CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: ainnymidie

[Merged]All About Kisah Seram Highway/Jalan Plaza Tol

    [Copy link]
Post time 3-1-2020 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by AnggunSophea at 3-1-2020 08:45 AM
zaida replied at 13-1-2006 02:03 AM
kalo korang dok ipoh & kwsn2 yg seangkatan dgnnyer, korang mesti tau kawasan kelapa sawit selepas hi ...


Dulu memang seram, tapu sekarang dah clear takda hutan, perompak pulak banyak. Kes samun boleh tahan kat situ. Tapi sekarang sawit semua dah diratakan utk projek lain. Tak pasti projek apa. Tapi sawit memang clear dah area situ. Ada hutan sikit sikit je lagi area kuil India tu. Selekoh kuil tu pu  bahaya, banyak kali lalu situ nampak kereta dah duduk dalam hutan dgn lampu masih menyala. Punca terlampau laju dan selekoh tu mengelirukan. Oramg fikir selekoh sikit je tapi sebenarnya agak tajam. Kalau tak sempat belok memang duduk dalam hutan lah jawabnya.

Cerita ni diceritakan oleh Polis Simpang Pulai sendiri. Kalau nak tahu, area Bandar Seri Botani tu polis ronda ronda naik motor tak masuk. Sebab tu bukan jalan kerajaan, tapi hak milik persendirian. Kawasan perumahan atau taman tu di kawal selia oleh Pinji Botanics Auxiliary Police, iaitu Polis Bantuan sahaja.

So kalau PDRM diorang akan ronda kawasan sawit tu jelah, tak masuk taman area sawit dulu tu. Ada satu tengah malam ni polis ni sampai kat traffic light Botani tu. Ni dia cerita sendiri, bukan cerita atas cerita eh. Dia ronda berdua naik motor je. Masa kat traffic light tu dia nampak ada lembu. So polis ni nak halau lah lembu tu sebab takut ada kenderaan dari arah simpang pulai nak ke Pengkalan akan terlanggar.

Dengan niat suci murni, dia pun tunggang lah motor menghampiri lembu tu nak halau. Sikit lagi nak sampai lembu tu bertukar jadi perempuan pulak. Polis tu tak tunggu apa dah terus U-turn balik balai Simpang Pulai. Apa logiknya lembu bertukar jadi perempuan malam malam buta. Hahahaha naya...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-1-2020 04:43 PM | Show all posts
AnggunSophea replied at 3-1-2020 04:38 PM
Dulu saya duduk area Botani tu. Bersebelahan hutan sawit yang awak bagitahu. Tapu sekarang sawit s ...

pukul berapa kejadian ni..
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2020 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
palmolive replied at 3-1-2020 08:43 AM
pukul berapa kejadian ni..

Polis tu kata nak dekat tengah malam dah. 11lebih macam tu. Jalan tu memang sunyi waktu malam, sebab orang jarang nak lalu
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2020 04:51 PM | Show all posts
AnggunSophea replied at 3-1-2020 04:49 PM
Polis tu kata nak dekat tengah malam dah. 11lebih macam tu. Jalan tu memang sunyi waktu malam, seb ...

aku selalu gak lalu jalan ni kalo gi ipoh..
singgah kt umah abg ipar kt menglembu..
sini jek senang nak potong kenderaan pasal lorong berkembar..
perumahan kt tepi trafik light tu pun dah siap
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2020 06:24 PM From the mobile phone | Show all posts
lala replied at 8-2-2006 08:27 AM
hmm...
jalan tronoh ke ipoh tuh mmg ada aku dgr cite time stadi sana dulu...
jalan dia gelap sgt.. ...

Kat area fly over Siputeh tu pun ada husband cerita. Masa tu kawan kawan dia shift malam ronda jalan kat kawasan hutan sawit area situ. Balai diorang area situ jugak. Tengah budak bujang 2 orang ni dok meronda area Siputeh menghala ke Parit tu tetiba ada bunyi benda berkibar macam bendera. Rupanya baik punya cik pon ke cik lang entah, tengah terbang beriringan dengan diorang kat hutan sawit tu. Jalan situ dah lah macam cameron highland. Mujur tak terbabas 2 orang mamat tu.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2020 12:23 PM | Show all posts
ada beberapa tempat yg bilamana kita lalu di highway ni akan terasa seram sejuk
kekdg x nampak pun entiti tu tp terasa akan kehadirannya


