CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 8504|Reply: 169

Apa ada di SINGAPURA yg perlu dicontohi MALAYSIA...?

[Copy link]
Post time 9-1-2009 01:49 AM | Show all posts |Read mode
Sy tidak pernah ke Singapura sblm ini. Sy hanya mendengar cerita bahawa Singapura hanyalah hutan batu semata2. Br2 ini sy berpeluang utk melawat Singapura, bukan utk bshopping semata2 tp yelah..dah sampai tu merayau2 la kt negara org sekejap...kecik je- xde hal nyer- Banyak la lg pokok, kat tengah bandar pun bnyk pokok--

Perbezaan antara Singapura n Malaysia-

1. Tiada bangunan buruk/ berkulat/ terbiar di tengah2 bandar. Menurut org singapore yg sy jumpa, dia kata semua bangunan akan dicat baru sekurang2nya 6 tahun sekali oleh kerajaan singapore menggunakan wang yang dikutip dr rakyat (maintenance fee).

2. Bangunan flat yang sgt2 la bnyk cam kotak sarang burung..kat Malaysia pun ada, tp..rumah2 kotak ni merupakan rumah (ala2 flat/ apartment) yang disediakan kerajaan utk rakyat. Kira beli/bayar kat kerajaan la. Ada la dlm berbelas2 tingkat. Bersih sgt. Jangan harap nak jumpe sticker along. Kat flat ni semua disediakan lif, lif siap ada suara, cam ala2 lif office jer... Rasanya kalau boh kat mesia ni..cukup sminggu mau bisu lif tu..kene conteng siap la-- Tgk je la lif kat blok polis cukup la--
Harga bangunan ni ada yang mencapai nilai suku juta rm!! rumah flat kerajaan jer nih..

3. Tidak dibenaarkan parking di bwh rumah ni, parking sementara disediakan, untuk drop off brg2 shj. Kalau parking jugak, xlama lps tu dapat la saman. Polis diorang ni ronda siap sampai kt tempat parking flat lagi bg saman. Betul2 tegas. Tpt parking di rumah flat disediakan di bangunan yang berasingan. Kalau ikut patent umah flat, disusun cm segi empat, kt tengah ada satu lg building khas utk parking shj. Mau dekat 6-7 tingkat bangunan parking tu--

4. Tempat sidai baju yang disediakan pun ala2 umah nobita punye. Diorang sediakan 'sekat2' utk penghuni letakkan buluh/ besi. So dr atas sampai bawah nampak la kain melayang2, confirm kene pakai klip ni. (Kalau org atas xperah kain, abis la menitik sampai tingkat bawah??) Nak jemur/ angkat kain kene hulur dr tingkap dapur aje. xde pintu!

5. Kalau nak buang sampah, buang je kat depan rumah, ada lubang dengan penutup stainless steel direct ke tingkat bawah.

6. Semua parking kt shopping complex, toll pakai autopass (ala2) touch n go. Tp ni centralized satu singapore. tadak la metro parking ker lain2-- janji apa2 topup autopass aja. Satu kete satu autopass, xleh kongsi2.

7. xjumpa pun stray cat/ dog kat tepi jalan..

8. Kalau parking, kebanyakan org sana parking bontot kete dulu. (Mungkin skolah memandu diorang ajar cmni kot)

9. Jalan- jalan kt sana, susah sangat nak jumpa jenis tampal petak2/ bulat kecik cam kat cni. So xjumpa la lubang2 kat tengah jalan.

10. Lif-lif kat sana sume kecik. Kalau ada sepuluh org belum tentu cukup semua boleh masuk. yang ajaib nye semua tempat cam gtu. Macam ada rule pasal size standard lif aje..satu2nya lif besar yang kitorang jumpe adalah lif Ikea je--

11. Hotel kalau harga rm150 satu malam dikira hotel murah je-- xjumpa pun hotel yang murah lg dari tu (yang ada toilet dlm bilik)

12. On the way back to tambak johor, kitorg cut off jalan ikut laluan bas-- perghh. xde can langsung nak menyelit kat depan, automatik polis trafik dia suruh pusing balik- mau kene round berkilo2 meter baru sampai balik ke junction tu.. (tu lampu hijau serentak tu..padahal laluan bas tu sama direction ke tambak johor jugak). Yang kontrol trafik tu dua tiga org. Satu lane sorang, kalau kat mesia ni satu junction satu org, xkira la yang datang tu 5-6 org polis. Sorang jaga, yang lain menyembang kt tepi jalan??


