CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 1647|Reply: 27

Babi Pembunuh

 Close [Copy link]
Post time 16-5-2009 09:23 PM | Show all posts |Read mode
Sebab Allah haramkan  babiSoalan
Islam telah mengharamkan umatnya daripada memakan dagingbabi, apakah falsafahnya dan bagaimana ia boleh dikongsi dengan oranglain?


Jawapan
Sejak manusia pertama dijadikan sudah diperintahkan agar tidakmemakan daging babi. Falsafahnya Allah SWT sukakan yang baik danmenyuruh manusia pilih yang baik. Oleh yang demikian Allah SWT melarangumat manusia daripada memakan perkara yang boleh mengundang mudaratkepada jiwa dan raga.

Setiap suatu yang ditegah daripada memakannya pasti ada sebabmusababnya. Allah SWT tidak menjadi suatu itu haram, melainkan adamudaratnya dan menjadikan sesuatu itu halal pasti ada manfaatnya.

Wabak yang sedang hebat menular dan berjangkit tanpa memberitahukepada mangsa. Influenza A (H1N1) yang menjadi pembunuh senyap yangmemulakan operasinya di Mexico kini sudah sampai ke negara jiran,Thailand.

Sebelum ini masyarakat Malaysia hanya menatap dan membaca sertamendengar mengenai virus ini di samping meluahkan rasa simpati kepadamangsa. Itu dua minggu lepas tetapi hari ini sudah berada tidak jauhdari rumah kita (Malaysia).

Seperti mana yang difahamkan oleh para saintis dan pakar-pakarperubatan bahawa virus ini merebak melalui udara, tidak semestinya dikampung kita ada babi baru boleh kena. Babi tak ada pun boleh kena, inikerana udara yang membawanya.

Virus ini tersebar melalui titisan air pernafasan dan hubungansecara langsung atau tidak langsung. Persoalannya bagaimana manusiadijangkiti virus ini?

Jawapannya, manusia selalunya dijangkiti Influenza A (H1N1) melaluihubungan langsung dengan babi atau persekitaran yang dijangkiti virusini.

Namun ada juga kes yang dicatatkan di mana manusia yang dijangkitivirus ini tidak mempunyai sejarah hubungan secara langsung dengan babiatau tiada kaitan dengan persekitarannya. Virus ini juga bolehberjangkit melalui manusia. Kalau begitu keadaannya, penyakit ini sudahada vaksinnya? Jawapannya, setakat ini tiada vaksin yang boleh mencegahjangkitan virus ini.
Islam mempunyai penyelesaiannya, Allah SWT yang menjadikan manusiadan yang menjadikan selain manusia telah mengharamkan secara qatie(pasti) bahawa daging babi tidak boleh dimakan.

Firmannya yang bermaksud: Sesungguhnya Allah hanya mengharamkankepada kamu memakan bangkai, dan darah, dan daging babi, danbinatang-binatang yang disembelih tidak kerana Allah maka sesiapaterpaksa (memakannya kerana darurat) sedang ia tidak mengingininya dantidak pula melampaui batas (pada kadar benda yang dimakan itu), makatidaklah ia berdosa. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi MahaMengasihani. (al-Baqarah: 173).

Ulasan Sayyid Qutub menarik minat saya untuk dikongsikan di sini,beliau menjelaskan: “Adapun persoalan mengenai memakan daging babidiperdebatkan oleh sekumpulan manusia... babi itu sendiri bersifatkotor dan menjijikkan jiwa yang menuntut kebersihan dan kesucian,sesungguhnya pada dagingnya, pada darahnya, dalam perutnya adacacing-cacing yang sangat merbahaya.

Cacing yang sangat berbahaya

“Sedang manusia lupa bahawa ilmu mereka memerlukan tempoh yang cukuplama untuk mengesan satu kemudaratan daripadanya. Dalam masa yang samasiapa pula yang berani mendakwa tiada mudarat-mudarat lain yang membiakdan aktif dalam daging babi sedang belum diketahui oleh mereka yangbergelar pakar. Maka tidakkah mereka melihat bagaimana syariat AllahSWT mendahului kepakaran manusia sebelum puluhan kurun?” ( SayyidQutub, jld:1, hlm: 156).

