CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
Author: ainnymidie

[Merged]All About Kisah Seram Highway/Jalan Plaza Tol

    [Copy link]
Post time 8-4-2012 08:49 PM | Show all posts
aku pun nak cerita jugak la....

         Kt rumah aku area Serdang Raya (sbelah tol sungai besi), walaupun area perumahan tp jalan sampai 4 lane. Dua lane setiap arah. Korang boleh bayangkan x kawasan perumahan ada 4 lane, tanpa ada divider jalan, cukup dgn cat "double line" jer yg memisahkan antara jalan dua hala  ni. So, dah namapun dua lane setiap arah, mmg banyak la kereta lalu lalang setiap hari setiap masa. Kecuali tengah malam. Tp stakat kul 9-10 malam tu still banyak lagi kereta lalu lalang sbb area Key Ell kan, orang keje siang malam cari duit bekalan ke liang lahad. Orang dari Seri Kembangan/Equine Park/Seri Serdang slalu la lalu jalan ni nak keluar g Bukit Jalil/Highway PLUS ke KL.

Bab eksiden mmg slalu, klu x sbulan skali, sminggu skali. Kalau x tersondol, disondol. Maklumlah, orang keluar masuk perumahan. Kene la benti kete kt double line tu, n bagi signal nak masuk simpang. W'pun dah ada papan tanda speed limit 60km/h, cam biasa lah orang Key El kete besar semua pakai Ferrari n Lamborghini, mana ada class bawak slow2. Maka denga itu banyak la berlaku eksiden. Mungkin disebabkan kurangnya toleransi pengguna jalan raya or mayb jugak disebabkan ke"angkeran" jalan kt situ. Dah tu eksiden banyak kali berlaku kt depan area rumah aku. Aku pun heran gak, sepanjang jalan tu, mesti area depan rumah aku tu jugak yg slalu eksiden Rumah aku ni kalau dari Seri Kembangan, sblum Shell n Petronas belah kiri tu. (Yg slalu lalu jalan ni sure tau punya). Kira something misteri jugak la kt kawasan ni.

Dah namapun double line, kereta mmg x putus2 dari 2 arah. Mmg mencabar la nak masuk simpang ke taman, n nak keluar dari taman masuk jalan ni. Kalau x cucuk2 alamatnyer 5 minit lebih la tercongok atas jalan bg signal sampai ngantuk, padahal nak balik rumah jer. Rumah pun dh depan mata. Aku mmg berhati2 bila nak masuk simpang ke taman kt area ni. Takut kete dari belakang laju2 x sempat ngelak aku kt depan tengah benti nak masuk simpang ni. Takut gak diorg ramp aku dari belakang ker apa. Lagi pun tempat tu kan slalu eksiden, rasa angker jugak la. Seram2 sejuk wooo. (seram ker?)

Ada skali tu aku balik dangdut (yer ker dangdut) dlm kul 2 pagi. Dh tgah2 malam mcm ni mmg sejuk woo, x yah bukak air cond, turun tingkap jer enjoy udara nyaman. Sampai kt simpang tu cam biasa la aku bg signal dari jauh sblum benti. Mlm tu boleh plak banyak krete lalu lalang, so kene jugak la aku benti sblum dapat masuk simpang ke rumah aku tu. Sementara tunggu kerete dari depan clear, (supaya aku boleh belok masuk simpang), aku pandang la rear mirror. Bukan apa, nak pastikan x der krete dari belakang jer. Bila dah clear, aku pun belok la masuk ke simpang taman aku tu. Masa tu tiba2 jer out of thin air, dengan x der ujan ribut bagai, out the blue kata omputih, kete aku jadi berat giler. Menderum jer engine Myvi buruk aku tu. Gear 1 ok lagi w'pun rasa slow, masuk gear 2 rasa berat x larat, sian Myvi aku tu. Masuk gear 3 mmg confirm berat giler kMyvi aku nak jalan, merangkak jer. X sampai hati aku nak tukar gear 4, nnt lagi la dia x larat nak jalan. So, dek kerana sayangkan Myvi tu, aku tukar la gear 2, biar dia kuat sket pusing tayar tu. Maka, pakai la aku gear 2 sampai la depan gate umah aku. Mancanak2 jarum RPM, main2 area merah jer.