Ni kira pengalaman ke singapore la ni..Rasanya ada yg baik, ada yang keterlaluan..br g skali ni. Tapi bab maintenance ngan penguatkuasaan undang2 kat sana memang diorang tegas. Sape yang ulang alik hari2 tu mesti ada lg bnyk pengalaman yang boleh di share. Dengar kata ada 40 000 org mesia ulang alik tambak johor hari2 utk keje kat sana. Ye ke?

Patut ke org Malaysia/ kerajaan malaysia bg alasan, negara kita besar-- susah nak control?

**Lps g US plak--


***Berangan jer la----

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-1-2009 01:57 AM | Show all posts
Apa ada di SINGAPURA yg perlu dicontohi MALAYSIA...?

-import atlit luar secara besar-besaran walao dari tanah besar china sekali pong.
-kurangkan aktiviti seks, tumpu pada kerja, kerja, kerja saja.
-bersikap kiasu.
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 02:00 AM | Show all posts
Semua boleh disummarize kan:

tingkatkan Authoritarianism dgn Socialism.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-1-2009 02:00 AM | Show all posts
Asal2nye sy pos isu ni sbb teringat pasal isu maintenance bangunan yang dah berbulan2 xsetel2 lg tu. Sampaikan ada yang meninggal kempunan nak naik lif. Punye la lembab nak setel. Salah siapa? Rakyat (penduduk yang xmau/ xrela bayar maintenance fee) atau penguatkuasa yang xbuat keje (xkutip fee dengan tegas sampai tunggakan beribu2). Sy rasa org singapore bila dengar isu ni, mesti diorang ingat ni isu remeh temeh je, xperlu sampai nak panggil org tv. Mau kene gelak kite org mesia ni oiii..
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 02:05 AM | Show all posts
dr segi pentadbiran,menteri kabinet dorg sume brpndidikan tggi..majoriti ade master..
mnteri kabinet kite,ambik kos sastera leh jadi mnteri kewangan
rasuah lak hampir xde..
kte..


Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 02:06 AM | Show all posts
+1 .. Good Thread!!!   

- Upgrade LRT/Putra system ASAP

- Pasal sticker ahlong & pasang astro, Majlis Perbandaran cuma perlu telepon nombor iklan tu, amik IC, amik Full name and full Address.. pastu bagi SAMAN dibawah akta kerosakkan harta awam aka vandalism..  saman bagi kaw kaw!!

- Penguatkuasa undang2 Malaysia masih Mata Duitan..  Kastam hancur, polis & narcotics hancur, Immigration hancur, councils hancur, Health officer hancur..

kalau health officer tegas, jangan harap kedai mamak wujud kat mesia ni..

[ Last edited by  BSundayB at 9-1-2009 02:07 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 02:45 AM | Show all posts
sebagai rakyat malaysia yg terpaksa pindah ke spore demi tugas papa...quirk rasa...memang TERLALU BANYAK perbezaan ....ada yg baik...ada gak yg tak elok...

3 paling utama yg harus kita contohi...rasanyer...ialah
PENTADBIRAN NEGARA spore yg tegas dan cekap ...

HAMPIR SIFAR RASUAH...setahun mungkin ada sekali dgr kes2 anggota kerajaan terlibat ngan rasuah

RAKYAT YG PEMBERSIH...dorang memang da dididik / diugut dgn pelbagai kempen dan penguatkuasaan saman sehingga dorang secara 'auto' menjadikan negara dorang sangatlah bersih...*tetiba teringat kontroversi Radhi OAG yg penah komen secara gurau.."org spura ni makan sampah kerrr? bersihnya negara spore ni..."


perkara yg menyebabkan msia negara yg JAUH lebih baik dr spore...

wlpun ramai kat msia yg merungut tentang democracy & the freedom of speech disini....korang tak tau lagik keadaan kat spore nun....JAUH lebih TERUK...pembangkang / rakyat ....takleh sesuka ati kutuk kerajaan....abis smua pembangkang kat spore ni di saman...sehingga ada yg diistiharkan muflis sbb tak dan nak bayar saman yg SENTIASA memihak pihak kerajaan....

