CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: ainnymidie

[Merged]All About Kisah Seram Highway/Jalan Plaza Tol

    [Copy link]
Post time 16-5-2011 12:22 PM | Show all posts
Post Last Edit by capiloton at 16-5-2011 12:29
setuju.... setuju sesangat.....
aku pun tiap2 minggu, lepas isyak ari jumaat tuh balik AG, kuar tol SAT nih
so far, Alhamdullilah lar takder apa2 (mintak2 biar lar takder pape sampai bila2, Amin..)
cuma yang aku bengang nih sikap pemandu
contohnya macam malam tadi aku dari kg
kat pedas linggi, aku  bawak 100km/j jek, ikut jek lane tengah
tapi ada lar bas persiaran beam kat aku sepanjang jalan, aku wat bodo jek lar..
dekat giler plak kat belakang aku
padahal kiri kanan kete kurang
taknak pulak dia potong!!!
last2 dia potong aku & himpit betul2 kat tepi kiri aku, hon kuat giler babas
aku plak yang kena ketepi kanan sikit nak elakkan dari tergesel bas tuh, sib baik lar kete lane laju tuh jauh lagi
OMG....... kalo macam nih lar sikap pemandu msia, jangan salahkan cik pon ker.... cik gula2 ker... cik etc ker... kalo eksiden!!
andik Post at 15-3-2011 10:40


aku pun selalu ikut jalan ko sebut tu..
selalu ulang alik melaka - kl..
memang bas banyak yang bawak laju..

aku cuma nak sebut..
kalo lane belah kiri takde kereta, memang ko kena duduk kiri ler..
lane sebelah tengah dan kanan, untuk kenderaan yang lagi laju..
takkan bas tu nak potong ko sebelah kiri, or guna lane yang paling kanan..
bas mana bole guna lane yang paling kanan.. polis nampak memang kena saman..
dia bole guna lane kiri sekali or tengah jer..
dan kereta/bas memotong di sebelah kiri adalah SANGAT MERBAHAYA !

aku pun penah bawah 120km/h ikut lane yang paling kiri sekali..
sebab apa?? lane tu kosong.. dan ada kenderaan yang lagi laju dari aku nak potong aku..
jadi kalo ada kenderaan nak memotong, dan lane kiri masa tu kosong, ko kene ke kiri bagi jalan ler..

ko penah dengar road hogging ??
pemandu malaya banyak buat.. dan ko salah sorang nyer..  hehehe
bukan hanya pandu laju jer bahaya..
tapi pandu perlahan di lorong laju pun bahaya jugak..

sori mod lari tajuk..
orang malaya suka salahkan orang lain, tapi salah sendiri dia tak nampak..
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2011 11:15 PM | Show all posts
Post Last Edit by ghulam at 22-5-2011 23:18

Aku ada berborak dengan sorang driver bus plusliner, sembang2 tentang pengalaman2 seram dia masa bawak bas..

Antara tempat2 keras yg dia biasa kena ganggu ialah kat LPT, Bukit Bauk ke Dungun. Kat karak, dia kata belum pernah pulak.

Ada satu kes tu, dia dgn co driver dia, menuju ke DUngun, masa tu tak ada penumpang, sebab semua penumpang dah turun kat kuantan. Co driver dia tidur kat seat belakang sekali, dia pulak drive bas. MAsa lalu kat area bukit bauk tu, masing2 dgr clear suara pompuan mengilai dalam bas, co driver yg tido kat belakang tu terjaga dan terus meluru ke depan, bukak semua lampu dalam bas, terang benderang bas tu malam/awal pagi tu.

Ada satu lagi kes yg member ni cite: Dia ada sorang je penumpang nak ke KT, tapi turun kat DUngun dan esoknye baru naek bas lain ke KT. Semua penumpang lain dah turun kat kuantan. Bila sampai kat DUngun, penumpang ni pun turun lah, dan driver ni nak kunci dah bas, tetibe penumpang ni kata ada sorang lagi dalam bas tak turun. Driver ni yakin ada sorang je penumpang ke DUngun, dan driver ni assume mungkin penumpang tadi mamai sebab baru bangun tido. Bila dah siap kunci bas, masa nak lalu tepi bas tu, tetibe driver terpandang susuk wajah dalam bas dan tengah tutup langsir. Terkejut driver ni. Dia panggil balik penumpang tadi yg kebetulan ada lagi kat area tu teman dia naik atas bas utk periksa. Bila naik dan check, tak ada pun langsir yg bertutup, sume berikat, pastu tak ada pun org dalam bas tu. Driver tu cepat2 kunci bas dan balik cepat2.