Masa sampai tu aku x rasa paper lagi, seram pun x, menderau pun x. Seriau mmg x la. X der pk papepun, cuma musykil kenapa jadi camtu. Tp sblum turun krete aku dah tercium bau hangit, sakit idung aku. Masa tu la baru aku rasa "something". Nak check? Tgah malam ni? Sorry beb, aku cepat2 masuk umah sblum terjadi benda2 angker ni kt aku. Besok jer la aku check Myvi tu.

Besok pagi2 aku check whats wrong? X der nampak ape2 yg ganjil pun. So, aku crita la kt adik laki aku, kot2 dia penah kene mcm aku kene malam tadi. Dia kata x der, dia pun musykil jugak. Dengan menggunakan akal fikiran yg waras, sbb x nak syak apa2 aku pun check la skali lagi.

Ghuper2nyer, smlm dari masuk simpang sampai la depan gate rumah, aku drive x lepaskan hand break. Patut la kereta berat semacam, pastu ada bau hangit masa sampai depan gate tu. Hampeh btul, haus brake pad Myvi aku. Sia2 jer aku berasa angker sorang2 tengah2 malam tu, siot btul.

(Sorry yer Myvi, apakan dayaku insan yg x sempurna.)

angker kan?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 9-4-2012 02:58 PM | Show all posts
aku pun nak cerita jugak la....

         Kt rumah aku area Serdang Raya (sbelah tol sungai besi), ...
muda_nerq Post at 8-4-2012 20:49


hampeh la...igt angker sgt. dah la aku slalo lalu jalan tu.
tp situ mmg slalo eksiden. yg kat bwh jejantas tu pon slalo gak eksiden
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2012 05:08 PM | Show all posts
Reply 1949# aszlisha83

meremang bulu roma baca cite isha nih......
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2012 05:24 PM | Show all posts
sape ada pengalaman atau pernah kena kat jalan kuantan - pekan...??
ambe pernah kemalangan kat jalan tu... ambe tak pernah kemalangan kereta sebelum kejadian... masa kejadian tu anak ambe memang duk menangis kaw-kaw la kat dalam kereta... dia start menangis start kat penjara penor.... ambe pun tak selesa la memandu bila anak nangis camtu walaupun cuba ditenangkan oleh ummi dia.... bila tiba kat tempat kejadian tetiba ambe rase cam lost jer.... cam tak sedar apa dan tetiba rasa bergegar kuat sangat.... Ya Allah...!!! apa yang dah jadi ni.... ambe jadi shock sangat....!!! dalam terpinga-pinga tu ambe baru sedar yang kereta dah tersadai kat divider sebelah kiri jalan...
kereta sebelah kiri memang hancur la... isteri ambe pun terkejut jugak... anak ambe bibir dia pecah sket belah atas sebab terhantuk kat dashboard.... yang pelik nyer jalan tu lurus... camana buleh bantai divider pulak....??? lokasi kejadian tu dalam 1km++ sebelum lokasi tempat kejadian kemalangan maut honda accord yang meragut nyawa 3 beranak tahun lepas....
lokasi tempat ambe kemalangan tu selepas kejadian isteri ambe kata dia nampak ada 1 lembaga cam langsuir duk bercangkung atas divider tu.... tempat sama juga ada 1 kereta dah terjun dalam parit... ambe langgar divider... kalau tak terjun dalam parit la jugaknyer....
sapa-sapa sudi nak citer story di jalan yang sama....????

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 05:37 PM | Show all posts
Tumpang cerita jugak..

Kejadian ni berlaku 2 tahun yang lepas. Saya memandu dari KL - Teluk Intan sekitar jam 10pm hari Rabu menggunakan Lebuhraya Utara-Selatan. Masa tu balik emergency sebab pakcik sedara meninggal dunia so tak nak redah la balik sorang2 jugak ni. Gigih tak pikir takut atau seram padahal tgh2 minggu ni sebab nak balik jenguk jenazah la katakan.