spore ni takdok langsung natural resources....bumi msia maju / makmur ngan pertanian...penternakkan...perikanan...dan sebagainyer... Kiranya...sesusah2 kita...leh lagik idup sbb kita ada sumber makanan hasil dlm negeri dan tak harapkan import semata2....

cost of living kat sini...... ....dasyat....!!  bukan dari segi makanan / pakaian...tetapi kos sewa rumah...transportation....electrical / water charges...fuel....


p/s...tapi kan kalau bembarang branded contoh cam pakaian/jam sbgainye...kat spore jauh lebih murah tau, wlpun currency da convert...kat spore tetap murah.. Ikea pun murah sesgt....nape yea...?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 02:56 AM | Show all posts

Reply #7 quirky's post

true..

tapi tak guna kalau ada banyak hasil pertanian tapi harga tak di-control sendiri.. exmaple, harga kelapa sawit, getah...

even, harga ikan pasar kt JB tu pun tak boleh control... sbb org spore ramai turun pasar JB utk beli barang dapur... penjual lak naikkan harga sbb SGD tinggi drp RM...  last2, org johor jugak tertindas dgn beli harga ikan yg 2-3kali ganda tinggi...


p/s- aku kesian betul tgk keadaan environment JB  (kalau datang dari singapore)..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-1-2009 03:21 AM | Show all posts
negeri kecil dan penduduk tak ramai mudah kawal

sama dengan orang anak seorang atau 2 orang

dibandingkan dengan yang ada anak 10 orang
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 05:50 AM | Show all posts
Originally posted by dewi_anastasia at 9-1-2009 03:21 AM
negeri kecil dan penduduk tak ramai mudah kawal

sama dengan orang anak seorang atau 2 orang

dibandingkan dengan yang ada anak 10 orang


Macam nak setuju, macam tak setuju..?:re:.Contohnya Jepun..sikap pembersih derang patut kita contohi...Aku rasa negara derang jauh lebih besar dr Malaysia kan? Dan penduduknya pun ramai...Katanya kat sana kalau nak isi minyak, isi dulu baru bayar...Kalau kat Malaysia? Antara tempat yang selalu kena rompak, malah ada yg dah mati...ATM pun tak selamat...

[ Last edited by  highcastle at 9-1-2009 05:53 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 06:30 AM | Show all posts

Reply #1 surfin_net82's post

kang klu tiru, kata kerajaan malaysia kejam plak..... nak parking tak boleh, buat ni tak boleh....
ko nak jadi mcm rakyat robot, gi le duduk singapore tu..... semua tak leh buat

hujan batu kt negeri sendiri, lebih baik malaysia lagi walaupun ramai rakyat sendiri tak sedar diri....
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 08:30 AM | Show all posts
Originally posted by LT at 9-1-2009 06:30 AM
kang klu tiru, kata kerajaan malaysia kejam plak..... nak parking tak boleh, buat ni tak boleh....
ko nak jadi mcm rakyat robot, gi le duduk singapore tu..... semua tak leh buat

hujan batu kt ...


Pikir yg positif la. Kt S'pura penguatkuasaan kuat supaya org yakin dan rasa selamat.
Kt mesia ko ada rasa selamat ke sekarang? Kt S'pura aku boleh shopping pakai kad bank je.
Tak yah nak bawak duit banyak2. Takde cip2 pon kad bank tu. Masih magnetic strip.
Kalau kt mesia ko buat camtu, kena klon la kad bank ko.
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 08:31 AM | Show all posts
PAk Lah patut ikut cam LKY je saman semua yang tulis cite Pak Lah kaki zzzzzzzz Pak Lah ada umah kat Ozzie dan berbagai kaitan memburukkan nama Pak lah anak banak

saman semua sampai bangkrup....


Zoo Malaysia kene blaja macam mana nak jadi top tourist spot macam Zoo Singapore dan boleh menjana income dengan lebih banyak lagi tanpa perlu terhegeh2 nak minta donation dan peruntukan Kerajaan...

