CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: ainnymidie

[Merged]All About Kisah Seram Highway/Jalan Plaza Tol

    [Copy link]
Post time 16-10-2010 10:43 PM | Show all posts
Kalo tgk keadaan mase eksiden tue mmg mcm laju je. Kalo da terbang tue phm2 la. Tp mmg betul la pemandu lori n bas nie potong kat highway ikut suke ati die je. Aku slalu tgk lori potong lori kat highway. Da la lori tue slow pastue lori yg potong tue lbih kurg je. Abis kete blakang mengelupo brek. Mase time naik bukit lg jenoh aku tggu Lori atau bas nie memotong sesame die. Tp Bas ekspress la slalu bwk laju mlmpau. Ari tue aku balik kampung aku igtkan satu due bas ekspress je laju. Tp semue yg aku tgk lebih 100 je dorg bwk. Erm kan bagus kalo enjin dorg cut smpai 90 je. ade ker
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-10-2010 11:44 PM | Show all posts
x sangka plak kawasan ladang bikam tu angker, sebab aku besa duk lalu x penah kene kaco pun......
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2010 09:15 AM | Show all posts
heheheheh.....kalau camtu...aku rs better letak signboard ( AMARAN . KAWASAN HANTU MELINTAS DIDEPAN ) 100 meter sebelum kawasan tu.....at least pemandu akan alert dan bawak slow2......mcm papan tanda alert pemandu ada lembu melintas kekdahnya....pemandu konpem akan perlahankan kenderaan kan....

Contohnya mcm papan tanda ni....( yg ni konpem telah diedit )...
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2010 09:40 AM | Show all posts
Mr Poch....
Ryna_s Post at 13-10-2010 17:00


Laaa...i ingat jenis yang guling2 tu...rupanya cik poch......
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2010 09:41 AM | Show all posts
rasanya dah penah baca che gula gula sll bersidang kat tetepi jalan area nih kan.... alhamdulillah s ...
adnil Post at 13-10-2010 17:07



Yes...i pun ingat pernah baca...kat forum ni juga...katanya kadang2 dia ada kat divider highway......
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2010 02:57 PM | Show all posts
setiap kali blk kg lalu sini. setakat ni xpnh lg kena ape2. tp jln ke arah tampin kt naning tu cm agak seremm gak laa
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2010 03:14 PM | Show all posts
Kampung saya kat johor & jalan tu mmg laluan wajib utk saya lalu setiap kali balik kg.. ini pengalaman saya sendiri. Ada sekali saya balik drive sorang2. Sampai betul2 dekat Tangkak saya tercium bau darah busuk sangat2 . Saya pernah experience & cium bau mayat orang sebab masa bapak sedara saya meninggal dulu saya yg handle. Jadi bau tulah yg saya tercium masa saya lalu area Tangkak. Bau tu kuat sgt padahal saya tak bukak tingkap pun. Saya pasang aircond. Kebetulan masa tu saya pasang lagu2 Sudirman. Bila bau tu makin kuat, saya tutup lagu cepat2 baca ayat2 suci barulah hilang. Kali kedua saya balik ke Johor, saya nampak kelibat macam kain terbang area Tangkak jugak. Tapi atas dari kereta melayang2. Jadi saya x berapa takut & buat x tau je...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2010 03:14 PM | Show all posts
heheheheh.....kalau camtu...aku rs better letak signboard ( AMARAN . KAWASAN HANTU MELINTAS DIDEPAN  ...
medangmru Post at 17-10-2010 09:15



nape ek aku rasa idea ko ni bernas..mohon PM leh pertimbangkan cadangan ni...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-10-2010 04:02 PM | Show all posts
****bukan kisah di simpang ampat******


me seumur hidup taknah terserempak ngan cik gula2...tapi time lalu karak,leh plak ada pompuan dok melambai2,ala2 nak tahan kete gitu...

ku pon kata la kat ex-bf,'eh,sian org tu...semua org pon takmo berhenti tolong'...ex-bf senyap je...pastu ku pon cakap la,'dgr tak sy ckp pe????diam lak dia'  pastu,lama sket pastu,tempat cerah sket,'nampak tak ada keta rosak ke tak dekat2 ngan dia?xda kan????apa ke benda dia buat tengah2 malam kat tgh2 ni???'pastu exbf ku menjeling penuh misteri*mentang2 dia tau aku neh pengecut!!!!*

pastu ku ngan optimisnya berkata,'ada perkampungan org asli la belakang tuh!mana tau pompuan tadi nak beranak ke apa...'bab menjawab,kasik je kat aku

sampai hari ni ku masih berharap apa yg ku nampak tu adalah org  dan nasib la ku tak beriya tgk 'org' tu...
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2010 09:38 PM | Show all posts
entah beberapa banyakk kali lalu tp kalu mlm  member yg drive, aku mebuta jer.kalu siang aku yg drive, aku rabun malam, asal malam drive 65-80 km/h
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2010 10:51 PM | Show all posts
ishhh.. aku ni pun selalu gak balik tepeng.. kalau balik kl suka berenti kat R&R behrang tu..
tpi mmg selalunya aku balik siang2..tak berani sgt balik malam2...

