Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5200
View
17
Reply

Perbandingan Konsep Epistemologi Sejarah (Barat vs Timur)

[Copy link]

Author: hyie       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-12-2008 03:40 PM | Show all posts |Read mode

Hi semua. Ni first time masuk sini

Nk mintak tolon bleh?

Saya nak maklumat pasal Perbandingan konsep epistemologi sejarah antara perspektif barat dan perspektif timur.

Harap kwn2 dapat membantu..


p/s: kurang faham maksud epistemologi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2008 01:40 AM | Show all posts
off-topic ...

registered tahun 2005, first time masuk sini ...
will end up like hyie if i don't venture out much from board "music" and "itbe" ...

*goes off to read other boards*
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2008 01:47 AM | Show all posts

Reply #1 hyie's post

btw, welcome to the board ..
sorry couldn't help you with your q, but you may want to have a look around here ..
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2008 01:38 PM | Show all posts
Nak buat assignment ke? Boleh google keyword Epistemology wikipedia for a start. Basically its about the theory of knowledge. Tapi apa yang dimaksudkan dengan 'perspektif timur' tu ye? Middle East ke? Islamic ke? China ke? Buddhism ke? atau apa? Western tu kita bolehlah assume it's a scientific and empirical approach to the study of knowledge.

Hyie dah baca belum "The foundation of knowledge: A comparative study in Islamic and western methods of inquiry" by Louay Safi? Buku lama tu. Sekarang dah ingat-ingat lupa isinya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2008 05:10 PM | Show all posts
yg buat aku termenung tu sebab disebut epistemologi sejarah...

adakah ini berkaitan dengan pengajian sejarah, iaitu bagaimana kita nak mengetahui sejarah?
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2008 10:03 AM | Show all posts
kalau tak silap (saya bukan pakar), epistemologi adalah salah satu daripada 5 cabang falsafah. Epistemologi adalah cabang yang mencari kebenaran tentang pengetahuan/ ilmu. Terdapat 5 cara bagaimana pengetahuan diperolehi.1-wahyu (hanya untuk para rasul), 2- intuisi (ilham dan gerak hati), 3- empirikal (melalui penyelesaian masalah), 4- ekperimen (kajian sains dan ekperimen dalam makmal) dan 5- penaakulan (menggunakan pengetahuan sediada dan membuat perkaitan dengan perkara baru).
Berkenaan dengan tajuk yang tuan thread bagi tu, melalui pemahaman saya, mungkin dia nak kupas konsep epistemologi dengan buat bandingan antara timur dengan barat. bak kata xiangding, nak buat perbandingan dengan mana satu? skop terlalu luas.
harap2 dapat membantu
wallahualam.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2009 11:38 PM | Show all posts

hey ...nice thread

mengapa lahirnya persoalan atau wujudnya dikotomi  epistemologi barat dan timur ?

kenapa tu, apa yg menyebabkan tetiba ada persoanlan tentang perbandingan ni?
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2009 02:25 AM | Show all posts
Hmmm...pasal sejarah atau epistimology ni??
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2009 10:32 PM | Show all posts
Originally posted by hamizao at 12-1-2009 02:25 AM
Hmmm...pasal sejarah atau epistimology ni??


dua2 kot...
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2009 12:16 AM | Show all posts
boleh rujuk buku sains dan islam tulisan dr harun din..
buku falsafah sains oleh ramli awang

lain2... banyak sgt bahan pasal topik ni.. (kalau kena buat assignment la)....
sekarang bz sket nak tolong carikan.. so sorry...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2009 11:27 AM | Show all posts

Reply #9 petola's post

1.Sejarah Ilmu/history of knowledge, atau

2. Sejarah sebagai bidang Ilmu

Dua2 boleh dibincangkan unless tuan rumah ada penerangan lanjut..........

