Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
13365
View
122
Reply

CERAI ATAU BERTAHAN DEMI ANAK2

[Copy link]

Author: True-X       Show all posts   Read mode

Post time 31-10-2008 05:40 PM | Show all posts
Originally posted by sarahmirza at 30-10-2008 07:15 PM

Explain detail lagi boleh? PASTI tu ada explanationnya sendiri.


saya belum ada jawapan...................

Tuan-Puan lebih maklum.........

tercetus nya kata2 itu bila...
teringatkan kisah suka-duka mereka...
tak smua anak2 bole menerima perpisahan
sejahat2 ibu bapa mereka, mereka tetap di hati anak2..
bila anak2 sudah pandai meluahkan cerita suka duka mereka...
terpilu mendengar rintihan mereka......

saya rasa perpisahan tidak seharusnya terjadi....
mungkin ada lagi cara lain utk menyelesaikan masalah...
mencegah dulu dari perbuatan.
perlu di bendung dari awal...
jgn sampai jadi barah...

tetapi...
kita hanya membiarkan nafsu menguasai diri
kita biarkan perbuatan menjadi dendam kesumat
kita jadi alpa..mudah lupa diri
langsung tidak takut kpdNYA...
sanggup mencampak diri sendiri ke lembah yg hina
terlunas dendam kesumat
demi kepuasan diri.....


bila membaca ketabahan isteri nabi Ayub
sifat kesabaran Maryam
sifat kebijaksanaan Siti AIsyah
sifat penyayang Siti Khatijah
kisah nabi Yusof
diriku masih terlalu jauh..betapa lemahnya iman ku...

maafkan saya..
kata2 ini utk peringatan diri saya juga....
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2008 10:52 PM | Show all posts
Originally posted by kesuma_jon at 31-10-2008 05:40 PM


saya belum ada jawapan...................

Tuan-Puan lebih maklum.........

tercetus nya kata2 itu bila...
teringatkan kisah suka-duka mereka...
tak smua anak2 bole menerima perpisah ...


Nih idea tulih sendiri ker copy paste dari memana nih?
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 09:17 AM | Show all posts
Originally posted by nighunter71 at 31-10-2008 10:52 PM


Nih idea tulih sendiri ker copy paste dari memana nih?


dah agak da.....
bro nite! potong stim betol:@
ini baru luahan rasa hati belum lagi memberikan buah pikiran..adeh..!

diam bukan beerti bodo
mentaliti manusia...hurm..

some people cakap berdentum dentang mcm guruh petir
cakap berapi2 bgai kilat sambung menyambung...

sudah terlalu ramai penganalisis tidak bergaji
memberikan fakta terjadinya pemasalahan
dan si pemasaalah akan me relate kan setiap fakta dlm kehidupan yg dia lalui..
Comply atau tidak maka terjadinya timbangan berat sebelah..
maka datang rasa tidak puas hati
lama2 jadi penyakit..
tumbuh kudis sana sini..lama2 jadi nanah

Jiwa semakin tidak tenang
gelisah, resah, fikiran bertambah celaru..buntu!
kewarasan semakin terhakis
masalah belum selesai timbul masalah baru..

fitrah manusia yg selalu tidak puas.. tend to do things demi memuaskan nafsu amarah
hidup bertambah complicated
bila sudah tidak tertahan...baru nak menyesal...
hidup ini simple sbenarnya..
tapi manusia lansung tidak penah bersyukur
atas kurniaan ALLAH yg satu ni...tidak seperti haiwan
walopun begitu...haiwan masih kenal anak!

