Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
7347
View
48
Reply

sejauh mana kesan kegawatan ekonomi kepada kita?

[Copy link]

Author: kebayan       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-1-2009 07:52 PM | Show all posts |Read mode
Agak terkejut sebab ramai kengkawan melayu di dubai ni plan nak balik msia dah.. terutama yang ada anak-anak. Ada yang diberhentikan, ade jugak yang sanggup berhenti. Banyak company bertindak mengurangkan jumlah pekerja hingga 50%. bayan n suami, Alhamdulillah masih stabil. mungkin sebab takde anak lagi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2009 07:54 AM | Show all posts
uhuk2..dulu duit gaji bawak balik mesia x3..skang ni makin turun..aritu x2 aje..sib la ni dah x2.5..jangan la turun balik..
rumah kat mesia nak kena bayar..so nak taknak kena la jugak anta duit balik kl  
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2009 09:50 AM | Show all posts
Alhamdulillah kami sekeluarga masih macam biasa. In fact household income bertambah bila hb was promoted to a bigger role.

Cuma kena hantar duit lebih skit ke Malaysia sebab duit aussie jatuh pokok....he he
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2009 09:59 AM | Show all posts

huhuhu..mcm takut jer nak berhijrah!!

den baru nak p oberseas...tp tgk keadaan skrg mcm kene di pikir2kan balik jer...
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2009 10:20 AM | Show all posts

Balas #1 kebayan\ catat

aku pun kene tempias.....baru nak dpt keje obesee dah kene cancel offer....xdpt la pegi....huhu
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2009 10:32 AM | Show all posts
so far kami alhamdullillah lagi.....
hubby nye keje cam biasa....
cuma tang rumah je yg frust skit....
3 tahun lepas beli rumah ni dgn harga usd275k
skang harga rumah ni jatuh menjunam jadi usd150k....
tahun lepas hubby dah berangan nak jual rumah ni nak beli rumah lain...
tapi angan2 je lah kan.....unless maintain rumah ni bagi sewa kat org dan beli rumah lain.....
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2009 11:41 AM | Show all posts
alhamdulillah, kerja hubby tak terjejas ...cuma my work ajelah yang a bit terjejas...bulan august lepas the company I was working for was bought by another giant biotech company, so ku antara 50% yang kena laid off...menganggur selama sebulan (for the first time after 8 yrs, ku dapat berpuasa dengan tenang kat rumah ) but luckily  compensation mewah ...alhamdulillah dapat kerja baru di bulan syawal ....since I''m working at a public biotech company, so income company bergantung kepada pasaran saham semasa...which is not doing well nowadays...salary increment pun dalam 5% aje...apapun, kami bersyukur sebab masih bekerja berbanding mereka yang tiada atau dibuang kerja
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2009 06:49 PM | Show all posts

Reply #1 kebayan's post

kawan2 yg kena/nak balik tu kerja bidang apa, kebayan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-1-2009 01:07 PM | Show all posts

Reply #8 bitterchoc's post

banyaknye engineer & architech........
yang dah balik msia pun ada... sedey betul bile gi airport antar diorang ni.. siap salam peluk cium bagai..
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2009 01:13 PM | Show all posts
bagi keje gov mcm nazha ni cuma terasa brg2 mahal..minyak turun tapi barg still tak turun2..dari konteks keje no prob...gaji as usual..tapi tula, kena jimat gak...brg makan mahal betullllll
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2009 08:38 PM | Show all posts
ramai kengkawan yg pakat balik mesia juga
ramai juga kene buang koje
alhamdulillah keje hubby masih ok
tapi takut gak le dlm keadaan sikalang

