CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
Author: ainnymidie

[Merged]All About Kisah Seram Highway/Jalan Plaza Tol

    [Copy link]
Post time 29-6-2011 03:46 PM | Show all posts
Reply 2024# NoX

Owh yeke hihihihi....
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 21-7-2011 04:49 PM | Show all posts
dah tak dak cita ka kat benang ni...
erm...

baru-baru ni, 8 julai, hari jumaat malam, dalam kul 8 malam gerak dari penang nak balik kampung kat pedu. tapi tak ikut hiway, kunun nya takut jalan sesak la kan..
sy ngan usben ikot jalan kulim-kuala ketil-bukit selambau sampai ke pedu.

mulanya sy nak ikot hiway ja, tapi usben kata, kalo kul 8 malam gerak dr penang, jalan belakang tu banyak keta lagi... so, tak la takot sangat...
dari kulim okey lagi la, jalan ada lampu, tapi bila da masuk jalan kuala ketil nk ke bukit selambau segala tu, gelap!
kawasan bukit2, ladang2 kelapa sawit la, pokok2 getah la...
tapi sebab awal lagi, sy pun mcm cool ja la kan...

bila sampai kat 1 kawasan hutan tu, ada 1 keta bagi lampu.
ingatkan ada road block kat depan, rupa nya tadak pun. then, jalan lagi dalam 1km, ada lagi keta yang selisih ngan keta kami tu, bagi lampu lagi...
kali ke 3, lori pulak bagi lampu... haiyoooo...
sy da tak ter pikir benda lain dah.. kebetulan time tu mmg dok baca benang ni.. dalam hati dok ingat, "ada hantu ka atas keta aku neh!". tapi keta x pulak rasa berat ke, atau bunyi pelik2 ke atas keta tu...

tapi usben mmg rileks ja...
dia mmg berani, sebab masa bujang dulu, dia selalu balik ikot jalan tu naik motor!

tapi alhamdulillah, sepanjang perjalanan tu memang tak nmpak la "benda" pelik2... cuma tertanya2, kenapa keta dari arah sebelah bagi lampu kat kami..
bila sampai kat area pendang, kampung siam, naka semua tu, tak pulak keta yang berselisih tu bagi lampu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2011 02:10 PM | Show all posts
salam semua...saya baru disini...seronok  baca mcm2 kisah misteri forumer semua. Insyaallah kalu brksempatan saya akan citer ngalaman saya juga ye...
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 11:56 AM | Show all posts
Post Last Edit by bbalik at 22-8-2011 11:57

ada terima emel nih... serammm....

Not sure how true…beware n be extra caution while drive thru Pagoh –
Tangkak, N-S hiway…




Salam semua...

Bukan meminta simpati, sekadar peringatan untuk semua  pengguna lebuh raya
utara selatan...

Jam 1.50 Petang....

Pada hari isnin 9-3-2009 baru ini saya melalui jalan dari  KL ke JB, setibanya
di antara Tangkak dan exit Pagoh KM 148 kereta yang saya  pandu tiba2 hilang
kawalan, berpusing dan berhenti selepas seketika berpusing  didalam longkang
besar di tepi h/way tersebut. Mungkin akan ada suara² nakal  menyatakan saya
memandu laju, mmg patut la termasuk dalam longkang tetapi semasa  kejadian
tersebut saya hanya memandu pada 100km/j sahaja...

Semasa itu yang bermain difikiran adakah berlaku  mechanical failure? tayar
pancit ke? atau tayar tidak mencengkam jalanraya  akibat waterpool dibahagian
tertentu h/way tersebut...
Alhamdulillah keluarga saya selamat, anak yang sedang  bermain2
dibelakang...... dengan izin Allah side curtain terbuka dan menghalang  muka
anak saya dari terkena cermin tingkap. (VOLVO FOR LIFE)  hehehehe


Terima Kasih tidak terhingga pada Dino & Yambest yang  sanggup datang dari
JB....
Yambest - Terima Kasih tolong bawakkan barang2 aku n  hantar adik2 ipar aku ke
airport - sempat lagi diorang naik flight ke  Sarawak
Dino - Terima Kasih amik aku kat tepi jalan h/way (bahaya  tu melintas h/way) -
masuk tangkak buat report polis, hantar aku ke bengkel  pastu hantar balik ke
JB...... takziah juga (mak dino sendiri accident n  sekarang ni ada hosp. -
patah tulang bahu n rusuk)