Lepas dari area Tanjung Malim tetibe rase macam ngantuk sangat. Letih pun yer sebab ptg tu balik ofis kul 8pm, pung pang balik umah kemas baju terus bertolak kan, mana sempat nak rehat bagai. Setelah berkira2 akhirnya decide nak stop kat Hentian Behrang rehatkan diri kejap. Saja pilih Hentian Behrang sebab kat situ terang bercahaya, kereta tak banyak, ada la dalam 2-3 biji aje and paling penting nampak pekerja Propel yang bersihkan tandas tu ada melepak depan tandas so kurang la rasa takut. Masa tu kawasan hentian tu memang sunyi sangat, sesekali ada la bas ekspress dalam perjalanan ke Penang & Perlis berhenti gunakan tandas. Saya pun parking baik punya betul2 depan pintu tandas, matikan enjin, bukak tingkap sikit and kunci pintu. Masa tu rasa tak selesa nak tido kat seat driver so saya beralih ke seat belakang sbb plan nak tido baring ni, punyalah ngantuk sangat kan. Pas 15min lelap macam tu tetiba saya terjaga, rasa seram sejuk dan meremang bulu roma satu macam. Saya dongak dan tengok sekeliling, takde apa2, sunyi sepi je. Sebelah kiri dan kanan kereta saya kosong, Pekerja yang bersihkan tandas tadi pun dah tak nampak, maybe dah sambung buat keje agaknya. Saya pun sambung la baring dan by the time nak lelapkan mata tu tiba2 saya rasa macam tak sedap hati sangat2. Rasa macam ada ‘entiti’ lain dalam kereta tu, tgh duduk kat driver seat. Serius mmg rasa satu macam sangat2 la. Saya nak angkat kepala jenguk tapi tak berani so saya cuma membatukan diri je la. Mmg ada sesuatu yer sbb saya boleh dengar bunyi dengus nafas, sangat2 menyeramkan. Masa tu tetibe rase kecut perut so saya cepat2 bingkas bangun. Tgk keliling takde ape2, sunyi2 sangat2. Saya on engine and terus blah. Tak sanggup tgg lebih lama. Tgk jam pulak dah pukul 1145pm,,mmg ngeri la kan.

Perjalanan diteruskan and saya kuar kat exit Bidor. Masa tu dah dalam kul 1230am. Ya Allah,,smpi je kat tol tu saya tengok keadaan mmg sunyi sepi. Gelap satu macam je. Dalam hati berbelah bahagi nak teruskan perjalanan atau tak, alang2 dah sampai Bidor takkan nak tido tepi jalan pulak kan? Merasa la tgh2 minggu mmg tak banyak kereta so nak tak nak kene go on la. Selalunya dari pekan Bidor nak smpi Teluk Intan akan amik masa 1 jam tapi pagi tu saya rasa dalam setengah jam dah smpi umah. Bayangkan saya bawak kete laju selajunya, tak toleh kiri kanan depan belakang melainkan tgh line2 putih tengah2 jalan tu aje, tak nak tersasar sebab jalan 2 lane aje. Tawakal je la dalam hati dan baca apa2 yang patut. Jalan malam tu menuju Teluk Intan mmg sepi gila, ada la terserempak 2-3 biji kereta dari arah bertentangan, selebihnya mmg saya sorang2 la on the road. Alhamdulillah Tuhan permudahkan perjalanan saya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 11:07 PM | Show all posts
Post Last Edit by capiloton at 25-4-2012 23:08

Reply 1950# pu3_rania

eh silap post, nak tanya kat aszlisha..
sowi..
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 11:10 PM | Show all posts
Post Last Edit by capiloton at 25-4-2012 23:19

Reply 1949# aszlisha83

nak tanya isha..
bapak bawak nani tu berubat kat ustaz di desaru?
desaru johor ker? jauh giler pepagi buta bawak ke sana..

lagi satu, masa on the way nak balik ke seremban..
sy tau nani datang bulan, tak boleh baca quran..
tapi isha tak baca ker apa2 doa, or at least ayat kursi ke sebelum mula perjalanan?

soalan sy tu takde apa2..
saje nak tau..

lepas tu fobia tak nak jumpa nani?
dah baper lama baru isha naik kete sekali dgn nani? hehe..

btw, area simpang empat - pedas tu memang femes dgn angin lintang..
org kata tu la tempat laluan makhluk halus..
tiap tahun mesti ada eksiden yang menumpahkan darah kat situ..
jangan kata bawak laju jer berisiko, kalo bawak slow pun bole eksiden..
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 11:32 AM | Show all posts
Reply 2065# razureza


jalan nk ke teluk intan kalau siang pun sunyi jugak.
penah ke teluk intan ikut bidor tu sbb nak gi kenduri kawin member dulu.

