Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
27235
View
27
Reply

Kenapa Mentol Rumahku Asyik Terbakar??

[Copy link]

Author: Leybra       Show all posts   Read mode

Post time 2-10-2009 12:02 AM | Show all posts
.....multimeter check voltage range..220-240V.....
ataupun guna cheap avr yg ada meter penunjuk pun ok....
kalau kurang atau lebih drp voltage range diatas= kerja tnb laa.
kalau voltage in-range= keje wireman/tuan rmhlaa...

....alternatif lain convert OFL kpd CF ler.
bukan apa selain CF ni energy saver, CF ni juga ada electronic ballast yg bleh 'kawwtim' hal2 unstable voltage ni. Cuma kena pahamlaa CF ni kegunaannyer mcm mana.
CF ni jangka hayat dia panjang, jika selalu pasang lampu lama2... >15min.
kalau sekejap2 on..off, mmg tak lamalaa hayatnya.
Kalau kerap on..off lampu jwpnya lampu bulb ler....
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2009 11:27 PM | Show all posts
kalau pakai lampu kalimantang 20watt atau 40watt,kite boleh pakai elektronik starter.satu kali kelip saja untuk menyala.tp bergantung pada choke yg kat dlm lampu tu...kalau dah lama susah sikit.kalau nak tukar choke pastikan yg ade sirim...contoh mcm NEWTON atau goodlite.pakai mentol jimat karen tu pun bagus jugak.kalau pakai philip tarnado 24 watt,dia punye terang 125 watt.udah lah terang,jimat karen dan senang nak hidup.tak payah guna starter dan choke.

saya...wireman....ade ape2 boleh sy bantu...
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2012 01:54 PM | Show all posts
aq pakai lampu kelip2 raya ada 200 biji mentol kalau satu rosak aq guna 1 lg. hihi. jimat sikit tp malam mmg romantik lah
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2012 04:19 PM | Show all posts
salam...TT sori tumpang rumah...

Rumah ai ada problem ngan plug....semua plug rosak...serentak lak tu...
last time kat ruang tamu (dinding sebelah)...ai biar je, sebab x guna sangat...
kali ni lak, ruang tamu jugak tapi dinding satu lagi smpai ke dapur...tensen!!!
rasa cam nak tukar main board yg dalam rumah tu (currently use yg zaman tok nadok, kotak kayu)...
yang peliknya kipas ngan lampu okay je....plug je problem...

ada sapa2 boleh tlg bgi info klau nak tukar main box tu kena call TNB ke?
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2012 03:02 AM | Show all posts
My case.kalau lampu putih/kalimantang ke org panggey tu asyik kena  tukar jer manjang, tu ada masalah ngan tapak dia...dia org ckp kena tukar semua tapak dia..bukan just mentol tu jer..

Masa menyewa dulu untuk bulb aku tukar yg bulb rega 5 hinggit tu jenis led ke hapa..tahan berbulan2..kalau yg rega singgit asyik kena tukar 3/4 x sebulan.. Last edited by rebecca_nur on 22-12-2012 03:05 AM

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 09:45 AM From the mobile phone | Show all posts
geima replied at 22-10-2009 11:27 PM
kalau pakai lampu kalimantang 20watt atau 40watt,kite boleh pakai elektronik starter.satu kali kelip ...

Tuan..1 kes masuk rumah sewa dh 6 bulan lebih..pakai kipas syiling..baru ni cuti duduk kg sebulan..balik je on kipas terbakar kat kipas..kenapa tutuan wireman..harap boleh membantu

Terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2019 07:50 PM | Show all posts
You need to check the wiring and replace all the lights.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 05:50 PM | Show all posts
macam wiring problem je...
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.071643s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list