MEngikut pengalaman dia, kat LPT mmg banyak kes, tapi dari 10 kes yg dia alami, dalam 2-3 kes sahaja yg ada saksi org lain (org lain pun nampak kejadian tersebut). Ada satu kes tu, dia nampak ada 'org' tunggu tepi highway malam2, dia siap slowdown dan reverse sket ke belakang utk pastikan yg dia nampak tu, sampaikan ada satu makcik dalam bas tegur dia, jangan layan gangguan2 mcm ni, dan tak payah berenti bas.

Sekadar coretkan pengalaman org.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2011 09:12 AM | Show all posts
Reply 2006# ghulam


   
pemandu bas mmg banyak pengalaman mcm ni kan.... klu ader lagi korek2 la ye n share dkt sini... best citer awak...
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2011 10:51 PM | Show all posts
Takpe.. nnt aku sembang dgn dia lagi.. banyak lagi yg dia nak cite malam tu, tapi aku je yg tak ambik port, tukar topik laen..

Akan bersambung~
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2011 11:18 PM | Show all posts
Aku ada berborak dengan sorang driver bus plusliner, sembang2 tentang pengalaman2 seram dia masa baw ...
ghulam Post at 22-5-2011 23:15



huhu.. best citer pengalaman benar dari driver bus ekspress ni..sangat seram..
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2011 12:20 AM | Show all posts
Reply 26# inazlina


    dekat area mana tu?balai ringin ke?
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2011 05:13 PM | Show all posts
nak cite gak lah... hehe

thn 2005.. zaman naik motor nih.. sanggup g slim river jmp awek dari ipoh.
pas jmp tu.. dah dlm pkl 5 ptg, aku pon nak beransur la balik ke ipoh.

aku x ske ikot jln lama, so aku masuk hiway slim river.. masa tu motor baru gak la kluar, mmg sedap la kan.. pastu dah lps area tapah kot aku x ingat la. aku ikot la sebijik lori nih. mcm lori tesco kot yg bdn dia kaler putih tu. aku x ingat lori ni bwk ape. tp lame gak la aku follow blkg, cucuk angin la katekan (tp xde la rapat sgt, x berani plak) haha

smp kat area gua tempurung tu (masih dlm hiway) tetibe bau wangi menusuk ke idong aku. time ni around maghrib. nak kate bau dari lori tu, jauh dah wey aku ikot lori tu. nak kate kete lain, mmg la ade kete. tp teramat2 la jauh. wangi sgt, aku x penah bau. mcm bunga2 bau dia. nak kate bau awek aku, aku sengsorang je time tu. huhu.. sengsara kot.

pastu x tunggu dah. aku potong lori yg aku ikot tu, x tgk da side mirror. konsentrate je tgk dpn. pastu smp je exit gopeng, aku terus kluar. uhuhu. aku x tau la amendenye. tp kat situ mmg bkn tmpt biasa2 kan kat gua tempurung tu??

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2011 05:40 PM | Show all posts
highway area perak ni mmg byk cerita gak ek...
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2011 05:40 PM | Show all posts
highway area perak ni mmg byk cerita gak ek...
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 11:56 AM | Show all posts
perkara ni terjadi last week kat hubby aku... dia ngan kengkawan dia dr KL nak balik ke sg petani ikut highway lah.... masa balik ni dia yg drive... kawan dia lagi 3 org semua dah lena diulit intan... sepjg jalan tu ok je... tp benda ni jadik masa dia masuk terowong... elok dia tgh drive dlm terowong tu... tetiba terbang satu kain putih dengan rambut panjang melintas depan kereta.... dia pun brek mengejut lah... waktu tu dlm kul 3 hingga 4 pagi.... kawan dia yg sorg duk depan tu terjaga terkejut sebab brek tu... kawan dia pun tanya... hang brek pasai pa... dia kata takde apa nanti aku citer... kawan tu pun sambung balik tidur... sat tu kuar je dr terowong.. elok je cik pon tu berdiri kat atas divider... hubby aku buat tak tahu je....

pehh... aku yg seram bila dia citer kat aku kelmarin.. aku tanya nampak tak muka dia... hubby aku kata tak nampak muka... tp rambut panjanggg...... melintas depan cermin tu yg aku tak leh tahan tu....

rupanya hubby aku kata selalu dia nampak benda2 ni kat highway... sebab mmg dia selalu ulang alik penang ke sg petani ke alor setar... tp mmg dia ada bgtau aku... kaw gurun tu mmg scary... yg tmpt awek baju merah tu... hehehe...

