Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
26040
View
496
Reply

Bahagia ke Tanpa Restu?!!!

[Copy link]

Author: coldfusionr       Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-12-2008 11:04 AM | Show all posts |Read mode
aku nk tanye pendapat korang....
erm sekelian semua sudah tahu dgn masalah adik aku tuh....yang nk kawen duda tapi xdpt restu dr mak n bapak aku
so aku nk tanyer... parents aku bgtahu kat adik aku tuh klu dia kawin is not easy perkahwinan tu sbb tanpa restu
tapi adik aku ckp itu semua kat tgn tuhan dia pun tak tahu ape akan berlaku dimasa hadapan...adik aku bgtahu lagi
ade orang kawin duda bahagia sgt...
disebabkan adik aku nak sgt kawin mungkin ini ujian unutk dier iyerla ditentang keluarga dah pujuk bagai tapi
still parents aku senyap tanpe berkata ape2 kecuali mak aku dia suruh adik aku putuskan cinta dgn duda tuh...
meraung la adik aku...tp aku risau sbb adik aku nih brutal sikit lagi org larang lagi dia buat...tapi so far aku tak nampak la pulak
dia tersilap langkah lagi...aku takut nnt jadi kes mcm rita rudaini...fuhhhh pening aku dibuatnyer
pendapat korang lak mcm mana sebab ade orang kawin tanpe restu pun aku tgk dan dgr bahagia sampai ke anak cucu alih2 parents sendiri mengaku silap
ade pulak sekerat jalan ( minta dijauhkanla) bercerai barai
tapi aku sependapat dgn adik aku kebahagian allah yang tentukan dan bapak aku dikira berdosa sbb halang dan tidak mewalikan adik aku tuh sbb
wajib unutk seorang ayah mewalikan ank gadisnya yang telah memenuhi syarat utk berkahwin dlm islam WAIMA lelaki yang bakal dikahwini
itu telah beristeri atau belum...apetah lagi anak gadisnye itu sendiri yang minta unutk dikahwinkan...
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 11:10 AM | Show all posts
ntahlahh.

neeway ade sbb lain ke selain lelai tuh duda..
..kl ade sbb lain yg kukuh aku rase mmg ade prob kot.. tp kl setakat mak ko tak pekenan... aku rase... masalah dl perkahwinan tuh biase je...

neeway.. parents aku kawen pon tanpa restu... atuk nenek aku belah ayah ngan adik beradik lansung. tak datang pon kenduri kawen... alasan tak restu.... tak setuju bapak aku kawen ngan anak dara tua.... time tuh thn 1979... mak aku dah 30... bapak aku baru 23...

tp skrg ni dah hampir 30 thn kawen... ok je...

lepas aku dah besar ni.. baru diorg ok... skrg ni dah baik2 laaa
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 11:12 AM | Show all posts
pengalaman dr my family...mmg kawin tanpa restu ni  tak sampai kemana...kkak ketiga kawin tanpa restu endingnya...bercerai jg...tp jodoh mmg ditangan Tuhan ...banyakan berdoa.............
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 11:19 AM | Show all posts
once dah kawen terpulang pada husband n wife nak melayari rumahtangga tu mcmana..disamping berbuat baik pada kedua ibu bapa n keluarga mentua..mak bapak mana yg tak sayang anak...Allah lebih mengetahui...

mak bapak mungkin terlalu risau, tp seeloknya jgn la menyalahgunakan perkataan "restu" untuk menghalang perkara yg dapat mengelakkan maksiat dpd berlaku ie perkahwinan...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 11:24 AM | Show all posts
Benda ni subjektif sbb kat dlm Quran x de pun pakai hukum karma... "kalo kawin tanpa restu kuarga, perkahwinan x akan bahagia".

X semestinya bahagia even kalo kawin dgn pilihan kuarga...ada juga yg hidup x bahagia & bercerai-berai...

begitu juga kalo kawin tanpa resti ibubapa, ada juga yg rumahtangganya bahagia sampai ke akhir hayat.

