Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
8103
View
84
Reply

wedding photography!

[Copy link]

Author: stokin       Show all posts   Read mode

Post time 5-12-2008 06:20 PM | Show all posts
Originally posted by Caranthir at 25-11-2008 03:18 PM
Any so called wedding photographer who doesn't know how to set the correct whitebalance for all lighting conditions should just kill himself..  


sapabang oiii?
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2008 06:21 PM | Show all posts

biasa la manusia
memang susah nak letak harga ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2008 11:52 AM | Show all posts

Balas #22 mknace\ catat

aku wat tgk pengantin mampu bape..
kalo die mampu byr RM500, kite bg kerja ikut harga la..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2008 11:54 AM | Show all posts

Balas #22 mknace\ catat

aku wat tgk pengantin mampu bape..
kalo die mampu byr RM500, kite bg kerja ikut harga la..
kite bg flexible price je..aku amalkn concept win-win situation..
beso pahala kerja sambil beramal ni..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2008 03:34 PM | Show all posts
Taun nie ramai kengkawan makcik bertanya dan ada yang tetiba call makcik nak offer suruh bikin wedding photography. Bagi makcik photography sekadar sebagai hobi, suka suka. Nak sampai ada komitment sampai keluar invoice tue rasanya makcik xsampai itu level lagi malah walaupun memiliki DSLR makcik xpenah pikir nak buat job wedding tapi ramai kengkawan yg bukan owner DSLR cucuk makcik dgn mengayat ruginyaaa ada DSLR xbikin wedding a.k.a $$$$ . Entahlah makcik layan photography bukan ke arah commercial value kot:p Lagipun makcik pun dgn kit lens jah kekadang orang yg bukan owner DSLR nie macam xpaham jah. Bukan bermakna ada DSLR especially dgn kit lens leh bikin wedding nye job. huhuhuhuhuhu off topik pulak:p jgn mareee tuan camera:p
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2008 03:12 AM | Show all posts

Balas #25 Defcon\ catat

hoestly aku mmg xreti nk amek potrait sbnrnye. aku prefered landscape..
tp bile org offer job wedding sane sini,terpakse la buat sbb sian kt org yg mintak tu..bile dh siap mule la yg lain plak nk..hohohoho
aku just memenuhi ape yg org nk atas kelebihan yg aku ade..
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2008 04:10 PM | Show all posts
memandangkan ini tajuk 'wedding photography' aku nak mintak tips daripada sesiapa yang berpengalaman bab2 ambik gambar kawen nih..

27 Disember nih aku ambik gambar ipar aku kawen. Sebelah keluarga bakal isterinya dah upah sorang lagi jurufoto lain. Aku ambik untuk keluarga kitaorang / iparku....

Soalan aku: Apakah antara tips2 untuk mengelakkan 'blown-out' baju pengantin berwarna putih selain menge-shoot dgn RAW?

sekian, terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2008 04:59 PM | Show all posts

Reply #21 sinistersworld's post

haha ader laa.. kawan aku tu.. gambaq kuning je manjang..
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2008 11:12 PM | Show all posts
aku pun orang dah mula suruh tangkap gambar wedding padahal aku baru setahun gandum je

aku dah pernah tangkap dah org puas hati tapi aku bagi FREE je sbb aku rasa itulah nilai diri aku ...  FREE

alat2 pun tak cukup ... pakai kit lense je ... flash pun belum beli

white balance pun tak kenal lagi apa lagi nak repair
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2009 03:38 PM | Show all posts
jenuh korek thread ni...jumpa kat page 7....

tadi ada orang call kino...dia offer job kat kino ari ahad ni...chinese wedding...pagi 8am-11.30am....malam lak kat tempat lain 7pm-10.30pm....

memandangkan ni chinese wedding...n kalo chinese wedding...biasanya dorang wat makan2 ikut table...n tetamu yang datang biasanya akan bagi angpow...so basically berapa yang dorang spent....akan dapat balik melalui angpow tu...gitu la lebih kurang...

kino ahad ni sepatutnya gi KL..flight kol 12.15 tengahari...ingat tadi nak tukar flight time tu ke isnin pagi jam 6am...so bila sampai KLIA terus ke KKM gitu...mujur aku tak tukar tiket lagi..

hubby call la customer tu...kestau yang kami boleh amik that job...n dia tanya harga berapa..kitorang quote la harga kitorang...caj utk kami berdua untuk 6 jam dan 2 location yang berbeza ialah rm1100 tak termasuk storyboard....kalo nak tambah kitorang charge extra rm600....

mamat tu kata harga kami terlampau mahal....dia tak sanggup nak bayar...n dia mintak only rm400 je   oleh kerana dia berkeras takmo bayar lebih dari rm400...n kami pulak tak sanggup wat kebajikan n terima rm400...so kensel la job kitorang ahad ni..

apa pendapat korang?kalo korang jadi aku...korang accept tak rm400 tu?atau korang stick ngan rege rm1100 tu sebab kami ada 2 photographer...n kami terpaksa hire baby sitter utk jaga anak2 utk 2 sessi gi amik job tu....

huhuhuhu aku tak nyesal la pun tolak offer tu...sebab rasanya kalo aku amik job tu sure aku jadi tak ikhlas...ahahahah...kalo korang lak cemana korang deal kalo jadi situasi gini?
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2009 03:58 PM | Show all posts
RM400 memang mengarut... lupakan je...

2 event, 2 photog... ko letak RM1.1k tu kira ok le tu...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2009 04:04 PM | Show all posts

Reply #30 kinokuniya's post

hang laki bini dah buat keputusan yg cukup bernas....
job cina kawin nie selalunya amik masa yg lama...