Jam 2.30 petang

Seketika selepas mengambil gambar kereta saya dan setelah  menghubungi polis
serta PLUS sebuah kereta Peugeot berwarna silver dari lane  kiri didepan mata
saya juga berpusing nampak macam gerak perlahan je semasa  berpusing. Saya
nampak dengan jelas kerana ketika itu saya duduk berhampiran  dengan kereta
anggaran kelajuan kereta tersebut hanyalah pada 60-70km/j  sahaja... Anggaran
kerosakan hanyalah sekitar RM2000- RM3000 sahaja, roda kiri  hadapan serta
fender kiri sahaja......... Adakah kebetulan mechanical failure  atau kecuaian
saya dan pemandu kereta kedua ini?



Jam 3.20 petang

Polis penyiasat trafik dari Balai Polis Tangkak  sampai...

Ketika saya dan 2 orang adik ipar saya berbual dengan  owner kereta yg kedua,
sebuah Honda City juga berpusing dan melayang kearah kami  yg sedang berbual di
seberang longkang. Dalam keadaan kucar kacir tersebut kami  cuba lari dari arah
kereta yg datang dan spontan terus melompat menyeberang  longkang h/way
tersebut. Keadaan kereta Honda tersbut agak teruk dan nampaknya  body Honda ni
ringan melayang terus menyeberangi longkang dan melanggar 2 tiang  kebun
diberhentikan oleh pokok2 kecil seolah2 belukar diseberang longkang  tersebut.
Adik ipar saya cedera akibat terjatuh semasa  melompat......

Jam 3.30 petang

Ketika kami membincangkan perkara2 yang perlu dilakukan  selepas kejadian,
tiba2 sebuah kereta Mercedes Benz S350 juga berpusing dan  menghala juga ke arah
kami nasib kami baik kerana kereta tersebut telah  dihentikan oleh kereta
Peugeot ,  jika tidak memang kami yg sedang berbual  kena sapu dengan Merc
tersebut............ Peugeot - telah remuk belakang, tepi  dan hadapan (total
loss).. Malang nasib pak cik tu... asal rugi 2k-3k terus  total loss....

Pegawai penyiasat trafik terus mengarahkan bomba datang  untuk melihat keadaan
jalan serta kami diarahkan untuk berdiri jauh dari kawasan  kejadian... Jawapan
bomba - Jalan raya tidak mempunyai  minyak.......................... bomba terus
pergi selepas tgk  lokasi......................?????

Persoalannya disini adakah betul diperkatakan bahawa jalan  tersebut disabotaj
oleh tow truck yang cuba mencari keuntungan? atau, kecuaian  dari PLUS yg tidak
menyelenggara jalan dengan baik? atau, benarkah dakwaan  penduduk tangkak bahawa
KM 131 - KM 168 mempunyai sesuatu yang aneh? misteri?  penunggu?

entahlah.... mcm mana pun nasihat saya berhati2 lah dengan  jalan
tersebut............................... (sekian laporan saya)               
;-)



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 12:26 PM | Show all posts
gambar tak leh tgkk pulaa
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 09:30 PM | Show all posts
Ada satu tahun ni kitorang konvoi balik dari kampung kat kulai, johor nak balik melaka. Saya naik van pakcik dgn sepupu yg lain. Gerak plak dah tgh malam...dalam pukul 11 mcm tu. Mcm biasa lalu highway exit kulai...lalu machap, yong peng, pagoh sume.

Tgh semua mamai2 sbb ngantuk, tiba2 cousin saya menjerit "Ape tu???". Kitorang yg lain tercengang2...ape benda?? Tapi sepupu ni diam je tak ckp. Dia sandar balik pastu tutup mata.