Maafkan saya...
kata2 diatas utk peringatan untuk diri saya juga

Ni ha....
yang suka repeat offender..bila nak bertobat?
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2008 03:01 AM | Show all posts
Originally posted by kesuma_jon at 1-11-2008 09:17 AM


dah agak da.....
bro nite! potong stim betol:@
ini baru luahan rasa hati belum lagi memberikan buah pikiran..adeh..!

diam bukan beerti bodo
mentaliti manusia...hurm..:loveline ...


aiiiiiiiiiii? nih pun copy paste gak?
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2008 07:36 AM | Show all posts
Originally posted by True-X at 30-10-2008 06:36 PM
pasangan yg berkahwen...dah ade anak......tp dah asik2 gaduh je.. dah tak serasi... dah tak tido bersame... tertekan.. terseksa.. atau sampai masing2 dah ade affair kat luar.... dosa je yg bertam ...


kalau sudah tak ada jalan penyelesaian penceraianlah jalan terakhir
tapi semua tu sesudah semua usaha untuk memulihkan rumahtangga menemui jalan buntu
daripada membesarkan anak-anak dalam suasana yang tidak sihat baiklah berpisah
sebab kesian dekat mental anak-anak nanti terganggu, jadi terganggu pembesaran
bertahan demi anak-anak tapi-tiap hari anak-anak lihat mak dan ayah bergaduh
for me bukan suatu yang sihat untuk tumbesaran mereka.....

apa-apa pun semuanya bergantung kepada individu yang terbabit
cara mereka mengatasi dan membuat keputusan dalam menjalani kehidupan
mereka untuk hari ini dan masa depan...
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2008 02:58 PM | Show all posts
bagi aku cerai ni mmg dah disyariatkan dlm Islam. so it's good. fungsi cerai ni sebagai penyelesaian kepade failed marriage. utk prevent affair2 or curang ni dr merebak dlm masyarakat. yela, bile dah stuck dlm failed marriage, mistila timbul affair. nafsu beb. mane leh tahan2.

dlm Quran pon byk sebut psl cerai2 nih. siap ada satu surah lagi khusus untuk perceraian. surah 65: At-Talaaq...

Ade satu artikel menarik aku Google :
"Divorce: Some Misconceptions"
http://www.islamfortoday.com/divorce.htm

antara point2 dlm artikel nih:

-kalu ade problem, try settle sesame pasangan. kalu xleh, bawak sorg dr famili hasben n sorg dr famili wife n bincang berempat. kalu xleh gak brla cerai. patu ade 3 bulan lepas cerai utk pikir nk rujuk ke tak.

-Islam bkn nk kasi perkahwinan ni rapuh dgn halalkan cerai. Sebaliknya,itulah cara yg boleh kuatkn perkahwinan tu, sebab org yg buat salah tu akan sedar yg pasangan die bleh lari dr jd mangsa kezaliman dgn cara cerai. so sme jd x berani la nk wat salah.

-Suami bleh ceraikan isteri. Isteri pon boleh mintak cerai kat suami. Bab isteri tu tgk mazhab la. Mazhab Maliki paling x strict.

-Nabi s.a.w pernah membenarkan sorg pompuan mintak cerai dari husband die sebab pompuan tu dah x tahan sgt dgn kehodohan muke husband die...

-Islam larang dua org berpisah lame2 tp x cerai (gantung x bertali). Sbb time tu nikmat perkahwinan pon x dpt, nk carik pasangan br pon x boleh. Menyeksa diri namanye tu.

And lastly, aku x caye yg cerai ni faktor anak2 jadik rosak. sebab even kalu x cerai, tp famili asik gaduh pon anak2 jadik corrupt. kalu dua2 cerai, patu carik pengganti yg baik utk jaga anak dia, bagi aku patut no problem ar.
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2008 03:10 PM | Show all posts
ooh satu lg, aku rase masyarakat kite kene ubah sket mindset. sme org skang lebih bimbang dgn kadar perceraian yg meningkat pe sme. sampai takut sgt nk kawin.

bagi aku yg kite sme patut lagi bimbang ialah kadar PERCURANGAN yg semakin meningkat. sebab cerai tu cumelah manifestation kepade kes curang yg smakin teruk skang. the big problem now is curang, not cerai....
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2008 08:47 PM | Show all posts
Originally posted by Hana at 31-10-2008 02:43 PM


aku tambah sket ye..kurang detail.. ayat patut panjang lagi tu..