ps: alahai aku baru jer igt nak apply kije kt tmpt nhuser lepas abis blajo ni takpolah lepas 3 taun aku kontek ko balik yek nhuser utk korek2 lobang kijer. hehehhehe takdenya lakiku nak pindah ke US. dah tua utk pindah randah katanya. kt UK ni susah beno nak carik lobang keje biotek
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2009 08:51 PM | Show all posts
Originally posted by nazha at 7-1-2009 01:13 PM
bagi keje gov mcm nazha ni cuma terasa brg2 mahal..minyak turun tapi barg still tak turun2..dari konteks keje no prob...gaji as usual..tapi tula, kena jimat gak...brg makan mahal betullllll


aku stujuk ngan nazha, barang2 still mahal gak espeseli makanan
kt tmpt aku kebab dah naik around seposen dua
susah la utk aku yg menapau je kijenya
kalo kita berniaga makanan mmg untung kan.. mahal camne pon, gawat ker.... org tetap beli jugak
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2009 11:56 PM | Show all posts
aku start bulan ni potong cabel tv ,cut belanja kekdahnya.

dah kurangkan makan kat luar atau take away, masak sendiri kat rumah.

aku dah return separuh  daripada barang-barang yg aku sopping masa boxing day kat kedai sebab rasa mcm terlebih beli dan tak diperlukan

itu jer la kot. sebenarnya tak adalah effect mana pun, tapi baik amik langkah berjaga-jaga dan menabung utk kecemasan. sebab kita tak tahu future mcm manakan, bak kata org sediakan payung sebelum hujan
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 12:52 AM | Show all posts

Reply #11 penmerah's post

penmerah...boleh saja...san diego nie is one of the biotech hubs kat west coast...banyak big and small biotech companies here...peluang kerja sentiasa ada in this field
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 02:20 AM | Show all posts
stakat ni keje hb macam biasa, tak de effect.. cuma terasa gak harga barang2, bills, etc makin naik walaupun minyak turun banyak. Ekonomi uk sekarang ni memang teruk.. banyak gak company yang dah tutup, akan ditutup, axe pekerja, call in administration... in fact, pound sterling turun teruk! sekarang ni almost RM5 je for GBP1. sama cam rate tahun late 80's/early 90's.. kami kena hantar lebih duitla untuk rumah kat malaysia.

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 06:13 AM | Show all posts
ninik,
duit jatuh tu satu advantage pada aku sebab aku bawak duit dari malaysia, so banyaklah sikit dpt

dan satu lagi advantage boleh beli barang kat sini dgn harga murah sebab lepas convert ke RM pun, still murah banyak dari beli kat malaysia ( some electronic n house gadget/accessories )

minyak jatuh best utk long travel, tapi sehari dua ni dah naik balik la.

company n store memang banyak tutup. salah satunya linen n things, kalau sapa duk us-canada mesti kenal la store ni. advantage pada aku ialah, pi borong la masa dia buat liquidation


btw, corelle naik harga lagi tau.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 07:18 AM | Show all posts

Balas #14 nhuser\ catat

tulah... haku suka jerk pindah randah nie especially ke US. ramai kata barang2 murah. lakiku jerlah setia kt mencester ni
san diego tuh glemer yek... eben jaman aku kekanak duluk sll dgr org sebut diego2
kt mencester ni...alahai.... takat
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 07:24 AM | Show all posts
ninik & lyn...
mmg besh gak duit jatuh nie... especially bila beli barang and pikir bayar ngan RM hehehhe
tapi aku harap pound naik balik summer nanti... manyak sikit tukaran RMnya

tapi kebab paki mmg tak thn tul. arituh aku beli cheese pie
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 07:53 AM | Show all posts

Reply #18 penmerah's post

memang sakan borong, lepas tu aku pulang balik kat kedai

ko buatlah kebab paki tu sendiri, pakai rempah shan. aku kalau nak sgt makan, aku hantar la nasi minyak pi rumah kawan pakistan aku tu dgn harapan bila pulangkan bekas, adalah beriyani dan kebab diaorg yg sedap itu
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 09:21 AM | Show all posts

Reply #19 eyzlyn's post

hahahahaha... sakit perut baca taktik eyzlyn nih!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.097148s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list