Larangan ini juga termasuk menyentuh atau memegang binatangtersebut. Dunia perubatan pada hari ini telah membuktikan bahawa didalam daging babi, darah dan usus-ususnya terdapat sejenis cacing yangsangat berbahaya (cacing pita dan telur-telurnya yang keras) yang bolehmendatangkan penyakit kepada manusia.

Inilah hikmah pengharaman ke atas binatang tersebut. Di sini telahterbukti betapa agungnya syariat Allah SWT yang mendahului ilmupengetahuan manusia.
Dalam surah yang sama Allah SWT mengajak manusia keseluruhannyasupaya makan makanan yang halal lagi baik, firman-Nya yang bermaksud:Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halallagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan; keranasesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu.(al-Baqarah: 168).

Seruan “Wahai manusia”, dalam ayat di atas memperlihatkan bahawaAllah SWT yang Maha Agung Pencipta segala sesuatu yang bersifat Rahman,menyeru agar siapa sahaja dia sama ada mukmin mahu pun kafir, DialahPencipta mereka dan Dialah yang menunjukkan kepada manusia yang manaharus dimakan dan yang mana tidak boleh dimakan.

Dan makanan yang dimakan itu mestilah sifatnya halal dan baik. Halal dari sudut hukum dan baik dari sudut zatnya.
Anehnya manusia suka mendekati yang haram yang jelas mendatangkanmudarat sedangkan yang halal cukup banyak. Ingatlah yang haram hanyalahsedikit dan yang halal itu tidak terhitung oleh manusia.


Aku tahu ramai cina dalam forum ni suka makan babi. Tapi aku nak bagitau aku bukan racist dan aku tak kisah pun kalau diorang makan babi ke biawak ke. Tapi disebabkan suka makan babi, dunia huru-hara. Segala wabak penyakit datang disebabkan manusia-manusia yang suka makan babi ni. Ye le, kalau tak ada demand mana nak datang supply kan? Jadi aku nak tanya direct kepada orang-orang yang suka makan babi dalam forum ni tak boleh ke makan binatang lain dan berhentilah pentingkan diri sendiri. Boleh?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-5-2009 09:41 PM | Show all posts
Nk tmbh bengang lg, elok pulak babi diternak kt malaysia secara berleluasa.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-5-2009 09:57 PM | Show all posts

Reply #2 satriastendet's post

Baru malam tadi aku tengok national geographic channel. Professor tu dalam interview tu ada cakap babi adalah hadiah alam untuk virus-virus membiak dan hybrid. Contohnya macam virus nipah dulu. Mulanya virus nipah tu dari kelawar, tapi cina-cina bela babi ni dok pengotor sangat kandang babi tak jaga sampai buah-buah jambu air yang kelawar2 tu makan jatuh ke kandang babi, babi makan, babi-babi tu pulak jadi pembawa virus nipah. Ko bayangkanlah bela babi sambil tanam buah-buahan rapat-rapat dengan kandang babi. Buah-buah tu dijual? Aku takkan makan lagi buah yang cina jual. Jijik! Ko tau tak macam mana virus tu boleh ada dekat Sungai Nipah dulu sedangkan sana tak ada kelawar? Sebabnya ada sorang cina penternak babi di Ipoh yang ahli keluarga dia dah  mati kena jangkitan virus tu dah jual babi-babi dia harga murah sampai ke Sungai Nipah! Cilaka kan?
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2009 10:04 PM | Show all posts
pecayalah..apa2 yg kita mkn pakai zaman skang memg penuh dgn unsur2 babi ni..aku mcm kecewala..kdg2 temakan mana nk tau..logo halal aku lgsg tak pecaya..dah jadi drh daging beb..tawakal je la..sb tu melayu2 skang hanyut..makan rasuah byk penguatkuasa ni ..mana kandang babi tak besepah!   ..cuba kalau kedai mkn melayu yg takdak lesen..tak dan2:@  nak p rodok!
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2009 10:19 PM | Show all posts
Korg kutuk la mcmn psl babi ni tp di sana ada melayu muslim yg akan pertahankannya. X perlu lh aku dedahkan sapa. Korg fikir lh sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2009 11:21 PM | Show all posts
Originally posted by satriastendet at 16-5-2009 22:19
Korg kutuk la mcmn psl babi ni tp di sana ada melayu muslim yg akan pertahankannya. X perlu lh aku dedahkan sapa. Korg fikir lh sendiri


sape?

