pandang lekeh pada assignment sebab kat sini manisfestasi minda dan effort  akan dinilai ....
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.100903s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list