selalu kalau lalu area fly over kat gurun tu... meremang bulu roma dia.... dan selalu kalau sampai area tu... aku ngan hubby automatik tak bercakap... dua2 akan diam aje... entah kenapa aku pun tak tahu....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 02:49 PM | Show all posts
Reply 260# eiyoei


    eiyoei org meru ke??sy pon org meru gak..jln 2 hampir setiap hr sy lalu..kira jln utama sy gakla klu g keje..kt ctu mmg seram sgt bla mlm..prnh aritu blik dri perak lalu ctu kul 1 & 2 pg..mmg doa byk2...jgnla jumpa pape..huhu..sebb ctu klu mlm snyi sgt...kdg klu ctu mlm..rs cm ade je org kt blkg..tkut sgt..mmg sy xpndgla crmin blkg 2..smpai la kt kg budiman 2..brula tgk crmin blkg..huhu..
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2011 11:50 AM | Show all posts
assalammualaikum,salam 1 malaysia.
     ade satu kejadian berlaku atas diri aku.beberapa minggu yg lepas,dlam bulan 5 thn ni.oleh kerana aku bekerja di jb,suami aku di melaka,setiap minggu aku akan berulang alik jb-melaka.lepas balik kerja,hari jumaat aku drive balik melaka.biasanya aku balik semula ke jb utk kerja pada ari isnin pagi sebelum subuh aku bertolak.
     macam biasa pagi2 dalam jam 4.30am aku akan bertolak balik ke jb.memandangkan kereta suami aku adik aku pinjam,jadi aku kena antar suami aku balik umah family aku untuk ambil kereta husband aku sbb pagi nnt husbnd aku nak pergi kerja.
     spnjang jalan menuju rumah family aku,suami aku drive,x jauh pun kurang 10 minit jer sampai.aku dok sebelah driver then mata aku fokus ke depan jalan jerlah.kejadian ni terjadi kat jalan highway durian tunggal sungai udang.apa yang aku nampak waktu tu,masa kejadian kabus memang tebal.aku nampak ada lori besar depan kereta kami.aku diam jerlah,sbb aku anggap itu lori biaselah.lampu lori tu malap.tiba2 lori tu ghaib mcam tu jer.
   aku tanye laki aku."mane lori tadi?" suami aku pun jawab' "abg dah potong". kebetulan kereta berhenti sebab ade trafic light,aku pun mencari2 lori tadi tapi xde.lori yang disebelah kereta aku tu bukan lori yang aku nampak.
   "bukan lori ni.lori besar kat depan kite.abang x nampak ke tadi???abang memang x potong.lori tu hilang macam tu aje".aku rase x puas hati.
    lori yang aku nampak tu memang lori besar yang pergerakkannya memang lambat.tapi ghaib.nak kate dah masuk simpang memang mustahil klau aku x nampak sbb lori tu slow dan simpang mendaki ke bukit.dan aku memang pasti lori tu bukan lori biase.ghaib depan mata aku.aku rasa bertuah sebab aku punya pengalaman ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2011 11:57 AM | Show all posts
lagi satu ni pengalaman jiran sebelah di jb.1 family ni nak balik kampung,die org bertolak tengah malam.masuk tol senai trus gerak ke utara.tengah perjalanan,di exit sebelum kulaijaya,jam dah pukul 1.30am.tiba2 kereta jiran aku jadi berat yang amat,jalan slow jer.
si suami ni pun ingat tayar pancit then suami ni pun bhenti kat hentian sedenak/kulaijaya untuk cek tayar tapi xde ape2.mereka pun teruskan jalan.keadaan masih sama,berat walaupun jalan rata.yang isteri dah lain macam,meremang bulu roma.macam2 ayat mereka baca.lamalah juga mereka hadap benda ni.dalam setengah jam tiba2 kereta tu trus jadi ringan semula dan jiran aku ni bersyukur sangat sebab x jadi ape2 pada family dia dan x nampak ape2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2011 02:51 PM | Show all posts
ni pengalaman orange yg simple jer...
masa tu on the way balik kpg dgn hubby. Area Kota Tinggi. Tengahari buta dengan panas teriknya. Jln tu mmg dlm 20km tu jalan lurus jer laaa..xder belok2. So tghari buta kereta mmg x byk laa. So nampak la ada sebiji lori ni kat depan kitaorang tp jarak mmg jauh laa...ada la dlm 100meter. Aku pun tak tahu haa 100 meter tu camner jauhnya.. Tp jarak antara kami tu lebih kurang mcm boleh masuk 4 biji bas yang bergerak ler.

Hubby aku bawak slow jer dlm 80km/j. Baru sat  kitaorang borak2 tetiba aku & hubby terkejut tengok lori tu dah betul2 depan kitaorang. Siap hubby aku terpaksa break lagi. Aku cam pelik laa...sebb dlm masa beberapa saat lori tu leh kat depan kitaorang. Aku ckp ngan hubby aku..'Eh..tadi kan lori ni jauh....'Hubby aku pun cam blur jer muka dia sbb dia pun cam tergezut.