~ itu baru pandang masyarakat. blum lagi penganalisi via pengkaji thesis human behaviour tak bertauliah atas kelakuan manusia yg ditemui dlm masa kurang dari 24jam & 365hari..yg mana mengeluarkan satu hipotesis yg berbunyi ~ patut ler jadi andartua.. or patut ler jadi mak jan...
yg mana hipotesis ini akan melekat di kepala otak masing2..




Untuk penganalisa/i cum pengkaji thesis human behaviour tak bertauliah semua ittew, di mana hipotesis dia berbunyi "patut ler jadi andartua ... or patut ler jadi mak jan...", apa susah, reply je post dia dengan ayat "patut ler kena tinggal bini ... or patut ler orang gelar nyah ... or patut ler ...whatever la yang berkaitan dengan dia pula"... Hehehe, Win and win situation, semua orang gembira.
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2008 09:48 PM | Show all posts
ikut pada situasi sesuatu perhubungan....

walau kita sayang pada anak anak sekali pun........
walau ada sesetengah yang malu dengan tittle selepas itu...
walau ada seribu satu alasan pun........

adakala bercerai lebih baik...

kalau hubungan sebagai suami isteri tak baik...
tertekan....bosan...takde perasaan...
sebab secara logiknya.....hubungan dan emosi yang
tak stabil pun...
boleh bagi kesan yang tak elok pada anak anak...

kalau bercerai pun..........anak anak akan faham
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2008 10:07 PM | Show all posts
bercerai je...

memang kesian kat anak2... tapi apa guna terus bersama kalau akhirnya ada yang gila atau sakit jiwa, terpaksa pi mental hospital...
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2008 10:27 PM | Show all posts
terpulanglah pada individu yagn mengalami..itu saje..orang sekeliling boleh berkata apa saje sebab molot manusia bukan molot tempayan...yang penting apa2 keputusan yagn dibuat mudahan mendatangkan kebaikan pada semua orang yang terlibat...kalau kebahagian boleh mendatangkan kebahagian kepada yagn terlibat terutama anak2 why not...hati dan perasaan sayang ke cinta ke boleh dipupuk dengan izinNya..kalau dah tiada jalan penyelesaian bercerailah cara baik semoga kebajikan anak2 terjamin..yang jadi masalah bila bercerai dalam keadaan dendam tak sudah ..yagn tu boleh jejas kebajikan anak dan emosi mereka...banyak yagn macam tu...kalau boleh bercerai cam aziz n vee dan kekal jadi kawan oklah..anak2 pun senang nak terima..tapi kalau bercerai ala2 berkerat rotan...jadi mangsa anak2 jugak...so tepuk dada tanya iman dan minta petunjuk dari ALlah..kiranya jodoh setakat tu..mintak dipermudahkan..jika pasangan kita jodoh terbaik buat kita doa moga kekal jodoh sampai tutup mata...Allah knows the best for us..i guess dalam idup ne mesti ada benda yang dikorbankan..there is no such thing as perfect life...
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2008 11:13 PM | Show all posts
Yup!  Sha setuju dgn lipton.....keputusan orang yg mengalami itu sendiri paling penting....kena ambik kepentingan semua pihak....kita kat sini setakat memberi sedikit nasihat, pandangan dan gambaran.

Sha pun pernah dalam dilema.....tapi....dalam rasa sakit....buat keputusan yang terbaik....dan berkat doa dan keyakinan...Sha berjaya tepis semua dugaan yg mendatang...Alhamdulillah....hidup sendiri kadang2 lebih membahagiakan...cuma terpulang dengan bagaimana cara kita mengemudi lkehidupan kita.......