Sbb tu bab jodoh ni kita x boleh nk berlagak sebagai Tuhan, terutamanya ibubapa. Dlm hidup kita ni, Tuhan dh aturkan dgn siapa kita akan bertemu (sebagai bakal2 jodoh kita). Kalo dh bertemu dgn seseorang yg dirasakan sesuai, x ada salahnya proceed walopun org lain / keluarga x setuju.

Apa yg kakcik tgk ibubapa zmn skrg ni hanya mahukan bakal menantu jutawan je.. Mmg la x de ibubapa nk anak2 diaorg susah lepas kawin nnt. Tp jgn lupa Tuhan kan ada... doakan kesejahteraan & kebahagiaan anak2 selepas mereka berumahtangga... rezeki pasangan yg bernikah pasti ada. Sama juga mcm org melahirkan anak... Tuhan akan menyertakan rezeki kpd setiap anak yg lahir x kira walopun ibubapa bayi tu org miskin... kena yakin, rezeki ada di mana2 asalkan kita bertawadduk & bertawakal kpd Allah s.wt. Insya-Allah!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 11:26 AM | Show all posts
bapak aku khwin ngan mak aku pn mak ayah aku (nenek aku) xgemar sbb mak aku bkan org kedah mcm ayah aku...

walaupun smpai skrg ttp nmpak ketidaksukaan nenek aku thadap mak aku tu, parents aku still ok je.... bahagia lg...

ni aku citer sket ayat ayah aku yg buat aku n adik bradik aku mual...

mase kitorg bhenti kat kedai mase jalan2, mak aku turun jap g beli brg, pastu kitorg ckp kat ayah aku,

"abah, jom tggal mama kat cni kite nyakat mama..."

then ayah aku jawab dgn slambe badak, "tinggal korg xpe, tinggal mama xleh...."

......kat situ da nmpak kalo pkahwinan tu mmg ikhlas, sume bende InsyaAllah bahagia....
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 11:34 AM | Show all posts

Reply #6 underwoodrockz's post

ayat sengal bapak aku lak...

duit EPF ayah ni sumer nama ibu... sbb korunk leh idup sendiri...
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 11:49 AM | Show all posts
Originally posted by coldfusionr at 30-12-2008 11:04 AM
aku nk tanye pendapat korang....
erm sekelian semua sudah tahu dgn masalah adik aku tuh....yang nk kawen duda tapi xdpt restu dr mak n bapak aku
so aku nk tanyer... parents aku bgtahu kat adik  ...


aku tak setuju bila org kata kahwin tanpa restu ibu bapa tak bahagia.konsep tu salah sama sekali ,jgn percaya. org yg kahwin dgn restu ibubapa pun bercerai berai. kahwin pilihan ibu bapa pun bercerai berai dantak bahagia.
mcm citer ahmad albab tu.

Jodoh di tangan Tuhan. Yang menentukan jodoh kita dgn seseorang bukan ibu bapa tapi Allah.Percaya kepada Qada dan Qadar ,ok.

tak payah nak mengarut mengatakan kahwin tanpa restu ibu bapa tak bahagia.Allah yg menentukan segalanya.
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 11:52 AM | Show all posts
Originally posted by underwoodrockz at 30-12-2008 11:26 AM
bapak aku khwin ngan mak aku pn mak ayah aku (nenek aku) xgemar sbb mak aku bkan org kedah mcm ayah aku...

walaupun smpai skrg ttp nmpak ketidaksukaan nenek aku thadap mak aku tu, parents aku  ...

nenek aku pun kurang suka dgn bapa aku tapi mak ayah aku bahagia je.

pak cik aku yg kahwin dgn bini dia yg nenek aku sayang sgt pun dah bercerai.

udah-udah la jgn nak mengarut bosan aku org suka mengarut ni.