Itu jer la citer aku....hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2011 11:03 PM | Show all posts
salam cekin..best2 citer korg ada yg seram,lawak pn ada
penoh berperisa
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2011 12:24 PM | Show all posts
mcm ni boleh tak kisah dari kwn aku diambil dari blog dia...

cerita ni berlaku kat gua musang kelantan..ada sorang taxi driver ni suka sangat cari duit lebih..dia selalu bawak teksi malam , lepas tu kalau orang naik, dia kenakan mahal2..orang terpaksalah sebab takut nak tinggal sorang2...

satu malam tu, dia tengah tunggu mangsa kat stesyen bas kat bandar tu..dia tu tunggu bas express dari mana2 yang sampai tengah malam buta..sebab lama tunggu tapi takde pun bas sampai, dia pun nak chow la....tengah dia start engine teksi tu, ada satu bas dari kl menuju ke kota bharu singgah kat situ. tapi ada sorang aje penumpang yang turun. pompuan seksi pulak tu...dia pun tersengih la....nampak mangsa la tu....dia pun cepat2 keluar dari teksi dan pegi kat pompuan tu..cantik jugak pompuan tu..rupa dia, sikit2 macam you la.... ( just kidding..)

tapi pompuan tu bawak beg tangan aje..dia pun offer la nak hantar pompuan tu..sebab malam dah larut, embun pun dah turun dan lagi pulak senyap sunyi kat bus station tu, pompuan tu pun setuju ajelah....(baik2 sikit..dah nak suspen ni...) lepas tu, pompuan tu pun duduk la kat seat belakang..kampung dia lebih kurang 15 minit dari bandar tu...tapi memang ceruk gila la..

teksi driver ni ingat nak berbual2 ngan pompuan tu sepanjang perjalanan, tapi pompuan tu senyap aje..pemalu agaknya..masa dalam teksi tu, harum dengan bau minyak wangi pompuan tu aje..sepanjang-panjang perjalanan tu diorang tak cakap apa..

bila dah keluar sikit dari bandar tu, kiri kanan tinggal hutan aje..malam pulak tu gelap gila...mamat tu drive slow aje...

TIBA-TIBA...(jeng..jeng..jeng....), pemandu teksi tu tercium bau busuk sangat....dia cool aje mula-mulanya, tapi makin lama makin busuk pulak..dia dah mula gelabah! dia cuba tengok kat cermin kereta, tapi pompuan tu tunduk aje..makin lama makin busuk! dia pun drive laju sikit sebab dia dah tak sedap hati

dah le sepanjang jalan tu gelap gelita....tak lama lepas tu..diorang lalu kubur orang Islam...lepas aje kubur tu, pompuan tu suruh lelaki tu berenti..dari jauh, pemandu teksi tu nampak le ada cahaya lampu kejauhan macam dari sebuah rumah..lelaki tu dah berpeluh habis! pompuan tu pun tanya berapa bayaran, pemandu teksi tu jawab le, 3 ringgit aje..biasanya, kalau jauh macam tu dia charge sampai 20 ringgit..tapi standaard lah kan..dah takut tu....

lepas bayar, pompuan tu cepat- cepat keluar..lelaki pun lega la..bau busuk pun dah hilang..tengah dia nak start engine balik tu..tiba- tiba ada orang ketuk tingkap kereta dia! dia terus berdebar2 gila...dia taknak pandang sapa yang ketuk, tapi secara automatik aje tangan dia lowerkan tingkap tu..dia jelinglah, lalu ternampaklah dengan ekor mata dia,pompuan tadi kat ingkap tu..pompuan tu masih tunduk..tetiba aje pompuan tu pun cakap:

"Encik, maaflah pasal bau busuk dalam teksi tadi..saya terkentut sebab sakit perut sangat. siang tadi baru makan telur pulak tu..." lepas aje dia cakap tu, dia pun berlari ke arah rumahnya dan kedengaran lah oleh pemandu teksi tu sayup2 bunyi kentut pompuan tu yang tengah sakit perut gila..yang dia asyik tunduk dalam teksi tu sebab dia malu dia terkentut.

Dara Sunti
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2011 01:55 PM | Show all posts
recycle...
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2011 02:00 PM | Show all posts
mcm ni boleh tak kisah dari kwn aku diambil dari blog dia...

cerita ni berlaku kat gua musang kel ...
phanz00 Post at 29-6-2011 12:24


melawok la plok ..ape2 ajelah
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2011 03:06 PM | Show all posts
Reply 2021# NoX

yeke,sory la kalo dah ada mungkin aku tak perasan masa baca tadi...
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2011 03:34 PM | Show all posts
Reply  NoX

yeke,sory la kalo dah ada mungkin aku tak perasan masa baca tadi...
phanz00 Post at 29-6-2011 15:06



    tak... maksud aku dah banyak citer yg versi mcm tu cuma location je yg berubah2...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-6-2022 04:55 AM GMT+8 , Processed in 0.086660 second(s), 28 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list