Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
26934
View
38
Reply

Lucu tapi benar.. Orang-Orang KK.. Dusun/Kadazan/Sino dan yg sewaktu dgnnya..

[Copy link]

Author: apey       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-6-2009 12:53 AM | Show all posts |Read mode
Sia tadi limpang2, tp ndak boleh tertidur, jadi masuk sini la balik..

Cuba kamu fikir ah.. unik juga sini area kk ni.. sa rasa lah byk tul yg unik sebelah pantai barat sabah ni..
ada orang bilang "ko jan pok silap.. "  sa rasa ah, area macam twu, sdk dorang ndak paham ni..

Lagipun kalau di area KK sini, dr dusun, p kadazan, sino kah.. cakap ja kogutan, mmg paham tu.. klu ndak pun dorang bilang nokoloboi..

adalagi yg special, klu jumpa kawan di mana2 ada lah tu soalan simple.. "ba mcm?" ini soalan simple ni tapi erti dia mendalam tul.. (atukoi.. mendalam konon.. telebih sudah!)

klu dia bilang mau pigi aramaiti.. nah.. ni yg exciting ni.. whether pigi clubbing kah, org kawin ka, gathering ka.. semua pun aramaiti..

tu hari, sa dgn sa pya colleague outstation la p KL, kami ni jenis yg ndak control slang original sabahan ni.. palagi, paning2 bah colleague di KL, ndak paham dorang.. dorang pya comment kan, km cakap talampau laju, bahasa pun ganjil kunun

Byk lagi yg special ni.. nanti lah sambung..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2009 07:41 AM | Show all posts
oleh kerana tidak faham itula org kata bahasa melayu sabah   kita laju....cuba ko dengar bahasa kelantan o negeri 9 mmg laju...pasal x faham.................
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2009 08:35 AM | Show all posts
kalo durg tggl di kk lama2 misti paham... mcm sa tggl di klate... mula2 satu habuk pun sa x paham skali lama2 campur2 sdh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2009 08:53 AM | Show all posts

Balas #3 fifiey82\ catat

pa ko buat di klate tu moi.. ? kraja ka? ndak buli sa imagine urg kita ckp klantan.. klu sa tu, lari sudah tune dia..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2009 08:59 AM | Show all posts
Originally posted by idajoe at 4-6-2009 07:41
oleh kerana tidak faham itula org kata bahasa melayu sabah   kita laju....cuba ko dengar bahasa kelantan o negeri 9 mmg laju...pasal x faham.................


Tapikan.. klu area mcm twu, sdk sana.. ndak juga dorang ckp mcm kita, mcm kena influence indon kah pilak.. heran jg sia..   
kalau area sini kk ni, semua main sotcut, macam ko mo suruh orang tunggu sekejap, dia blg ja : bah, jap ah.. ! simple dan siok..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2009 10:06 AM | Show all posts
apey... sia ni di kk juga.. tapi sia nda paham apa tu:

"jan ko pok silap?"

"kogutan"

"nokloboi"..

mimang ketinggalan betul sia nih... hi hi hi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2009 10:27 AM | Show all posts
Originally posted by malika at 4-6-2009 10:06
apey... sia ni di kk juga.. tapi sia nda paham apa tu:

"jan ko pok silap?"

"kogutan"

"nokloboi"..

mimang ketinggalan betul sia nih... hi hi hi


jangan ko marah Mal ah... sa mo tanya ko ni.. ko ni dusun kah kadazan kah, sino? curios bah
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2009 11:58 AM | Show all posts
Originally posted by idajoe at 4-6-2009 07:41
oleh kerana tidak faham itula org kata bahasa melayu sabah   kita laju....cuba ko dengar bahasa kelantan o negeri 9 mmg laju...pasal x faham.................


klu org kelantan punya bahasa langsung tak faham
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2009 01:48 PM | Show all posts
ayat "ko jan silap pok" tu mcm biasa ja d tawau tu.

influence dari indon mmg x dpt d argue sbbnya tawau tu salah satu entrance dari indon p sabah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2009 05:06 PM | Show all posts
Originally posted by FreeMen at 4-6-2009 13:48
ayat "ko jan silap pok" tu mcm biasa ja d tawau tu.

influence dari indon mmg x dpt d argue sbbnya tawau tu salah satu entrance dari indon p sabah.


