Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
2106
View
20
Reply

angin dengan kontraktor

[Copy link]

Author: singajantan       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-12-2008 11:53 AM | Show all posts |Read mode
aku nie tengah angin dengan kontraktor yg renovate rumah aku ....

sakit hati tol ... aku nei jenis bayar on time ... n kalau dah agree memang aku angin kalau tetiba ada xtra cost yg ntah aper aper

kontraktor grill ..abis calar balar rumah aku ..pastuh salah buat ... time mintak duit baki nak cepat jer ..tapi yg dia kene betulkan lambat giler

kontraktor dapur ... dah agree harga ...tetiba bleh up sebab kononnya ada xtra things kene buat ..padahal aku ada tulis apa yg dia agree nak buat takder mentioned pun masa awal2

kontraktor cat .. masa belum keje sume ok ..baru keje satu hari nak mintak duit semua sebab xder duit nak bayo sewa rumah ...tension tol akuuuu ... lepas tuh komplen orang lain tak bayo dia ker aper ...deyyyyyy tuh orang lain aku tak pernah tak bayo ...bayo on the dot

kontraktor rumput ...konon mintak tolong sebab melayu ....pastuhhh hampeh ...langsungggg desyummmm

yg ok

mamat yg buat kitchen kabinet

mamat yg service kete akuuu ....

tuh jer laa
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2008 12:04 PM | Show all posts
byk no mslh ko ek....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2008 12:06 PM | Show all posts
dah siap sebenarnya sume tuh

cuma angin melayan kerenah diaorang nieee
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2008 12:07 PM | Show all posts
kesiannya...
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2008 12:13 PM | Show all posts

Reply #1 singajantan's post

ko pakai contractor bumi ker? baru sehari keja dah mintak bayaran, siap citer orang tak bayar ler...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2008 12:15 PM | Show all posts
tuh laa pasal ....

masalahnya nak tolong orang melayu .... masa amik cina arie tuh ok plakss...pasnie kene amik cina ker indon plaks laaa...
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2008 12:16 PM | Show all posts
kontraktor kelas apa ko amik ni ekk?
F yerk

amik la Kelas A berdaftar dgn PKK & MOF

pastu lobi2 sikit......
then fight gegiler......

after that dpt la tender yg kompetitif....
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2008 12:20 PM | Show all posts

Reply #6 singajantan's post

sori to say, kalo amik kontraktor melayu memang banyak pening nyer... kalo amik cina, mahal sikit tapi berbaloi takder pening & kos tambahan mcm kontraktor melayu... kalo upah indon, murah tapi workmanship ader kureng sikit...
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2008 12:26 PM | Show all posts
Originally posted by singajantan at 17-12-2008 11:53 AM
aku nie tengah angin dengan kontraktor yg renovate rumah aku ....

sakit hati tol ... aku nei jenis bayar on time ... n kalau dah agree memang aku angin kalau tetiba ada xtra cost yg ntah aper  ...


hello singa,

masalah yang awak hadapi ni mamang selalu berlaku, sebenarnya ni taktik kontraktor nak charge lebih. My elder brader pun pernah kena masa renovate rumah dia 3 tahun dulu, kontraktor cina. Masa tanya harga tu dia cakap certain amount, lepas tu tengah buat pulak dia cakap dengan up sikit sebab salah kira. Solution yang my brader buat:-

1 - dia jerkah & maki cina tu time tu jugak..."Ko nih nak MENIPU ker hah? nak MENIPU? kan hari tu ah kira, hari ko cakap lain jugak. Aku tak kira ko siapkan jugak rumah aku nih. Kong sendiri yang setuju hari tu kan...?

2 -  Lepas tu cina tu cakap...."ala bos... ini memang silap kira lah... nanti saya rugi..."

3 - Abang akau cakap "Kau ni memang nak menipu.... ko berambus dari rumah aku ni.. pergi... tak payah buat.. aku SAMAN kau lepas ni...."

4 -  Lepas tu cina tu cakap.. "haiya ok lah-oklah... macam ini gua rigu. Tak apa lah..." Lepas tu cina tu suruh kuli indon dia siap kan rumah tu.

Moral of de stori, kalau kau berani marah & bagi kata dua (gertak) kau buatlah cam gitu. Ini memang taktik kotor kontraktor nak charge lebih. Ko ada black and white kan? agree harga hari tu...? so dont worry... kalau report kat persatuan pengguna pun ko menang sebab silap tokey tu, bukan silap ko.

last sekali... jangan biarkan kontraktor kurang ajar tu bili ko.. BULI balik sama dia....:victory:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2008 12:27 PM | Show all posts
tuh laa pasal ....

aku pernah buat gakss rumah first ..tapi kontraktor melayu import dari jb ...keje ok tip top ..siap bagi cadangan bernas lagiiii ....

