Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
119077
View
2480
Reply

About KPLI / DPLI 2009

 Close [Copy link]

Author: dexa       Show all posts   Read mode

Post time 25-9-2008 12:19 AM | Show all posts
Originally posted by bobo_haha at 24-9-2008 10:10 PM
mahujadiguru boleh juga buat back up plan seperti kawan kita nov_rain_gurl... wat tuisyen sendiri... u try run sendiri tuisyen, tak payah kerja dengan mana-mana pusat tuisyen lain... may be as st ...


Boba haha , dalam KPLI interview...

Interview : Pernah ada pengalaman mengajar ?
Saya : "Saya pernah ajar di tuition centre ......"
Interview : " Ajar di tuition tidak kira , ada apa lagi "
Saya : "pernah ajar sebagai TUTOR  ganti di college selama 2 bulan. "
Interview : " ada bukti ?"
Saya : "Tak ada!" (ajar 2 bulan sahaja pada tahun 2006, mana ada simpan gaji slip )
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2008 05:29 AM | Show all posts
Originally posted by mahujadiguru at 25-9-2008 12:19 AM


Boba haha , dalam KPLI interview...

Interview : Pernah ada pengalaman mengajar ?
Saya : "Saya pernah ajar di tuition centre ......"
Interview : " Ajar di tuition tidak kira , ada apa l ...





hehe....yg nih perlu gaks... tapi after 56/58
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2008 10:07 AM | Show all posts
iskkk....bile bc2 posting slps hbs interview nih aku dh rs cam x yakin lak biler tingat kan esei terkeluar tajuk
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2008 11:44 AM | Show all posts
mahujadiguru....  uuu... cerewetnye intreviewer kamu tu... saya ada tulis kat pernyataan hasrat... mujur dia tak tanya berkenaan hal itu...
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2008 12:10 PM | Show all posts
aku rasa dia nak psyco ang jer.mahujdguru.
  
Doakan aku bejaya dpt kpli ek.aku memang hrp sgt sebab aku dah 31 thn.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2008 12:44 PM | Show all posts
boleh ke kita check result kpli sebelum tarikh keluar di web KPM?
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2008 01:16 PM | Show all posts
Originally posted by musals at 25-9-2008 12:10 PM
aku rasa dia nak psyco ang jer.mahujdguru.
  
Doakan aku bejaya dpt kpli ek.aku memang hrp sgt sebab aku dah 31 thn.


Saya rasa Bukan macam ini...

Di borang KPLI , bukankah kita perlu tulis Pengalaman Mengajar ?

Saya tulis saya ada pengalaman. Tetapi, Interviewer cakap Ajar di Tuition Centre tidak dikira....
(Saya ada menunjukkan ALLOWANCE slip drp tuition centre, ada bukti punya... Tetapi, tidak dikira )

Ajar Kolej boleh dikira !!(tetapi, saya tak ada bukti, tidak dikira pula ... )
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2008 06:09 PM | Show all posts
salam,
ajar kolej memang diambik kira. masa nov kt mktb dulu, survey2 satu kelas kitorang ader 20 org, 19 org sumer da keje termasuk kiter.. mmg depa nk amik org yg ader pengalaman. tapi baki sorang tuh mmg rejeki dier kot pas grad trus dpt kpli.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2008 08:39 PM | Show all posts
Originally posted by nov_rain_gurl at 25-9-2008 06:09 PM
salam,
ajar kolej memang diambik kira. masa nov kt mktb dulu, survey2 satu kelas kitorang ader 20 org, 19 org sumer da keje termasuk kiter.. mmg depa nk amik org yg ader pengalaman. tapi baki so ...


juz 2 share kita punye kelas thn lepas.. kpli sek rendah bahasa inggeris...

ada 5 chinese dlm kelas kitaorang out of 21. all of these chinese trainees fresh graduates. dan most of us(yg d rest semuanya 2/3/4/5 kali apply kpli) hanya segelintir yg sekali mintak terus dapat. yg aku pasti... aku punye pengalaman mengajar 3 thn lebih baru diterima masuk. ada gak yg fresh grads terus dpt. even ada yg belum dpt transkrip lagi masa kena interview dah dpt... rezeki masing2

so, mahujadiguru, kalau rezeki takkan ke mana... mcm aku, aku percaya, kalau Tuhan dah tentukan kita jadi guru, mcm mana sekali pun buruk prestasi kita masa interview.. kt akan dpt jadi guru..

kalau dah rezeki kita tak ke situ... 10 kali mintak kpli pun belum tentu dpt.

nasihat aku, ko carik dulu pengalaman keja2 lain. jgn hanya harapkan kpli ni. aku dulu dari serendah rendah pekerjaan (tukang banci) aku cuba....aku tak pilih pekerjaan. percaya la pada rezeki...
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2008 08:56 PM | Show all posts
Originally posted by katak hijau at 25-9-2008 08:39 PM


juz 2 share kita punye kelas thn lepas.. kpli sek rendah bahasa inggeris...

ada 5 chinese dlm kelas kitaorang out of 21. all of these chinese trainees fresh graduates. dan most of us(yg d  ...