Yang terbaik.....dekatkan diri dengan Allah.....minta petunjuk dan hidayah dari Dia..Insya'Allah....jalan penyelesaian akan terbuka luas.....
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2008 11:48 PM | Show all posts
Originally posted by nighunter71 at 2-11-2008 03:01 AM


aiiiiiiiiiii? nih pun copy paste gak?



so funny....
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 01:46 AM | Show all posts
Originally posted by kesuma_jon at 2-11-2008 11:48 PM



so funny....


Kesuma dah ada berapa anak?
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 09:59 AM | Show all posts

Reply #51 Lipton's post

betulla kak lip balsan kak lip membuatkan mummy nak share citer psl anak kwn mummy yg mummy pernah stori hari tu.... kalo sapa nak tahu nnt mummy update kat my thread.. sbb nie psl perasaan anak bila ibu bapa bercerai....
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 10:54 AM | Show all posts
Originally posted by Lipton at 2-11-2008 10:27 PM
terpulanglah pada individu yagn mengalami..itu saje..orang sekeliling boleh berkata apa saje sebab molot manusia bukan molot tempayan...yang penting apa2 keputusan yagn dibuat mudahan mendatangka ...


life is already perfect laaaaaaaaaaaa lipteng..ko jek tak mo paham2

ko tenguk tayar tuuu..tengukkkkkkk baik2..nak perfect camna? dah bulat..cam tu ler tayar..kejap ko duk atas, kejap ko duk bawah puuuuuuusing2 perfectly macam sistem planet gak..perfectly organised

ada pompuan ada lelaki, ada suami ada isteri, ada ibu ada anak, ada hitam ada putih , ada sihat ada sakit..perfect ler nih
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 11:54 AM | Show all posts
Originally posted by nighunter71 at 3-11-2008 01:46 AM


Kesuma dah ada berapa anak?






eh! soklan tak relevan! Nex please....................
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 12:03 PM | Show all posts
Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu,
dan bole jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.
ALLAH mengetahui sedang ia amat buruk bagimu.
ALLAH mengetahui kamu tidak mengetahui.
yang ni copy and paste dari...........
Surah AL-Baqarah, ayat 216
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 05:41 PM | Show all posts
for me... bertahan.. who knows there will be solution towards end of the day...
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 05:57 PM | Show all posts
Originally posted by Lipton at 2-11-2008 10:27 PM
terpulanglah pada individu yagn mengalami..itu saje..orang sekeliling boleh berkata apa saje sebab molot manusia bukan molot tempayan...yang penting apa2 keputusan yagn dibuat mudahan mendatangka ...




Ya, masing2 berbeza situasinya.


Ada ibu/bapa bertahan tak nak bercerai sebab tak mahu emosi anak2 terganggu tapi disebabkan keputusan dia nak bertahan dalam rumahtangga itu jugalah yang menyebabkan anak2 terencat kemeriahan hidup kanak2nya.

Kita kadang2 tak sedar, walau kita masih bersama as a family tapi kita lebih banyak mementingkan diri sendiri, tiada aktiviti bersama keluarga, tiada kemesraan, tiada sessi gurau senda, setakat masih duduk serumah sahaja, tak ada makna terus bersama, ada keluarga pun masih tak boleh membuatkan anak2 gembira.

Ada anak yang lagi suka ibu bapa mereka bercerai dari menjadi saksi kesedihan ibu/bapa mereka, mengharap perpisahan ibu bapa mereka dengan harapan mereka di beri peluang merasa kegembiraan hidup berkeluarga dengan ibu/bapa kandung mereka dan ibu/bapa tiri mereka dan bla..bla..bla...

Tak semua penceraian hatta yang terus berpatah arang berkerat rotan itu boleh menyebabkan anak2 terganggu emosi dan menjadi mangsa. Ibu/bapa yang bersama anak itu seharusnya tahu menangani masalah itu.


My 25fils.. Ini kalau abe aji dan sesiapa yg berkenaan baca sure dia marah.. mengalakkan penceraian pula.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.131796s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list