Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
27230
View
27
Reply

Kenapa Mentol Rumahku Asyik Terbakar??

[Copy link]

Author: Leybra       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-11-2008 05:50 PM | Show all posts |Read mode
First of all, sorry kalau topic ni cam tak kena dgn bebenag nih yer, pasal saya tak jumpa mana2 thread yg ada mention pasal electricity ni..

Kenapa ye, rumah saya ni, dalam 10 biji lampu kat rumah tu, 5 biji dah terbakar? Pelikla, duduk rumah tu baru setahun lebih, lampu pun takde la selalu pasang.. tapi kenapa byk sgt lampu yang terbakar ni ye? pastu hari tu ada la gak cuba beli lampu baru (kalimantang), nak ganti dgn lampu yg di sangka rosak tu, tapi sama gak tak menyala??

ada pendapat tak sebab apa jadi camtu? ada sape2 tukang elektrik yang masuk forum  ni x?
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 06:12 PM | Show all posts
mentol jenis apa tu?  rumah aku pun selalu kena....pastu aku tukar ngan mentol jimat elektrik...so far tak terbakar daaa...tahan lama gak....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-11-2008 06:26 PM | Show all posts

Reply #2 abgboroi's post

tak tau plak mentol jenis apa, pasal takde plak belek mentol tu pasal memang dah siap pasang.. tapi yg pasti mentol jenis kalimantang dan bukan jenis jimat elektrik.. ouh kalau tukar jimat elektrik tahan lama yek, ada baca kat internet gak, depa pun kata tukar je kepada lampu jimat elektrik, pasti lambat terbakar..
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 06:40 PM | Show all posts
check fuse la, kot2 overload.
kalo ada member/sedara studi ikm bhgian electricty bleh panggil diorg checkkan.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 07:00 PM | Show all posts
Originally posted by Leybra at 3-11-2008 06:26 PM
tak tau plak mentol jenis apa, pasal takde plak belek mentol tu pasal memang dah siap pasang.. tapi yg pasti mentol jenis kalimantang dan bukan jenis jimat elektrik.. ouh kalau tukar jimat elektr ...


dulu aku biasa kena....asyik asyik terbako....beli baru terbako...tapi lepas tukar ngan lampu jimat letrik tu...so far tak pernah tukar lagi...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2008 01:40 PM | Show all posts

Reply #5 abgboroi's post

so far semalam dah try dah, beli satu lampu kalimantang jenama philip (tapi tak tau la energy-saver ke x).. try pasang kat satu lampu yang asyik nak berkelip2 jek tapi taknak menyala. hasilnya tada.. lampu terang benderang muncul menyinari rumah ku ini.. huhu

so kesimpulan yang didapati lepas meneliti condition rumah aku semalam,

(i) kalau starter berkelip2, tapi lampu taakkk jugak menyala, maknanya lampu dah rosak, so tukar dgn lampu baru (cadangan dari abgboroi: lampu energy saver)
(ii) kalau stater pun tak berkelip2, kemungkinan ada 2
     - starter dah rosak
     - fius dalam kotak fius tu dah rosak (bak kata bzzts )
kalau kes no (ii) ni, kena try tukar starter yg bermasalah dgn starter yang ok, tgk boleh menyala ke x, kalau still tak menyala, kemungkinan besar fius yang rosak.


problem besar nak test benda2 ni, rumah ku takde tangga nak panjat (

berapa hengget yek tangga?
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2008 11:31 PM | Show all posts
cuba tengok mkn ada wire N longgar atau overvoltage..
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2008 08:08 AM | Show all posts
tangga ?

beli yg 12 step kat kedai hardware dlm rm140 je... aluminium...
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2008 12:38 AM | Show all posts
aku kalau bab2 elektrik ni memang serahkan pada yg pakar, tak berani check sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2008 04:00 PM | Show all posts
aku penah baca somewhere, and i penah try (tapi tak tahula kebetulan ok atau memang betul effective).

Bila beli bulb tu, beli voltage yang kurang sikit... eg instead of 40W beli 25W. Nanti dia tahan lebih lama. Sebab apa, aku pong tatau.. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2008 02:30 AM | Show all posts
sama la ngna rumah sewa aku...
lampu bilik air tu kalo ikutkan 2 bln sekali kena tukar. cepat sgt terbakar. dah panggil wireman dtg mai tgk dan dia tukar mende tah, menatang empat segi kat dlm rumah lampu tu..dia kata pasal benda tu.

lepas tukar tu pon sama jugak hasilnya...bole laa tahan dlm 3-4 bln tak payah tukar. tapi jadi balik. last aku tarik wayar dari plug luar dan pasang lampu jimat tenaga. so boleh la tahan, 4-5 bln xpayah tukar. baru semalam tukar lampu tu coz lampu tu dah malap...heran tul, kalo ikutkan lampu jimat tenaga tu bole tahan sampai bertahun2.

ada cadangan tak camana aku nak settlekan benda nie??
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2008 08:46 AM | Show all posts
Originally posted by Leybra at 3-11-2008 05:50 PM
First of all, sorry kalau topic ni cam tak kena dgn bebenag nih yer, pasal saya tak jumpa mana2 thread yg ada mention pasal electricity ni..

Kenapa ye, rumah saya ni, dalam 10 biji lampu kat r ...


watt mentol tinggi sangat kowt
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2008 09:03 AM | Show all posts

Reply #7 cucusaddam's post

wayar N tu color ape yek?
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2008 06:15 PM | Show all posts
aku belajar.... kalu banyak sangat socket  kat rumah  bley trigger  mentol terbakar...  dan dlm satu socket.. kalu bley  ko tak kongsi dengan electricity item yg lain.....  contoh...   bed table pakai mentol...  dan same socket  ko charge  henpon ko....  tu contoh ajer....
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2008 09:55 PM | Show all posts
wayar N nutral,hitam
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 12:19 PM | Show all posts
aku slalu mengamalkan prinsip, "Buy Cheap, Buy Twice"
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2009 07:17 PM | Show all posts
umah aku dulu kena gak... technician kate mungkin sbb ikat wayar tuh tak kuat... so die bleh spark... kemudian terbakar...
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2009 01:49 AM | Show all posts
Post Last Edit by pedon at 25-6-2009 02:01

Compact Fluorescent is the way to go!

Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2009 12:23 PM | Show all posts
salam bros...rumah ko area kilang ke?cuba ko try check voltage kat plug ko tu...berapa volt reading dia.....pakai multimeter...select julat AC volt...kalo ko tak tahu mintak tolong ngan jiran ko yg tahu...kalo takde yg tahu..ko carilah sapa2 y tahu.....voltage dia nak kena ada antara 220-240..ada la plus minus skit...
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2009 09:14 PM | Show all posts
) cuba lah dulu hasilnye ye. selamat berjaya.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088287s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list