Sampai rumah tu baru dia bagitau....dia nampak cam ada benda terbang sekali kat luar cermin van sambil bawak keranda.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2011 10:54 AM | Show all posts
penah ngaji ader ustaz nih bagitau kebanyakan syaitan akan tunggu di dalam tandas dan di jalanraya... sebab tuh dua tempat ni banyak berlaku kematian.. tak termasuk yang sakit2 tenat lah..
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2011 12:15 PM | Show all posts
Org kata, area kawasan Pagoh tu, mmg agak horror dan keras. Alhamdulillah, selama aku menggunakan laluan tersebut (kalau balik ke kg, mmg akan exit pagoh), takde yg kaco aku...pastu, mak aku pesan, kalau dah lebih pukul 8 mlm dan takde bnyk kereta, jgn ikut Pagoh...aku akan exit Tangkak...(anak yg baik,ikut ckp mak)

Nak dijadikan cerita, sepupu lelaki aku pernah kena kaco di Pagoh ni (lepas exit Pagoh)...seperti yg diceritakan pada aku, dia ni nak hantar kawan dia..waktu mlm baru dia gerak hantar kawan dia (dia drive kereta)...lewat pukul 1 am tu, dia baru sampai ke exit Pagoh tu..lepas bayar tol, dia memandu seperti biasa...mmg keadaan Pagoh tu gelap...kiri kanan mcm hutan aje..

Betul2 kat area RnR Pagoh, zupppp..! kat depan sepupu aku ni...benda putih terbang melintas dpn kereta sepupu aku ni...terus terbabas dia sampai langgar divider...menggigil tunggu family dtg ke ctu..yelah,mana tau benda tu kaco lagi..padahal, bersebelahan dgn RnR Pagoh tu...dia tunggu kat RnR Pagoh sebab boleh ikut laluan belakang even tak masuk highway pun...demam2 budak tu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 24-8-2011 01:58 PM | Show all posts
dah tak dak cita ka kat benang ni...
erm...

baru-baru ni, 8 julai, hari jumaat malam, dalam kul  ...
ainee_darweena Post at 21-7-2011 16:49



   org pedu..?? sama kampung dgn aku la..tok aku duk pedu..
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2011 01:47 AM | Show all posts
Reply 2032# quzpid


before puasa haritu saya ada balik ke segamat ikut exit pagoh. saya setuju memang kalau lewat malam lalu situ, memang sunyi tahap dewa dewa la.. scary. sebab apa, masa saya lalu tu tengah hari buta pun rasa suspen semacam... town dia agak isolated, tak la banyak kereta lalu. jalan dia tak straight (hala ke segamat). takleh imagine camna kalau lalu bukit kepong tu malam2 nak balik segamat. biasa saya exit yong peng, tapi aritu terbabas lak... ;p
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2011 09:13 AM | Show all posts
Reply  quzpid


before puasa haritu saya ada balik ke segamat ikut exit pagoh. saya setuju meman ...
darlingangel Post at 27-8-2011 01:47


scary tau kalau ikut jalan tu balik segamat. aku yang dulu hantar kawan aku kat felda lenga batu 27 dari muor kul 1 pagi pun dah rasa seram sejuk. dengan lampu jalan takde, malam berkabus pulak time tu..pehh...nasib baik kete takde pape and yang paling penting, balik tu berdua. kalu balik ke muar sorang memang takdela aku nak ngantor kawan aku tu balik lenga..

tu belum jalan dari lenga ke bukit kepong-segamat lagi tu..
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2011 03:29 AM | Show all posts
Reply 2035# billionman78

betul tu billion... tak usah malam billion oi.. saya lalu siang pun cuak semacam, especiallly tang bukit kepong segamat. itu travel ngan mak ayah tu... waktu siang. kat bukit kepong cam saspen je tengok atas2 bukit tu.  sudahlah jalan hala ke segamat lalu lenga lepas keluar exit pagoh tu, tak lurus, cam litar Formula One. Haru wooo
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2011 09:58 AM | Show all posts
silap2,kalau ada 'rezeki', kite akan berjumpa dgn makhluk yg lain...siap berlumba lagi dgn kite....aku kalau balik kg, pastu kalau sampai kat Exit Pagoh tu agak2 waktu maghrib, seriau aku....aku akan pastikan aku sampai area tu before pukul 7 pm (sebab balik lepas office hour)...
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2011 07:59 AM | Show all posts
Reply 2014# ieyla1979