nyesal lak aku baca kisah TT nie.. nnt mulala dok jeling2 kat KM tu...
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 01:49 AM | Show all posts
...astaghfirlah. area km380 ni dkat2 dgn flyover atas ialah jln behrang tg malim tu ker? dpan tu sg behrang.  @ area slim ?.......area behrang 2020. sy pnah jmpa eksiden btul2 bwh flyover tu...mujur x rempuh kete yg dh eksiden tu(lane tngah lg...gelap).....dan2 ler awak nelipon plus(tngok no, plusline kat tiket). mlm pkul 8...in rush msa tu psal bini kna tahan wad hospital telok anson.  memang mujur baik ler tuhan syg lg...
             ...area femes eksiden ialah antara tol slim - tol sungkai (eksiden pelik2)...smua drebar bas/lori tau ler area ni. jgn le kome laju2 x hengat area ni.

balik kg kang nk cnfirm katne km380 nih.{:1_126:}
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 01:52 AM | Show all posts


bila ai tgk gambar nihh...
kemungkinan besau u terlanggar and terseret sesuatu (besi / cangkuk / bumper keta eksiden) nihh...


kalau waktu siang panas terik mmg tak pelik kalau tayar leh pecah (tayar tiruan)..
tapi waktu malam...
yg boleh memecahkannya... cuma u terlanggar something dan u tak perasang becoz gelap and dgr lagu...

ttg lampu pecah tu...
agak susah nak dikaitkan...
mungkin gak effect dari benda yg u terlanggar tu..
atau,
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 02:17 AM | Show all posts
misteri?.... rasanya tak misteri pun. kita tak bleh terus buat conclusion kejadian tu sbg misteri sebelum kita selidik/kaji/fikir ngapa boleh jadi gitu sbb ada banyak kemungkinan perkara tu boleh berlaku (bukan terus conclude sbb tempat tu ada penunggu, seram, banyak jin, etc.). Sesuatu yg kita tak tau/tak pasti.... belum tentu benda tu misteri.  Kalau tengok gambar2 tu, rasanya lebih kepada faktor disebabkan kerosakan pd tayar tu sendiri.   

i. Kena langar/sondol oleh kenderaan lain - besar kemungkinan tidak, sbb kalau kena langgar tentu tt sedar, terasa hentakan & momentum nya disondol dari belakang, selain tu bentuk & rupa kerosakan/kemek/pecah tu bukan sbb dilanggar (kalau kena langgar biasanya kemek kedalam sbb force/momentum drp kenderaan yg melanggar tu).

ii. Kerosakan tayar - besar kemungkinan ini lah sbb nya. Dari gambar2 tu, tayar tak pecah tapi terkoyak disekeliling tayar & lapisan luar tayar tertanggal, (macam yg selalu berlaku pd tayar celup yg lori selalu pakai). Kalau tengok kerosakan tu, cuma berlaku dikawasan sekitar/sekeliling yg berdekatan tayar belakang yg rosak (ujung bumper belakang, lampu & kat tepi body keter).  Kalau perati betul2 selain warna cat (pink & ijau) ada nampak warna gelap spt warna tayar melekat kat tempat2 yg rosak tu.

Apa yg mungkin berlaku, tayar telah terkopak/koyak makin lama makin besar/panjang sekeliling tayar sebelum tertanggal... sbb keter sedang bergerak & tayar berpusing, koyakan tersebut (yg semakin panjang/berjuntai) akan melibas pada bumper belakang dekat tayar, tepi body keter & akhirnya kena lampu belakang & pecah sebelum tayar yg terkopak tertanggal... tapi tt mungkin tak sedar sbb keter sedang bergerak & terhuyung-hayang sebelum berhenti kat tepi jalan. Kedudukan bumper & lampu belakang dgn tayar memang dekat sbb keter mini & hatchback. Cuba tt ingat2 & cek balik semasa kejadian.... juga cek warna2 hitam tu samada kesan getah tayar @ cat @ kotoran lain?... mungkin takder misteri pun tapi sbb tak penah kena gitu & perasaan cemas/takut terus jer terpikir yg bukan2 & kejadian misteri. Bukan apa, sbb saya penah tengok lori yg pakai tayar celup terkoyak/terkopak & melibas pd kawasan2 berhampiran tayar tu sbelum tertanggal & bertabur atas jalan... mungkin kejadian serupa berlaku pd tt.

