CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5662|Reply: 24

MAYBANK???!

  [Copy link]
Post time 3-3-2009 10:41 PM | Show all posts |Read mode
Salam semua...
Nak tanya dan bagitau pasal email ni.
Baru2 ni aku ada dapat email dari MAYANK...diberitahu yang aku kena update ler apa ler kat account aku.
Tapi yang menjadi masalahnya, aku takde pulak account dalam MAYBANK!
Wife pun dapat jugak email tu...ada tanya sorang dua kengkawan, ada jugak kata ada dapat..yang paling memusykilkan, mana2 kengkawan yang takde account dalam MAYBANK gerenti dapat pulak email tu!
Yang ada account dalam MAYBANK tak pulak dapat..
Apa ke bendanyer tu ye..? Diorang(MAYBANK) tu pulak antar email tiap 2-3 hari sekali
Malangnya pulak, aku dah delete semua email2 tu, lagipun dia tak masuk dlm inbox...terus ke 'JunkMail'
Nanti kalo ada lagi email tu aku cuba tepek kat sini k..

[ Last edited by  drebartaxi at 3-3-2009 10:43 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-3-2009 10:48 PM | Show all posts

Reply #1 drebartaxi's post

phishing site sumer tu

jangan dilayan, elakkan.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 12:31 AM | Show all posts
aku dari tahun bila lagi ayik duk terima menda tu jer....jangan dilayan sudah....penipu semua tuh
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 12:32 AM | Show all posts
ya ya... abaikan
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 07:18 AM | Show all posts
ya...ini pishing jek ni..
jgn layan...

boleh buat aduan kat website maybank ni...

https://www.maybank2u.com.my/mbb ... kcflgcehfdfkgdgif.0
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2009 11:48 AM | Show all posts
ko forward je ke maybank punya webmaster/web admin.

kasi blacklist itu email sender.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-3-2009 06:40 PM | Show all posts

Reply #6 bzzts's post

oooo kasi forward eh..?
ok...sekarang jugak aku buat...makin banyak la pulak dapat email ni...hari ni aje ada tiga!
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2009 06:55 PM | Show all posts
kalo aku aku balas email tu anta virus, trojan, worm balik kat dia...
bagi plak yg kuat2..

biar padan muka dia..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-3-2009 07:02 PM | Show all posts

Reply #8 budingyun's post

embed html ke?
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2009 07:37 AM | Show all posts
Originally posted by dealova_fan at 4-3-2009 07:18
ya...ini pishing jek ni..
jgn layan...

boleh buat aduan kat website maybank ni...

https://www.maybank2u.com.my/mbb ... @@@1735498183.12361 ...



maybank tak boleh nak buat apa-apa. you can't even blacklist email address because the email most of the time goes to your personal email, unless your personal email is under maybank domain. also, some use fake email address. all they want is for you to click the link for the phishing website and enter your personal info there.

the best way to do right now is just to delete that email. your isp can block it but it may prevent real email from maybank to reach the customer (which is okay since most emails are for information only; all finance related will be sent directly to your financial institution inbox).
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2009 07:38 AM | Show all posts
Originally posted by budingyun at 5-3-2009 18:55
kalo aku aku balas email tu anta virus, trojan, worm balik kat dia...
bagi plak yg kuat2..

biar padan muka dia..



ada possibility untuk backfire.
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2009 03:57 PM | Show all posts

Balas #9 bzzts\ catat

bagi script ke, file attachment ke, dan sbgnya la...(censored skit bab2 nih..)
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2009 03:57 PM | Show all posts

Balas #11 oobi\ catat

xtakut..
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2009 09:46 AM | Show all posts

Balas #13 budingyun\ catat

beraninye ko
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2009 11:58 AM | Show all posts
Originally posted by budingyun at 6-3-2009 15:57
xtakut..



jangan cakap besar. kalau yang kena tu amateur, tak pe lagi. kalau kena yang pro, don't be surprised if your bank account is empty, including all your families. they can even add criminal records to your name. don't underestimate. unless you're really clever in disguising your source, always be careful when talking.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2009 11:22 AM | Show all posts
memang ada jenis email sampah macam ni yg masuk inbox email kte

jangan layan..kalo nak buat urusan, pastikan taip URL yang betul

cth: http://www.maybank2u.com.my/
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-5-2009 03:45 PM | Show all posts
maybank kena pedajal ke apa ni ?

http://www.phishtank.com/phish_detail.php?phish_id=668654

Verified: Is a phish
As verified by cleanmx isp4you propriome stuartgrant
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2009 11:27 AM | Show all posts

Reply #17 bzzts's post

Huh.. aku pun pelik. Pagi ni aku nak login.. dia keluaq popup nih:



Pastu aku klik ja ignore this warning...

Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2009 12:11 PM | Show all posts
aku pun terima gak mail tu.. tp aku wat bodo je
lgpun aku mana ada akaun maybank
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2009 01:50 PM | Show all posts

Reply #18 pedon's post

lepas guna m2u, lepas logout, rightklik tempat kosong di page m2u tu, pilih "Edit Site Preferences", gi kat Cookies tab, delete smua cookie.

aku agak, page m2u ni mmg tak slamat la, most possible ada unsur2 tak baik, tersembunyi.
kalo tidak, takkan boleh 4party sahkan fraud-site. bukan mudah nk main verify2 ni.

aku dh send email kat m2u, repot. tengok la apa langkah diorg.

[ Last edited by  bzzts at 24-5-2009 14:33 ]
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-2-2023 10:47 PM GMT+8 , Processed in 0.110302 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list