AMJ
mmg biasa ikut highway ni samada keluar melalui ayer keroh atau jasin
klu siang mmg okay tp bila dah mula rembang2 matahari tu mmg akan rs seram walau x fikir pun psl entiti tu. Pernah sekali kena blk muo sbb adik nk bertunang maka mulakan perjlnan waktu mlm dlm pkl 9 dan pilih keluar kat ayer keroh, bila start msk AMJ tu memula mmg okay jer smplah bila dah lps simpang ke ayer molek ms tu bila kita pandang belakang mmg gelap gempita if kita kereta terakhir. Ms tu bkn blk bersendirian tp berdua dgn si bongsu tp tuelah si bongsu ni hmmm asal naik kereta aje terus membuta, terkial2 ler kiat drive sengsorg ditemani bunyi radio. Ms kejadian tu mmg bawa pun slow aje , ms smp simpang nk ke bemban belah kiri kat traffic light tu ada kubur hindu, kat situlah ternampak kelibat kain putih terbang ke seberang jln, terkejut gak tp buat x taw, drive ke depan tu tgk xde kereta wah hati makin cuak, terus pecut sambil doa Ya Allah jgnlah kau temukan aku dgn benda bukan2, aku blk ni utk jenguk ayah dan juga hal keluarga, kasihanilah aku. Smp traffic light nk ke Jasin ada lg kubur hindu baik2 bulu roma dah surut ehhh naik blk, tp hati rs okay sikit sbb dah ada bbrp biji kereta dan lori kat belkg. Ms nk tunggu traffic light hijau ada penampakan kelibat mcm org utan ke apa entah sbb bdn berbulu dan gelap dok bertenggek kat atas lampu traffic light tu dan tgk kat arah kereta yg nak hala ke muo, ya ampunnn terjerit kaka jdnya, bila tgk kereta sebelah, diaorg rupa2nya nmpk juga terus aje diaorg jln walau traffic light msh merah dan kaka ikut aje jln sbb kebetulan xde kereta dan kenderaan lain pun sama jer jln. Memsg memecut laju, kaka gaklah terhegeh2 nak catch up. Anak kaka muka dah pucat lesi sambil terkumat kamit baca ayat qursi dan juga surah al mulk, kaka cuma baca ayat qursi aje. bila try tgk kat side mirror dah x nmpk benda tu kejar kami smp kat area lps rnr kesang ke apa tu kaka terus call ayah dan ayah kata tenang aje, benda tu xkan kejar just bawa kereta cam biasa dan ayah kata dia tunggu kat area tg gading. Bila nmpk kereta ayah terus rs lega
Ni bukan kali pertama kena kacau tp sbb waktu lain kaka blk sefamily jd rs tu lain sikit kali ni sbb bedua aje so mmg rs gabrah sikit

klu keluar tol jasin, cousin dan makcik kaka pesan jgn lalu situ klu mlm sbb bukan takut klu ada entiti yg x berkaki tp yg jejak kaki ni suka buat onar. Jln dr tol jasin nk smp simpang traffic light ke muo tu sunyi, gelap dan kurang kenderaan waktu mlm, klu siang mmg no hal. Cuma pernah sekali blk keluar jasin dekat maghrib mmg x nampak tp taw ada benda menumpang kat kereta coz tetiba kereta jd berat walhal kami empat beranak aje awatnya cam bawak lebih muatan plk. Ms smp simpang nk ke UITM tu tetiba kereta back to normal

H.W Karak

Pernah nampak cik Pon bertenggek kat side mirror, dia tumpang dr lps tol gombak smp lentang. Waktu perjalanan sebelum subuh dlm pkl 4.30 pagi, sabo ajelah
Tahun lepas ms kami sefamily otw nak ke kelantan dlm pkl 3.30 pagi kami stop kat stesen minyak BHP, kami tunggu adik dan keluarga mertua dia dr Ampang smp. Ms dia smp tetiba anak bujang ckp kat ayah kaka "atok ada extra passengerlah kat atas kereta uncle yusri"

so semua yg ada kat situ pandang kat kereta adik ipar mmg nmpk ada benda kain putih dgn rambut pjg atas tu, ayah kaka gie dekat dan baca something then cik pon blah. Adik ipar kata patutlah dia rs cam ada benda atas bumbung kereta dia tp x fikir pun benda tu, apa pun alhamdulillah dia x kacau lelebih

Dan ms kami otw msk jln dlm lps bentong tu kat satu simpang dekat dgn petrol station x igt apa Petronas atau Caltex ke apa, ada sorg wanita berdiri terpacak kat tepi tu sambil pegang bakul bunga. Ayah pesan jgn pandang, baca jer ayat qursi




Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
lemonjus replied at 1-1-2020 10:47 AM
Skrg dh happenings tmpt tu. Dh x sunyi mcm dolu2

Sekarang dah banyak pembangunan jalan tu. Area kg Bali still sunyi atau dah meriah?
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2020 12:33 PM | Show all posts
aku ada pengalam nak kata seram x sgt lah kot, tapi lebih kepada pelik. mengenai jalan ulu yam
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-2-2020 12:36 PM | Show all posts
ainnymidie replied at 5-1-2006 03:16 PM
jalan ulu yam mlm2............bes wooo gelap giler...ramai dah jupe kat situ....

hmm aku pun ada kisah yang terjadi dekat situ, ingat2 balik seram pulak
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2020 09:45 AM | Show all posts
aku pun ada kisah jalan kt perak.