ui.. ada juga dorang pakai pok silap di twu.. ingatkan teda
ko tau waktu sa di twu ndak pernah sa dgr sepa2 ckp gitu.. mungkin pasal ndak byk geng kan
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2009 05:10 PM | Show all posts

Balas #1 apey\ catat

ketawa sia baca post ko ini apey.. mmg btl la apa ko ckp tu

paling best " ba macam? "
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2009 05:29 PM | Show all posts
Originally posted by mykiwi at 4-6-2009 17:10
ketawa sia baca post ko ini apey.. mmg btl la apa ko ckp tu

paling best " ba macam? "


ko tau kiwi.. klu sia balik KL waktu musim cuti perayaan tu... jarang lah sa buka mulut, sebab ndak pandai logat sana ba.. baru sikit sa tercakap, doi... mata ipar2 tu sa bilang... mcm dorang npk alien ni.. mesti pasal sabahan logat sia yg talampau kaw kaw..    trus terdrop bah tu sound system.. klu ada geng ndak jg rasa betul, tapi time saturang bah yg sandi..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2009 06:19 PM | Show all posts
adeh..klucuan pula aku bca thread ko ni..btul jg apa ko ckp tu...keh3..aku d jhor ni teda geng mo ckp2 sabah,aku antam jak sama laki aku.. ..kadang2 dia bengang juga tapi aku peduli apa...sapa suruh ko kawin sama aku
tapi kalau sama ipar2 kontrol la aku nti bingung pula diorng kalau aku antam sabah
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2009 06:28 PM | Show all posts

Reply #10 apey's post

biasa ja. maybe nasib ko x baik la tu kali x dpt dgr.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2009 07:52 PM | Show all posts

Balas #13 cewekbopot\ catat

bagusnya ko ni moi... bertahun-tahun di Jhr sana tapi ndak lupa diri.. ada urg kan baru skijap merantau area west sana sudah kunun ndak kenal karabau sama sapi.. "eh eh.. binatang aper tu??" konon.. satu kali kena bubut anjing kurap yg tidak ditangkap DBKK, nah.. kluar bah true color dgn jeritan yg ndak control ayu lagi tu.. "kima pya anjing kurap, sika.... !!!!" dgn kaki tekangkang ala ala kungfu zhang ziyi  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2009 11:51 AM | Show all posts
Originally posted by FreeMen at 4-6-2009 18:28
biasa ja. maybe nasib ko x baik la tu kali x dpt dgr.


Teringat pula saya tu kisah orang indonesia yg check-in di hotel waktu sa di twu.. dari nunukan ka dorang klu sa ndak silap lah.. dorang p twu naik ferry ja.. dekat kan.. bila habis register tu dia tanya lah "kamarnya lantai berapa?" satu kali tu staff jawap, "satu ja lantai dia tu..." baru tu guests explain.. "masuk kamar seharusnya naik lantai yang keberapa??"

Saya yg berdiri menunggu giliran tahan ja ketawa sana blakang..
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2009 11:53 AM | Show all posts
aku ok jak pun. 7 tahun @KL n 3 tahun @JB.

jumpa org sabah cakap sabah jugak.

jumpa org sini cakap sini jugak. naaah diorg yg konfius aku org mana.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2009 03:01 PM | Show all posts
Originally posted by FreeMen at 5-6-2009 11:53
aku ok jak pun. 7 tahun @KL n 3 tahun @JB.

jumpa org sabah cakap sabah jugak.

jumpa org sini cakap sini jugak. naaah diorg yg konfius aku org mana.



Uiseh.. gua respect lu !!!!! Boleh tahan..

Klu sia cuba cakap slang sana .. termelilit lidah sia.. hahaha..
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2009 03:05 PM | Show all posts
aku ni baru 3 tahun duduk di sabah ni..boleh suda la cakap sabah
sampai org kampung pun bilang aku mcm org sabah
tp dirumah aku ckp biasa saja (aku org johor)
tp anak ku yg ke 2 tu (umur 1 tahun lebih) mcm lebih pandai bahasa sabah
agaknya pengaruh dr pengasuhnya la tu kan...
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2009 01:15 PM | Show all posts

Reply #7 apey's post

apey.. semua pun bukan.. sia brunei bah... kih kih kih
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list