Jodoh kita ditentukan sejak azali lagi,ok...........
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 12:00 PM | Show all posts
Originally posted by idajoe at 30-12-2008 11:12 AM
pengalaman dr my family...mmg kawin tanpa restu ni  tak sampai kemana...kkak ketiga kawin tanpa restu endingnya...bercerai jg...tp jodoh mmg ditangan Tuhan ...banyakan berdoa.............


kakak kau bercerai sebab jodoh dia dah sampai situ je,bukan sebab mak bapak kau tak restu. kau sekalipun,kalau laki kau nak ceraikan kau, mak kau restu ke tidak ,tetap bercerai juga.itu pun tak leh fikir ke?
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 12:24 PM | Show all posts
bahagia ke tak...bergtg 2 individu yg kawen tu..cumanye..yg pasti..setiap perkawinan..pasti ada badai..pasti ada masalah..pasti ada perselisihan paham..so..adik ko takleh curahkan/bercerita kat mak ko ler kalau ada sebarang masalah dlm perkawinan..sbb sure mak ko leh tempelak mcm nie - "tu ler..mak dah ckp dulu2" ..lebih kurang mcm tue la...pasti kena tempelak balik..
kalau kes duda buat hal lak..mcm kes mynameisdot..haa..lagi ler teruk..lagi takleh bercerita kat parents..sure kena tempelak kaw kaw lahh..

adik ko kena selesaikan sendiri2 kalau ada sebarang masalah kalau dia nak dipandang mulia - kawen tanpa restu - bahagia jugakk..

kalau kawen dgn restu nie..sebarang kemusyilan..sebarang masalah..boleh ditanya/boleh dingadu kat parents or parents mertua..utk jadi peguam bela..gitu ajekk..

lagi satu..bak kata org2 alim..suami isteri hanyala pinjaman dunia sajookkk..
today..your husband loves you..tomorrow..maybe he loves someone else..
but..your parents always loves you ..

jgn ler besok2..bila laki buat hal..baru ler terhegeh2 kat parents balik..

tu ler..budak2 muda2..
bila bercinta..semua lupa makbapak..
bila clash..teringat pulakk kat makbapak..

for me..kalau anak aku jenis lagu sengal2 lupa mcm tue..boleh blahh la..aku pi erope lagi baguss..
malehh nak layannnn..

[ Last edited by  Hana at 30-12-2008 02:11 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 01:03 PM | Show all posts
perkahwinan yg bahagai tu tak ditentukan oleh
restu mak pak
korang yg kawen..korang yg tentukan
pejalanan hidup korang mcm mana...

kalo parent dah tak suka...
ambil la hati depa pelan2..
kalo bukan dgn wang ringgit...
dgn perbuatan fizikal..
kalo depa sakit..jg la sebaiknya..

w'lau sakit hati banget dgn apa yg depa nak kata
tabahkan hati jaa...
bedoala slalu agar hati depa terbuka utk terima pasangan kita

kalo ada masalah lak dalam umahtangga
jgn sesekali sampai ke telinga mereka
kang depa kata .."tu laaa..aku tak restu tu jadi mcm tu"
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 01:17 PM | Show all posts
penah dgr qada n qadar x?
fhm x maksudnya?

klu xrestu sbb laki tu duda, sgt la xpatut. bukan hina pun jadi duda, xde sape yg kejar title tu pun. tp klu xrstu pasal laki tu drug addict ke, kaki pukul ke...logik la.

kita takleh nak kata kawen ngan org tu, bahagia. tak bercerai etc. sbb kita xtau masa depan camne.
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 01:28 PM | Show all posts
Komen aku ni aku beri atas dasar aku jugak ada 2 anak perempuan yang sedang membesar...