ni perjalanan aku dr ipoh ke bagan datuk. drive sorg2. aku lalu jalan dalam,  yg ni shortcut yg tak lalu teluk intan dan tak lalu highway. masa tu aku bertolak dr ipoh pkl 8 mlm, bajet smpi rumah pkl 10 la kot. manela aku tau nookkss jalan tu gelap gelita.  masa ni aku kene lalu mrsm pasir salak dan kampung gajah.  kebetulan masa tu jalan tu cuma ada aku dan satu minivan. minivan tu memula potong aku, pastu die drive slow so die sentiasa kt dpn aku. maybe driver tu pun sedar kot jalan gelap n kitorg berdua je masa tu.

sblm nk sampai ke mrsm tu kan gelap, mmg aku drive pandang depan jelah, radio pun aku slowkan. time tu la aku terdengar mcm ada org mengeluh kt seat sebelah aku. makaih tuhan je tau betapa merindingnye aku masa tu.  tp aku buat bodo je dan teruskan drive. nsb baik la keter depan tu ade kan, kalau dibuatnye aku panik termasuk semak ke ada gak yg tolong bantu.  

smpi spg 4 kg gajah tu, keter tu terus, aku masuk kanan. tu jelah pengalaman seram aku. hopefully tu yg the last la amin
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2020 10:17 AM | Show all posts
kejadian ni dh lama dah, tp berlaku kt kawan aku la. sblm ni aku duduk penang. lama gak la since 2009 smpi 2015 gitu

1. housemate aku ni org alor setar, jadi setiap hari jumaat je die chow la balik kg ikut hi way. ntah camne ade satu malam tu die terbalik lambat nk settlekan keje, nk sambung cuti smpi next week time tu. die lalu lepas rnr gurun tu, dah nak smpi ke signboard tasik pedu yg sebesar alam tu, tetiba dia ternampak ada orang berarak usung keranda.  masa tu dia bawak laju la kan dah hiway, die tak terfikir ape2 sangat la, tapi lepas  tu die terfikir plak, eh tu kan tepi hi way, mana ada kampung, camne plak leh ade org usung keranda malam2 buta plak tu? ngape tak pakai van jenazah je. so korg paham2 jelah ye

2. ni pun jalan dalam gak ni.  ada kawan aku ni nk pegi kulim ikut bukit mertajam. naik motor.  malam2 gak. pastu die ternampak la ramai org berkumpul bawah tiang telefon.  jalan ni sebelah tu tiang lampu, sebelah lg tu tiang telefon.  dlm hati tu die pelik gak, sbb topi yg org2 tu pakai pelik tau, mcm ada ekor. mcm penah nampak topi tu tp kt mane ek. rupenye tu topi komunis la wei. pecut gak die malam tu. amende yg die nampak tu sbnrnye adakah hantu komunis ataupun ada pesta pakaian beragam komunis bawah tiang telefon masa tu? wallahualam..
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2020 11:38 AM | Show all posts
tapibukanaku replied at 18-8-2013 08:37 PM
hiway pd yg lurus tu mmg penuh dgn kemisterian. tidak dinafikan lg..

hiway pd tu i akan lalu kalau balik kg kat masjid tanah atas 10-11pm.. sebab laluan yg memang i preferred ialah pedas-linggi tp setelah kena marah dgn pakcik2 xkasi lalu situ atas pukul 9-10pm so tukar lah ke hiway pd.. padahal hiway tu even jalan lurus, mak oi dia punya gelap gelimat xmenahan... rasanya situ lg angker sebab nnt nak keluar kt kuala sg baru kena lalu jambatan. org ckp situ selalu ada yg bertenggek... but so far xpnah jumpa apa2 la baik kat hiway pd tu atau jalan kampung blah pedas-rembau-linggi tu. area skolah sains rembau tu pun angker jugek especially nak dekat dgn sungai kecik tu... so far kami pecut laju je kalau balik mlm2, ada la terlanggar biawak ke sesekali tgh melintas huhu... kami xpikir hantu, kami lebih pikirkan lembu duk tgh jalan.. tu kalau terlanggar lagi haru biru oiiii
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2020 02:19 PM From the mobile phone | Show all posts
kodoklawa replied at 15-6-2009 01:45 PM
kemayan city tu kan tempat mat pet berkampung...5-6 thn lps ada mat pet mati dlm kompleks yg terbeng ...

Mat pet bt pot depa kata ada entiti...haha lucu
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2020 02:22 PM From the mobile phone | Show all posts
nik2121 replied at 13-8-2009 09:51 AM

highway mna tu glap gelita
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2020 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
almaa replied at 12-10-2009 12:57 PM
18# preta_zinty

Tapi rasanya kalau tengah2 highway ada lintasan2 macam tu memang bukan orang tu ...

yup btul mcm ada stu video kat singapore bnda tu berdiri btul2 atas divider pghadang tengah tu...
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2021 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 4-3-2020 09:45 AM
aku pun ada kisah jalan kt perak.

ni perjalanan aku dr ipoh ke bagan datuk. drive sorg2. aku lal ...

Jalan dri Tanjung Tualang ke Kg Gajah jalan nya agak sunyi sikit
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-10-2022 10:00 AM GMT+8 , Processed in 0.075968 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list