Kemungkinan besar yang dimaksudkan disini ialah tentang sejarah falsafah timur & barat. Bak kata saudara xiangding diatas tu tentang eastern & western inquiry. Now that would be  SOME discussion. However, when civilizations meet, people build upon their thoughts and culture and the line of demarcation become more blurred.......I hope. Actually this is quite true.

Dikatakan falsafah barat time middle ages, banyak di influence oleh ugama. Tetapi di Timur falsafah banyak menginfluence ugama pula. Apabila Empire Islam berkembang ke kawasan Mediterranean falsafah Unani telah meresap ke pemikir2 Arab. Mereka telah menterjemahkan falsafah2 Aristotle misalnya yang idea2 itu kemudiannya disampaikan kepada pemikir2 Kristian dan Yahudi. Penulisan Ibn Sina dan Ibn Rushd misalnya dikatakan punya pemikiran menyamai pemikiran Aristotle dalam banyak perkara.

Ada dua lagi daerah tradisi falsafah timur yaitu India dan Timur Jauh yang telah juga mengimpak cara berfikir orang2 barat. Semenjak kurun 17, ahli falsafah barat telah banyak meminjam fahaman timur.

Falsafah dari Timur Jauh banyak berteraskan kepada Konfusiusnisma dan Taonisma. Walaupun mereka berbeza mereka punya idea asas bahawa "nature and culture should work togather"

Falsafah India pula yang setua falsafah Unani, punya idea "karma" (apa yang dibuat sekarang mungkin akan menentukan masa hadapan anda) dan kasta dari falsafah Hinduisma, dan juga punya lain2 falsafah dari Buddhisma dan Ghandhisma.

Di barat pula ada time renaissance, perkembangan science, mass culture, new age dll.

Sekian dahulu................

[ Last edited by  hamizao at 19-1-2009 09:37 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2009 03:43 PM | Show all posts
wah tq2..lama x masuk sini

achelly, epistemologi ni berkaitan dgn ilmu pengetahuan..

so, utk menjawab soalan aku tu, epistemologi barat lebih menekankan pada ilmu berkenaan hal2 duniawi shj, manakala epistemologi timur pulak lebih menyeluruh dan turut menekankan aspek2 agama..

maka, lebih seimbang la utk epistemologi timur. Well, barat kan lebih kepada sekular...

tu je..

thanks eh sape2 yg reply kt thread ni
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2009 03:00 PM | Show all posts

Reply #11 hamizao's post

ya...inilah note semester ku 2 tahun yg lalu. hahaha, sampai tak terkorek.
thanks hami for recalling my memory. dah tua2 ni nyanyok dah..  
tuan rumah, explanation number2 tu tepat dari segi academician. lecturer aku nyer notes mcm ni ler explanationnyer.
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2009 12:26 AM | Show all posts
Originally posted by redsinner at 31-1-2009 03:00 PM
ya...inilah note semester ku 2 tahun yg lalu. hahaha, sampai tak terkorek.
thanks hami for recalling my memory. dah tua2 ni nyanyok dah..   ...


You are welcome............actually, Hami belasah je..
I did reckon that it must be some college syllabus.
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2009 11:00 AM | Show all posts
siapa tak nak ulas ker definisi ilmu by Naquib Al - Attas  or by GHAZALI?
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2009 01:00 AM | Show all posts
Originally posted by mbhcsf at 2-2-2009 11:00 AM
siapa tak nak ulas ker definisi ilmu by Naquib Al - Attas  or by GHAZALI?


bagi alattas ilmu bukannya value free...
ia sarat dengan worldview pembawanya...

sebab itu dia mengaju islamization of knowledge...
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2009 07:57 PM | Show all posts

hmm?

Originally posted by petola at 3-2-2009 01:00 AM


bagi alattas ilmu bukannya value free...
ia sarat dengan worldview pembawanya...

sebab itu dia mengaju islamization of knowledge...


apa yg dikatakan Islamization of Knowledge tu?
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2019 04:49 AM | Show all posts
Knowledge is power
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.102807s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list