Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
8093
View
84
Reply

wedding photography!

[Copy link]

Author: stokin       Show all posts   Read mode

Post time 23-4-2009 08:00 PM | Show all posts
contoh paling mudah untuk kira rate
- estimate upah sejam
- tambah kos printing
- tambah kos album
- tambah kos elektrik (pc untuk editing, charging bateri)
- tambah creative fees (upah editing dsb.)
- tambah kos pengangkutan
- tambah equipment fees (tengok equipment mahal atau just pakai kitlens)
- tambah upah assistant (kalau ada)
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2009 12:52 PM | Show all posts
ni yang masalah ni... dah lah aku ni tak pro lagik... cuma bergantung daya kreativiti n editing aku jer... dah ada orang suh amik gambar kawen....(gambar sport aku suka lah)... susah2 sangat... kalau sedara mara... aku bagi free je... print sendiri... senang... buat kerja sambil belajar... kalau salah amik gambar pun diorang tak bising... sebab free... wakakakakaka   

(diorang ni kadang... tau nak murah jer... ada nak bagi RM400.. full album 4r (3 roll jer lah)... aku tengah berkira2 nih.....)

agak2 korang lah.. kalau RM400... korang bagi komitmen camner... 1 jam coverage je ke... heheheh

pernah gak.. aku tengok... photographer amik 700... tapi aku tak tau diorang bagi apa... heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2009 03:51 PM | Show all posts
susah sbnrnye nk kire gune jam kalo wedding ni..
mcm aku biasanye aku tgk majlis die cmne..
nikah n majlis bile..

kalo event2 lain bleh..event biasa mmg kire jam..

tp kalo rege 400 aku pon surrender..kalo aku baik ati 400 tu aku cume bg 4r 100pcs je..no editing..tu kalo baik ati la..kalo xbaik, aku x amek mcm kino..huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2009 08:43 PM | Show all posts
ssh ke kl nk ambik gambar wedding ni?? teringin jugak dlm hati nk jd photograper wedding...
standard gadget ape ek?

*offtopic.. kak kinokuniya leh mintak ym x?? hehe
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2009 11:28 AM | Show all posts

Balas #64 pppieee\ catat

idak la susah sangat secara fizikal...walaupun hakikatnya ko kene terkejar sana sini (kalo ko shoot sorang takde assistant la)....tapi secara mentalnya amat memenatkan...hahahaha especially kalo ko jadi OP for that wedding...tapi ko seniri berenut2 spot dengan adik beradik n sedara mara pengantin tu utk amik ko punya shoot...

seelok2nya kalo ko serius nak amik wedding...sebelum ko terima pape duit or bagi kata putus dari pengantin tu ko kene suruh couple tu sign contract atau agreement supaya ko tak rugi di kemudian hari....n yang paling penting...masa sign contract tu ko amik la 50% daripada bayaran yg ko tetapkan...n kalo boleh make sure pengantin tu bayar penuh sebelum ari wedding...pengalaman kekawan aku (aku baru ada sikit pengalaman) yang selalu amik wedding...ada pengantin yg liat nak bayar baki duit tu kalo selepas wedding...alasan dorang sebab tak cukup duit la...duit banyak abis la...memacam lagik...

standard gadget yg ko perlu ada ialah body yang bagus...lebih elok kalo ada full frame..lens 50mm f1.2...16-35mm....70-200mm f2.8....85mm f1.2 dan memacam lagi lens yang mahal2

errr ko nak YM?ehehhehe....nanti eh
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2009 11:50 AM | Show all posts

Balas #64 pppieee\ catat

susah ngan kerenah org..
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2009 12:49 PM | Show all posts
aku tumpang baca pangalaman org jer
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2009 05:21 PM | Show all posts

Balas #67 fugutive\ catat

tumpang baca takpe...tumpang simpati pun takpe...errr tumpang simpati kat photograher yg teraniaya je la...jangan kesian kat customer yang tak berhati perut dan kedekut
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2009 08:50 PM | Show all posts

Balas #68 kinokuniya\ catat

hohohoho...btol2..
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2009 08:58 AM | Show all posts
Sudah ke tak wat wedding?

Subjektif...

Tapi kalau ko fikir satu ni jer : Apa apa yang jadik hari tu DAH TAK BOLEH DIULANG.... kalau kamera rosak, flash blow-out, ko demam, kamera ko kena air hujan.... camana nak buat?

Jawapan : Ko bermain dengan tanggunjawab majlis besar orang.... Itu yang susah... Kalau ko sanggup ambik tanggungjawab tu, dipersilakan masuk ke dunia wedding photog, kalau teragak-agak,lupakanlah...
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2009 09:45 AM | Show all posts

Balas #70 matdue77\ catat

dalam bahasa lain tool kena cukup, backup plans campur backup photog.

kalau tidak naya...
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2009 09:48 AM | Show all posts

Balas #68 kinokuniya\ catat

biasa la tu, berniaga ni wajib bermula dgn kegagalan, kegagalan, kecewa, kecewa...dan seterusnya.....

pengalaman kena tipu ni yg mengajar kita...betul tak??
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2009 10:10 AM | Show all posts
1 client yg tak nak bayar 2 tahun lepas sms aku nak album dan sanggup bayo berapa aku nak caj
sombong sgt dulu.... lantak la org cakap tak pro ker haper... aku tak hingin la duit ko
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2009 01:07 PM | Show all posts

Reply #73 alongarts's post

Hahahahahhaha....

Taruk rege D300 sebijik rasenyer dia bayar tak??? Takpun letak rege 70-200 2.8 VR Nikkor ke.....
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2009 01:08 PM | Show all posts

Reply #71 fugutive's post

Betul... mmg naya....
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2009 10:06 PM | Show all posts

Balas #73 alongarts\ catat

garang gile ko long..hehehe..mcm matdue ckp..
ko letak la rege 5d..die byr x..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2009 05:22 PM | Show all posts
biasa la bro.... kalau org ngada ngada nie kena kurang ajaq sikit....
selepas 2 taun baru dia perasan dia tarak gambaq masa bertandang kot....
maybe anak dia yg baru pandai bercakap tu dah start bertanya...
"babah tak buat kenduri ker masa kawin dulu... babah sengkek ker... "
terus teringat kat aku
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2009 11:53 PM | Show all posts

Balas #77 alongarts\ catat

hahaha..ms tu la nk tunjuk yg hasil kite tu penting ke x ye dak..baguih2..

jd toron B Pahat?
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2009 08:15 AM | Show all posts

Balas #73 alongarts\ catat

yeszaaa.....

syabasss mera betha....bagus la...gitu je cara nak ngajo nye...
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2009 08:19 AM | Show all posts

Balas #77 alongarts\ catat

ko cakap apa kat mamat tu?
cuba ko kestau yg album tu ko dah lelong kat rope walk...ahahahaha
len kali letak dlm agreement yg pengantin perlu sign

"saya akan membayar semua kos yang diperlukan sebelum bermulanya hari persandingan. jika saya gagal berbuat demikian dan album tidak dituntut dalam masa satu bulan, jurugambar berhak melakukan apa sahaja terhadap semua gambar2 saya. termasukla melelongnya di rope walk ataupun loken"
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086696s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list