sesat barat jugak laa nk cari kg. selabak tuuu.. bila aku berenti keta tepi jalan pastu tahan pakcik moto konon2 nk tanya jalan dia ingat aku nak rompak dia pulak. dia trus pecut sampai aku jerit kuat2 kat dia "pakcik saya sesat!!!!!" baru la pakcik tu berhenti. mmg adventure la nk pi kenduri kawin tu.. sori terkeluar tajuk
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 26-4-2012 03:37 PM | Show all posts
sy sendiri alhamdulillah mmg x penah nampak pape..dengar2 cam bunyik guli
atau alih perabot tu bias ...
deedzack Post at 30-3-2012 11:34


Kalau tak silap aku kawasan yg hang kena ni adalah di Pedas berdekatan dgn sekolah rendah Pedas kan.
Kalau betullah apa yg aku tekakan kawasan tu, bukan hang & family yg alami malahan ramai lagi
Saudara mara sebelah ayah aku ramai yg tinggal di area situ so ada dengar mcm2 cerita yg menakutkan.
Bukan saja area situ tapi sepanjang jalan dari area yg hang kena sampailah simpang nak ke Linggi & Lubok Cina dah ramai yg alami kejadian mcm hang
Ada yg pernah jumpa seorang perempuan berbaju kurung putih tahan kereta depa kat Kundur iaitu lepas dari Pedas kawasan hang kena sakat tu.
Dia rasa tak sedap hati & dia tak berhentikan kereta sambil tu dia tengok melalui cermin pandang belakang tiba2 darah dia berderau coz perempuan tu dah ghaib.
Kejadian tu berlaku tengah malam .
Orang tu dari Melaka & dia adalah kawan makcik aku yg tinggal di Pedas
Masa kejadian tu dia on the way nak pergi ke rumah makcik aku di Pedas utk ziarah jenazah arwah pakcik aku.
Kejadian ni makcik aku yg cerita pd aku & saudara-mara yg lain supaya minta kalau boleh kami elak lalu kawasan tu di waktu tengah malam

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 03:40 PM | Show all posts
Reply  pu3_rania

eh silap post, nak tanya kat aszlisha..
sowi..
capiloton Post at 25-4-2012 23:07



It's ok
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 03:45 PM | Show all posts
Reply  aszlisha83

nak tanya isha..
bapak bawak nani tu berubat kat ustaz di desaru?
desaru joh ...
capiloton Post at 25-4-2012 23:10


Memang betul apa yg hang bagitahu pasal Simpang Empat - Pedas coz makcik aku yg tinggal di Pedas ada bagitahu pasal sebatang sungai yg kita boleh nampak masa melalui highway di area Pedas yg mana sungai tu masa dahulu kala tempat orang buang ancak
Di sebabkan itu lah kawasan situ selalu berlaku accident.
Wallahualam

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 06:45 PM | Show all posts
Reply 2068# selipar_hijau
Kalau siang takpe lagik selipar, kire okay jalan Bidor-Teluk Intan tu, especially weekend, maybe ramai balik kampung gamaknya...
Yang scary kalau tgh mgg,,sblm tu saya pernah gak balik tgh malam ari Selasa sbb mak sedara meninggal, gigih ni bawak laju giler, takot sebenarnya..tapi sbb niat nak melawat jenazah so Tuhan permudahkan agaknya..


Haaa..jalan kat Kg Selabak tu scary jugak yer..sebelum jadi 4 lanes tu sbrnye 2 lanes aje, plus kan keliling ladang kelapa sawit..lalu tengah2 malam scary gak woo..mak saya pernah kena kacau beberapa kali sbb dia keje kat Hosp Teluk Intan, jalan Selabak tu kira dekat la dari rumah nak ke tempat keje.. after that tobat tak guna jalan tu, sanggup ikut laluan lain (ikut jalan besar) jauh sikit pun takpe la dari seram sejuk dalam kete kan..
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2012 09:21 AM | Show all posts
aku pun nak cerita jugak la....