Pada aku, kalau kita sememangnya menghargai ibu-bapa yang selama ini bersusah payah membesarkan kita dengan kasih sayang dan penuh perasaan, tanpa kira waktu, tanpa kira sebarang duit yang terpaksa dikeluarkan, selama lebih lebih kurang berapa? 20 tahun? 30 tahun?... kita tidak akan tergamak untuk melukakan hati mereka dengan memilih selain daripada yang mereka restui...

Aku sendiri tidak tergamak untuk mengenepikan pengorbanan ibu-bapa aku selama berpuluh tahun hanya untuk bersama-sama dengan seorang wanita yang aku baru kenal dalam 2-3 tahun... Lebih sikit mungkin 5-6 tahun...

Itu sebabnya setiap org rapat yang aku kenal bilamana diorang datang perkenalkan bakal suami/isteri diorang kepada aku, soalan pertama yang aku tanya adalah "Ibu-bapa kalian restui atau tidak hubungan korang ni?"

Selalunya jawapan yang aku dapat MEREKA RESTU, tapi tak tahulah kalau2 mereka berbohong...

Tapi pada aku, IBUBAPA lah segala-galanya kepada aku berbanding segala yang lain...

RESTU adalah kata pemutus bagi aku...
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 05:06 PM | Show all posts
Originally posted by matdue77 at 30-12-2008 01:28 PM
Komen aku ni aku beri atas dasar aku jugak ada 2 anak perempuan yang sedang membesar...

Pada aku, kalau kita sememangnya menghargai ibu-bapa yang selama ini bersusah payah membesarkan kita den ...


bukan semua org macam kau. kau tak diuji lagi memang boleh cakap lepas, masalahnya org yg diuji .

bagi aku dalam memilih pasangan, ibu bapa nak restu ke tidak, lantak lah.yg penting aku kahwin dgn lelaki yg aku cintai. kalau boleh aku nak bg penampar je pada ibu bapa yg kurang ajar,memandai mendahului Tuhan.

cinta adalah anugerah Allah, tak payah nak memandai halang sana-sini, kalau galak juga, dah tua pegi duduk rumah org tua-tua,padan muka.
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 05:07 PM | Show all posts

Reply #15 gilagila2's post

uiii garangnye cik kak.... masuk2 ngamok2.. sabo2..
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 05:13 PM | Show all posts
Originally posted by gilagila2 at 30-12-2008 05:06 PM


bukan semua org macam kau. kau tak diuji lagi memang boleh cakap lepas, masalahnya org yg diuji .

bagi aku dalam memilih pasangan, ibu bapa nak restu ke tidak, lantak lah.yg penting aku ka ...



misti mak ko ngadungkan ko tak cukup bulan kan? sbb tak sabar2 nak menampor mak sendiri..
org lain elok2 9 bulan..7 bulan..
ko misti 3 bulan ajek..dah meraung2 nak kuar kan?
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 05:17 PM | Show all posts
Originally posted by Hana at 30-12-2008 05:13 PM



misti mak ko ngadungkan ko tak cukup bulan kan? sbb tak sabar2 nak menampor mak sendiri..
org lain elok2 9 bulan..7 bulan..
ko misti 3 bulan ajek..dah meraung2 nak kuar  ...


bukan aku nak menampar mak aku. aku nak tampar mak mertua aku lah.

mak aku tak denye nak halang aku kahwin dgn sesapa pun, aku je memilih .
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 05:18 PM | Show all posts
Originally posted by LostSoul at 30-12-2008 05:07 PM
uiii garangnye cik kak.... masuk2 ngamok2.. sabo2..


lapar ....
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 05:24 PM | Show all posts

Reply #19 gilagila2's post

kok lapo terus ngamuk2 dehhhh..

anyway, my take on this: try your very best to convince your parents yg pilihan ko ni yg terbaik skali utk ko.. influence them to see your choice from your perspective.. restu tu tak menjamin kebahagiaan, tp restu tu penting utk memudahkan kita meggapai kebahagiaan pasai bila kawin, bukan berdua, tp berkeluarga..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094177s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list