Mungkin tayar tt bukan tayar celup tapi tayar pun ada expiry date nya (biasanya 3 yrs selepas dikeluarkan @ manufacturing date)... jadi kena tau banyak perkara tentang tayar seblum beli, jangan pakai beli jer (sbb murah, nampak cantik, kawan cakap ok, towkeh kedai cakap bagus, etc.) bagi mengelakan kemalangan spt tayar pecah, terkopak, etc.  Kena tau spec. tayar sesuai dgn jenis keter (keter biasa, sport, etc), cara memandu (biasa2 jer, aggresive, high speed, etc.), kegunaan tayar (wet/dry), etc. etc. .... selain tu, tyre pressure juga penting sbb underinflation can create an overload on tyre & lower pressure increase heat yg boleh menyebabkan kerosakan pada tayar yg kita tak sedar, lebih2 lagi jika semasa dlm perjalanan jauh at high speed... bahaya!.
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 02:32 AM | Show all posts
bukan ker perhentian ladang bikam ni penah tutup kejap camtu...pernah gak la sekali dua berhenti...tapi disebabkan area ni agak sunyi so tak berani la sangat nak berhenti kat sini...
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 08:11 AM | Show all posts
Reply 59# pokoyo23


    masa tu aku ngah pangku baby,anak yg sulong ngah minum susu kat seat depan duk sebelah ayah dia..tetiba aku rasa sunyi lain macam jer..aku ni mmg jenis kalau pergi balik kg suka tgok kiri kanan jalan dah mmg tabiat aklu drdulu.. tu yg tetiba nampak cik gula2 tepi jalan disebalik semak kat lereng tu.. husband aku tgok aku dr cermin dpan pandang aku kat belakang..tu yg aku cakap ngan dia 'I see what you see... kat kg baru citer' mengigillar juga aku...

macam2 ayat aku baca..dr aku nampak tu aku diam jer..dalam hati zikir tak berhenti...anak2 pula Alhamdulillah senyap jer sampailah kg...kalaulah anak2 menangis time tu mahu aku nangis juga..tapi yg bestnya sampai hari ni kalau balik kg..mesti aku nak juga tgok kawasan tu..hati mmg taknak tgok takut ternampak lagi..tapi, tetap kepala ni nak toleh kat situ..dahlar jenis husband aku ni kalau balik kg..mesti jalan malam..balik ke kl pun jalan malam..kadang tu tengah malam..alasannya..sampai kl  terus boleh g keje..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-10-2010 08:41 AM | Show all posts
aniss lak tk pernah lg nmpak benda pelik kt kaw. tu...tp tk nk lh pas ni nmpak lak..(mainan perasaan kot sbb dh dengar mcm2 citer) kg husband kt masjid tanah...nk atau tk nk kena gak masuk tol simpang ampat... pas ni tk nk lh balik kg malam. kena beringat masa lalu kaw.tu..:re:
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 08:44 AM | Show all posts
Reply 30# card_reader


setakat ni alhamdulilah la...aku tak kena g pehal mmg wajib lalu kawasn tu kalo nak lik kg...
mintak2 di jauhkan...  
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 01:39 PM | Show all posts
heheheheh.....kalau camtu...aku rs better letak signboard ( AMARAN . KAWASAN HANTU MELINTAS DIDEPAN  ...
medangmru Post at 17-10-2010 09:15



    hehehehe...comel nyer signboard mod medang.... tapi kalau ada signboard cam gini.. confirm jalan tu sunyi... orang buta jer yg berani lalu....
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 02:43 PM | Show all posts
sama la...aku sebulan sekali  mesti lalu jln ni,..ye la..aku asal org gombak..tp duk kat kedah..sebulan sekali lek gombak..ikut hiway plus ni...so far alhamdulillah la..tak penah kena ganggu lagi...harap2 tak kena la sampai bila2....tp pasal keter rosak kat tengah hiway ni biasa la....lagi klu rosak plak hari minggu...jenuh nak cari kedai pomen..tensen giler....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-9-2022 01:23 PM GMT+8 , Processed in 0.085026 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list