         Kt rumah aku area Serdang Raya (sbelah tol sungai besi), ...
muda_nerq Post at 8-4-2012 20:49


perghh...baca, tak sabar apa kesudahan citer ko ni...ingatkan ada menda dok atas kete ko ke apa...lain kali aku nak baca penghujung citer dulu, klu betul2 citer antu ke baru aku naik baca dari mula2 plak...
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2012 11:33 AM | Show all posts
nak cter gak la,tapi ni xperience adek sy. tyme tu dea otw nak lik klang..dea lalu jln bukit pelandok (kt sepang),tmpt ni rmai org ckp angker cz bwhnyer gaung,kira kita lalu kt lereng2 la ngn cornernyer ag..nak di jadikan cerita, adek sy tu naik moto ngn mber dea..ngam2 lalu kt tmpt tu da 7lebey( tyme senja), dea pon bwk la moto dea cm biasa n dlm ms yg same terang jer jln dpnnye..kire mcm blkg adek sy ade keta gak yg lalu situ..nth mcm mne,tetbe adek sy rse nak toleh side mirror tgk keta blkg tu cz dea nk msuk simpang..alih2 rupenyer xdek sapepon kt blkang dea..means xdek sebijik keta pon , ape ag adek sy pndg dpn lik n pecut moto and dan2 tyme tu gak jalan jd gelap..ish sib baik menda tu x kaco lebey2,mybe dea nk tlg adek sy suluhkn jalan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2012 03:57 PM | Show all posts
Reply 2069# pu3_rania
a'a ye kot..br ingat,sblm institut latihan perindustrian pedas..
sblm tu ade kubur cina atas bukit tepi jalan..pastu ade
skola sblh kanan..tu la skola yg dimaksudkan kot ..
oo yeke ceritenye gitu...hohohoho...
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2012 04:47 PM | Show all posts
Reply 2029# leezzaliza

Usben sy org pedu..
Sy org Penang... Hehehe...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 2-5-2012 04:49 PM | Show all posts
Reply 2022# ainee_darweena


    Sorry baru terperasan Ada credit..
Terima kaseh mod medang...
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2012 04:06 PM | Show all posts
Post Last Edit by pu3_rania at 3-5-2012 16:11
Reply  pu3_rania
a'a ye kot..br ingat,sblm institut latihan perindustrian pedas..
sblm tu ade kub ...
deedzack Post at 27-4-2012 15:57


Bukan saja kisah terserempak  benda yg melayang & perempuan berbaju putih jadi bualan bagi yg pernah kena tapi ada kisah misteri surau lama yg terletak di sekitar kawasan situ  yg mana ada beberapa kali terjadi org yg menumpang tidur telah di alih tidur di luar surau apabila depa terjaga dari tidur siang harinya.
Di katakan penunggu surau lama tu yg lakukan.
Wallahualam
Aku & hubby pernah singgah solat di surau lama tu masa kami dlm perjalanan utk melawat rumah saudara-mara sebelah ayah yg ada sekitar kawasan tu selepas kami baru bernikah pd tahun 1993
Aku tak sure samada surau lama tu masih ada lagi @ tidak sekarang ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2012 09:27 AM | Show all posts
sape ada pengalaman atau pernah kena kat jalan kuantan - pekan...??
ambe pernah kemalangan kat jala ...
boerbekeng Post at 23-4-2012 17:24



    tak pernah alami kemalangan/kejadian seram disitu..
tapi kan kat situ memang terasa seram sunyi nyeri bila lalu situ
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2012 12:47 PM | Show all posts
Reply 2079# harumawar


jalan skang ni dah 4 lane... lampu jalan pun ader sepanjang jalan... tapi creepy dia tu tetap ada.... tapi jalan ni masa 2 lane dulu lagi lah creepy... gelap gelita jer lalu memalam....
ader opismate sini citer member dia, pemandu bas ekspres... ni masa jalan 2 lane dulu laa... trip dari JB ke Kuantan.... sampai kat Kg Semangat tu tetiba dia nampak ada cam kain putih melayang dari arah depan menuju ke arah bas tu.... dah dekat baru dia perasan menda tu cik ponti dan cik ponti tu melekap kat cermin depan bas tu... driver tu pun dah ketakutan la tengok menda tu... kalau comel tak pe jugak... ni hodoh tak hengat.... lama jugak dia melekap tu sampai kat penjara penor tu baru hilang.... demam seminggu kawan tu....
minggu lepas ada lagi eksiden ngeri kat jalan tu.... Alza ngan lori treler... ada masuk paper gak... memang rebeh la sebelah Alza tu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-8-2022 05:43 AM GMT+8 , Processed in 0.079456 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list