Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
148883
View
2485
Reply

Mari memBOKEH

   Close [Copy link]

Author: avrilizana       Show all posts   Read mode

Post time 25-10-2008 02:26 AM | Show all posts
Berries
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2008 04:31 PM | Show all posts


[ Last edited by  mo-mo at 25-10-2008 04:39 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2008 04:39 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2008 05:25 PM | Show all posts
aci tak ni ?















[ Last edited by  arwien at 25-10-2008 05:29 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2008 05:51 PM | Show all posts










[ Last edited by  arwien at 25-10-2008 05:54 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2008 09:19 PM | Show all posts

Reply #1 avrilizana's post

better bagi short explanation skali camne teknik bokeh yg korang pakai.. senang utk sape2 yg nak blajar.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-10-2008 12:59 AM | Show all posts

Reply #26 arwien's post

otai2 tlg explain coz sy budak baru belajar.. nak tau jgk
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2008 01:25 AM | Show all posts

Balas #27 avrilizana\ catat

sib baik aku bukan otai..huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2008 02:31 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2008 02:35 PM | Show all posts
Originally posted by adiegani at 26-10-2008 01:25 AM
sib baik aku bukan otai..huhuhu


same laa kiterrr......masih kebudak budakan lagi
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2008 04:03 PM | Show all posts

Reply #27 avrilizana's post

aku pun amateur gak. dr dulu blajar tak khatam2.
kadang2 jadi kadang2 tak jadi. nasib baik digital, tak jadi bole delete je. Kalu camera dulu2, tunggu process dulu baru nampak result. cost pun byk nak trial & error.
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2008 06:34 PM | Show all posts

Balas #27 avrilizana\ catat

xdapek den nak nolong...haku main belasah jek
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2008 09:06 AM | Show all posts
  

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2008 09:27 AM | Show all posts

Reply #26 arwien's post

aku ni bukan otai & aku pun tak pandai sangat, tapi ingin membantu.

cara nak buat bokeh / shallow DoF :

1. set kan f number pada nilai yang paling rendah, misalnya f1.8, f2.8, f3.5... terpulang kepada lens anda. kemudian focus pada subject dan tangkap.

2. ataupun, bergerak jauh dari subjek kemudian zoom kan supaya close up & pastikan juga menggunakan f number paling rendah terdpt pada lens & kamera.


dua teknik di atas adalah untuk  dslr atau compact dua2 boleh pakai.

3. praktis benda diatas bnyk2.

4. cari kat google pasal 'bokeh' atau 'DOF'... atau kat wikipedia untuk lebih mudah faham.
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2008 11:15 AM | Show all posts
assalamualaikum...







Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2008 11:19 AM | Show all posts

Reply #35 MusangSuci's post

'sharp' betul lah pepatung #1 itu...
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2008 06:03 PM | Show all posts
assalamualaikum...

Originally posted by mo-mo at 27-10-2008 11:19 AM
'sharp' betul lah pepatung #1 itu...


dia dah nak lari tu..kepak dia dah kebawah, so dia nak terbang...pasal aku tuam kat kepala dia, tu dia cuak
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2008 10:31 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2008 10:31 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2008 10:37 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
1.134216s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list