pemimpin2 UMNO, kan?

contoh spt di bawah:


Pejuang babi Selangor


Pejuang babi Melaka
Pejuang Babi N9

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 16-5-2009 11:37 PM | Show all posts
em alang2 ni aku nak nasihat skit. jangan percaya tanda halal singaporeklu yang ini pun dikatakan halal, yang lain apatah lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2009 11:38 PM | Show all posts
Lepas ni bunuhla babi2 dalam malaysia ni...ada berani?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-5-2009 11:38 PM | Show all posts

Reply #6 AinFarisya's post

ada bau ikan la thread ni....
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2009 11:39 PM | Show all posts
Originally posted by FaithNoMore at 16-5-2009 23:38
Lepas ni bunuhla babi2 dalam malaysia ni...ada berani?


Mana berani beb. Babi2 sekarang dah pandai baca surah Aura.......

*****

sorry yek . kalau nak menghina sesama korang aku leh faham lagi . tapi apa kaitan dengan menghina ayat quran.
and please dont say babi pun makhluk Allah baca quran.

tolong jaga demokrasi, tetap demokrasi . moderator board CI tetap moderator. so ini fahaman aku. tak payah nak cabar. kalau tak puas hati aku potong kredit ni p report kat supermod.

[ Last edited by  awangbok at 17-5-2009 08:22 ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2009 11:42 PM | Show all posts
Originally posted by penyo at 16-5-2009 23:39


Mana berani beb. Babi2 sekarang dah pandai baca surah Aura.......


my opinion is..ur words're too offensive...mind to clarify it?
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2009 11:43 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2009 11:44 PM | Show all posts
Originally posted by penyo at 16-5-2009 23:39


Mana berani beb. Babi2 sekarang dah pandai baca surah Aura.......


mr.penyo,u are still not answer the question raised by nasuha30..and i'm still waiting..why is it so difficult to say even a word?????

[ Last edited by  razhar at 16-5-2009 23:45 ]
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2009 11:45 PM | Show all posts
Originally posted by razhar at 16-5-2009 23:42


my opinion is..ur words're too offensive...mind to clarify it?


Who cares what you think?
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2009 11:47 PM | Show all posts

Reply #14 penyo's post

why it is so difficult?
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2009 11:49 PM | Show all posts
Originally posted by razhar at 16-5-2009 23:44


mr.penyo,u are still not answer the question raised by nasuha30..and i'm still waiting..why is it so difficult to say even a word?????


It has already been answered  in the previous posts. Thank you for your kind attention.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-5-2009 11:51 PM | Show all posts
Originally posted by razhar at 16-5-2009 23:47
why it is so difficult?


Please don't spam your friend's thread....
This thread is to discuss about BABI, are you a BABI?
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2009 11:51 PM | Show all posts

Reply #16 penyo's post

nope..it hasn't been answered yet...and i'm still waiting to see the answer....unless u don't have any courage to answer it...
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2009 11:54 PM | Show all posts
Originally posted by penyo at 16-5-2009 23:51


Please don't spam your friend's thread....
This thread is to discuss about BABI, are you a BABI?


i don't think this is spamming as u thought....the question is dedicated to u..so whenever i meet u,i will raise such question UNTIL u answer it..am i clear?
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2009 12:02 AM | Show all posts
Originally posted by razhar at 16-5-2009 23:54


i don't think this is spamming as u thought....the question is dedicated to u..so whenever i meet u,i will raise such question UNTIL u answer it..am i clear?


It's up to you. I am not lose anything.......
Why?..Don't you have anything to do? Get a life laaa bro.....
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

22-9-2023 01:20 PM GMT+8 , Processed in 0.331950 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list