Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
8067
View
84
Reply

wedding photography!

[Copy link]

Author: stokin       Show all posts   Read mode

Post time 23-4-2009 08:11 AM | Show all posts

Reply #39 sunshine66's post

kat sini memang dorang masih manja...semua nak murah...sebabnya memang ada yang sanggup amik upah murah asal ada duit masuk...tu yg bikin rosak market tu...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 08:19 AM | Show all posts
Bilalah market Ganu nak jadi macam kat KL....

Kino.... kat Ganu ni rate lebih kurang macam kat Sabah jugak..... hampehss....
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 08:39 AM | Show all posts

Reply #42 matdue77's post

tu la pasal...

dorang sini lebih sanggup bayar ribu riban gambo studio yang hanya dok setempat (but tukar background) tapi kedekut giler nak keluarkan duit utk kita capture moments on their wedding day...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 10:58 AM | Show all posts

Balas #43 kinokuniya\ catat

hahaha..aku dh penah dh jumpe pengantin2 yg mangkuk mcm ni..
aku penah tanya yg dorg nk yg mcm mana..
fuh..mintak nk siap custom album ngan frame beso segala..
bile tanya budget cume RM600. so aku bg la ape yg RM600 pny budget dpt.
kate mahal plak. die kate ade org leh bg ape yg die nk.
pastu aku ckp je terang2 soh die pi amek org tu je.
penin nk lyn org yg selera besar tp xnk kuar duit.
kalo die ckp nk dpt yg die pny budget je, aku leh la edit kasi lawo2 wpun just sticky album je..
hmmm...manusia..manusia..

along, bile nk turun batu pahat?
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 11:37 AM | Show all posts

Reply #44 adiegani's post

1st customer berbayar kitorang dia bayar rm400 je...konon nak kami cover reception je...kami setuju la..maklum la...member seopis...malas nak berkira...tapi yg tak tahan telinga dengor bila dia cakap "ala...takpe..yang cantik2 dah amik kat studio...so yang i bayar u ni utk gambar2 biasa je...asal ada"

bila dah dekat nak kenduri...dia mintak kami cover akad sekali...tu dah kira 2 ari sebab akad n reception lain2 hari...akad kat masjid...kasut laki aku hilang kena curi...caj rm400...tapi kasut yg ilang rege rm200 lebih...hampeh...tak kisah la tu

bila dah abis kenduri...dia leh tanya lagi "err berapa u caj i?rm400 kan?dengan rm400 tu apa yg i dapat?berapa album?berapa gambar besar?berapa frame?berapa keping gambar yg u cuci utk i?"

aku rasa nak mencarut je kat muka pengantin tu...siol betul...dah la janji lain jadi lain...naik lemak pulak minah tu...dah le tak bayar lagik...then dia tanya " semua sekali ari tu, berapa keping ye gambar2 i yg u tangkap?" aku jawab la ada seribu lebih....lepas 3 ari dia sms aku tanya bila leh dpt dvd gambo2 dia tu...

lepas seminggu baru aku anto dvd kat minah tu...dlm tu ada 900 gambo...5 edited...n aku cuci sekeping saiz A4 n aku framekan sebagai hadiah kawin dorang...tu pun sebab aku dah tak larat dengar sms dok masuk...asyik tagih gambo2 dia tu...bila aku anto dvd tu laki dia leh tanya aku "ada semua seribu lebih ke gambar dalam ni?" aku jawab "ada 900 je...sebab banyak gambar yang aku buang sebab korang asyik buat muka tah pape je...buruk gambar...tak sesuai nak bagi family korang tgk"....ahhahaha...lepas tu nak hulur rm400 tu pun susah payah lagik...

aku sengaja tak naikkan rege...sebab at first aku memang janji rm400....takkan tetiba nak naikkan pulak...tak baik mungkir janji...tapi dorang laki bini wat tak berakal...janji lain mintak lain...bayar murah giler tapi permintaan ngalahkan bayar 4000....

aku tgk la gambar2 dorang kat studio yg dorang bayar rm3K tu...ahhahaha sungguh tak berbaloi rm3K tu dorang bayar kat org tu...kena tipu je ngan apek tu...sedangkan kalo dia betul2 hire photog n buat outdoor or pre wed...dengan nilai yang lebih rendah...dia akan dapat hasil yg lebih elok....bukan aku buat la...tapi aku leh rekemen kekawan aku yg lain...

sejak ari tu...aku serik dah nak berurusniaga ngan kawan aku ni...so lelepas ni kalo kakak or family dia nak kawin ke...memang aku terus kasi kuar quotation n tak akan berganjak dari rege yg kami letak tu...kalo dorang kata nape ari tu kawan aku tu murah je aku caj...aku akan jawab tu sebab dia 1st customer n kami memang tanggung rugi beso sebab caj rege gitu....

huhuhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 12:08 PM | Show all posts
Originally posted by sunshine66 at 23-4-2009 01:17
heh..kawan aku yang x pro tu pon charge gamba wedding rm2k!!!utk die sorang je tau!!



dia charge extra shoot lurah dendam sekali kot...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 12:13 PM | Show all posts

Reply #45 kinokuniya's post

memang sempoi...no kompromi....
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 12:17 PM | Show all posts

Balas #45 kinokuniya\ catat

sadis sungguh cite 1st customer ko kino..
aku kalo nk ikutkn mmg mls rasenye nk wat wedding ni..
antara sbbnye customer pny demand ni la..
wat sakit otak..

bulan 6 ni mbr aku kawin. so aku jd OP die. sbb kwn dr sekolah aku pon caj RM1600 utk cover 3 hari. aku letak harga trus die agree. so aku pon ok la. bile diskas ngan bakal bini die, ko tau ape die mintak? 2 custom album, 2 sticky album, 4r 200, 8r 10, ngan frame besau 1. aku pon naik poning paler..skang ni ngah cari mane print custom murah..ni sume demi kawan2 la ni..tp aku ckp kalo ade additional aku akan bgtau..sib baik la die pon ok..

pd pandangan aku la kan, bende ni jadi cmni sbb ade photog yg quot harga sesuka hati. tu yg depa dok mintak rege murah2 tu..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 12:38 PM | Show all posts

Reply #48 adiegani's post

ce suruh pengantin pompuan tu mintak quotation dari tempat lain berdasarkan kehendak dia tu...cuba bandingkan rege...tgk berapa dorang leh dpt...adakah rm1600 atau lebih berkali ganda?

kekadang dorang ni amik kesempatan...ye la...kawan memang la kawan...tapi kalo sampai nyusahkan kita lak...sape lak nak tolong?ko jgn lupa..upah ko keje mengikut jam..segala shutter count...duit minyak...bil internet...elektrik...sewa peralatan (walaupun seniri punya mesti kena kira sebab kita tak pakai compact digital)....semua tu kena kira...sebab kalo tak berkira, might as well kita snap je pakai PNS n penuhi permintaan dia nak segala mak nenek tu dengan rege rm1600...tu belum masuk kalo ko cuci kat kedai, hasil gambo tu tak memuaskan...ko nak kene cari kedai lain n cuci semula...seme tu kene kira tu...huhuuhu
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 12:46 PM | Show all posts

Balas #49 kinokuniya\ catat

aku ckp gak ngan die aku try la adjust mane yg leh..
kalo xleh aku terpaksa upkn rege..
xkan la susah2 keje dpt gaji 2-3rat je..mampus..
die pon ok je..

tu la psl..aku kire smpy duit rokok aku skali..hehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 02:05 PM | Show all posts

Reply #48 adiegani's post

Pejadah 2 custom, 2 stikcy, 10 8R ???

Ai.... kalau aku tarik diri dah.... berapa lah ko dapat untuk break even.....

Adie... takyah buatlah... nanti ko dengan kawan ko dah jadi musuh, penat lelah pun tak berbaloi....
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 02:11 PM | Show all posts
ermmm.... susah ek jadi photographer nih... pening kepala... hehheheehh
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 02:53 PM | Show all posts
benda2 camni ni byk juga orang perkatakan dlm forum.. ada juga isu pasal part time wedding photographer yg amik job dengan rege murah giler umpama menabur pasir pd periuk nasi full time wedding photographer... pening juga baca2 ini problem..

Apa2 pun good thing Kinokuniya tak terima job tu...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 05:00 PM | Show all posts

Reply #49 kinokuniya's post

yang paling penting suh kastemer tu kire rega kamera, baru die tauuu~ heheehhe~
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 05:03 PM | Show all posts
ahkak kino, ai ade pm u kat pesbuk, nnt bace yer~ hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 06:00 PM | Show all posts

Balas #54 avrilizana\ catat

ahahhahaha tu la pasal...dah le lens kitorang bergelang merah...huhuhuhuhu takkan la nak upah koje 7 jam dengan rm400 je....giler ke?baik la dia beli kamera pns rege rm400 n soh je adik badik dia tangkap....abih creta
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 06:02 PM | Show all posts
hahahahaah rm400 untuk 2 photog utk 7 jam

rm400 bahagi 2 orang bahagi 7 jam = rm28.57 sen seorang....

nak beli dvd pun tak lepas...alamatnya...aku soh dia dtg umah n tgk gambo tu dlm laptop je la....ahahahhahha
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 06:16 PM | Show all posts

Balas #55 avrilizana\ catat

udah reply.....sila la baca...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 07:44 PM | Show all posts

Reply #57 kinokuniya's post

buat slideshow je la.. wakakakaka~
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 07:49 PM | Show all posts

Balas #59 avrilizana\ catat

ahhahahah tu pun amik masa gak tu...kasi je dia tgk kat laptop...gerenti murah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083048s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list