afja ..ko nie kontraktor kelas A ...ingat rumah aku 23 tingkat ker hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2008 12:31 PM | Show all posts
uma aku dr renovate ke mengecat, sume aku wat sndri. sng. xde pening2. accept tuk kitchen kabinet aku amik dgn cina. sempoi je. dtg uma, amik ukur, sok aku ckp blh jln n trus bank in duit deposit. smgg lps tu trus psg. xde nk berdrama2. wlupn mahal skit, yg penting aku puas ati n x berlarutan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2008 12:46 PM | Show all posts
rumah aku tuh budak tuh cat memang ok ..cuma aku angin laa sebab x bagitau nak duit dulu ..bagitau laa senang aku prepare ...dah laa tengah meeting dia call ...memang sajer laa nak kene hamput ....

tapi bab cabinet dapur ..budak melayu tuh buat memagn ok... harga competative ... tak murah/mahal sangat ... yer laa diaorang pun carik makan ...kalau nak kene amik murah jer mana bleh hidup ...

aku kalau keje ok n harga competative memang aku buat ... sebab memang dah kene sebab nak murah tapi tak puas hati ...

so sekarang aku stick pada orang yg aku biasa buat jerr

cuma bila pindah rumah baru ...kene carik tokey grill baru n tanam rumput baru ...tuh yg tersilap skit ...isk isk isk ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2008 12:48 PM | Show all posts
Originally posted by nafham at 17-12-2008 12:31 PM
uma aku dr renovate ke mengecat, sume aku wat sndri. sng. xde pening2. accept tuk kitchen kabinet aku amik dgn cina. sempoi je. dtg uma, amik ukur, sok aku ckp blh jln n trus bank in duit deposit ...



kalau ada skill ok gakss .... nie rumah lama aku ..aku cat sendiri ..bila orang datang sume tanya cat sendiri ker hehehe memang xder bakat ..maklumlaaa subject lukisan dari sekolah rendah sampai sekolah menengah asyik F9 jer

so i now stick to what i do best .. carik duit .... and then carik contractor utk buat ...

tapi memang memacam kerenah diaorang tuhh ..
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2008 12:50 PM | Show all posts
Originally posted by singajantan at 17-12-2008 12:27 PM
tuh laa pasal ....

aku pernah buat gakss rumah first ..tapi kontraktor melayu import dari jb ...keje ok tip top ..siap bagi cadangan bernas lagiiii ....

afja ..ko nie kontraktor kelas A .. ...


no lah
tu bidang tugas haku.... ku tahu lah
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2008 12:53 PM | Show all posts
Originally posted by singajantan at 17-12-2008 12:15 PM
tuh laa pasal ....

masalahnya nak tolong orang melayu .... masa amik cina arie tuh ok plakss...pasnie kene amik cina ker indon plaks laaa...


Aku tak setuju kalao ko generalized kan kontraktor melayu macam tu. Sebab aku rasa kontraktor yang suka menipu tu tak kira lah bangsa apa pun. Macam kes abng aku tu, dia nyaris nak kena tipu dgn kontraktor Cine kat kuantan, kontraktor tu pakai kuli indon lagi...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2008 12:59 PM | Show all posts
Originally posted by chrysalis at 17-12-2008 12:53 PM


Aku tak setuju kalao ko generalized kan kontraktor melayu macam tu. Sebab aku rasa kontraktor yang suka menipu tu tak kira lah bangsa apa pun. Macam kes abng aku tu, dia nyaris nak kena tipu  ...



agreed ..maybe ayat aku silap tapi aku ada cakap gaks

contractor melayu yg aku import dari jb ok ..

contractor buat cabinet melayu gaks ..okk

so kene carik n try baru tau kan
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2008 01:12 PM | Show all posts
ko dk kat mana?sorry klu xptt tnya soalan nie...aku tgk ko baik sgt nak tlg org mlayu...xla bknya aku xskong tapi sstngah keja xapa la nak ambl org mlayu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2008 01:18 PM | Show all posts
aku dok area kajang

alaa kalau kontraktor cina/melayu/indon bagi harga sama ..baik aku bagi melayu

tapi dah bagi tuh buat laa bebetul kan ..niee keje pun ntah per2 ...banyak tuh bukannya solat pun

walhal aku kekadang bagi gaks diaorang makan/minum
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2008 02:28 PM | Show all posts
Ni kena masuk BOD Complaint, bukan FD.

Gue kenal seorang mamat Klate yang you award je kat dia sorang, the rest dia settlekan. Tahu2 siap dah rumah dan tinggal bayar je last payment. Mmmm, mamat tu dengarnya dulu masuk jail sekejap sebab ugut nak letupkan bangunan satu company tu yang tak bayar payment dia. Dia jenis gila2 tapi dari kerja buat longkang sampai wiring/plumbing boleh bagi kat dia dan dia sendiri yang akan monitor kerja itu semua. Orang Melayu tau.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2018 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
chrysalis replied at 17-12-2008 12:26 PM
hello singa,

masalah yang awak hadapi ni mamang selalu berlaku, sebenarnya ni taktik kontrakt ...

Hmm . Hi nak tnyaa if tkde black n white .. cuma ade resit bank in ke contractor tu je boleh buat report tak? If dia asyik mnta tambah jee ?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.103090s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list