[ Last edited by  yipun78 at 9-1-2009 08:37 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 08:35 AM | Show all posts
Malaysia patut recycle air kumbahan dalam panning Kerajaan yang akan datang....

Prosedur yang berkaitan ngan jabatan Gomen patut dipermudahkan tanpa perlu ke agensi itu untuk berurusan, semuanya dihujung jari saja

Malaysia patut paten hakmilik resepi makanan nusantara sebab S'pore ske kata tu derang nya :re:
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 08:38 AM | Show all posts
Originally posted by surfin_net82 at 9-1-2009 01:49 AM
10. Lif-lif kat sana sume kecik. Kalau ada sepuluh org belum tentu cukup semua boleh masuk. yang ajaib nye semua tempat cam gtu. Macam ada rule pasal size standard lif aje..satu2nya lif besar yang kitorang jumpe adalah lif Ikea je--

11. Hotel kalau harga rm150 satu malam dikira hotel murah je-- xjumpa pun hotel yang murah lg dari tu (yang ada toilet dlm bilik)


singapore tu city-state....negara kecik...aku rasa JB dan its outskirt towns (tebrau city, skudai, gelang patah, senai, kulai, masai, pasir gudang, nusajaya) tu lagi besar dari singapore itself...

kalau nak banding singapore, kena la apple-to-apple...

kalau harga hotel mahal, bagus ke????

kalau lift kecik, bagus ke?
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 08:42 AM | Show all posts
Originally posted by quirky at 9-1-2009 02:45 AM
p/s...tapi kan kalau bembarang branded contoh cam pakaian/jam sbgainye...kat spore jauh lebih murah tau, wlpun currency da convert...kat spore tetap murah.. Ikea pun murah sesgt....nape yea...?


aku pernah dgr org cakap, ssb barang2 branded ni dia masuk ke region asia tenggara melalui regional office kat singapore...so, apa apa hal pun, singapore nak control the retail price, and dioarang akan make sure harga kat singapore lebih murah dari negara jiran mereka especially jiran sebelah tambak dia iaitu malaysia....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-1-2009 08:43 AM | Show all posts
FAM perlu ambil banyak negro jadi pemain kebangsaan...
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 08:45 AM | Show all posts
Spore mmg tegas.. Kawan aku yang buang putung rokok kat dlm hutan simpan di sana (ala ala Bukit Nanas di KL) tiba2 dikenakan kompaun oleh NEA (mcm JAS lah)..

Tgk tuh, sampaikan dlm hutan pun ada penguatkuasa..
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 08:48 AM | Show all posts
Originally posted by jamalnsx at 9-1-2009 08:30 AM


Pikir yg positif la. Kt S'pura penguatkuasaan kuat supaya org yakin dan rasa selamat.
Kt mesia ko ada rasa selamat ke sekarang? Kt S'pura aku boleh shopping pakai kad bank je.
Tak yah nak b ...


Yup.. kad kredit sana masih lagi pakai magnetic bukan chip (kira ketinggalan kot ;) )

Sbb tu ada sesetengah kedai di Malaysia denied.. tak tahu apa sebab.. :kant: :kant:
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 08:50 AM | Show all posts
tergelak baca thread ni pepagi...

aku yg dok keje kat sini... rilekzz je... ibu ayah kat sinun tak payah nak membanting tulang pagi petang... alhamdulillah... hidup senang lenang coz dpt makan hasil titik peluh anak yg keje merantau.... bagi makan ibu ayah dgn hasil duit yg org melayu malaysia slalu kutuk as negara kafirun...  

bebual byk pon tak gune... dok complain sane sini..... buang karen ler....    wake up... move forward...   bukak minda....

dgn asik buat comparison itu ini tak menjadikan kite org yg berjaya oiii.... sampai bile2 dok cenggitu je....

watever it is... aku salute kat govt Spore... cara dorang membangunkan negara dan rakyat dorang.....

Jangan rase terhina or rase iri bila kite nampak negara lain lebih maju dari negara kite sendiri..... kite byk outsource.... menteri2 kite tak kurang hebat nye.... TAPI... why masih tertinggal kebelakang?.... Di sini kene la kite kene cari DIMANA SILAP nye?..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-10-2022 06:08 AM GMT+8 , Processed in 0.098771 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list