1. ko kena g rumah lelaki
2. shoot pakai coat (wajib ada)
3. konvoi kerumah pompuan
4. buli membuli
5. shoot dlm bilik
6. amik restu (kalau adik beradik ramai jenuh tunggu)  
7. balik rumah laki
8. masuk lak bilik jantan
9. amik restu belah laki lak
10. group photo.... fuhhh leh balik rumah
11. mak pengantin lelai kasi  angpau tapi kat dalam RM2

malam sambung buat kat restoran... kat sini sah sah ko tak leh makan pasai paham paham la kan...

1. amik gambaq sambut tetamu
2. ikut pengantin ke pentas
3. depa yamsengggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg
4. pastu depa makan laki bini + famili
5. yamseng setiap meja (mau lebih 1 jam nie)
6. bersuraiiiii (kena shoot lak salam perpisahan + group photo)
7. masa nie pengantin laki dah mabuk... mcm mcm dia nak posing

SO, RM400 tu memang tak berbaloi... melainkan RM4000 kompom berbaloi...

kalau dia nak RM400 suruh dia shoot sendiri pakai camera enpon... kompom berbaloi
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2009 04:08 PM | Show all posts
satu je pesan aku, jangan rosakkan kenangan orang dengan gambar-gambar yg buruk
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2009 04:10 PM | Show all posts
Originally posted by mo-mo at 9-12-2008 16:10
memandangkan ini tajuk 'wedding photography' aku nak mintak tips daripada sesiapa yang berpengalaman bab2 ambik gambar kawen nih..

27 Disember nih aku ambik gambar ipar aku kawen. Sebelah kelu ...



1) spot meter kat muka dia... flash bounce... muka dia akan well exposed tapi mungkin baju putih dia over... selalunya pengantin tak kisah sangat baju tu terang yg penting muka dia cun... tgk jarak ko jgn dekat sgt dgn dia...

2) atau meter overall ie evaluative/matrix, kat flash kasi up +1... bounce + bounce card ke muka... insyallah baju & muka ngam2 exposed...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2009 05:47 PM | Show all posts

Balas #33 soulfly\ catat

ahahhahaha pesanan untuk pengantin....

"jangan bagi kenangan buruk pada photographer yang shoot gambar2 anda dengan membayar upah yang super murah"

Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2009 05:50 PM | Show all posts

Balas #31 guard_x\ catat

kan?mengarut sungguh...

customer ni kekadang perlu dihajor....
sebab kat Sabah ni dorang masih manja...bayar murah tapi nak memacam...
ada kawan aku memang caj rm400 utk amik wedding termasuk upah keje dia + cuci gambar 4R 3 roll (note : 1 roll dia = 36 keping)....hazab kan?

kalo ada yang buat keje gini..rosak la market...marah photog lain...pape pun kitorang letak harga kitorang n believe in it...so kalo customer tu nak, dia kene setuju ngan price yg kami letak la...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2009 05:51 PM | Show all posts

Balas #32 alongarts\ catat

ehhehehehe aku citer kat ofismate aku chinese kat opis ni...his reaction was

"ko kestau dia yg ko belum pernah jumpa customer cina yang kedekut gila!"
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2009 11:35 PM | Show all posts
Originally posted by kinokuniya at 22-4-2009 17:47
ahahhahaha pesanan untuk pengantin....

"jangan bagi kenangan buruk pada photographer yang shoot gambar2 anda dengan membayar upah yang super murah"



hahaha itu yang lebih tepat lagi... kalau dapat gambar buruk bukan salah kita... pepandai la memilih... kan kan kan...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 01:17 AM | Show all posts

Reply #30 kinokuniya's post

heh..kawan aku yang x pro tu pon charge gamba wedding rm2k!!!utk die sorang je tau!!
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2009 07:26 AM | Show all posts

Reply #38 guard_x's post

macam ada sorang kawan kino cakap....kalo bajet wedding pengantin tu 10K...dia akan quote harga awal dia rm5K...then biasanya org tu akan mintak tawar la sket...tapi ada ke org bajet kawen rm10K je kan?alasan dia...kalo org tu mintak terlampau murah sedangkan bajet wedding tu besar dia akan cakap kat pengantin tu "saya boleh ambil harga rm1K...tapi u punya wedding yang mahal ni akan nampak macam rm1K je la..."

lagi satu katanya kalo dia amik chinese wedding....dia akan buat anggaran caj ikut berapa table....contohnya kalau wedding tu buat kat 5 star hotel...satu table yg 10 orang tu paling murah pun rm600 - rm1000....so kalau wedding tu ada 50 table...anggaran wedding reception tu sekitar rm30K - 50K.....setiap hadirin yang datang biasanya akan bagi angpow melebihi daripada nilai yang dorang makan...contoh kalo per head rm50, dorang akan bagi rm100...kalo harga table tu rm100 untuk seorang...biasanya dorang akan bagi rm150 ke atas la...kalo kita kira2 balik....pengantin n family tu sebenarnya dapat lebih lagi daripada yang dorang spend kat hotel tu...

moral dia : jangan takut nak letak harga tinggi kalo wedding reception tu buat kat hotel...sebabnya if they can afford to hold the reception kat hotel...n kalo dorang can afford to hire a photographer(s)...maknanya they can also afford to pay photographer(s) utk capture moments during the reception tu supaya wedding tu memang nampak mahal semahal kos reception tu seniri...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082235s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list