Saya lebih percaya kepada usaha diri dapat mengubah nasib kita ...

Memang saya tergelincir sedikit dalam interview kerana terlalu mahu kejayaan.... Tak tahu bagaimana cakap...

Saya rasa orang cina dalam kelas kamu, semua outstanding... Jadi, mereka dapat ... Saya bukan outstanding pun....

katak hijau, boleh beritahu saya kenapa kali terakhir kamu apply & berjaya ? kenapa kali itu yang berjaya ? ada apa2 rahsia ?

[ Last edited by  mahujadiguru at 25-9-2008 09:01 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2008 01:15 AM | Show all posts
mungkin ramai yg tahu tarikh2 penting ni, tapi saja saya pastekan utk rujukan


sesetengah tarikh tu tidak mengikut jadual ini, sebagai contoh tarikh keputusan MTEST tempoh hari.

27 Mac 2008
Iklan Permohonan KPLI Ambilan Januari 2009.
Permohonan dibuka (Permohonan dibuat secara online)


13 April 2008
Permohonan ditutup.

16 Mei 2008
Semakan nama calon dipanggil menduduki Ujian Pemilihan Calon Guru Malaysia
(Malaysian Teacher Selection Test
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2008 09:13 AM | Show all posts
jgn laa risau sgt.kuota untuk lelaki tinggi.aku ni yg risau giler.sebab pompuan ramai yg mintak kpli nih.

anyway, yg penting kita bersedia utk terima walau apa keputusanya.that's the best.
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2008 01:33 PM | Show all posts
Originally posted by musals at 26-9-2008 09:13 AM
jgn laa risau sgt.kuota untuk lelaki tinggi.aku ni yg risau giler.sebab pompuan ramai yg mintak kpli nih.

anyway, yg penting kita bersedia utk terima walau apa keputusanya.that's the best.



Harap2 memang macam ini . Kerana saya lelaki ....

TIap2 hari, saya berdoa untuk jadi cikgu...
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2008 01:40 PM | Show all posts
Originally posted by sixfullbar at 26-9-2008 01:15 AM
mungkin ramai yg tahu tarikh2 penting ni, tapi saja saya pastekan utk rujukan


sesetengah tarikh tu tidak mengikut jadual ini, sebagai contoh tarikh keputusan MTEST tempoh hari.
...


24 December, tak boleh tangguh lagi ..... (Tetapi, kemungkinan besar akan ditangguh )
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2008 02:50 PM | Show all posts
Originally posted by mahujadiguru at 25-9-2008 08:56 PM


katak hijau, boleh beritahu saya kenapa kali terakhir kamu apply& berjaya ? kenapa kali itu yang berjaya ? ada apa2 rahsia ?
...


percaya pada rezeki...

mmg kita dah berusaha... tapi selebihnya kita berserah kepada ketentuan Tuhan...

boleh bayangkan perasaan saya apply 3 thn berturut2 x dpt...

tp interviewer kata lagak saya mmg mcm seorang guru... dan penuh sifat keibuan
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2008 02:53 PM | Show all posts
Originally posted by mahujadiguru at 25-9-2008 08:56 PM


Saya rasa orang cina dalam kelas kamu, semua outstanding... Jadi, mereka dapat ... Saya bukan outstanding pun....
...


outstanding????? don't think so... antara ramai2 trainees dlm kelas kami... those chinese yg paling kurang menyerlah waima semasa dalam discussion, presentation atau took part dlm apa2 aktiviti...

diorang cuma fokus pada academic... serious! tp ada gak chinese yg very outstanding.. i like
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2008 04:08 PM | Show all posts
kwn aku pegi interview dpli.. interviewer trus ckp ok jumpe nnt di ums.. best nye gitu trus dpt result interview..
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2008 07:29 PM | Show all posts

Reply #97 ReksakseHuduh23's post

erks

bukan lepas interviewer tapis, ada lagi satu tapisan terakhir dibuat kat HQ? tak tauler kalau dpli, tapi kpli yg aku dengar memang ada tapisan terakhir tu
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2008 11:58 PM | Show all posts

Balas #98 sixfullbar\ catat

hah...ader tapisan ker...tapisan yg camner 2
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2008 12:26 AM | Show all posts

Reply #99 yoshimitsu's post

macam final pick,semua result interviewer kena bawa ker mesyuarat ke apa kat HQ MOE untuk tapisan terakhir
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090837s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list