Pernah jugak terjumpa org berjalan sorang2 tepi highway gurun menghala ke utara,
Lepas RnR skit jer.
Jam lebih kurang pukul 10 mlm, hari khamis klu xsilap.
Muka xnampak langsung mcm xda wajah, Rambut panjang.Pkai baju Putih siot.
Kaki pun xnampak.
On the spot nampak, my father ambik lane kanan skli
Keter2 lain yg follow pun sama jgk.
Tanya parent, diaorg ckp jgn tegur.
Tyme tu, tahun 2000.
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2011 08:19 AM | Show all posts
Reply  ieyla1979

Pernah jugak terjumpa org berjalan sorang2 tepi highway gurun menghala ke utara ...
#PenDrive Post at 29-8-2011 07:59


orang ke, hantu? huhu..
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2011 08:25 AM | Show all posts
Nak kata org tp xnmpk muka,
mukanya cam kosong jer.
mata, idung dan mulut xada.
hantu ler kut
Klu org bleh nampak muka ngan  jelas.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 30-8-2011 10:40 AM | Show all posts
aku pun selalu ikut jalan ko sebut tu..
selalu ulang alik melaka - kl..
memang bas banyak yang ...
capiloton Post at 16-5-2011 12:22

ermmm sebenarnya ramai pemandu kereta yg mempunyai lesen keter nie tak tahu pasai bas yg hanya boleh memotong dilane tengah..dan tidak boleh memotong dilane kanan...errmmm ilah pun tak pasti naper ramai yg tak tahu..hu..hu...malah kawan opis ilah pun ada berkelakuan mcm sedara kita nie..bila bas ekpress highbeam dia dilane tengah ..dia wat muka derk dan buat hati keras..siap cakap..lane kanan punyalah kosong ..naper tak nak potong kat situ..tepuk dahi ilah bila dia citer kat ilah..terus ilah bagitau kat dia pasai bas kalau nak motong takleh motong kanan nanti kena saman..terus dia bagitau..masa aku belajar amik lesen takder bagitau pun....aduihlah..geleng kepala ilah
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2011 03:06 PM | Show all posts
Reply 1007# zairizain

aku bc kisah seram smua ni, xde rs seram lgsung pn.cuma bminat dgn bnda mistik ni.kagum gak la dgn org yg jumpa tu.hehe insan terpilih jek.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2012 03:28 AM | Show all posts
da xde cite2 baru ke....senyap je....btw tread kisah seram highway is my favourite yeah
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2012 08:29 PM | Show all posts
Ada tahun 2001.
Balik dari Sungai Petani ke KL.

Waktu tu pukul 6 - 7 petang.
Dekat Perak Lebuh  ...
sya_sugar_sugar Post at 10-9-2006 22:09


Pengalaman adik aku sendiri.. diceritakan oleh dia sendiri sampai meremang2 bulu roma dia..

Dia nak pi dating dgn gf dia kat KL.. naik motor LC135.. dari Bukit Mertajam, Penang.. dia keluar rumah dalam pukul 3-4 pagi.. waktu dia naik atas hiway PLUS tu, memang lengang gila.. boleh dikatakan dia sorang saja sepanjang jalan tu.. setiap 10KM-20KM baru berselisih dgn kenderaan lain, ataupun jumpa kenderaan dari arah berlawanan..

Masa tu dia naik motor di lorong kiri, bukan lorong kecemasan.. pastu dia tak ingat area2 mana tapi sebelum kuala kangsar (dia rasa mcm area2 bukit merah/gunung semanggol/bukit gantang), tiba2 dia nampak ada kereta duduk lane di paling kanan.. yang menyeramkan kereta tu menghadap arah bertentangan, di atas hiway arah yg sama.. adik aku agak waktu tu nak dekat2 Subuh dah, sbb dia plan nak berenti RnR utk semayang Subuh.. makin lama makin dekat, dia nampak cahaya lampu kereta tu.. tak bergerak2, still menten kat lane kanan.. mula2 adik aku ingat eksiden ke hapa ke.. tapi dia pikir, apa kehal eksiden pagi2 buta nih.. dia pun selamber lalu sebelah dan dia perasan kereta tu kaler putih, jenis saga aeroback (saga lama tahun 90'an) dan sorang pun xde dlm kereta.. apa lagi, lepas2 tuh terus dia pecut motor mengalahkan rossi..

keta siapakah yg tersadai di tengah hiway pagi2 buta itu??

Wallahu'alam..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

14-8-2022 08:17 PM GMT+8 , Processed in 0.195162 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list